De bästa stränderna i Katalonien

Katalonien är fyllt av vackra sandstränder med turkost vatten och storslagna omgivningar. Den katalanska kustlinjen kan delas upp i tre delar: Costa Brava i norr, Costa Barcelona i mitten och Costa Dorada i söder. Tusentals reser hit varje år för att njuta av det sköna Medelhavsklimatet, kustlandskapen och stränder i alla dess former. I vår ultimata guide till de vackraste stränderna i Katalonien tipsar vi dig om de bästa resmålen. Hyr en strandvilla i Katalonien och utforska dessa vackra stränder under din semester!

 

1. Cala Montgó

Några av de bästa stränderna i Katalonien hittas längs Costa Brava. Denna kuststräcka har ett behagligt Medelhavsklimat och en kuperad terräng som är idealisk för naturälskaren. Cala Montgó är en av de bästa stränderna i L’Estartit, och den bredaste på Costa Brava. Den är totalt 200 meter bred och här finns det gott om plats att lägga ut handduken på och njuta av en avkopplande stranddag. Med fin sand, omgivande tallskog och skimrande turkost vatten är Cala Montgó utan tvekan en av de vackraste stränderna på Costa Brava.

Montgrí-berget skyddar bukten mot vindar från norr, något som gör att vågorna hålls lagom stora. Längs strandpromenaden hittas även många faciliteter. Vill du vistas i underbar natur? Parc Natural del Montgrí ligger strax norr om stranden.

 

2. Sa Caleta

Sa Caleta är en liten vik som är 110 meter lång och 50 meter bred. Eftersom Sa Caleta ligger inom gångavstånd från centrala Lloret de Mar är det en utmärkt strand att besöka under familjesemestern i Katalonien. Sa Caleta är en pärla på Costa Brava med azurblått vatten, frodig natur, klippor och vacker utsikt över Castell d'en Plaja.

Tack vare den steniga havsbotten och det rika havslivet är Sa Caleta också populär bland dykare. Under sommaren tenderar stranden att fyllas upp fort, så se till att vara ute i god tid och välj din plats för dagen.

 

3. Cala Giverola

Cala Giverola är en cirka 200 meter lång intim vik och en av de bästa stränderna i Tossa de Mar. Karakteristiskt för Cala Giverola är den gyllene sanden, kristallklara vattnet och klippor där pinjeträd verkar växa överallt. Du kan enkelt nå viken från centrumet i Tossa de Mar (5 kilometer), och det är även möjligt att åka båt hit.

Cala Giverola har alla nödvändiga faciliteter för en stillsam stranddag: duschar, solstolar, parasoll, restauranger, chiringuitos, kajakuthyrning... Dessutom kan man ta en båttur i en katamaran, eller kanske i en båt med glasbotten där man kan se det marina livet under sig. Att göra en utflykt för att snorkla eller dyka rekommenderas varmt - upptäck en mängd färgglada fiskarter som gömmer sig bland reven.

 

4. Cala Sa Tuna

Cala Sa Tuna är en pittoresk och ”vild” strand

Cala Sa Tuna är en 80 meter lång fridfull vik i Begur. Platsen är orörd och ”vild” vilket gör den perfekt för de som söker efter en strand nära naturen. Typiskt för stranden är de färgrika fiskarhusen vid vattenbrynet och de förtöjda båtarna i bukten. Eftersom Cala Sa Tuna är ganska svår att nå finns den inte på turisternas radar, ännu. Du kan ta dig till den via Camino de Ronda - en vandringsled i sagolik kustmiljö som löper längs Costa Brava.

På sommaren kan du ta skydd mot solen i Cova des Capellans, en grotta där lokalbefolkningen ibland samlas och spelar traditionell katalansk musik tillsammans. Sa Tuna ligger i en mer lantlig miljö och således finns inga aktiviteter för barnen, men duschar och toaletter kan hittas vid stranden.

 

5. Cala El Golfet

Cala El Golfet ligger inklämd mellan klipporna

Cala El Golfet - en skyddad vik som är 75 meter lång och 20 meter bred - hittas mitt bland spektakulära klippformationer. Den är en av de vackraste stränderna i Calella de Palafrugell och ligger en bit bort från turistområdet, vilket gör att den fortfarande är relativt oupptäckt. Det finns inga faciliteter på den här stranden, utan du möts istället av ren natur. Rödfärgade klippor skjuter upp ur havet och är en stor kontrast till den gröna tallskogen och det galet turkosa vattnet. Tack vare sin unika havsbotten är Cala El Golfet en av de bästa stränderna i Katalonien för dykning eller snorkling. Från stranden bjuds man även på en imponerande utsikt över Formigues-öarna.

Du kan nå Cala El Golfet via Camí de Ronda, och även till fots från Calella de Palafrugell (en 30 minuters promenad).

 

6. Platja d'es Codolar 

Platja d'es Colodar är en liten vik vid foten av den historiska gamla stan i Tossa de Mar och tornet Torre de Colodar. Missa inte att blicka ut över Medelhavet från Vila Vella, som ligger 50 meter ovanför stranden. D'es Colodar var en gång i tiden en viktig hamn i Tossa de Mar, och idag ankrar fortfarande en del fiskare i bukten med sina färgglada båtar vilket skapar en pittoresk inramning. Det kristallklara vattnet är perfekt för dykare och snorklare! Var uppmärksam på att havet snabbt blir djupt, om du besöker stranden med barnen - håll dem under uppsikt.

Eftersom Platja d'es Colodar ligger så nära centrum och semesterbostäderna i Tossa de Mar fylls den ofta upp fort. Följ gatan Calle del Portal del Socors - fylld av barer, restauranger och hantverksbutiker - för att nå den.

 

7. Cala Treumal

Paradisliknande Cala Treumal (100 meter lång) ligger bara 4 kilometer från staden Blanes, som är ett av de bästa resmålen på Costa Brava. Azurblått vatten, ljusgrön tallskog och imponerande klippor utgör en förtrollande miljö. Den stora klippan som skiljer Cala Treumal från närliggande Cala Santa Cristina ger ytterligare en känsla av vildhet, och skyddar dessutom bukten mot friska vindar.

Cala Treumal erbjuder allt du behöver för en lyckad strandsemester i Katalonien. Den är lättillgänglig, och på stranden kan du hitta restauranger, duschar, hängmattor, parasoll och uthyrning för vattensporter. Ha i åtanke att även här blir havet snabbt djupt, något som kan vara farligt när vågorna är höga och strömmen stark, så var försiktig. Behöver du komma undan solen för en stund? Besök Jardín Botánico Pinya de Rosa och strosa omkring bland mer än 7000 tropiska växter.

 

8. Platja de Altafulla

Costa Dorada, eller ”guldkusten”, är ett passande namn för denna kuststräcka som är fylld av gyllene stränder, palmträd och kristallklart vatten. Stilla och långgrunt vatten gör denna del av den katalanska kusten utmärkt för en familjesemester. Nudister och vattensportsälskare kommer även de att hitta många fina platser längs Costa Dorada.

Platja d'Altafulla, som sträcker sig från Cape Gros till Roca del Gaia, är en av Kataloniens största stränder. Tack vare sin renhet och höga vattenkvalitet har den belönats med Blå-Flagg status. Havet är oftast lugnt, och vattnet klart och grunt. Seglingsentusiasterna hittar även en seglingsklubb på denna strand, som ibland är värd för internationella tävlingar. Strax ovanför stranden ligger den medeltida staden Altafulla, ett av de bästa ställena att bo på Costa Dorada

 

9. Platja de Tamarit

Platja de Tamarit är utmärkt för familjer

Platja de Tamarit är en 1750 meter lång strand omgiven av tallskog, och på en klippa ovanför ståtar slottet Tamarit majestätiskt ut över Medelhavet. Stranden hittas precis vid naturreservat Riu Gaià i Tarragona - ett naturområde perfekt för vandring.

Platja de Tamarit är den perfekta platsen för familjer. Små vågor, klart vatten och fin gyllene sand är bara några av de faktorer som gjort att den tilldelats Blå Flagg. Här finns även duschar, toaletter, solstolar, parasoll och en första hjälpen-station. Vill du provsmaka de lokala delikatesserna? Bege dig mot de många restaurangerna och chiringuitos (strandbarer) som hittas bakom stranden.

 

10. Playa de Calafell

Bara 1,5 kilometer ifrån den historiska staden Tarragona hittas Platja de Calafell. Njut av en 5 kilometer lång sandsträcka med lugnt och grunt vatten av högsta kvalitet. Platja de Calafell var en av de första stränderna i Katalonien att få certifikatet ISO 14001 (miljöledning) och den Blåa Flaggan. På Platja de Calafell hittar du ett stort utbud av aktiviteter som segling, kajak och vattenskoter. För barnen finns ett par lekplatser i närheten. Om du för stunden fått nog av strandlivet, kan du istället besöka Tarragona och upptäcka de fascinerande romerska ruinerna.

 

11. Cala Fonda eller "Waikiki"

Cala Fonda, också känd som "Waikiki"

Cala Fonda kallas också "Waikiki" på grund av sin likhet med stränderna i Hawaii. Stranden är 200 meter lång och består av fin mjuk sand och turkosblått vatten. Trots att den bara ligger 10 kilometer ifrån semesterbostäderna i Tarragona är den relativt svår att nå - något som gjort så att bukten fortfarande är välbevarad med en känsla av orördhet.

Cala Fonda är en avkopplande och intim plats som är extra populär bland nudisterna. Omgivningarna består mestadels av skyddande klippor och tallskog, och detta är den perfekta platsen för den som söker efter avskildhet, långt ifrån turisthorderna. Om du vill spendera dagen här, glöm inte att ta med dig allting du kan tänkas behöva, eftersom varken service eller faciliteter finns.

 

12. Platja de Riumar

Playa de Riumar är perfekt för kite- och vanlig surf

Platja de Riumar ligger i naturparken Delta de l’Ebre, som är en av de största våtmarkerna vid Medelhavet. I detta skyddade område finns fruktträd, stora risfält och, om du besöker parken under rätt årstider, många flytt- eller gäckande fåglar. Platja de Riumar hittas ofta folktom och sträcker sig över 4 kilometer med stora sanddyn, grunt vatten och gyllene sand. 

Tack vare sitt läge och de idealiska förutsättningarna är stranden perfekt för kitesurfare och surfare. Dessutom finns all tänkbar service och faciliteter: duschar, en första hjälpen-station, båtuhyrning samt barer och restauranger.

 

13. Platja de Cunit

2,5 kilometer långa Platja de Cunit erbjuder något för alla

Platja de Cunit ligger ca. 50 kilometer norr om Tarragona, ungefär halvvägs mellan Salou och Barcelona. Stranden har undgått massturismen, och bjuder på fin utsikt över bergen i inlandet. Platja de Cunit är 2,5 kilometer lång med sju vågbrytare som var och en bildar en liten bukt där alla faciliteter hittas. Här finns solstolar, parasoll, duschar, volleybollnät och områden avsedda för strandfotboll. Du kan också hyra trampbåt och utforska kustlinjen. Under sommaren finns badvakter på stranden, vilket gör den till ett utomordentligt resmål för en familjesemester.

Promenera längs strandpromenaden och hoppa in på en av de många ”chiringuitos” när hungern smyger sig på. Här serveras den läckraste lokala maten med vacker vy över Medelhavet.