Palma de Mallorca: En av världens bästa städer att bo i

Förra året skrev tidningen The Sunday Times en artikel som hävdar att Palma de Mallorca är den bästa platsen i världen att bo på. Denna Spanska kuststad har allt – det perfekta klimatet, stranden, en charmig gammal stad, ett nattliv med rik atmosfär och mycket underhållning, dag som natt.

Mallorcas katedral

Palma är den största staden på ön Mallorca, det är Baleariska öarnas metropol, och det är en stor Medelhavsdestination för turister. Du kan inte undvika Palma, flygplatsen och öns största hamn ligger båda här, så du kommer att åka igenom staden, hur du än anländer. Många besökare stannar inte länge i Palma, vanligast är att man åker direkt från flygplatsen till sin semesterbostad vid stranden.

Vi tycker att din vistelse på Mallorca är ofullständig utan att besöka Palma. Spendera i alla fall en dag här, strosandes på stadens charmiga gator och upptäck de mer gömda och intressanta platserna – du kommer definitivt inte att bli uttråkad!

La Seu katedral

La Seu

La Seu katedralen behöver knappt presenteras. Den stora, gotiska kyrkan ligger precis bredvid havet och hamnen, och det är en av de tre största katedralerna i Europa (44 meter hög, 121 meter lång och 55 meter bred). Den reser sig från jorden som ett stort stenmonster – en symbol av stolthet, för staden och ön.

La Seu katedral

Inuti katedralen kan du beundra den spektakulära ljuskronan som hänger i taket, skapad av den kända konstnären Gaudi, som påminner om en törnekrona. Fantastiskt färgade rosettfönster formar ett underbart ljusspel i flera färger. Den största sektionen av det färgade glaset är det ”Gotiska ögat”, som hittas ovanför huvudaltaret och har en diameter på nästan 14 meter!

Katedralen och parkerna

Området runt katedralen förtjänar också lite av uppmärksamheten. Om du kollar mot havet så hittar du, mellan templets väggar och motorvägen, en av stadens mest lovande parker - El Parque del Mar. En stor del av parken består av en gigantisk saltvattensdamm samt fontän, en promenadsträcka längs en palm-allé, grönt gräs och en lekplats för barn.  

Park del Mar

På andra sidan av katedralen kommer du att hitta kungafamiljens sommarpalats, Palacio Real de La Almudaina. Palatset är en kvarlämning av tidigare arabiska härskare, vilket senare togs över av spanska kungar. En promenad genom kamrarna, sovrummen, hallarna och gården kommer att ta dig tillbaka till forna tider. Ifall du har tiden och nyfikenheten, besök de härliga kungliga trädgårdarna i S´Hort del Rei, som är fyllda av grönska, hav av ljusa blommor och kylande fontäner. 

De kungliga trädgårdarna i Almudena ligger nära torget Plaça de la Llotja, som ligger vid byggnaden La Llotja. Byggnaden var, en gång i tiden, en börsmarknad och är nu ett kultur centrum samt ett konstgalleri. Parque de la Feixina är en park, och inte ligger långt ifrån La Llotja. Det är en väldigt trevlig park med fontäner, en lekplats för barn och ett utomhus gym.

Park de la Feixina

Det finns också ett torn-format monument tillägnat besättningen på skeppet ”Baleares”, som sjönk i mars 1938, under det spanska inbördeskriget. Parken är uppdelad i tre terrasser med olika höjder. Vid den första, översta, terrassen finns det en fontän vars vatten rinner vackert ner till en damm, som omger monumentet som står på mitt-terrassen. På den lägsta terrassen finns det en enorm sten, ett pyramidformat solur, och en liten, rund fontän. Från denna plats är det inte långt till havspromenaden.

Paseo Marítimo

En populär turistdestination är området vid Paseo Marítimo, med den berömda promenaden som sträcker sig längs havet och hamnen. Marinan är fylld av ankrade yachter, som lugnt guppar i väntan på att bli frisläppta. Promenaden som går längs en palm-allé med bänkar, skapar en skuggig och solig plats för både lokalinvånare och turister att springa, gå, cykla eller ta det lugnt på.

Paseo Marítimo

Mittemot gatan går det en länga med barer, hotell, restauranger och nattklubbar. Paseo Marítimo är centrum för öns nattliv, på kvällen fylls det snabbt upp med människor som söker fest och underhållning. Om du själv är en festprisse eller en rejvare, så förtjänar två speciella platser att nämnas. Prova Tito´s, det är stadens mest kända klubb. Den har 3 våningar, där varje våning spelar en egen typ av musik. Den andra är Pacha, Mallorcas gren av den världsberömda nattklubben från Ibiza, som regelbundet står som värd för internationella dj:s.

Pacha

I detta området kommer du även att hitta det stora shopping centret Porto Pi, om du skulle vilja gå på en shopping runda.

Väderkvarnarna 

De gamla väderkvarnarna är typiska för Mallorcas landskap. Du kan hitta dem i flera städer, så som Muro eller Campos, som båda har en underbar samling av vattenväderkvarnar.

Väderkvarn

Om du strosar genom Palmas centrum, mellan katedralen och Paseo Marítimo, så kommer du definitivt inte att missa väderkvarnarna nära Hard Rock Café, som ligger i området Jonquet. Ursprungligen fanns det sju väderkvarnar, som kunde ses från havet; idag finns det bara fem kvar. En av dem, El Moli d'en Garleta, blev återuppbyggd av staden till ett litet museum, där du kan upptäcka allt om väderkvarnarna.

Plaça Major

Plaça Major

Plaça Major är stadens huvudtorg. Det är omringat av de karakteristiska gula byggnaderna, som är typiska för Mallorca, med små gröna fönsterluckor. Under ligger barer, restauranger och affärer. I mitten av torget så hittar du en liten marknad som säljer hemmagjorda produkter. Om du har kommit till Palma med bil, så finns det en underjordisk parkeringsplats nära, som kostar lite mindre än att parkera på stadens gator. Det bästa du kan göra är parkera din bil på parkeringen och utforska till fots!

La Rambla och Passeig des Born

Medans du utforskar i Palma, så finns det två gator du inte får missa. Först, La Rambla, gågatan som har växt fram på den gamla flodbädden från La Riera. Idag erbjuder gågatan en stor variation av blombutiker. För att komma till La Rambla, gå ner för trapporna vid Plaça Major. Runt omkring gågatan La Rambla kommer du hitta små, atmosfäriska gator fyllda med mysiga pubar som har rik karaktär.

La Rambla, Palma

Den andra gågatan, som du inte får missa i Palma, heter Passeig des Born, den sträcker sig mellan Plaza Juan Carlos och Avenida de Antonio Maura. Denna gågata är dekorerad med sphynx statyer, två på var sida, och en allé med höga träd, som skapar en fridfull, skuggig gata. Det är även fullt av eklektiska barer och restauranger.

Passeig des Born

Spara lite tid till att gå ner för den här underbara gågatan, och stanna till för en kaffe eller öl. Längs Passaig des Born kan du hitta flera designbutiker, detta gör gågatan till ett av de mest livade shoppingområdena i staden. Under julen är gågatan imponerande dekorerad med vackert ljus.  

Palmas akvarium

Ett besök till Palmas akvarium är en bra idé, för hela familjen. Detta är ett av Europas största akvarium, det är indelat i olika teman med arter från de olika haven jorden runt. Här finns även den djupaste tanken för haj i hela Europa, tankens namn, Big Blue (stora blå), passar därav bra.

Hajtank, Palmas akvarium

Palmas akvarium erbjuder många organiserade evenemang, så som bröllop, återföreningar och födelsedagsfester. Du kan även simma med rockor, och dyka med hajarna! Under haj-dyken är du i sällskap av en instruktör, och blir nedsänkt i Big Blue tanken tillsammans med 11 hajar från två olika arter - sandtigerhaj och högfenadhaj. Denna upplevelse kostar 200€ och tar en timme. För att kunna få dyka så måste du ha ett dykcertifikat.

Marineland

Marineland Palma

Delfinälskare och barnfamiljer kan vara intresserade av ett besök till Marineland. Se hur dessa intelligenta däggdjur visar upp sina trick, hoppandes i vattnet och bärandes objekt. Det finns även en färgglad papegoja-show, och en trupp av älskvärda, uppträdande sjölejon. Det är möjligt att träffa delfinerna, för en extra kostnad (men du får tyvärr inte simma med dem). Du kan få reda på allt om deras liv, och klappa dem från sidan av bassängen.


Marineland är öppet från mitten av maj tills slutet av oktober och ligger i byn Costa d'en Blanes (Calvia), som ligger cirka 13 kilometer från Palma de Mallorca. 

 

Om du skulle vilja ta reda på mer om de vackra öarna som skapar Mallorca, eller om du redan har bokat en resa och behöver planera några aktiviteter, så ta dig en titt bland vårt urval av artiklar:

Mallorcas 10 bästa stränder.


En dag i Deià, Mallorca.


Jul på Mallorca.


Konsten att sola, turista och hitta rätt äventyr i Mallorca.


Eller upptäck andra delar av ön, som hamnstaden Port Andratx.