Playa de Cantarrijan - Costa del Sols bästa nudiststrand

Playa de Cantarrijan, eller stranden Cantarrijan, är en sådan plats du bara hör talas om långt innan du besöker den. Det finns en viss mystik kring den och dess rykte om att vara ett trendigt ställe. För er som vet så är den känd som Costa del Sols bästa nudiststrand. 
 
Playa de Cantarrijan, Costa Tropical
 
Stranden är belägen på gränsen mellan Malaga- och Granadaprovinsen. Det är svårt att säga om den ligger på Costa del Sol eller Costa Tropical. Ingången till stranden ligger på Malaga-sidan och när du promenerar till andra ändan av stranden är du i Granada. Å andra sidan är området inom Almuñecars gränser så nu blev det lite krångligt. 

Strunt i lägesdiskussionen. C
antarrijan är en av våra favoriter och inkluderar vår lista över topp 10 stränderna i Andalusien.

Vad du kan förvänta dig på stranden Cantarrijan

En mix av sand och singel som är precis som alla andra stränder och vikar in naturområdet Los Acantilados de Maro. Omgivningarna är rigoröst skyddade och under de hektiska sommarmånaderna är det bäst att ta en buss hit. 

Det är ett litet pris att betala for dess vackra vyer och att det är bevarat. 

Playa de Cantarrijan, Costa del Sol

Vattnet är exceptionellt rent och har vunnit flera priser på grund av det. Då fiske inte är tillåtet i detta området (pga sin skyddstatus) är havet runt Cantarrijan full med fisk. 

Mängden fisk och det klara vattnet upphör aldrig att förvåna oss jämfört med andra stränder bara ett par kilometer längre bort längs kusten. Det visar bara hur Costa del Sol och Tropical skulle se ut om det var mer skyddat av lagar och omsorg. 

Det som är helt självklart är att snorkling och dykning i hela detta området är helt fantastiskt. 

Stranden kan delas in i två sektioner. Den första - precis framför två restauranger - är platsen där klädseln är valfri och den andra delen tenderar att vara nudistdel. De gånger vi har varit där är 90% av människorna nakna. Du vänjer sig fort. 

Om du är full av energi och vill vandra en vacker sträcka ta och prova på att Vandra från Playa El Cañuelo till Playa de Cantarrijan

Allt som allt är det en rolig upplevelse och en exceptionellt vacker strand. Vi rekommenderar den starkt. 

Vägbeskrivning

Det finns två vägar att ta sig hit om du kommer från Nerja/Malagaområdet. Ta motorvägen eller längs den gamla kustvägen N340

Tillgång till stranden är begränsad under sommarmånaderna. Det finns regelbundna bussar som tar dig från parkeringen till stranden. Kostnaden, när vi skrev artikeln, var €2 per vuxen och barnen åkte gratis. Sommaren slutar officiellt 1 september och från denna stund kan du köra ner till stranden. Det pratades om att stänga av vägen för alla året runt. På ett par närliggande stränder har så gjorts nämligen Playa el Cañuelo. Än så länge är Cantarrijan fortfarande tillgänglig under vintermånaderna. 

Den gamla N340-vägen från Nerja är lite längre men underbart vacker. Från Nerja/Maro följer du skyltarna till Almeria och efter ca 15 km håll ögonen öppna för skyltarna. 

För fler stränder i området se vår Nerja strandguide och vår lista över saker att göra i Nerja

Bilder av Jose Carlos Balsalobre Guerrero