Var ska man bo i Barcelona?

Barcelona berör oss alla. Vi vet inte riktigt vad det är, men staden har något som vi alla älskar. Kan det vara den vackra och modernistiska arkitekturen, alla monument och kulturen? Eller kanske är det den avslappnade atmosfären och stadens 250 soldagar som fångar oss?

Vi har letat kors och tvärs i staden efter de bästa semesterupplevelserna för att ta reda på vart man ska bo i Barcelona under familjesemestern, under en livlig party-resa eller åker till staden på en stram budget etc. Läs denna guide och ta reda på vilken typ av semester du vill ha i Barcelona.

 

Det gamla sjukhuset Hospital San Pau i Barcelona

Upptäck gamla stan i Barcelona

Det var från den antika romerska staden Barcino med sin gamla stadsmur som dagens Barcelona trädde fram. Staden sträckte sig så småningom ut i det område vi idag känner som Ciutat Vella, eller den gamla stan i Barcelona. Idag är de flesta av delarna av stadsmuren borta. Istället hittar vi gator som La Rambla där Barcelonas historia lever vidare.

Den äldsta distriktet i Barcelona är Barri Gótic, som sträcker sig från havet till Plaza de Cataluña, genom en labyrint av kullerstensgator, många hundraåriga stenbyggnader, romerska monument och många attraktioner som katedralen i Barcelona, Augusto-templet, Plaza del Rey, den största synagogan i Barcelona, Plaza Sant Jaume och Plaza del Pi. Hitta ditt fritidshus i Barrio Gotico och njut av den romantiska atmosfären, restaurangerna, hantverksbutikerna och internationella butiker och pubar. Om du vill resa tillbaka i tiden, besök stadens historiska museum - MUHBA - och utforska Barcinos underjordiska och romerska ruiner.

 

Centrum i Barcelona

 

På andra sidan av via Laietana ligger det medeltida kvarteret i Barcelona, El Born. Liksom i Gótic-distriktet finns det många charmiga torg, gågator och otaliga restauranger och barer som bör upptäckas. Att besöka kyrkan Santa María del Mar (på norska känd som "Katedralen i havet") och Palau de la Música Catalana är nästan obligatoriskt. Dessutom hyser El Born Picasso-museet, ett berömt chokladmuseum och världskulturmuseet. Området gränsar till Arc del Triumph - Triumfbågen och Ciutadella Park, fyllt av musiker och gatukonstnärer som ger dig bra underhållning under ens promenader i en av Barcelonas bästa stadsdelar.

Om vi korsar La Rambla från El Gótico går vi in i Raval, det mest mångkulturella distriktet i Barcelona. Du borde inte missa detta, särskilt inte den inre trädgården i det gamla San Pau-sjukhuset, den vackra modernistiska marknaden i Sant Antoni som är precis nyrenoverad och centrum för modern kultur, CCCB, som också är en magnet för skejtare från hela världen och Museum of Contemporary Art, MACBA. Hela Ciutat Vella har en mycket bra kollektivtrafik och det är därför mycket bekvämt att hyra ett fritidshus i stadens centrum.

 

Katedralen i Barcelona

Bäst att bo i Barcelona som turist

Många av de historiska sevärdheterna i Barcelona ligger utanför gamla stan, och Eixample-distriktet är därför en av de bästa utgångspunkterna för sightseeing i storstaden. I hjärtat av Eixample ligger den mest kända och främsta attraktionen designad av den världsberömda arkitekten; Antoni Gaudís "La Sagrada Familia". Man tror att den här stora kyrkobyggnaden kommer att slutföras år 2026, 100 år efter Gaudis död. Kyrkan är Barcelonas mest kända attraktion och är ett måste för alla besökare i staden. Särskilt spännande är det att gå på en guidad tur i kyrkan och klättra upp i tornen och utforska några av kyrkans många hemligheter. Sagrada Familia är vacker, spännande och väldigt annorlunda.

I Eixample och nära Sagrada Familia finner vi också en mindre känd attraktion: Sjukhuset San-Pau i La Santa Creu, en viktig modernistisk byggnad. Antoni Gaudis andra byggnader som Casa Batlló och La Pedrera ligger också i närheten och i centrum av Passeig de Gracia eller Plaza España, en av de platser som människor gillar mest i Barcelona. Detta beror framförallt på Fuente Mágica (den magiska fontänen), där vattnet från fontänen dansar efter musiken. Montjuïc, en av stadens viktigaste grönområde, är också värt ett besök. Om du bor nära Plaza España får du en del av det lugn som parken Montjuïc erbjuder,vilket kan vara skönt under sommarmånaderna då tempot i stadens livliga kvarter når sitt klimax.

 

Sjukhuset Sant Pau i Santa Creu

 

Ett annat "måste" är en promenad i Parc Güell, denna park som Gaudí har designat för aristokratin i Barcelona och där hananvände sitt eget hus som inspiration. Från parkens utsiktspunkter kan du se hela Barcelona och Medelhavet, och du kan promenera under de fantastiska pelarna och uppför trapporna med den berömda salamandern, en av stadens symboler. Nära Parc Güell ligger även bunkrarna i Barcelona som nyligen har blivit renoverade. Härifrån kan du njuta av en fantastisk utsikt över staden. Om du bor i stadens centrum kan du enkelt resa dit med tunnelbanan. Om du bor i distriktet Gracia, har du en bra bas för att promenera genom storstaden.

En annan av de mest besökta platserna i Barcelona är fotbollsstadion, Camp Nou. Platsen är lite utanför stadens centrum, men är lättillgänglig med tunnelbanan. Men om du vill stanna så att du kan titta på stadens favoritlag, varför inte leta ett ställe att bo nära Camp Nou?

 

Barcelonas långa strandlinje

Bästa ställena att bo ifall du vill njuta av stranden

Få städer kan erbjuda kombinationen av kosmopolitisk atmosfär och mer än fyra kilometer strand med alla faciliteter där du fortfarande kan känna charmen och få den efterlängtade medelhavskänslan.

Barcelonas stränder ligger i hjärtat av staden och du kan flytta från en strand till nästa strand som går parallellt med kusten. Många besökare till Barcelona vill hitta en plats att bo i Barceloneta, eftersom det gamla område där stadens fiskare tidigare bodde fortfarande är en favorit när det gäller sol och semester. Om du bor i Barceloneta kan du gå från sängen och direkt till stranden.

Poble Nou är också en av de bästa stadsdelarna om du vill njuta av Barcelonas stränder. Poble Nou är lite tystare än andra områden, men har fortfarande ett antal restauranger, barer och samma charm som andra delar av Barcelona, ett bra tips för de kulturintresserade som besöker Barcelona och har Facebook, är att leta upp olika mindre evenemang via den sociala plattformen för att få tillgång till kulturen som inte har stadens turister som målgrupp.

 

Med cykel på strandpromenaden vid Barceloneta

Att bo i Barcelona med barn

Barcelona tar emot alla som reser med barn med öppna armar. Alla gågator, torg, museer och ett stort antal parker gör staden till ett mycket bekvämt resmål för en familjesemester.

Vi har redan nämnt Gracia-distriktet i den här guiden. Den lilla staden i staden, kännetecknas av små hus, kullerstensgator, hantverksmarknader och många platser där du kan hitta mer av lokalbefolkningen än turister. Om ditt semesterhus ligger i Gracia, har du placerat dig i en av de hippaste stadsdelarna i staden med många ekologiska butiker och stormarknader, affärer, internationella restauranger och torg.

 

En musiker i Parc Guell

 

Men det bästa området att bo i Barcelona med barn är Eixample. Denna stora stadsdel byggdes på mitten av artonhundratalet och är idag det bästa området att bo i Barcelona på grund av sina stora och öppna områden, många parker och mycket breda trottoarer där det är säkert att promenera. Den intressanta modernistiska arkitekturen är en av huvudattraktionerna, och många byggnader är konstverk i sig med speciella och vackra former, högt i tak, balkonger och vackra glasmålningar. Att utforska denna stadsdel är fantastisk.

Eixample är mycket bekvämt, med flera restauranger där du kommer att ha fina upplevelser med din familj, läs vår guide för de bästa tipsen för familjer med barn. En av de tips du inte bör missa är de gamla trädgårdarna i den gamla universitetsbyggnaden, en lugn oas mitt i stadens hjärta.

 

Botero-katten i El Raval

Bäst att bo billigt i Barcelona

De dyraste stadsdelarna i Barcelona är också de som är mest influerade av turismen, men även där kan du hitta alla typer av priser på semesterbostäder som visas i vår Barcelona guide för dem som reser på stram budget. Ändå bör du undvika uteserveringen på La Rambla eller restauranger längs Gótico och El Borns huvudgator och torg. Maten är dyr och tyvärr inte speciellt bra, jämfört med de restauranger som finns runt om i staden.

För att hitta billigt boende i Barcelona är det lämpligt att leta efter bostad en bit bort från stadens centrum. Då kan du hyra till bättre priser. Till exempel är Nou Barris ett gynnsamt område. Detta grannskap, som ligger vid foten av Collserola Natural Park, är inte så turistiskt eller välkänt, men området är fullt av grönska och har mycket bra förbindelser med stadens centrum genom kollektivtrafiken. Därför är fritidshus i Nou Barris ett underbart tillfälle att spara pengar.

Många turister väljer att bo i Hospitalet de Llobregat och i de andra städerna kring Barcelona, eftersom förbindelserna är mycket bra och fritidshusen är mycket billigare här.

 

Restauranten El Nacional i Barcelona

Att bo lyxigt i Barcelona

Vill du ha en speciell semester utan att behöva oroa dig för mycket om kostnaderna? Om så är fallet har vi några förslag på hur man får en lyxig semester i Barcelona. Här kan du njuta av haute cuisine, eftersom det finns mer än 30 Michelin-stjärniga restauranger och internationellt kända kockar som Martín Berasategui (Lasarte Restaurant) eller Albert Adrià (Pakta Restaurant) i Barcelona. Kom ihåg att reservera ett bord i förväg.

Passeig de Gracia har blivit en "catwalk" för de senaste internationella modetrenderna. Här hittar du de mest lyxiga internationella varumärkena: Chanel, Burberry, Valentino, Manolo Blahnik, etc. Vill du äta ute, missa inte El Nacional, en restaurang byggd av olika rum där du kan smaka på de bästa nationella rätterna. För att avsluta dagen (eller starta natten) njut av en cocktail och aperitif med utsikt över hela staden med DJ-sessioner, som erbjuds på några av matsalarna på Paseo de Gracia; La Dolce Vista, La Blue View eller Alaire Terrace Bar.

 

Takterrass med utsikt över Passeig de Gràcia

 

På natten är det bäst att boka plats i VIP-området på de mest utsökta klubbarna i staden. Vi rekommenderar Shoko med sin privata tillgång till stranden och bara ett steg bort från lägenheterna i Barcelonas olympiska by. Missa inte Carpe Diem Lounge Club med sina arbiskt influerade dekorationer, med bali-sängar och silke kuddar. En helt exklusiv atmosfär med en enastående internationell cocktailmeny i ett av de bästa områdena att bo i Barcelona.

Nätter som aldrig tar slut i Barcelona

De bästa festivalerna i Barcelona äger rum i hamnområdet i den olympiska byn. Höjdpunkterna inkluderar Shoko, ett disco med asiatiska dekorationer och den bästa house-musiken, funk och hiphop, Opium och Catwalk med tre dansgolv med house, hiphop och R & B.

El Gótico har flera kända barer och nattklubbar som Sidecar eller Jamboree, där du kan få rabatter på biljetter och specialerbjudanden på evenemang nära La Rambla.

Nattlivet i El Born har sin egen atmosfär. Du kan ta några drinkar och tapas på platser som redan har blivit klassiker i Barcelona, som Champañería, Rubí Bar eller Princesa 23. Det finns inte heller någpn brist på klubbar i El Born, med bland annat Magic Club eller Cactus Born Bar. Därför är detta distrikt också en av de bästa stadsdelarna i Barcelona när det gäller att festa. Detsamma gäller för Raval med barer som Marseille, Big Bang Bar, med jazz sessioner med jazz och soul och Manchester med den bästa indiemusiken i hela staden. Hitta ett fritidshus i Raval och upptäck energin.

 

Apolo-salen i Barcelona

Den bästa atmosfären i Gaixample

Tack vare det stora antalet fester, diskotek och HBTQ evenemang som äger rum i Barcelona, har staden blivit en av de största homosexuella destinationer i världen, i nivå med städer som Amsterdam och San Francisco.

I den här reseguiden till Barcelona kan vi inte låte bli att inkludera den gamla Esquerra del Eixample eller "Gaixample", området med den mest stämningsfulla atmosfären i Barcelona. Inkluderade gator ligger mellan Balmes, Comte d'Urgell, Gran Via de Les Corts och Carrer d'Aragó, detta område fullt av barer, pubar och klubbar för homosexuella (och för alla andra som vill festa och ha kul).

Men allt handlar inte om Gaixample, för i hela Barcelona hittar vi platser där regnbågeflaggan hänger stolt över ingången. I Ravals mångkulturella, öppna och inkluderande uteliv finns det fler och fler barer som vänder sig mot alla oavsett sexuelläggning. Vi får inte glömma festen "Churros con chocolate" som firas på eftermiddagen en söndag i månaden, i Sala Apolo eller på Circuit Festival, en av de största LBTQ-festivalerna i Europa.

 

Akustisk konsert i El Born

De säkraste områdena i Barcelona

I allmänhet är Barcelona en mycket säker stad där du kan resa säkert och enkelt till fots och med kollektivtrafiken när som helst på dagen. När du reser med tunnelbanan håller du givetvis koll på påsar och ryggsäckar eftersom det finns många ficktjuvar. Ett av de vanligaste sätten att bli av med sina saker är genom att en främling oförutsett börjar "danshoppa" med dig, samtidigt som ni dansar töms dina fickor, detta sker speciellt i stadens centrum.

Hela centrum av staden är väldigt säkert och det finns vanligtvis inte mycket problem förutom höga diskussioner eller knuffar mellan människor som festar. Om du vill ha lugn och ro och komma bort från liv och rörelse men ändå vill bo i hjärtat av staden är det bäst att bo i Eixample eller i Gracia eftersom de är de säkraste stadsdelarna i Barcelona.

Ett annat lugnt och säkert grannskap är Sarrià-Sant Gervasi där borgarskapet tidigare byggt sina modernistiska hus för att vara nära naturparken Collserola och Tibidabo med sin nöjespark och tempel. Detta område brukade vara en självständig stad i Barcelona, men idag är det en del av staden. Att hyra ett semesterhus i Sarriá-Sant Gervasi erbjuder dig en lugn och säker plats att bo.

 

Tamarita-parken i Barcelona

Områden du får missa i Barcelona

Vi fortsätter med områdena som bör undvikas om du åker på semester till Barcelona. Nästan alla farliga områden i Barcelona ligger i utkanten av staden, i stadsområden där det finns mindre trafik och färre poliser, trots att allt fler polisstationer bildas.

En osäker miljö och fattigdom tenderar att gå hand i hand, och Barcelona är inget undantag. De fattigaste områdena Ciutat Meridiana, Vallbona, Zona Franca eller Torre Baró och de är också de mest osäkra. Detta betyder inte att du måste undvika dessa platserna, du är välkommen dit, men det kan vara bra att ha det i bakhuvudet under ditt besök. Du bör också undvika parken Montjuic på natten eftersom det vanligtvis är mörkt och det finns inga övervaknings- eller säkerhetskameror här.

I det närliggande området Hospitalet de Llobregat är det särskilt osäkert i Sant Cosme under nattid, och bör undvikas av turister.

Kärlek och romantik i Barcelona

Som en kosmopolitisk och varierande stad, är staden Barcelona en destination som lockar tusentals par. Det finns många ställen att uppleva när du reser som ett par till Barcelona. Få saker är mer romantiska än att utforska Gótico eller El Born när det mörknar, upptäck kvarterens hemligheter och dolda barer. Den bästa solnedgången ses från Tibidabo eller från taket Museo Nacional de Arte de Cataluña med panoramautsikt över staden. Du kan njuta av utsikten tillsammans med ett glas gott vin.

Pröva en kvällstur genom hamnområdet när månskenet reflekteras i havet eller låt dig fånga i den avslappnade atmosfären på Gracia-torget. Och glöm inte bort klostret Pedralbes, en dold juvel i en av Barcelonas bästa stadsdelar.

För att njuta av en romantisk tillflyktsort i Barcelona, rekommenderar vi att du bor i El Born-området. Gatorna och torgen här är fulla av en medeltida charm och restauranger med live-musik. Dessutom ligger området vid stranden, den vackra Ciutadella-parken och Arc del Triomf.

 

Taket på det Nationella Konstpalatset i Katalonien

Således går vår tur i Barcelonas olika distrikt mot sitt slut. Som du har sett är alternativen nästan oändliga. Där du bestämmer dig för att stanna under din vistelse beror på hur du reser och vad dina planer är; från  familjesemester till oändliga festivaler och resor till de mest romantiska platserna i storstaden. Åk till Barcelona och bli förtrollad av stadens atmosfär!