En praktisk guide til barnvänliga Barcelona

Barn i Spanien är ofta ute på stan efter kl 21 på kvällen och de tillbringar i stort sett all deras tid utomhus. Barn är därför välkomna i hela Spanien och inte minst i Barcelona där de kan äta och leka i stort sett överallt. Staden bågnar av möjligheter för barn på alla ställen. Här händer det alltid något för barnen vilket gör Barcelona till en spännande destination för familjer med barn. 

Här ger vi dig några praktiska tips till att ta sig runt i Barcelona och samtidigt njuta av vad staden har att erbjuda med dina små. 

Intressanta ställen 

1. Parc Guell

 
Barn får en fin upplevelse rent visuellt när de kommer och upptäcker Gaudís färgstarka park som ligger norr om Graciakvarteret. Vridna klippformationer och mönstrade kakelplattor, krokiga kolumner och alla former från spännande former och design gör denna park till något särskilt. Från den översta terassen kan du till och med njuta av en fantastisk utsikt över Medelhavet.
 
Barcelona - Parc Guell

2. Parc de La Ciutadella

 
Parken La Ciutadella är bekvämt placerad i centrala Barcelona och har allt: två lekplatser, en sjö med roddbåtar och Barcelona Zoo. Om du vill ha en picnic så finns här massor med grönt gräs att vila sig på. I de nordligaste hörnet av parken, mittemot sjön, har det byggts ett vackert vattenfall som Gaudi dels tecknade när han var en okänd arkitektstudent. 

Om timingen är rätt kan du njuta av en massa begivenheter som finns äger rum här i parken tillsammans med Barcelonas lokala festligheter, där La Mercé i september nog är den mest kända. 

 
Parc De la Ciutadella, Barcelona
 

3. Tibidabo Nöjespark

Denna nöjespark är verkligen designad för barn! Den ligger på toppen av Tibidaboberget och att ta sig dit är en riktigt klättringsäventyr. Men det är det väl värt. Här finns 25 nöjesattraktioner, ett mystiskt slott, ett område med pirater och mycket mer. Om medan barnen leker kan du njuta av en spektakulär panoramautsikt över hela staden. 
 
Karusellen Tibidabo, Barcelona
 

4. Las Ramblas

 
Denna berömda allén är omkring 1,2 kilometer lång och den rekommenderas till en promenad under förmiddagen då träden ger dig skugga från solen. Här är det allt mellan himmel och jord. Här säljs levande djur vid sidan av blomsterhandlare, här finns souvenirkiosker och glasskiosker, förutom ett konstant sorl av de många förbipasserande fotgängarna.

Om du vill handla mer ska du också besöka Barcelonas mest berömda marknad, La Boqueria på vägen nedanför Las Ramblas.

Barnen roas av gatukonstnärer som klär ut sig som Dalí, en livlig flamencodansare eller ett sci-fi-väsen med fjälliga armar. Om du vill ta ett fotografi med dem förväntas det allmänt att du ger dem en liten slant som tack för underhållningen. Alternativt kan du bara stilla stå och se på liksom de flesta som passerar förbi. Ett tips: var försiktig med din plånbok och din väska. 

 
Las Ramblas
 
 

5. CosmoCaixa


Vem är det som säger att barnen inte kan använda hjärnan på semestern? CosmoCaixa är ett enormt interaktivt vetenskapligt museum som fokuserar på vetenskap, natur, rummet och miljön. Barn kan trycka på knappar och se hur orkaner uppstår eller så kan de beundra stjärnkonstellationer på Planetariet. 

En av de många interaktiva utställningarna är ”bosc inundat” eller den översvämmande skogen där du befinner dig i en våt och torr Amazonskog. Du kan också få ta på sköldpaddor, krokodiler och köttätande piratfisk.

Bland de mest ovanliga utställningarna är ”bosc inundat” eller den översvämmande skogen som visar Amazonas ekosystem i ett växthus på 1 000 kvadratmeter. Hit kan du komma (relativt) tätt på piratfisken, krokodiler och andra djur och växtarter som är typiska för Amazonas djungel.  

CosmoCaixa Barcelona

Att äta ute med barn

Även om du inte går till en fyrstjärnig Michelinrestaurang kan du i stort sett ta dina barn på varje restaurang och café i Barcelona. Om du letar efter ställen som gör det lilla extra för barnen så prova dessa:

1. Els Pollos de Llull
 
Els Pollos är känt för sina läckra ugnsbakade kycklingar och potatisar och är ett mycket populärt ställe för familjer, särskilt på söndagar.  Här finns ett mindre aktivitetsbord där barnen kan läsa böcker, teckna och måla. Notera: Om du tar med en barnvagn och det är trångt kan du ombedas att fälla ihop den. 
 
2.  Papas & the Mamas
 
En välkomnande kombination smörgås och kafé för både föräldrar och barn med massor av ljus, massor av bor och en liten lekplats för barnen att busa i om de skulle bli rastlösa. Det är möjligt att låna en barnstol och toaletten är har ett skötbord för de minsta. Detta är en sällsynthet i Barcelona. Vill du köpa ekologiska livsmedel finns här ett mindre urval att välja mellan. 
 
Café i Barcelona
 
3. Bar del Convent
 
Nära klostret ligger i Born Bar del convent som är ett härligt, rymligt café med ett litet rum för småbarn. Platsen har både böcker och leksaker för barnen att låna, men de dagar då det är mycket besökare kan det bli lite trångt. Uteserveringen är avkopplande och spännande med sina mycket vackra gotiska tak. Dessutom kan ditt barn upptäcka runt i det stora området där du kan hålla koll på dem medan du njuter av en varm kopp kaffe.
 
4. Chocolatería La Nena
 
I Graciakvarteret ligger detta lilla café som är ett stamställe för lokalbefolkningen. La Nena serverar läckra melindros som är blöta kakor som doppas i varm choklad. Stället kan var packat speciellt på de de vinterkalla eftermiddagarna så kom tidigt. 

2. Ta dig runt i Barcelona

 
Gå runt.
 
Det är kul att gå runt i Barcelona. Den postmoderna arkitekturen, stora torg och intressanta statyer gör det till en friluftsmuseum. Om du befinner dig i Garciakvarteret med en barnvagn eller sulky ska du notera att trottoarerna är smala och biltrafik kan vara tät, särskilt på morgonen.
 
När du rör dig runt i Barcelona bör du vara medveten om dina värdesaker då ficktjuvarna är skickliga. Därutöver är det ganska säkert att ta sig runt till fots i Barcelona. 
 
Botero katt
 
Metro och buss
 
Några av stoppen på de äldre metrolinjerna har inte hissar vilket ju är viktigt för dem som har någon form av vagn med sig. Dessa sträckor är L1, L3, L4 och L5. För mer information besök TMB. I värsta fall kan du fråga en vänlig främmande om hjälp med att bära din barnvagn upp eller nedför trappan. 

 
Bussarna är lätta att ta sig in och ut i. I den mittersta delen finns det gott om plats för barnvagn.  

Barn upp till 4 år och mindre reser gratis på kollektivtrafiken. 
 
 
Taxi
 
Om du någonsin vill ta en taxi med barn är det mest troligt att de inte har en barnstol. De är verkligen sällsynt i stadens taxibilar.
 
Speciella bilar som Seat Alhambra har en speciell sits för barn där vissa platser är något förhöjda, så barnen kan sitta stramt i säkerhetsbältet. Du kommer förmodligen att hitta dessa bilar på flygplatsen eller tågstationen. Om du inte kan hitta denna typ av taxi kan du välja att ta med barnstolen.