Upplev Malaga med cykel

Malaga är födelseplatsen för den excentriska Pablo Picasso, har de senaste åren upplevt ett rejält uppsving av turism. Tills nyligen har staden Malaga oftast varit en stad som turisterna besökt i förbifarten, men idag så har staden ett härligt sorl av turister som vill leva, äta, bada och njuta av sin semester med en lägenhet på Costa del Sol.

 
Malaga är framförallt känd för att vara kusten Costa del Sol huvudstad, och är även en av dem platser i Spanien där livskvalitén är som högst. Extra poäng får staden för solen, havet och det vackra bergiga landskap som omger staden och gör den till en otroligt vacker och spännande stad att besöka med sin rika historia som sträcker sig över 3000 år bak i tiden!

Staden har flera restauranger med hög klass, men det går även att hitta väldigt god mat till bra priser i hela staden. Stadens centrum består till mestadels av gågator och det bästa färdmedlet för att få se staden är en cykel.

Cykeltur Malaga

Vi har förberett en liten guidad tur för dem som vill utforska Malaga med cykel eller till fots på bara några timmar. I videon får du reda på några av stadens mest kända platser att besöka.

1. La Plaza de la Marina

Plaza de la Marina, Malaga

Vårt första stopp är Plaza de la Marina, som är stadens viktigaste och mest centrala torg. Vår resa börjar här av flera anledningar. Först och främst så finns det i området flera cykeluthyrnings butiker, där kan du hyra en cykel i ett par timmar till ett par dagar (priset för en dag är 10€), ifall du vill det.

Dessutom så är det hem till stadens främsta turistbyrå, vilken är värd ett besök, så du kan ta reda på allt som händer i staden under din vistelse (och vilka tider det är inträdesfritt på stadens museum). Vid torget går stadens huvudled Alameda Principal som leder ner till Malagas hamn eller genom stadskärnans grönområde Parque de Malaga.

Malaga park, El Parque de Malaga

I mitten av torget finns det en fontän, och i bakgrunden kommer du att se monumentet El Cenachero. Monumentet föreställer en vacker fiskare bärandes på en korg fylld med färsk fisk. För bara några år sedan så var detta en vanlig syn på Malagas gator, idag har det blivit en av stadens viktigaste symboler. Konstnären Jaime Farnandes Pimentel, gjorde statyn som en avbildning av en lokal fiskare känd som El Peteca.

2. El Parque de Malaga

Parque de Malaga, Malaga

Det är bara att gå över gatan så kommer du befinna dig i Parque de Malaga. Parken tillhör en av de största och mest kända parkerna som staden har att erbjuda. Parken har en av de största tropiska flororna i Europa. Parken separerar hamnen från stadens centrum och är hem till flera spännande och exotiska plantor.

Parkens nuvarande design är skapad på 70- talet men själva parken grundades i slutet av 1800- talet, men var först färdig år 1921. Sedan dess har parken genomgått flera ombyggnader, men den ursprungliga formen och storleken har varit den samma över det senaste seklet.

Malagas park, El Parque de Malaga

I parken kommer du att hitta en amfiteater, flertalet kiosker, monument, dammar, palmträd, murgröna och hundratals olika växter. Parken är fylld av monument och konstverk från kända spanska konstnärer såsom Ruben Darío och Salvador Rued. För den yngre generationen som inte uppskattar allt det vackra som parken har att erbjuda, så finns det ett roligt monument för dem precis vid parkens lekplats, den lilla åsnan Platero hjälten från boken Platero y yo.

3. La Plaza de Toros, La Malagueta

Plaza de Toros La Malagueta, Malaga

Tjurfäktningsarenan har blivit en symbolisk plats för största delen av Andalusiens städer, så är det även i Malaga. Byggnaden är speciellt imponerande när du stiger in på den gyllene sanden i arenan, längs varje sida finns det plats för cirka 9 tusen åskådare. Inträdet till tjurfäktnings-museet kostar 1.80€ per person.

View of Plaza de Toros from above

Torget Plaza de Toros byggdes 1874 och designades av Joaquín Rucobe, den dåvarande huvudarkitekten för Malaga, och är samma person som planerade parken Parque de Malaga och för den lokala marknaden Mercado de Atarazanas.

Tjurfäktningsarenans arkitektur har fått inspiration från den arabiska arkitekturen och har idag fått den spanska motsvarigheten till k-märkning. Flera gånger om året så är det tjurfäktning i arenan, men oftast så används arenan idag till marknader och konserter.

4. La Malagueta och Paseo Maritimo

Stranden la Malagueta, Malaga

La Malagueta är en av Malagas mest kända stränder. Den ligger bara ett par steg från stadens stadskärna och den nya hamnen Muelle Uno. Det är här den 1200 meter långa sandstrand som stadens turister och invånare gärna besöker för en härlig dag i solen. Du kan sedan ta en promenad på Malagas långa strandpromenad Paseo Maritimo som följer stranden från hamnen Muelle Uno till det moderna området Pedregalejo och det gamla fiske distriktet El Palo.

Sardiner

När du går på strandpromenaden Paseo Maritimo, så kommer du att passera en del strandrestauranger som även kallas chiringuitos, som erbjuder lokala delikatesser såsom färsk fisk, skaldjur och utmärkt paella. Se till att prova Malagas kända pescaito frito (olika sorters friterad fisk) och espetos de Sardinas (grillade sardiner). Efter din matpaus kan du fortsätta din cykeltur eller ta en kort vila under ett palmträd längs stranden.

5. Muelle Uno och Muelle Dos

Muelle Uno, Malaga

Bygget av den nya hamnen var ett projekt som tog lång tid och stod först klart 2011, då stadens invånare och stadens turister fick för första gången njuta av den nya hamnen. Muelle Uno är en del av hamnen som sträcker sig från den snövita fyren La Farola till Pompidou. Här hittar du flera affärer, restauranger och caféer där du kan njuta av uppfriskande drycker och god mat.

Platsen är framförallt att rekommendera för en romantisk middag i hamnens mysiga atmosfär, du kommer att få njuta av en slående utsikt över hamnen med ett vackert, lysande pariserhjul i bakgrunden. Här hittar du stadens enda Michelin restaurang Jose Carlos Garcia. Här finns även det välkända moderna konstmuseet Pompidou, som i sig är ett konstverk i form av en färgkub och har idag blivit en symbol för det nyskapade hamnområdet.

Pompidou centrum, Málaga

Muelle Dos är en förlängning av hamnen Muelle Uno, och här gestaltas modernismen, med den vita och moderna design som strandpromenaden och hela området har fått. Denna plats har fått namnet Palmeral de las Sorpresas, som betyder palm trädgården av överraskningar. Området är speciellt roligt för barn med flera lekplatser, trädgårdar och variation av aktiviteter som kan hålla underhålla barnen i timmar.

Hela området är väldigt modernt och elegant. Längs promenaden finns det 420 palmträd, och i trädgårdarna hittar du över 7400 träd och tropiska växter.

6. Trädgården Pedro Luis Alonso och utsikten över Gibralfaro

Jardines Pedro Luis Alonso, Malaga

Denna trädgård är en plats som många turister missar under sitt besök i Malaga, trots detta så ligger de i stadens centrala del, bredvid stadens stadshus. Parken är skapad 1947, och är designad av arkitekten Fernando Guerrero Strachan, och har fått sitt namn från stadens dåvarande borgmästare  Pedro Luis Alonso som styrde staden efter det spanska inbördeskriget.

Geometriska figurer såsom i en fransk-trädgård är inget vanligt inslag i de typiska Andalusiska trädgårdarna. Vegetationen i trädgården är framförallt mandarin- och apelsinträd, vilket ger en fantastisk arom under våren när trädens blommor börjar slå ut, de börjar att blomma i månadsskiftet mars – april. I trädgården finns det en rik vegetation med flera olika arter av rosor, som blommar vid olika tidpunkter på året, vilket ger parken oavsett årstid en doft av rosor.

Malaga Park

I trädgården så finns det ett monument som visar en man som säljer biznagi (en jasminblomma på en pinne) och han kallas El Biznaguero. Blommornas blomning även kallat biznaga är en av Malagas viktigaste symboler. När du stöter på en biznaguero i staden, så erbjuder han inte bara dig en blomma, han erbjuder dig en symbol för kärleken. Monumentet är skapat av Jaime Fernandez Pimentel, samma man som som skapade monumenten el Cenachero och åsnan Platero.

Utsikt över Malaga från Gibralfaro

Det är värt att nämna utsikten från utsiktspunkten Mirador del Gibralfaro, som är en kulle som ger fantastisk vy över Malaga och medelhavet. På toppen av kullen (134 möh) finns det ett slott med samma namn Castillo de Gibralfaro.

Castillo de Gibralfaro är en Malagas första byggnader, och dess historia sträcker sig tillbaka till feniciernas tid ca 700 f.kr. Fenicierna byggde slottet på kullen på grund av den goda strategiska försvarsställningen, och fortet ansågs länge vara ett av de svåraste slotten att erövra på den iberiska-halvön.

Gibralfaro Malaga

Namnet Gibralfaro är en direkt översättning av platsen och betyder fyrens kulle. Över åren så var slottet i händerna på romarna och sedan araberna, som försvarade Palatset Alcazaba under den spanska återerövringen ledd av den katolska kungen Ferdinand. År 1487, belägrade kung Ferdinand slottet i flera månader innan erövringen lyckades.

Vill du veta mer om slottets historia? Gå på en guidad tur mellan 9.00 – 20.00 (sommartid) eller 9.00 – 18.00 under vintern. Priset per vuxen är 2.20€.

7. Alcazaba och den romerska teatern

Romerska teartern, Alcazaba, Malaga

Bara ett stenkast från ros-trädgården hittar du två viktiga monument. Fortet Alcazaba och vid hennes fötter, en romersk teater. När du kommer till gatan Calle Alcazabilla i mitten av torget så ser vi glaspyramiden som visar upp den gamla murens kvarlämningar. Teatern uppfördes första ca 100 f.kr, Malaga var på den tiden en del av romarriket som då leddes av Caesar Augustus.

Det är svårt att tro att kvarlämningarna först hittades 1951 och först 2011 efter hela 27 år av utgrävning och återuppbyggande så invigdes arenan på nytt för allmänheten. Under sommaren, på fredag- och lördagskvällar spelas det ofta gamla, klassiska teaterföreställningar i den gamla romerska teatern.

Den romerska teatern är gratis att besöka och är öppen tisdag - söndag.

La Alcazaba de Málaga

Ovanför teatern ser du den storslagna, röda muren på palatsområdet känt som Alcazaba. Detta arabiska palats är byggt på romerska ruiner och är en symbol för Malaga och en av huvud attraktionerna för stadens turister. Byggnaden sträcker sig längs med kullen Gibralfaro, och på toppen av kullen ser du majestätiska slottet Castillo de Gibralfaro. Palatset har i 1,487 år tjänat som ett politiskt och administrativt högsäte i området.

Malaga Alcazaba

Efter den katolska återerövringen så frodades de katolska monarkerna här fram tills år 1675, efter detta år råkade Malaga ut för en jordbävning och flera krig, och Alcazaba fick en ny roll som fängelse för krigsfångar och sjukhus tills det till slut övergavs. Under tidigt 1900- tal så bodde hemlösa längs med de övergivna murarna och på 30- talet så bestämde sig staden för att ta vara på Alcazabas rika historia och renovera de gamla byggnaderna.

Vill du veta mer om slottets historia? Gå på en guidad tur mellan 9.00 – 20.00 (sommartid) eller 9.00 – 18.00 under vintern. Priset per vuxen är 2.20€.

8. Plaza de la Merced och Picassos födelseplats

Plaza de la Merced, Malaga

Ännu en viktig punkt på Malagas karta är torget Plaza de la Merced, som har fått sitt namn från kyrkan och klostret Iglesia y Convento de Nuestra Señora de la Merced som betyder den barmhärtiga damens kyrka. Detta är ett av de största och vackraste torgen i staden, och i mitten av torget står det en obelisk tillägnad General Torrijos och hans 48 följeslagare som blev mördade år 1831.

Casa Natal

Under 1800- talet så var detta en populär plats att bo på bland konstnärer, och det var här 1881 i en byggnad kallad Casas de Campos som Pablo Ruiz Picasso föddes. Idag är hans födelsehus museet Fundación Picasso Museo Casa Natal, och på en bänk utanför museet finns en staty i naturlig storlek av konstnären själv.

Picasso statyn, Plaza de la Merced

Livet har frodats på torget ända sedan medeltiden, under 1300- talet så var det en marknad på torget, och sedan dess har torget kallats för Plaza del Mercado. Under 1800- talet så blev det en mötesplats för konstnärer och aristokrater. Idag är det en av de mest populära platserna att besöka i staden, under eftermiddagen kan du ta en fika eller ett mål mat under solen på något av torgets caféer.

På torget kommer du att få sällskap av duvor likt flera andra torg runt omkring i Europa, men när du är här så kommer du att förstå varifrån Picasso fick inspirationen till sina kända motiv av duvor som var återkommande i konstnärens kreativa liv. 

9. Picasso museet och Calle San Augustin

Calle San Augustin, Malaga

När vi följer Picassos fotspår så ankommer vi till gatan Calle Granada, här finns kyrkan Iglesia de Santiago Apóstol, där döptes konstnären. Det är en av fyra katolska kyrkor som finns inom ringmuren (förr i tiden hade Malaga en ringmur som löpte runt staden).

Picasso Museum

Gatan Calle Granada har en rik historia. År 1487 den 18 augusti föll Malaga till de spansk-katolska återerövrarna och då gick segertåget ner längs Calle Granada.Det finns även en gata i staden som heter Calle de los Caballeros (caballeros är spanska knektar), detta på grund utav den stora mängd knektar som valde att bosätta sig i Malaga efter kriget.

Det är värt att nämna att efter återerövringen så tillät den spanska kungen den muslimska adeln att få stanna kvar i staden. Det är på gatan Calle San Agustin som den muslimska adeln bodde och hade sin moské och sina badhus.

Picasso Museet Malaga

En viktig punkt på vår karta är Picasso Museet, här finns det upp till 285 utställda objekt i olika tekniker skapta av Picasso. En bonus för den här attraktionen är museets byggnad, vilket ligger i palatset Palacio de los Condes de Buenavista, som är enligt många Malagas vackraste byggnad. Det som brukar imponera på besökarna här är palatsets trädgård.

Inträdesavgiften till museet är 10€ (ibland så har dem tillfälliga utställningar som ingår i priset).

Calle San Agustin syns ofta på postkort då det är en av de bästa platserna att beundra katedralen ifrån.

10. Malagas katedral

Malagas katedral

Det är både svårt och tråkigt att missa Katedralen Sant Iglesia Catedral Basilica de la Encarnación när du är i Malaga, dels för att det är en av stadens högsta byggnader men framförallt på grund dess skönhet. Det var kung Ferdinand II av Aragonien som bestämde att byggandet av den nya Katedralen skulle ske på den plats där den stadens största moské tidigare stått till år 1528. Arbetet att designa byggnaden gavs till den kända arkitekten Diego de Siloe.

Malagas katedral

Byggandet av katedralen tog hela 200 år. Då byggandet av katedralen pågick under en väldigt lång tid, så hann arkitekturen påverkas av detta och en väldigt intressant kombination av gotisk- och barockarkitektur blev resultatet. En av katedralens mest spännande detaljer är de 58 träfigurer som den spanska skulptören Pedro de Mena snidade. 

Malagas katedral

Vad som kan vara mest besynnerligt med katedralen är att det saknas ett torn på den. När byggandet drog ut på tiden och statskassan började sina, bestämdes det att katedralen skulle slutföras utan det sista tornet. Invånarna accepterade detta glatt och började kalla katedralen för La Manquita, vilket betyder den enarmade kvinna

Inträdet till katedralen kostar 5€, men på söndagar är det gratis under mässan.

11. La Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución, Malaga

 Efter återerövringen så blev Plaza de la Constitución ett av stadens viktigaste torg för invånarna, på den här tiden var det känt som stadens huvudtorg. Fram tills år 1812 hette torget Plaza de las Cuatro Calles (som betyder de fyra gatornas torg), men när den spanska konstitutionen stiftades så bytte torget namn. Malagas stadshus låg vid torget fram tills 1869 och sedan dess har torget hyst plats åt olika offentliga byggnader.

Fuente de la Genova

Idag precis som över de senaste seklerna, så är torget fyllt av liv och fungerar som en mötesplats för invånarna. På torget hittar du fontänen La fuente de Génova, som är omgiven av 1800- tals byggnader. På torget hittar du passagen Pasaje Chinitas, som var en otroligt populär gata under 1900- talets början.

Här hittar du caféer och barer som ofta har livliga evenemang, såsom flamencoshow, teater eller sång. Den kända poeten Federica Garcia Lorca var en återkommande besökare på caféet El Café de Chinitas, det var hans favorit som även nämns i en av hans dikter.

Kaffe i Malaga

Plaza de la Constitución är också hem till ännu ett av Malagas landmärken: Café Central. 
Att beställa en kaffe i malaga är en konst, så ta dig en titt på detta specifika mätningssystem, vilket kan hjälpa dig att få den perfekta mängden kaffe och mjölk varenda gång du beställer en kaffe.

Café Central of Malaga - nomenclature

En lägenhet i Malaga är bäst att ha så centralt som möjligt, så att det blir enkelt att få uppleva så mycket som möjligt av staden.

12. Calle Larios

Calle Larios, Malaga

Gatan Calle Marqués de Larios är en gågata som löper från Alameda Principal till Plaza de la Constitución, denna gågata är en av de dyraste shoppinggatorna i Spanien, vilket ger ett stort utbud av stora företag och varumärken (då små företag kan ej betala hyran här).

Tidigare har bilar och även hästkärror transporterat människor längs med gatan, men idag så är de förbjudna. Byggandet av gatan finansierades främst av Marquis Larios familj, därav namnet på gatan och monumentet i rondellen som tillägnats familjen

Uppträdande på Calle Larios, Málaga

Om det är något som händer, så händer det på gatan Calle Larios. År efter år så strömmar festligheterna ner för gatan under stadens alla festligheter som till exempel under semana santa (påsk veckan). På gatan hålls det även konserter och uppträdanden under Malagas sju dagars festival La Feria de Malaga.

Flamencoklänning

I april är det Malagas film festival Festival de Malaga Cine en Español (FMECA) då läggs den röda mattan fram på Calle Larios och under Malagas alldeles egna modevecka  Pasarela Larios Málaga Fashion Week, så görs gatan till en catwalk.

13. Atarazanas den centrala marknaden

Mercado de Atarazanas, Malaga

Det sista stoppet på vår tur är stadens marknad Mercado de Atarazanas. Här är det livligt från morgon tills sent på eftermiddagen. Här hittar du nästan allt du behöver i matväg, framför allt färsk fisk, grönsaker, oliver och utsökt ost från lokala producenter.

Ataranzas Market, Malaga

Huvudingången till marknaden är en kvarlämning från det arabisk båtvarv som en gång låg här. En kan ju fråga sig, vad gjorde ett båtvarv mitt i staden? Jo, fram tills på 1700- talet så nådde ända hit. Marknaden har även använts tidigare som lagerlokal och som ett militärsjukhus.

Mercado Atarazanas

I mitten av 1800- talet, så förföll varvet och då bestämde stadens myndighet sig för att bygga en marknad på varvets dåvarande plats. Vid bygget av marknaden så inkluderade arkitekten porten och valvet från varvet, som du kommer att se när du går in i marknaden. Den nya moderna delen av marknaden är även den byggd med arabiska influenser.

Marknaden kostar inget att besöka.

När du väl känner dig färdig med marknaden, så är vi bara 3 minuter iväg från var vi började vår tur. Det bästa sättet att spendera resten av dagen på, är att välja bland de bästa tapasbarer du kan hitta i Malaga och njut av dem med något uppfriskande att dricka på en av Malagas alla restauranger.


Ifall Malaga föll dig i smaken, så är boende inget problem, då kan du enkelt hitta boende i Malaga i eller utanför staden.

Karta