De bästa souvenirerna från Málaga

Málaga har snabbt blivit den hetaste shoppingdestinationen på Costa del Sol. Om du skulle råka befinna dig i staden på semester, kan du köpa autentiska souvenirer som gåvor till vänner och familj, eller bara som ett minne till dig själv.

Souvenirer från Málaga

För de som vill återvända hem med resväskan full av traditionella smaker och dofter av Málaga, samt saker knutna till kulturen i denna del av Spanien, istället för nyckelringar och magneter att hänga på kylskåpet, följer här ett par idéer på vad man kan köpa i Málaga. 

Traditionell mat och dryck

Många köper gärna souvenirer för att påminna sig själv om alla fina minnen från semestern. Lika viktigt som att väcka nostalgi, är lukterna och smakerna man upplever när man provar allt ifrån lokala maträtter till de söta frukterna på Málagas gatumarknader

Marknaden Atarazanas i Málaga

Tack vare stadens privilegierade läge, precis vid Medelhavet, har Málaga ett överflöd av färska lokala råvaror, som ger traditionella produkter och unika viner. När du besöker huvudstaden på Costa del Sol, bör du överväga att ta med någon av alla delikatesser som en gåva till dem som gillar att prova nya smaker.

 Den livliga marknaden Atarazanas

När du letar efter presenter till dina nära och kära, är det definitivt värt att gå till Mercado Atarazanas. Denna dignande saluhall ligger i centrum, och området är ett av de bästa ställena att hyra hus i Málaga för att shoppa lös. Här hittar du inte bara ett hav av olika texturer, färger och lukter - du kan också provsmaka de lokala läckerheterna.

Köp delikatesser på Atarazanas-marknaden i Málaga

Ett förslag är att besöka marknadsstånden som säljer fantastiska oliver och på så vis kan du prova dig fram och köpa hem det som du gillar bäst. Oliverna som säljs är ofta Chupadedos (betyder bokstavligen ”slicka fingrarna”) eller Aceituna Aloreña, och äts enkelt som en tapa. Den sistnämnda innefattas av en Denominación de Origen (en ursprungsbeteckning) och har producerats i hundratals år. Det går inte att jämföra burkoliverna hemma i mataffären med den intensiva smaken av dessa närodlade oliver.

Vid ingången till marknaden finns marknadsstånd som säljer kött och ostar. Inte alla vet att Málaga är den viktigaste producenten av getmjölk i Europa, och känd för sin enastående getost. Varje år vinner dessa ostar prestigefyllda priser på ”The Oscars Awards” för mejerier.

De förstklassiga ostarna och oliverna tillhör en grupp produkter som man finner under ett etablerat varumärke för Málaga-området, Sabor a Málaga. Målet är att marknadsföra traditionella produkter från Málaga med omnejd, lokala leverantörer och gamla familjerecept. Håll utkik efter det lilla blåa ”Sabor a Málaga”-märket på flaskor med olivolja, vin, sylt, honung, nötter, sötsaker eller alkohol.

Marknaden Atarazanas i Málaga

På sin hemsida har Sabor a Málaga en lista över butiker där man kan köpa dessa smakrika Málaga-produkter. Om du bara vill vandra runt i Málaga, så kommer du säkerligen också att stöta på en rad små inbjudande affärer där det definitivt finns något värt att köpa med sig hem. 

Garrapiñadas: Karamelliserad mandel

Medan du går runt och upplever staden kommer du troligtvis känna den söta lukten av karamell, speciellt om du hyr en semesterlägenhet i centrala Málaga eller strosar omkring i grannkvarteren. Detta är Almendras Garrapiñadas, eller karamelliserade mandlar som främst säljs på gatorna Calle Larios, Calle Nueva och Calle Santa Maria, där det finns en liten butik som heter Sabor a España, här hittar du nötter och andra delikatesser från regionen.

Roscos de Vino - ett gott bakverk

Vi kan inte låta bli att nämna några av de lokala bakverken. Den mest kända är ”Torta Loca”, eller La Loca. Denna tårta går att köpa i nästan alla Málagas bagerier och konditorier. Fråga också efter den goda ”Roscos de Vino”, som är extremt ömtålig och bokstavligen smulas sönder i dina händer.

Vin från Málaga, Bodega Málaga Virgen

Málaga-området producerar också rad söta viner. Under sommarfestivalerna och Feria de Málaga i augusti är favoriten ”Cartojal”, men det finns mycket mer än så. Köp en flaska sött vin av märket Pajarete eller Moscatel. Vinerna från Málaga fick stor berömmelse och popularitet under Al-Andalus-eran, då de mäktiga moriska kungarna från Sevilla, Córdoba och Granada beställde stora mängder av dessa viner som avnjöts på de mest överdådiga festerna. 

Promenera vidare till baren Antigua Casa de Guardia som ligger på Alameda Principal, själva huvudgatan. Här kan du prova alla slags söta viner som framställs i regionen, och innan du lämnar kan du köpa dina favoriter. Den perfekta Málaga-souveniren!

Gatan Calle Larios i Málaga

Bara ett stenkast från denna vinkällare finns den majestätiska statyn av Marquis Larios, med den berömda shoppinggatan Calle Larios som är uppkallad efter hans familj. Om du älskar gin, prova en gin-tonic med ginet Larios Dry Gin, du kommer garanterat vilja köpa med dig en flaska hem!

Baren La Botica de la Cerveza

De senaste åren har efterfrågan på öl från mikrobryggerier ökat rejält, och Málaga är inte något undantag. Den mest kända lokalölen är Victoria, men flera andra mindre märken har snabbt blivit populära bland öl-älskarna. På spanska kallas öl från mikrobryggerierna för ”Cerveza Artesana”, ett par märken att hålla extra koll på: Murex, Bonvivant, Rebeldia, Málaqa och Trinidad. Det finns flera ställen du bör besöka om du önskar att köpa med dig öl som en souvenir från Málaga, exempelvis El Rincón del Cervecero, Central Beers, La Botica de la Cerveza och Cerveceria Arte & Sana.

Blomstret Biznaga i Málaga

Traditionella saker och kläder

Under din semester i Málaga kommer du garanterat att träffa på en elegant klädd man med ett rött bälte som säljer blommor, han kallas för Biznagero. Namnet kommer ifrån de vackra blommorna som heter Biznaga. Dessa, tillsammans med ljuvligt doftande jasminblommor är sammanvävda och uppsatta på en kvist.

Självklart kan du också hitta mer typiska souvenirer från Málaga som magneter, t-shirts och muggar i princip var du än vänder dig. För dekorativa souvenirer av god kvalitet, som smycken och andra föremål, gå till en liten butik i centrala Málaga på Calle Granada, med adressen Rincón de la Biznaga. De flesta av sakerna i affären är handgjorda, till exempel porslinsblommor och andra originella föremål. Priserna startar från bara några få euro.

Traditionella flamenco-klänningar i Málaga

Málagas gator kantas av många butiker som säljer traditionella och färgrika flamenco-klänningar, ofta förknippade med stadens färgsprakande festivaler. Om du gillar sådan klädsel, besök en av butikerna för att prova och få en flamenco-klänning uppsydd för en perfekt fit. Málagas centrum är ett paradis för shoppingälskaren, andra butiker värda att besöka är Rosapeula och annorlunda Viva la Feria.

Om en Flamenco-klänning är lite för mycket, kan du i stället köpa en traditionell sjal kallad ”Mantón de Manila” med långa fransar. Namnet kommer från Manila i Filippinerna, och dessa är vanligtvis tillverkade av satin eller siden, och dekorerade med blommor eller fåglar. Andra vackra souvenirer från Málaga är en dekorativ kam att fästa i håret (kallad ”Peineta”), örhängen, broscher och armband.

Fotbolls- eller basketfans bör inte glömma att kolla schemat för säsongens matcher innan de reser till Málaga. Fotbollsmatcher och basketturneringar har lockat många sportälskare sedan Málaga FC och Unicaja Baloncesto triumferat internationellt de senaste åren. Behåll biljetten som en souvenir, om du inte lyckas få tag i en biljett kan du alltid gå till de officiella butikerna och köpa en blå Málaga FC-tröja eller ett grönt Unicaja-linne.

Butiker Málaga FC: Plaza de la Judería 1, Av. de la Aurora 25, Calle Mendívil 7 och Paseo Martiricos - La Rosaleda stadium.

Butiker Unicaja Baloncesto: Avda. Gregorio Diego 44 och Plaza de La Marina 3.

En flamenco-show i Málaga

Málagas vibrerande gator är fyllda med härliga dofter av jasmin och karamelliserat socker, men också av ljud från lokala gatumusikanter, musik från förbipasserande bilar, radior med hög volym i kaféer och från Malagueños själva - Málagaborna som gärna sitter ute på sina balkonger.

För att ta med sig autentisk musik som en souvenir från Málaga, överväg att köpa album av lokala artister. De mest kända är Pablo Alborán (pop), Pasión Vega (copla) och Vanesa Martín (pop/rock). Det är också värt att lyssna på band som Chambao (flamenco/electro) och Efecto Mariposa (rock/pop). Chamboas mix av flamenco och romantiska rytmer kommer säkert få dig att tänka tillbaka på de långa och varma kvällarna under den andalusiska himlen.

En souvenirbutik i Málaga

Om du är ute efter småsaker eller mindre souvenirer att ta med hem till din käresta, kan du besöka butikerna som ligger omkring museerna i Málaga. Här finns mycket mer än bara kylskåpsmagneter, exempelvis fina reproduktioner av Picasso's verk.

Fynda böcker i Málagas museum

I butiken på Málaga museum kan du köpa parfymer med typiska Málaga-dofter som bitter apelsin eller jasmin. Dessutom har de många spel för barn och vackra böcker om stadens historia. För böcker om modern konst är det värt att besöka bokhandeln på CAC (Contemporary Art Museum) eller butiken i Carmen Thyssen-museet. De erbjuder också vardagssaker som pennor, anteckningsblock, skrivböcker, m.m. med anknytning till Málagas historia och konst.