De mest attraktiva och minst kända parkerna i Barcelona (1/2)

Det är nog inte många som känner till Barcelona som kommer påstå att Barcelona inte är en grön stad, att där inte fins parker där du kan ligga och njuta av den praktfulla solen som skiner över staden. Men många känner kanske till de mest kända parkerna dvs det imponerande berget Montjuïc med utsikt över havet och Ciutadella-parken (Parque de la Ciutadella). Vi bjuder in dig här till en promenad till fem av stadens mindre kända men ack så praktfulla parker. 

Parque del Laberinto de Guinardó

Laberinto del parque del Guinardó (Labyrinten i  Guinardó-parken)

Vi startar vår vandring med av de äldsta trädgårdarna i staden, Laberinto de Horta i Guinardó. (Havelabyrinten i Guinardó). Denna speciella trädgård har uppförts i neoklassisk stil på det åttonde århundradet. Det har sedan tillförts en del italienska detaljer vilket får trädgården att framstå som lite mer romantisk. Det är svårt att inte försvinna i allt det vackra här. 

Ursprungligen tillhörde parken Markisen av Llupia, Poul och Alfarras. Den öppnades för allmänheten på sjuttiotalet och 1994 renoverades och omvandlas den till den vackra museiträdgård som vi kan besöka idag

Utan tvekan är den största attraktionen i parken den imponerande labyrint av cypresser som ligger en bit inne i parken. När man har flyttat in i labyrinten är det inte helt lätt att hitta ut igen eftersom det finns många återvändsgränder så att du kan enkelt få tillbringa tid här. Ett bra tips är att ha tålamod. När du har kommit väl genom labyrinten kan du njuta av parkens biologiska mångfald och ljudet från källorna och de små bäckarna.

Adress: Passeig los Castaños, 1-17
Öppettider: kl. 10:00 till solnedgang
Metro: Valldaura (Linje 3), Mundet (Linje 3)

Parque del Guinardó

Denna jättestora park är utan tvivel en av de viktigaste gröna områdena i staden och här har vattnet en särskild betydelse. Parken är uppdelad i tre olika zoner, en relativt nära staden, en mer historisk zon med terasser och vattenkanaler som placeras i olika höjder och slutligen en mycket mer naturlig zon med höga tallar, naturliga källor och vandringsleder.
 
Missa inte utsiktsplatsen Mitja Lluna. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Barcelona och Medelhavet som bara denna park erbjuder medan du känner dig långt bort från staden.
 
Parque del Guinardó (Guinardó-parken)
 
Förutom att njuta i parken så besök även Carmel-bunkrarna (Bunkers del Carmel) på toppen av parken. Bunkrarna är tidigare anti-luftvärnsinstallationer från inbördeskriget som sedan har renoverats och vapnen har tagits bort. Idag är det en favoritplats för utflykt eftersom här kan de njuta av en imponerande 360 graders utsikt över hela Barcelona-provinsen.
 
Adress: Calle de Garriga i Roca 1-13
Öppettider: Alltid öppen
Metro: Alfons X (linje 4)

Jardines de la Tamarita

Denna lilla parken är ett bra exempel på en privat trädgård som har överförts till staden och även om den har öppnats för allmänheten har den behållit sin själ och privata atmosfär. Parken är omgiven av höga murar av sten och järn och är en härlig oas av lugn med fontäner, vinstockar, växter, skulpturer och bänkar där man kan sitta och vila.
 
Parque de la Tamarita (Tamaritas-parken)
 
Parken är utan tvivel en av stadens mest stilla och sköna parker med en avslappnad och intim atmosfär. De många buskarna, fontänerna, skulpturerna och bänkarna ger den besökande möjlighet att hålla en relativt privat siesta i en av de bästa parkerna i Barcelona.
 
Parque de la Tamarita (Tamaritas-parken)
 
Adress: Passeig de Sant Gervasi, 47-49
Öppettider: kl. 10:00 till solnedgang
Metro: Av. Tividabo Av.

Jardines del Palacio de Pedralbes

Jardines del Palacio de Pedralbes (Pedralbes Slottsträdgårdar) ligger i hjärtat av Barcelonas universitetsområde väl skyddad av en mur på 250 meter. Trädgården är franskinspirerad och har en utsökt elegant karaktär med många dekorativa element, dammar och blommor i hela parken. Det är en magnifik park som ä särskilt rekommenderad för romantiker.
Här ses ofta spatserande par hand hand och naturligtvis eftersom trädgården ligger i nära anslutning till universitetet är det många studenter som använder trädgården för att studera i solen. 
 
Parque de Pedralbes (Pedralbes-parken)
 
Parken är också hem till det kungliga slottet (el Palacio Real de Pedralbes), som var den kungliga familjens residens mellan 1919 och 1931 när de var på besök i staden. Idag är byggnaden ett museum av keramik och konsthantverk (El Museo de Ceramica y el Museo de Artes Decorativas). Runt byggnaden är de flesta buskar klippta i ovala former.
 
Parque de Pedralbes (Pedralbes-parken)
 
Adress: C / Berlin 67, 5º A, 08029 Barcelona
Öppettider: Tisdag till söndag från kl. 10:00 till solnedgang.
Metro: Palau Reial (Linje 3)

Parque de Joan Miró

En minut från Plaza de España och gömd bakom den tidigare tjurfäktningsarenan, som nu omvandlats till köpcentret "Centre Comercial Arenas" finns en intressant park som är tillägnad den katalanska målaren, skulptör och keramikern Joan Miró. I parken står skulpturen "Kvinna och fågel" (Mujer y Pájaro) som ritades av Miró själv. Det är lätt att känna igen på grund av sin form och färg.
 
Skulpturen “Kvinnan och¨ fågeln (”Mujer y Pájaro) av Joan Miró (Joan Miró-parken)
Promenera mellan fruktträd och palmer. På morgonen är här ofta grupper av lokala Barcelonabor  som använder det som bra plats att meditera och göra yoga.
Parque Joan Miró (Joan Miró-parken)
 
Adress: Carrer Tarragona, 74
Öppettider: kl. 10:00 till solnedgang
Metro: Tarragona (Linje 3)

Karta