10 event du inte vill missa i Sitges

Oavsett vilken månad på året som du väljer att åka på semester till den underbara kuststaden Sitges så kommer du att hitta en pågående festival eller liknande händelse i staden. Man kan nästan undra om människorna i Sitges inte börjar tröttna på alla de många fester och aktiviteter som anordnas varje år! Men det sägs att det är just från festivalerna som befolkningen hittar sin ändlösa energi ifrån.

Det enda du behöver göra inför din semester är att planera in den festival som du tycker låter roligast! För du vill väl inte missa någon av dessa fantastiska händelser när du semestrar i Sitges? Läs vidare för att hitta din favorit festival i Sitges.

I följande text har vi sammanställt en guide över de mest spännande händelserna för varje månad i Sitges. Det finns verkligen något för alla i denna pulserande kuststad, belägen nära Barcelona. Du hittar allt från lokala traditioner och fantastiska familjeaktiviteter, till mat- och vinfestivaler med några av Spaniens bästa fester och parader!

1. Paraden Reyes Magos - January

Cabalgata - De tre vise männen - Sitges

Reyes Magos (de tre vise männen) har i Spanien samma roll som jultomten har för oss. De besöker barnens hem under natten för att ge presenter, dock inte på själva julafton, utan natten till den 5 januari. Tidigare under samma kväll går de runt på gatorna i olika spanska städer och deltar i parader med sina tomtenissar. Under paraderna vinkar de till alla besökare och kastar godis från sina flottor.
 
Sitges erbjuder en oerhört magisk miljö för den här händelsen! Paraden börjar vid Plaza Fragata, som ligger alldeles intill den vackra kyrkan och havet, och slutar på det stora torget vid stadshuset - i den historiska delen av Sitges.

2. Carnaval de Sitges - Februari

Karneval, Sitges

Sitges stadskarneval är nog den bästa karnevalen i Katalonien och en av de bästa karnevalerna i hela världen. Den lockar upp till 300.000 personer till staden när den hålls. Om du besöker Sitges karneval så kan du förbereda dig på en färgglad fiesta, full av musik och dans, och ett kungapar som utses under kvällen! Mer än 2000 personer deltar i paraderna, även kallat "rúas", tillsammans med över 50 karnevalflottor.

Carnaval, Sitges

Karnevalen i Sitges passar perfekt för dig som är på semester med familjen då det finns en mindre, barnanpassad parad på eftermiddagen, på samma dag som de stora kvällsparaderna äger rum.  

3. Sitges Vintage Bil Rally - Mars

Om du är förtjust i veteranbilar så har Sitges verkligen något för dig! Kom till Sitges i mars för att beundra de klassiska vintage bilarna, från före 1924, under International Rally som startar i Barcelona och avslutas i Sitges. Bilarna åker till Sitges längs den gamla klippvägen, precis intill kusten. En jury kommer att bedöma bilarna och körningen, inte utefter hastigheten, men efter originalitet, åldern på bilarna, skicket och även hur väl förarnas kostymer passar till festen och bilen!

4. Corpus Christi i Sitges - Juni

Corpus Christi, flower carpet, Sitges

I slutet av våren täcks gatorna i Sitges med fantastiska blomstermattor. Det är resultatet av en tävling som folket i Sitges har deltagit i, och bidrar till att skapa en av de vackraste festivalerna staden har. Under minst 24 timmar är gatorna i staden avstängda från trafik och blomstemattorna läggs ut. Miljontals med blomblad används för att fira Corpus Christi på detta sätt. Det används även mycket gräs för att ge festivalen rätt känsla, gräset tas från trädgårdarna i Sitges, Terramar golfbana och även Camp Nou, fotbollsstadionen som ligger i närheten av centrala Barcelona.

Ursprunget till denna festliga tradition ligger i en nejlikautställning, som först ägde rum 1918. Festivalen sammanfaller även med en annan tävling, som går ut på att  lokalbefolkningen ska dekorera sina fasader och balkonger med blommor, särskilt nejlikablommor och pelargoner, för att skapa den vackraste utsmyckningen. I slutet av kvällen kommer en gigantisk parad att hållas på blomstermattorna, något som barnen verkligen uppskattar. Det är verkligen fantastiskt att se hur denna händelse förvandlar Sitges, som går från en charmig kuststad till en häpnadsväckande blomsterfestival!

5. Gay Pride Sitges - Juni

Platja de la Ribera, Sitges

Sitges är en öppen, gayvänlig stad och har varit en HBTQ hotspot i årtionden, särskilt under sommarmånaderna. Det är inte konstigt att det har blivit en populär plats då festivalen Orgullo Gay, även kallad Gay Pride Festivalen, hålls här och är klassad som en av de bästa festivalerna i Spanien - utan tvekan!

Då Sitges är en lättillgänglig, vacker, kuststad med ett pulserande nattliv, så är det en perfekt plats för en Gay Pride festival som omfattar utomhuskonserter, internationella DJ: s, strandvisningar, modevisningar, skumfester, temafester på klubbar och naturligtvis en galen parad med färgrika flottor. Gay Pride Sitges lockar tusentals deltagare och besökare till staden - mest populär är den stora paraden som går längs med strandpromenaden Paseo Marítimo. Du kommer att träffa både nationella och internationella besökare som kommer till Sitges för att njuta av sommaren, partystämning och det perfekta strandvädret som juni erbjuder.

Sitges Bears Week är ännu en internationell gayfestival som äger rum i Sitges. Den varar i två veckor och äger rum i september - en minst lika bra månad att besöka Sitges, med färre turister och besökare men med lika fint strandväder!

6. Noche de San Juan in Sitges - Juni

Fireworks Sitges

Spanjorerna välkomnar sommaren med en gammal tradition som innebär att det byggs brasor som tänds på stranden, natten till den 23 juni. Traditionen kallas Noche de San Juan eller St Johns Eve ("Sant Joan" på katalanska) och är den kortaste natten på året. Det är en händelse som är full av magi och traditioner. I Sitges, som är den bästa partystaden i Katalonien, firas även natten med fyrverkerier och stora mängder cava!

7. Fiesta Mayor de Sitges - Augusti

Fiesta Mayor, Sitges

Traditionellt sett är sommaren en tid att koppla av på och njuta med familjen i Spanien. Det är därför de flesta spanska städer och byar gillar att organisera sina festivaler på sommaren - då är firandet fullt av färger, parader och roliga aktiviteter för både vuxna och små.

I Sitges kallas det största sommarevenemanget för "Sitges Fiesta Major", vilket helt enkelt översätts till "Den Största Festen i Sitges". Det är en imponerande festival som har förklarats "Fiesta Patrimonial de Interes Nacional" (2016) och "Fiesta Tradicional de Interes Nacional" (1991), vilket betyder att det är en festival med traditionell betydelse. Festivalen äger rum i augusti, så om du vill besöka denna festivalen så får du planera i god tid, då många turister vill besöka den charmiga staden just under denna månad.

Festa Major Sitges

Festivalen är verkligen värd ett besök då du kommer att få uppleva det bästa av den underbara, katalanska kulturen i en otrolig fest! Barnen kommer att älska den fantastiska kostym-paraden som inkluderar dansande drakar, jättar och andra magiska figurer. Du kommer att få se och imponeras av de spektakulära mänskliga tornen, även kallat castellers, på gatorna - som är typiska för Katalonien. Under kvällen så kommer ni att hitta underhållning i de olika konserterna som hålls på olika platser i staden, och de fantastiska fyrverkerierna som får natthimlen att glittra.

Kort sagt så finns det mer än tillräckligt för att hela familjen ska få en minnesvärd semester, och nu har vi inte ens tagit upp de förtrollande stränderna i Sitges!

8. Santa Tecla Sitges - September

Santa Tecla, Sitges

Missade du Sitges Festa Major i augusti? Oroa dig inte! Det finns en liknande, mindre version av festivalen som äger rum i september, även den med spännande parader, fyrverkerier med en galen atmosfär. Det är en mindre festival som ger en mer intim känsla, samtidigt som den är precis lika kul som den större versionen!

Återigen så är detta ett bra tillfälle att njuta av det bästa den katalanska kulturen kan erbjuda. Du kan beundra konsten i de traditionella danserna som visas upp på Día de la Patrona, den 23 september, eller hålla andan när de berömda castellers, de mänskliga tornen, stiger upp i luften och ett litet barn klättrar upp på toppen av det! Du, liksom dina barn, kommer att förundras över allt som sker runt om er. Glöm inte att spana in eldslukarna som du hittar i paraderna, eller jättarna som dansar längs gatorna. De är alla typiska ingredienser i en äkta katalansk fiesta.

9. Sitges Internationella Film Festival - Oktober

Sitges church

En av Sitges mest kända festivaler äger rum i oktober, Sitges Internationella Filmfestival. Om du gillar skräck och fantasy så är Sitges platsen att besöka i oktober. Ända sedan 1968 har denna Internationella Filmfestival, med olika utmärkelser och priser, lockat stora kändisar till staden. Quentin Tarantino, Cameron Diaz, Sir Anthony Hopkins och Jodie Foster är bara några få av de celebriteterna som besökt Sitges under dess filmfestivaler.

Även om du precis sett en film som var verkligt skrämmande så behöver du inte oroa dig - en terrass där du kan ta en drink i solen kommer alltid att vara runt hörnet. Med mer än 300 soldagar per år så är Sitges den perfekta staden att besöka för din solsemester. Om du besöker Sitges under sommaren eller tidig höst så kan vi garantera att du kommer att få sol och bad så det räcker.

10. Vinfestival i Sitges - Oktober

Sitges Wine Festival

Spanien producerar en stor variation av vin, och många platser firar sin lokala vinproduktion med en härlig skördefest. Beläget i hjärtat av vinregionen Penedès, har Sitges all anledning att även de fira skörden. Dess festival Festa de la Verema lockar människor från hela världen som kommer för att smaka på några av regionen bästa viner. Denna helgfestival hålls vanligtvis i oktober och bjuder även på en Gourmet mat stranden. Du kommer att hitta roliga vinrelaterade tävlingar och aktiviteter under festivalen, såsom att trampa druvor.

Vi skulle kunna fortsätta med listan för alltid eftersom det finns så många spännande händelser i Sitges: “Semana Santa” eller "Stilla veckan" före påsk, Jazzfestivalen i april och Internationella Tangofestivalen på stranden i juli. Sitges slutar aldrig att bjuda in till fest!