Atarazanas - Málagas centrala marknad

Malagas centrala marknad - Atarazanas - är en livlig plats med mycket aktivitet och är definitivt värt ett besök. Marknaden ligger strax utanför Malagas mest trafikerade gågata, men fortfarande i centrala delarna, marknaden är också en plats som är lätt att missa. Människor tenderar ofta att gå förbi ingången i stället för att gå en promenad genom hallen. Om du letar efter färska lokala råvaror till bra priser, så har du kommit rätt.

Om du vill hitta de bästa marknadsstånden på marknaden där du kan köpa de bästa produkterna, kolla in de 10 bästa marknadsstånden på Atarazanas, handplockad av några av Malagas bästa kockar.

Atarazanas historia

Facaden på Ataranzas, Malaga

Som med så många byggnader i Malaga har marknaden en fascinerande men för många okänd historia. Namnet "Atarazanas" kommer från den tiden som Malaga var under mauriskt styre, och när du översätter namnet bokstavligen från arabiska, betyder det " en plats där fartyg repareras".

Även om det kan vara svårt att föreställa sig, var det mesta av staden Malaga under havet under den tid maurerna styrde, och Atarazanas låg strax vid havet. Det finns bilder från mitten av 1800-talet, som visar att människor fiskade vid marknaden.

Et Nasrid skibsværft

Atarazanas byggdes under Muhammad Vs regeringstid (1354-1391). Detta varv från 1400-talet var en av de största och mest imponerande byggnaderna i sin tid. Atarazanas hade sju stora valv som utgjorde fasaden.

Bagsiden på Ataranzas, Malaga

Idag finns bara en av bågarna kvar och 1978 beslutades det att det skulle bli ett monument på grund av sin historia och sitt konstnärliga påbrå. Det finns inget på valvet, som uppvisar dess historiska betydelse.

De som är uppmärksamma kommer att se, två små sköldar med arabisk text på nära toppen av bågen med texten "Endast Gud är segern, ära till honom."

Bod på Ataranzas, Malaga

Efter att de kristna monarkerna tog över Malaga år 1487 blev Atarazanas ett kloster. Senare blev byggnaden omformad till en militär kasern, sedan ett sjukhus och slutligen en skola. Den gamla byggnaden blev gradvis alltmer förfallen.

Bod på Ataranzas, Malaga

I början av 1800-talet var den ursprungliga strukturen helt försvunnen. Tack vare ansträngningarna av arkitekt Joaquin Rucoba blev den ursprungliga bågen räddad och marknaden byggdes mellan 1876 och 1879, där järn spelade en viktig roll i rekonstruktionen.

Bod på Ataranzas, Malaga

Marknaden stängdes helt under 2008, medans ännu en ombyggnad ägde rum. Marknaden öppnades igen i april 2010.

Tapasbar ved Atarazanas, Malaga

Marknaden är inte bara en plats där du kan hitta och köpa lokala produkter, utan även ett populärt område för att äta tapas. Nära huvudentrén finns flera barer där du kan smaka på de färska produkter som säljs på marknaden. Om du vill spendera lite mer tid på att upptäcka och prova den lokala gastronomin och matkulturen medans du är på semester i Malaga, bör du definitivt planera in ett besök till Atarazanas!

Praktisk information

Marknaden är öppen från måndag till lördag, från kl. 8:00 till 10:00 14:00. Marknaden ligger i centrala Malaga, nästan halvvägs mellan varuhuset El Corte Inglés och den stora gågatan Calle Larios.

Karta