Jul på Mallorca

Det smyger sig på dig som en trevlig överraskning, snarare än ett illavarslande snökaos som ofta är känslan av festligheterna i Sverige: månader av planering, panik och lagande av mat för en vinterdvala. Sen är det hela över efter tre dagar och du är tillbaka till arbetet i januari i dysterhet med en baksmälla och en övertrassering på kontot.

En festlig tid på Mallorca

Jul på stranden i Mallorca

Den festliga perioden på Mallorca är en tid för avkoppling oavsett om du är på semester eller jobbar. Efter en hektiskt sommar som är fylld med massa aktiviteter, är höst och tidig vinter den första chansen du får att njuta av en lugnare tempo på ön och dess mix av europeisk kultur och jultraditioner. 

I många har den nu största av öarna i Balearnas skärgård varit hem till många nordeuropéer som gärna håller liv i traditioner från deras forna hemländer. Till följd är att flertalet av dessa traditioner blandas i en härlig mix av spanska, katolska, Mallorcanska, skandinaviska, bavariska och brittiska. Så jul på Mallorca har det bästa av allt även om ingen har superkoll på vad som händer på alla ställen. 

Hur firar spanjorerna jul? 

Se på julkrubbor -  Julafton i Palma

Låt oss börja med grunderna. Majoriteten av spansk-katolska kulturen fokuserar på midnattsmässan på julafton som är den allra första början på julfestligheterna. Varje stad och by har deras egen Belen, vackra julkrubbor med intrikata in varje minutils detalj. Du hittar dem oftast i offentliga byggnader, kyrkor eller i skyltfönstret på den lokala godisaffären. Kyrkorna, boulevarderna och slotten i huvudstaden Palma har många shower som det är väl värt att boka in resa för att besöka dem alla. Vi rekommenderar att du stannar ofta och äter churros, en nybakt friterad doughnut-liknande godsak och en lamumba, en het varm choklad med en mer än generös slurk av konjak. 

Stadens gator är utmärkta för shopping under alla årets dagar med de stora kända varumärkenas erbjudanden i butiker på huvudgatan och de varvas med de mer traditionella lokala affärerna. När julen närmar sig bjuds det även på tysk-liknande julmarknaderna initierade av den stora expat-befolkningen men som avnjuts av alla. De brittiska och skandinaviska invånarna bjuder också på sina hemland med egna marknader och traditioner. Missa inte den svenska kyrkan i Palma och den brittiska marknaden i Santa Posa för de två bästa. 

Jul är inte jul utan julskinkan

Julafton är historiskt inte en viktig dag i den spanska festkalendern men influenser från de immigranter från norra Europa har påverkat allt det här. Om du inte kan leva utan julskinka och Janssons så är det inga problem. Många utländska restauranger välkomnar dig gladeligen att slå dig ner bredvid andra expats som äter ute denna dag. Och tillsammans med nya lokala vänner, får du en ny stor-familj i det nya hemlandet, som tillsammans kan avnjuta festmåltider i överflöd från hela världen. 

Ta en närmare titt på Mood Beach på Costa D’en Blanes. Deras legendariska söndagsluncher (med den godaste såsen) är med all rätt ofta fullbokad på Julafton. Kocken är från Irland och kan det här med ugnsstekt. Jultomten kommer på besök till varje bord och alla får en present. Och inte nog med det, njut av den vackra utsikten över Bay of Portals. 

Vad händer på Annandagen? 

Ta ett bad på Nyårsafton

På juldagen, Boxing Day, finns det också få historiska lokala traditioner men det har blivit en dag att njuta av att vara utomhus. Oftast är vädret på julhögtiden solig och klar blå himmel, kallt nog att kännas som vinter men inte så kallt att du inte känner dina tår. På och kring Juldagen finns det populära vandringsleder i Tramuntana bergen som besöks allt mer än normalt av vandrare som gärna vill bränna en extra kalori eller två före nästa måltid intas.

Nyårsafton är den stora natten ute på stan. 

Brittiska expats i Mallorca

Om du letar efter en Nyårsfest med mycket sväng i är Palma det stället du ska välja. Med den spanska traditionen att avnjuta en måltid med dryck sent på kvällen är det alltid mycket liv på Palmas gator och det är normalt sett alltid ett eller flera fyrverkerier att avnjuta innan den huvudsakliga eventet bland de traditionella spanska högtiderna påbörjas i den katolska kalendern. 

Om du fortfarande är vaken i soluppgång firar många av de lokala kommunerna det Nyåret med choklad och ensaimadas (ytterligare en lokal sötsak på Mallorca). Om du vill ha lite mer glamour så ska du kolla upp Son Amar, en i världsklass känd middagshow i utkanten av Palma. De har specialerbjudanden och priser som börjar på 35€ och uppåt. 

Vilka är de tre kungarna? 

Cabalgada de Reyes Magos

De anländande "Los Reyes", de tre vise männen (eller tre vise män) den 12:e natten, gör 6 januari till den mest efterlängtade kvällen under den festliga säsongen. Historien är lite dimmig om hur många kungar var, varifrån de kom, och exakt när de kom, men det finns absolut ingen tvekan om det i Mallorca, särskilt bland barn, eftersom detta är den stora dagen för mottagande av gåvor. Balthazar, Melchior och Caspar anlände till krubban i Betlehem med gåvor av guld, rökelse och myrra.

Dessa dagar är det mer sannolikt att det delas ut iPod: s, Xbox och cyklar, men traditionen är fortsatt stark. Varje by och stad arrangerar en parad som hålls vid solnedgången den 5 januari. Kungarna anländer med båt till kuststäderna, och på traktorer inne i landet, innan de paraderar runt staden och kastar "Caramelos", (godis), till skaror av glada barn. Palmas parad är den i särklass största med båtarna som anländer till La Lonja, den gamla fiskehamnen, och bevittnas av folkmassor med tiotusentals åskadare. Det kan vara lite galet, men låt inte detta hindra dig. Kom tidigt för att få en bra plats för att bevittna denna mest traditionella delen av Mallorcas jul.

Även Mallorca inte kan förse dig med en vit jul har den varje annan bas täckt. Alla aktiviteter ställs mot en bakgrund av klart vinterväder och indigoblå himmel. Du kan plocka de bästa russinen ur kakan av den lokala kulturen och grädden av importerade traditioner under en avslappnad fjortondagars period som öns mångkulturella invånare luta sig tillbaka och njuter av ett par veckors ledighet efter en varm och hektisk sommar.

Och det var allt eller hur? 

Det är dock inte över riktigt än. Ön återvänder sakta till det normala lunken men det båda tvillingfestivalerna San Sebastian och Sant Antoni, som är de största på ön hålls mindre än två veckor senare. Men det är en annan historia. Inte så mycket arbete utförs på Mallorca i januari och det är enligt vår mening precis som det ska vara. 

FELIZ NAVIDAD. GOD JUL. Frohe Weihnachten, Merry Christmas and Bon Nadal till er alla.