Sitges strandliv

Sitges är en väldigt populär destination för de som reser till Spanien för att få lite extra sol. Trots sin lilla storlek så kan du välja mellan sjutton stränder i staden och ingen av de lämnar utrymme för besvikelse! När du planerar din resa till Sitges så borde stränderna räknas som en stor del av semestern.

Eftersom det finns så många stränder att välja mellan så har vi sammanställt en kort guide, tillsammans med lite praktisk information, så att du enklare kan välja den stranden i Sitges som passar dina behov bäst. Sitges har allt från familjestränder till nudiststränder och gayvänliga stränder.

Naturligtvis så reser inte alla hit för en badsemester, men vi tycker ändå att det är bra att du känner till dina val, oavsett vilken typ av semester du har planerat.

Sitges stora variation av stränder

Sitges  - Playa Fragata

Stränderna ("platjas" på katalanska) i Sitges är kända över hela Spanien för att vara oerhört rena, med mycket renare sand och hav än vad Barcelonas stränder kan erbjuda, ca 10 mil längre upp längs kusten. Detta är bara en av de orsakerna som får många semesterfirare att lämna de större städerna för att åka ner till Sitges för en lugn semester i ett fritidshus i Katalonien, istället för det mer populära resmålet Barcelona.

Sitges - Garraf strand

Varje strand i Sitges har sin egen karaktär, form, storlek och atmosfär beroende på var den ligger och vilka som besöker den. De flesta stränderna har enklare faciliteter med duschar, toaletter och förfriskningar men om du vill vara säker på att just den stranden som du besöker har det så kan du dubbelkolla i förväg.

Stränderna som är belägna närmare Sitges centrum har fler saker att erbjuda och locka besökare med, så det är oftast mer människor på de stränderna. Från juni till september finns det väldigt många aktiviteter på stränderna, anpassade för hela familjen. Du kommer att hitta allt från vatten-aerobics och yoga, till workshops för barn och gympa för äldre.

Oavsett vilken strand du väljer, se alltid till att du tar med dig det nödvändiga för att skydda dig från den starka solen som Spanien erbjuder. Vanligtvis så är det dåligt med naturlig skugga på stränderna - särskilt under de varma sommarmånaderna. Även när det är molnigt bör du använda solskyddsmedel, bära en tunn tröja eller hatt och kanske ta med dig ett parasoll, speciellt om du besöker stranden med mindre barn. 

Sitges stränder

Stränderna i Sitges är alla relativt små och skyddade. Många av Sitges stränder kan nås via strandpromenaden som går mellan kyrkan till Terramar (Se kartan längst ner i denna artikel.) De är separerade från varandra med långa vågbrytare. Men några stränder kan endast nås med bil. Från Terramar och vidare så blir stränderna svårare att nå men även bredare och lugnare.

Låt oss ta en alla de fantastiska stränder som Sitges erbjuder så att du lättare kan fatta ett beslut!

Snabbguiden till Sitges stränder

1. Platja de Sant Sebastià

Stranden Sant Sebastia, Sitges

Platja Sant Sebastià (Sant Sebastià strand) ligger öst om den imponerande  kyrkan. Stranden är inte jättestor (205 meter lång och 20 meter bred), men det är en strand som passar hela familjen. Den enda nackdelen är att det kan bli väldigt fullt på sommaren, framför allt i augusti.

Sant Sebastia är en strand som är populär bland lokalbefolkningen och har en härligt avslappnad atmosfär. Den finns en underbar strandpromenad som går längs med hela stranden och gör den lättillgänglig. Strandpromenaden erbjuder även restauranger med soliga terrasser och utsikt över stranden. Promenaden är rullstolsanpassad.

2. Platja de les Anquines

Detta är den västligaste stranden, med en längd på 160 meter och en genomsnittlig bredd på 50 meter. Det är rätt plats att gå till om du vill komma bort från allt, då det ligger i en liten, avskild vik. Här hittar du enkelt lugn och ro.

Stranden passar familjen med sitt klara vatten, vilket är perfekt för barnen att leka i. Trots sin avskildhet så erbjuder stranden fortfarande de vanligaste bekvämligheterna, såsom badvakt, strandkiosk, markiser, parasoll, solstolar, och ramper. Här hittar du även en kajakskola!

3. Platja de la Fragata

Denna stranden ligger precis under Sitges vackra kyrka och anses vara en av Sitges viktigaste stränder. Den är oerhört populärt bland både familjer och ungdomar på semester. Det kan bero på att den är 35 meter och erbjuder många aktiviteter, du kan bland annat hitta volleybollnät och uthyrning av trampbåtar här!

Club Nàutic omvandlar stranden fullständigt till en "sportstrand", här kan du inte hyra några stolar eller parasoller men du kommer ha tillgång till duschar, en strandbar, badvakter och ramper.

4. Platja de la Ribera

Stranden Platja de la Ribera, Sitges

Även detta är en av de större stränderna i Sitges, med en längd på 260 meter och bredd på 36 meter. Stranden kan få många besökare under sommaren då det är nära till staden, så om du vill ha en bra plats - kom i tid! De viktigaste faciliteterna finns; duschar och toaletter men du kommer även att hitta ramper och en seglarskola!

5. Platja de Terramar

Stranden Platja de Terramar, Sitges

Denna stranden har härligt mjuk och fin sand, och ligger en bit ifrån centrum, vilket betyder att den är lugnare. Den är 395 meter lång och 25 meter bred och erbjuder badvakter, en strandbar och uthyrning av markiser, parasoller, solstolar och trampbåtar. Stranden är även rullstolsanpassad med ramper.

6. Platja de la Barra

Stranden Platja de la Barra, Sitges

Stranden belägen i en liten vik, mot utkanten av staden. Den är familjevänlig och ganska tyst, och erbjuder samma faciliteter som den mer populära stranden Terramar. Platjan de la Barra är 390 meter lång och 25 meter bred, och består av mjuk sand och klart vatten.

7. Platja de la Riera Xica

Platja de la Riera Xica är en lång, smal remsa av sand, 320 meter lång och bara 15 meter bred. Det är en populär strand som passar de flesta och är belägen mittemot bostadsområdet Vinyet. På stranden hittar du två strandbarer och uthyrning av parasoll, solstolar, markiser och trampbåtar.

8. Platja de l'Estanyol

Denna stranden är väldigt lång och blir, särskilt under sommaren, väldigt full. Vi skulle säga att detta är en strand som lämpar sig för alla, förutom kanske de som hellre vill semestra ostört. Den är 365 meter lång och är i genomsnitt 15 meter bred. Här hittar du badvakter, tre strandbarer och uthyrning av markiser, parasoll, solstolar och trampbåtar. Stranden är rullstolsanpassad med ramper.

9. Platja de la Bassa Rodona

Detta är stadens största gay-strand. Läget av den är mycket centralt och det är definitivt en av de mest populära stränderna i Sitges. Det är 285 meter lång och har en genomsnittlig bredd på 18 meter. Bortsett från stolar, paraplyer och trampbåtar kan du även hyra kajaker här.

Stranden Playa San Sebastian - Sitges

Även om Sitges är känt som en "gay stad", alltså väldigt öppna för homosexuella  par, så lockar staden till sig alla typer av människor. Många väljer att boka sin familjesemester i Sitges eftersom det är en häpnadsväckande vacker stad med klippor och hav. Atmosfären på stränderna är mycket avslappnad och staden har mycket att erbjuda. Om du besöker Sitges så rekommenderar vi även en dagsutflykt till barnvänliga Barcelona, som nås via tåg, bara 30 minuter bort!

10. Platja dels Balmins

Viken Cala Balmins, Sitges

Denna strand är belägen öster om kyrkan och bakom den intressanta kyrkogården Sant Sebastia. Stranden är egentligen uppdelad i tre olika vikar med hjälp av stenar och klippor. Alla tre vikar har tillsammans en full längd på 240 meter och en genomsnittlig bredd på 20 meter. Det är en väldigt populär strand som har alla de vanliga anläggningarna, såsom toaletter och duschar, samt en liten restaurang. 

Det bästa med den här stranden är att, istället för stadens byggnader, så har du de vackra bergen bakom dig. Detta är främst en nudiststrand så om du planerar ett besök till denna natursköna strand så kan du lämna dina badkläder hemma! Om du vill besöka stranden i dina badkläder så är heller inte det något problem - här blandas de som vill vara påklädda och de som vill vara nakna.

11. Platja d'Aiguadolç

Platja d'Aiguadolç, som översätts ordagrant till "sötvatten stranden", ligger bakom hamnen i Sitges. Precis som stranden Balmins, ser Platja d'Aiguadolc väldigt mysig och pittoresk ut, då de vackra bergen står i bakgrunden istället för byggnader.

Det är en barnvänlig strand med bra faciliteter; badvakter, ramper, strandbarer, solstolar, parasoller, trampbåtar och en tillhörande parkering. Stranden är 145 meter lång och har en genomsnittlig bredd på 20 meter. På sommaren kan den bli väldigt full men nästan aldrig trång. Platja d'Aiguadolc är främst en strand för nudister men även påklädda badare är välkommen hit!

12. Platja de Garraf

Stranden Platja Garraf, Sitges

Stranden Garraf är lätt att nå med både bil och tåg. Den ligger i den mysiga byn med samma namn, Garraf, strax utanför Sitges och erbjuder en oerhört lugn plats att koppla av och varva ner på. Denna strand utmärker sig lite tack vare de charmiga, vita och gröna strandhusen som står på den - strandhusen har stått på Garraf i nästan 100 år nu då de byggdes på 20-talet! Det är en stor strand som sträcker sig 380 meter och är cirka 28 meter bred.

Det finns många bekvämligheter på stranden, inklusive flera strandbarer, uthyrning av stolar och parasoller, kajaker och trampbåtar. Det finns även ramper och badvakter. 

13. Les Botigues

Stranden Les Botigues, Sitges

Les Botigues är en enorm strand,1415 meter lång och 100 meter bred, med bra faciliteter. Här kommer du att hitta upp till sex strandbarer och den är handikappanpassad. Du når Les Botigues enklast med tåg, gå av vid stationen Castelldefels, som även kallas "Platja de Castelldefels.

14. Cala Ginesta

Ginesta Cove är den stranden i Sitges som är svårast att besöka då den endast går att nås via marina /hamnområdet. Det är liten och exklusiv strand, som erbjuder bra markiser, parasoll och solstolar. Det finns inga faciliteter på stranden men det finns en strandbar med toaletter. Du kommer att älska naturen som omringar Ginesta Cove, med skog, klippor och klart vatten.

15. Cala Morisca

Morisca Cove är en liten nudiststrand mellan 2 klippor i Garrafområdet. Du hittar stranden längs kustvägen mellan Sitges och Garraf och den kan bara nås med bil. Morisca Cove är 140 meter lång och 50 meter bred och erbjuder en restaurang, duschar, solstolar och en enastående naturupplevelse. 

16. Platja de l'Home Mort

Viken Cala de l'Home Mort

Den består egentligen av två olika stränder: Home Mort och Platja de Roses, som är 110 meter och 165 meter lång, med en genomsnittlig bredd på 10 meter. Det är inte lätt att nå stranden eftersom den är omgiven av klippor och du hittar endast en strandbar och solstolar här. Men det är en väldigt vacker strand i riktig Sitges-anda så det kan ändå vara värt besväret att besöka stranden!

Sitges - Mort nudiststrand

17. Platja Desenrocada

Denna strand påminner mycket om Platja de l'Home Mort och ligger strax bakom. Den är 90 meter lång och 15 meter bred.

Tips inför din semester i Sitges

Sitges -  Stranden Playa San Sebastià

Augusti är månaden med flest turister i Spanien, för att både Frankrike och Spanien har sin industrisemester då. För att få de bästa erbjudanden på fritidshus eller strandlägenheter i Sitges, boka i tid, speciellt ifall du planerar att ha din semester i juli eller augusti.

Sitges

Om du kan, försök att boka off-season, när solen fortfarande värmer gott och turisterna är borta och barnen kan verkligen njuta av Sitges stränder. Du kommer fortfarande att kunna njuta av stranden, och njuta av allt Sitges har att erbjuda.

Karta