Semana Santa i Malaga

De processioner som pågår under påsken är ett evenemang som alla borde se minst en gång i livet.

Semana Santa som det kallas i Spanien består av känslofylld musik som går i takt med ljudet av synkroniserade fotsteg mellan Malagas smågator och den intensiva doften av rökelser gör denna heliga vecka till en av de vackraste, mest passionerade och utan tvekan den mest känslomässiga tradition som man kan uppleva.

Letar du efter andra spanska godbitar? Läs vår mest lästa artikel om att upptäcka 9 populära och charmiga byar i södra Spanien.

Video - Semana Santa i Malaga

 

Semana Santa i Malaga är en stor turistattraktion som drar en stor blandning av troende och icke troende människor till de centrala punkterna där man tillsammans fyller gatorna. Sedan 1965 har Semana Santa ansetts ha högt internationellt turistvärde i Spanien och vi anser att processionerna i Malaga är en av de vackraste.Nazarenos

Historian bakom Semana Santa i Malaga.

Efter århundraden av muslimskt inflytande och i samband med övertagandet av byn av de katolska monarkerna 1487 skapades en stark omvandling till katolicismen och firandet av Semana Santa med processioner började tar form. De olika brödraskapen från respektive kyrkor har en historia som ofta sträcker sig 100tals år tillbaka och de äldsta i Malaga är "La Hermandad del Cristo de La Veracruz" och "La Archicofradía del Cristo de la Sangre".

Alla olika brödraskap från olika delar av staden följer också allt som oftast samma runda som börjar på vid Alameda Principal, rondellen vid Calle Larios eller vid Calle Granada.

Cofradía

Även om Semana Santa officiellt börjar från den första söndagen som lokalt kallas "El domingo de Ramos" och håller på ända till påskdagen som kallas "Domingo de Resurrección" så ser de olika församlingarna till att förbereda sig många månader i förväg. De minsta detaljerna samordnas så att utgången av de majestätiska tronerna, musikbanden, dräkterna och alla andra element som är en del av den långa promenaden genom staden är perfekta. Semana Santa har en sån oerhörd stark koppling till kultur, religion och turism här i Spanien så för många är det väldigt viktigt att allt går enligt planerna in i minsta detalj.

Semana Santa stegvis

 

Cristo de la humillación

De flesta församlingar i Malaga följer den typiska metoden som den som kommer från Nasaret. En del bär korset medan andra följer efter med tända ljus och bärarna går i takt med stora troner som vilar på ena axeln. Färdvägarna av processionerna är särskilt svåra för männen eller "bärarna" som timtals får gå runt staden emellan smågator med troner som kan väga mer än fem ton. Ibland kan det krävas mer än 250 män för att lyfta de stora statyerna som ligger på de stora tronerna.

Resten av gruppen består av trogna släktingar, vänner och församlingsmedlemmar som otåligt och entusiastiska väntar på alla imponerande troner. Utgången från kyrkan är den svåraste och mest intensiva del eftersom det svåraste är att lyfta samt ta ut den, vissa församlingar åtföljs i samband med detta  av traditionell levande musik som består av blås och slaginstrument.

Domino de Ramos (Palmsöndag)

 

Den första söndagen på påskveckan har fokus på barnen när processionerna i "La Pollinica" börjar. På eftermiddagen i förorten som kallas "El barrio de la Trinidad" kan du se "La hermandad de la Salud" vilket direkt översatt blir hälsans brödraskap. De är kända för att ta ut sin tron till en början på sina knän för att den stora statyn inte ska krocka med taket.

Slutligen är en av de mest efterlängtade ögonblicken för dagen när "La Hermandad del Prendimiento" tar sin tron genom Malagas smala och trånga gator i takt med musiken som spelas av deras stora orkester.

Lunes Santo (Blå måndag)

Virgen

"El Cautivo" är en av de mest populära scenerna för de som bor i Malaga och detta är dagen för "Señor de Málaga" som avgår från "Barrio de la Trinidad". Andra sevärdheter under dagen är ytterligare en populär som heter "El Cristo de los Gitanos" vilket översatt blir "Zigenarnas Kristus" och den börjar vid "Iglesia de los Mártires" som ligger centralt i stan eller "El trono de los Estudiantes" vilket är kopplat till Malagas Universitet.

Martes Santo (Vita tisdagen)

Cristo 

Den heliga tisdag är dagen för "Barrio de la Victoria" och den vita färgen som bärs är en signatur för Rocio även känd som "Malagas brud" och i samband med att allt går i vitt går gruppen "Jesús de El Rescate" istället i sina färgglada dräkter och kappor i samma stil som "El Cristo moreno de la Cofradía de la Sentencia."

Den heliga tisdagen har årligen en grupp vid namn "La Virgen de las Penas" som ser till att ha en fantastisk mantel fyllt med blommor med en oförglömlig doft som är den huvudsakliga kännetecknet för brödraskapet.

Miércoles Santo (Dymmelonsdagen)

Inri

Väl framme på mitten av påskveckan kan man njuta av församlingen "La cofradía de Fusionadas". Detta brödraskap ställer upp med inte mindre än fyra troner på onsdagen och som namnet antyder är det en förening som består av flera brödraskap tillsammans.

Grannskapet Capuchinos har "La hermandad de los Salesianos" som går ut ifrån området och tronen som man bär på här är en av de tyngsta tronerna i Malaga, "La Paloma" vilket kräver ungefär 280 bärare för att kunna hanteras. Det är tradition att släppa duvor i samband med att Jungfrun på tronen passerar.

"La cofradía de la Expiración" är ett brödraskap som är kopplade till Guardia Civil i Malaga så en annan tradition under den heliga onsdagen är frigivningen av en fånge som har skött sig sin vistelse i fängelset.

Jueves Santo (Skärtorsdagen)

Cristo de la Humillación

På skärtorsdagen med utgång av brödraskapen Mena, Esperanza o Misericordia kan man förvänta sig en av de mest speciella dagarna i Semana Santa.

Redan på morgonen samlas tusentals människor i hamnen för att njuta av en av de mest hektiska ögonblicken i veckan, där föreningen "Las tropas de La Legión" står för all spektakel. Detta brödraskap står för en riktigt minnesvärd vandring och att bevittna denna parad är ganska viktigt om man vill fånga den äkta känslan av Semana Santa i Malaga.

Viernes Santo (Långfredag)

 

Semana Santa

Tystnaden på långfredagen är viktig och tanken är att man ska skapa en atmosfär av sorg i minne för Kristi död. Man kan se en lång vandring som består av Kristus och den heliga graven och det är väldigt viktigt att det är total och absolut tystnad så endast begravningsmarschen hörs. Man kan även se en av de mindre tronerna som tillhör "Servitas" och i samband med att de passerar släcks belysningen i staden som i sin tur skapar ett väldigt känsloladdat ögonblick.

Den heliga veckan i Malaga slutar med paraden som görs av "El Resucitado, el Domingo de Resurrección" och detta är en av de mest färgstarka och glada processioner som hålls under veckan och vid sidan Kristus kan man se en stor representation av många stora studentföreningar.

Rekommendationer

Nazareno

 

  • Ha på dig bekväma skor för långa promenader och för att kunna stå långa stunder.
  • Undvik att använda bilen, promenera in eller använd kollektivtrafiken som går extra under påsken.   
  • Fånga atmosfären av olika föreningar och brödraskap genom att besöka deras respektive kyrkor på morgonen.     
  • Den heliga måndagen får inte missas där "El Cautivo" ser till att beröra ett helt grannskap.
  • Paraden med "Las tropas de La Legión" är ett måste.     
  • Respektera alla markerade övergångsställen och för att korsa gatan får man avvakta tills rätt tid har kommit för att undvika problem och olyckor.
  • Ta extra hand om barnen och hitta öppna och bekväma utrymmen. Barnen vill också njuta av denna händelse och i samband med öppna ytorna får hela familjen full frihet att be om vax från de stora ljusstakarna som alla bär på.
  • Skapa dig en hemmagjord souvenir genom att låta de olika medlemmarna av paraderna droppa flytande vax (stearin) tills det har skapats en stor boll.

Vart kan man parkera ?

Det kommer vara väldigt svårt att parkera bilen i Malaga den här veckan eftersom vägarna stängs av och det bildas väldigt långa köer. För att komma in i en av parkeringsplatser i de kommunal parkeringsplatserna är ett alternativ, fast ta hänsyn till att alla tänker likadant så det är starkt rekommenderat att parkera utanför stan och promenera in mot centrum.

För att hitta annan information om Malaga kan du se här:

Konsten att beställa kaffe i Malaga

Topp 10 utflykter för hela familjen att besöka nära Malaga