Konsten att beställa kaffe i Malaga

I Malaga finner man kaffe för alla smaker. Det finns så många olika sorters grader av styrka och sätt att dricka att man behöver en äkta kaffe ordbok för att förstå skillnaden mellan var och en. Café Central är en av de mest historiska kaféer i Malaga och pionjär inom den revolutionära kaffe beställningssystem som används i området. Ett system som nu är vanligt och sprider sig snabbt.

Video om Malaga och dess kaffe kultur.

Hur började det hela?

Det hela började för 50 år sedan i hjärtat av Plaza de la Constitución, i Café Central. Skaparen av systemet var Don José Prado Crespo, som en gång i tiden drev denna lilla bar för arbetarklassen. Här kunde människor träffas för att prata, sjunga och ta igen förlorad tid. Baren drivs fortfarande av grundarens familj och tradition är ordningen för dagen. De köper fortfarande deras kaffe lokalt och har använt samma märke av kaffe i över 70 år, alltid från samma lokal leverantör. "Det här är vårt" - utbrister Ignacio Prado, sonson till Don José Prado Crespo, samtidigt som han visar stolthet över sin lojalitet och stöd för Malaga.

Coffee 

Ett sätt att mäta.

Mätsystemet är unikt för Malaga och har sedan dess blivit en del av stadens kulturarv. Hela konceptet utvecklades först för att hjälpa Don José Prado komma till botten med exakt vad kunderna efterfrågar. "Ett finger kaffe," var den traditionella andalusiska sättet att beställa kaffe. Däremot kan du ofta få för mycket eller för lite kaffe med ett finger åtgärd. Detta ledde till slöseri som ansågs särskilt problematiskt efter inbördeskriget och hela den eran. Kaffe var särskilt svårt att få tag på under dessa tider och dessutom dyrt. Don José löste problemet genom att ta fram ett unikt system anpassat för att möta det behov och smak som varierar för varje kund. Systemet mottogs snabbt av andra anläggningar och efter kort tid har den nu blivit ett signum för stadens Cafeterior.

Så hur beställer man kaffe i Malaga ?

Den öppna spanskas karaktären har i sin kultur att dricka kaffe med vänner och familj. Fika är en del av vardagen och dessutom en stor social aktivitet här nere på kusten. Bli inte förvånad om du erbjuds en "nube" (ett moln), en "mitad" (en halv) eller en "sombra" (en skugga). De konstiga namnen är alla baserade på andelen kaffe till mjölk, så någon typ av logik finns det när man väl har förstått systemet.

Kaffe i Málaga

Definationer av olika blandingar.

Nube: Ett glas mjölk med en skvätt kaffe.
Sombra: En skvätt mer kaffe än mjölk.
Corto: Strax under halva koppen fylld med kaffe.
Mitad: Halva, exakt så som namnet låter, där mjölken och kaffet har lika stor del.
Largo: Ett glas kaffe med en skvätt mjölk.
Solo: Bara kaffe, ingen mjölk.

"Entrecorto" (halvdelat) och "semilargo" (stark) är de minst populära och är generellt inte något man beställer utanför Malaga.

Så nu med all information i hand kan alla gå ut och beställa en kaffe som en riktig Malagueño/a.