Konsten att sola, turista och hitta rätt äventyr i Mallorca

Mallorca är en favorit för alla som söker ett varmt klimat året runt, fantastiska stränder och ett otroligt naturliv. Vandringsleder, cykelturer, bra restauranger, stort kulturliv, bra nattliv och återigen en massa möjligheter för aktiva friluftsmänniskor gör Mallorca till en av de ställen i Spanien som får många återkommande besökare. 

Människor från hela världen kommer hit i hopp om att få tillgång till mer av det goda livet innan de åker tillbaks till verkligheten i respektive land. Mallorca, den stora ön och Menorca, den mindre ön har över flera decennium växt till en stadig turistort med Palma som ofta refereras som "huvudstaden", på andra sidan ön hittar man Magaluf och Palma Nova som besöks flitigt av alla festälskande människor. På södra sidan av Mallorca ligger Es Trenc, den sidan av ön som nästintill kan uppfattas som en ö i Karibien, och det är även här som man hittar de kändaste stränderna på ön. På den norra sidan hittar man familjebadorten Alcudia som utan tvekan växt till en av de mer populära orterna på ön just för sina barnanpassade stränder, sitt stora utbud av restauranger och den stora lekplatsen för barnen i slutet av stranden.

Här har jag skapat en enkel översikt över det bästa av Mallorca när det kommer till inspiration till vilken strand, vilka turistattraktioner samt vilka äventyr du borde ta dig an när du semestrar på den här varma ön.

Playa de Muro - Den perfekta familjestranden

Playa de Muro är en vacker blå flaggad, vit strand på dryga 6 km och det blåa och grunda vattnet är det som gör detta till en perfekt familjestrand. Solstolar, toaletter, duschar, områden anpassat för funktionshindrade och liv vakter finns i närheten utöver restauranger och kafeterior längst stranden.

Playa de Muro , en perfekt familjestrand

Stranden Cala Mesquida - Där tillgång till allt är enkelt

Denna lilla strand ligger mellan ett skyddat naturområde med sanddynor, tallar och ett livliga fågelliv på ena sidan, och på andra sidan hittar man butiker, restauranger och turistliv. Det turkosa vattnet och de starka vindarna på den här sidan av ön är skälet till varför man hittar mer vindsurfare och vattensporter i området.Gratis parkering, solstolar, och trampbåtar finns att hitta för de lata i gruppen.

Stranden Cala - Den Gömda & Naturliga Stranden

Denna relativt orörda del av ön har en fantastisk strand med mjuk, vit sand och klarblått vatten. Stranden är ganska undangömt så om man vill ta sig hit rekommenderas bil eller buss 710 eller 731 från Cala d'Or. Eftersom denna strand är så nära Mondragos naturpark så finns det också bra möjligheter till vandringar och rutter i naturen utöver snorkling eller avkoppling vid stranden.

Stranden Cala Mondrago - Mallorca

 

Katedralen Le Seu i Palma

Stadens största turist attraktion i arkitekturväg är Palmas stora ögonsten,Santa Marias katedral. En gång i tiden var denna byggnad den centrala moskén i Mallorca och i början av 1300 talet började man transformera moskén till dagens stora katedral som klart och tydligt visar hur olika kulturer och stilar haft inflytande på arkitektur över åren. Byggnaden avslutades inte förrän i början av 1600 talet och den är så stor och iögonfallande så det är nästan omöjligt att ta bussen in mot stan utan att se den stora byggnaden. Väl framme så tar det ett bra tag att ta in den otroliga omgivningen och arkitekturen och skulle du eventuellt ta dig in också så kan du förbereda dig på att bli väldigt imponerad av stilen och det otroliga arbetet inuti katedralen.

Katedralen i Palma

Naturparken S’Albufera

Inte långt ifrån hamnen i d’Alcúdia hittar man det skyddade vildmarksområdet S’Albufera, här kan man hitta mer än 400 växtarter och nästan 300 olika fågelarter. Regeringen köpte marken 1985 och förvandlade hela området till ett skyddat naturområde samt en park som idag erbjuder rutter för både som vill promenera eller cykla. Bussarna stannar nära till ingången och öppettiderna är mellan 09:00 till 17:00 på vardagar.

D’Alfàbias Trädgård

Den vackra arkitekturen, alla gångar, trappor och byggnader som är omgivna av långa palmer, valnötsträd och andra trädsorter ger en behaglig skugga i sommarvärmen när man är i D’Alfàbias Trädgård. Trots den starka solen och det heta ökenklimatet så hittar man här fullt av tropiska växter som i kombination med alla fontäner och brunnar skapar en trädgård som är värd ett besök. Denna fantastiska kulturpunkt går tillbaka till 1200-talet till den arabiska eran på Mallorca och det är fantastiskt att se hur bra allt har hållit sig efter alla dessa år och dessutom hur fantastiskt konsistent arkitekturen är över hela området. Utan tvekan värt ett besök och en fröjd för ögonen.

Alfabia Garden Steps

 

Alfabia Garden Arc

Vandring i Bergen och på Kusten

Vill man se det bästa av Mallorca får man göra det gåendes, kustlinjen som slingrar sig genom det fantastiska naturlivet är långt och innehåller massa sevärdheter för alla typer av besökare. Gillar man lugna promenader genom Mallorcas naturliv så finns det gott om områden att välja mellan där apelsin, oliv & mandelträd omger en och en kombination av det vilda naturlivet och allt fågelkvitter gör alla naturälskares dag fulländad. Vill man ha lite svårare vandringar kan man välja att gå uppåt mot öns mest populära rutt, mot berget Puig de Massanella som går ända upp mot 1'364 meters höjd.

Promenad på fjällen i Spanien

Cykelturer för alla åldrar

Inne i turistkontoren i Mallorca kan man hitta en broschyr som heter "Cykel turer", i denna lilla guide hittar du mer än ett dussintals olika rutter för de som vill cykla eller gå promenad genom den lilla ön. Foton, information och karta finns över de mest populära rutterna och bättre underlag för att planera en dagstur finns inte. De som söker enklare stigar borde ta sig till området runt S’Albufera, där terrängen är platt till skillnad mot området runt La Calobra som innehåller svårare bergsvägar men samtidigt mer sevärdheter. De som vill uppleva och fota naturlivet i Mallorca borde ta sig till naturparken runt Calobra och vill man inte gå runt kan man prova på cykeluthyrning som finns relativt tillgängligt överallt runt ön. Guidade turer finns också tillgängligt för de som vill ha lite hjälp och information längs vägen.

äventyr på cykel - Mallorca

Hitta till grottorna för ett svalt äventyr

Grottor gjorda av kalksten går att hitta på öns norra kust. Här hittar man en labyrint av kammare som omges utav stora stalaktiter gjorda av mineraler. De många kammarna skiftar från små till extremt stora rum som måste avnjutas med den typen av person som har både energin och utrustningen för att ta sig in i de djupaste områdena. Strålkastare, ordentliga skor, kläder och äventyrslusten är ett måste om man vill uppleva grottlivet och kom ihåg, trots den höga värmen där utanför så är det väldigt svalt och nästintill kallt inne i grottorna. Var försiktig, ta endast med familjemedlemmar som är fysiskt anpassade för äventyr och kom ihåg att kylan lätt kryper inpå kroppen när man väl är där inne. Att hyra material för de som vill utforska grottorna finns i området runt grottornas ingång.

Grotta - Mallorca