En dag i Deià, Mallorca

Mallorca gömmer många juveler en bit från de långa vita sandstränderna och den pulserande staden Palma. En av juvelerna är Deià. 

Deià, Mallorca

Om du är på stadssemester i Palma och har lust att uppleva Mallorcas vackra natur så är det mindre än en timmes resa till Deià genom naturparken Sierra de Tramuntana. Efter en halv timmes körtid mot norr öppnas porten till de mest fantastiska bergen. Den första by som du kommer till, är Valldemossa. Här bodde kompositören Chopin och den franske författaren George Sand tillsammans under 1838. 

Trots det vackra sceneriet bör du välja att fortsätta ännu 15 minuter körtid tills du kommer till denna imponerande syn. Deià ligger vid foten av Teix-bjerget och har sedan 1600 varit ett resmål för många besökare. 

Under 1600- och 1700-talet var det dock inte bybornas välvillighet som lockade besökare. Då var det nämligen pirater som gärna ville gå i land i Deià vilket var orsaken till att byborna byggde åtskilliga vakttorn i området.

De kommande besökarna var inte så aggressiva. En del engelsmän, tyskar och amerikaner flyttade till området efter första världskriget lockande av det lugna och idylliska landskapet.

Skylt som visar dig till Robert Graves hus i Deià, Mallorca

En av de mest kända personligheterna från denna tiden är den engelska författaren och poeten Robert Graves, som bosatte sig i Deià i 1932 då han flyttade hit med sin käresta Laura Riding. Han återvände hit efter andra världskriget och bodde här till sin död1985.

Han använde byn och dess idylliska utseende med sina terasser, olivlundar och apelsinträd som inramning till sina många historier. Under året anslöt sig andra av hans konstnärsvänner till honom i byn, och den började att få ett rykte för sin konstnärliga invånare och deras spännande aktiviteter. Robert Graves hus är nu ett museum.

Det konstnärliga rykten lever staden ständigt upp till då staden är hem till den uruguayanska författaren Cristina Peri Rossis böcker och den nicaraguanska författaren och diktaren Claribel Alegría bor här.  

Kyrkan i Deià, Mallorca

Deià är bara charmerande. Promenera uppför kullen "Puig" och besök den lilla kyrkan, Iglesia Sant Joan Baptista de Deià. Kyrkan har bara en enkel skepnad och dess klocktorn byggdes ursprungligen som ett av vakttornen mot piraterna.

Kyrkan nämns första gången i 1497, och 1584 blev Joan Baptista (Johannes Döparen), stadens skyddshelgon . År 1752 brann delar av kyrkan ner ner och mycket av sin ursprungliga inredningen var förlorades tyvärr. År 1958 genomgick den en omfattande renovering, och den är vacker och charmerande än idag.

Robert Graves gravsten, Deia, Mallorca

Bredvid kyrkan ligger kyrkogården där den otvivelaktigt mest besöka graven tillhör Robert Graves. Många lämna ett meddelande med en hälsning eller en dikt på gravstenen. Förutom kyrkogården ligger här också ett museum (Museo Parroquial), som har en samling av föremål som har donerats till kyrkan under hela dess livslängd. Utsikten från kyrkan, kyrkogården och museum är helt fantastisk så det är väl värt den branta klättringen. 

Keramikbutik i Deià, Mallorca

Deià har cirka 850 invånare som lever på en kombination av jordbruk, hantverk, konst och turism i en skön blandning. Det är en kontrollerad urbanisering, som passar för det imponerande landskapet, en gåva som uppskattas och bevaras av medborgarna. En stor del av lokalbefolkningens hantverk säljs i butiker längs stadens charmiga gator.

Konst til salu i Deià, Mallorca

Ta sedan en promenad nedför backen och genom staden. Här hittar du förutom butiker med keramik och andra hantverk också flera kaféer där du kan ta en paus. När du går genom gatorna i Deià kommer du snart att känna en "bohemisk atmosfär," för det är konst överallt!

Beroende på vad du är intresserad av kan du besöka det arkeologiska museet (Museo Arqueológico), Museo Norman Yanikun, Robert Graves House (La Casa de Robert Graves. Ca N'Alluny) och Son Marroig (Museo de Arxiduque Luis Salvador), som ligger i Miramarklostret lite utanför stan. Det finns många kulturella evenemang i Deià under året, främst dock under sommarmånaderna. Håll utkik efter affischer i staden

stranden i Deià, Mallorca

Deià har också en mysig stad som du bör titta på- Här kan du ta ett dopp i den imponerande klarblåa vattnet eller bara kyla av fötterna efter en dags vandring.

Om du har lust till att vid havet så finns här två chiringuitos (strandrestauranger) att välja emellan.  Bägge serverar färsk fisk, sallader, tortillas (spansk äggkaka) och kött. Priserna börjar på € 6 för en blandsallad € 10 for grillade sardiner och € 14 för lammkotletter.

Chiringuito Son Marroig: +34 971 63 63 41 (Stäng måndagar och på vintern).

C'an Lluc: +34 649 198 618 (stängt på vintern).

Strandrestaurang i Deià, Mallorca

Om du har möjlighet att stanna till solnedgången så kan vi varmt rekommendera det. Det är förbluffande vackert. 

Extra information:

La Casa de Robert Graves. Ca n'Alluny:

Öppettiderna är ganska omfattande och skiftande, därför ber vi dig titta närmare här

Museo Arqueológico:

Öppettider: tisdag, torsdag och fredag från kl. 15:00 till kl 18:00, och från juni till september från kl. 16:00 till kl. 19:00. 

Museu Norman Yanikun   

Öppettider: kl. 14:00 till kl. 18:30

Förköp kan göras på telefon: +34 676324234  

Museo Parroquial    

Öppettider: lördag kl. 9:00 till kl. 19:00

Telefonnummer: +34 630 015 574

Son Marroig (Museo de Arxiduque Luis Salvador): 

Öppettider: Måndag till lördag kl 9:30 till kl. 18:00 på vintern, kl. 9:30 till kl. 20:00 på sommaren. Söndag stängt.

Iglesia Sant Joan Baptista de Deià:

Öppettider: varje dag

Det hålls mässa: Lödag och söndag kl. 19:00 i oktober till mars och kl. 20:00 i april till september. 

Du kan skriva ut en pdf om kyrkan här.

Här hittar du bustidtabell för Deià. Det är buss nummer 210.

Det lokala taxibolaget kan kontaktas via de två telefonnumren: +34 609 386 168 och : +34 619 096 275