En promenad i Güellparken i Barcelona

Güellparken, hette från början Park Güell, har trädgårdar öppna för allmänheten och de arkitektoniska elementen, som ligger i den övre delen av Barcelona, på sydsluttningen av berget Carmelo hör till Sierra de Collserola.

Det ritades av den berömda katalanska arkitekten Antonio Gaudi, den största exponenten av katalanska modernismen, vilket har styrt stora verk i Barcelona, såsom Sagrada Familia och Casa Batlló. Denna park fick arkitekten i uppdrag att skapa av de rika entreprenören Eusebi Güell som namngav den.

Güellparken i Barcelona, Katolinen (Spanien)  © Copyright de Turismo de España (TURESPAÑA)

Låt oss strosa i Güellparken som finns med bland "verk av Antonio Gaudi" på UNESCOs världsarvslista och som återspeglar Gaudis konstnärliga helhet.

Historien

Güellparken fick sitt namn av Eusebi Güell, en rik katalansk entreprenör, medlem av en inflytelserik borglig familj i Barcelona. Nära vän och beskyddare av Gaudi, gav han uppdrag till förverkligandet av flera verk: palatset Güell, Güell-bodegor, den Güell-paviljongerna och kryptan la Colonia Güell.

År 1899, köpte Eusebi Güell två tomter på "Montaña Pelada", idag heter det Monte Carmelo, med idéen att Gaudi skulle omvandla dem till en trädgårdsstad, inspirerad av den engelska modellen, därav den ursprungliga stavningen Park Güell.

Güellparken i Barcelona, Katalonien (Spanien)  © Copyright de Turismo de España (TURESPAÑA)

Trots stort intresse bland fastighetsägare och dess arkitekt var projektet ett kommersiellt misslyckande. I själva verket var det planerat att byggas ett bostadsområde i hög klass, nära centrum och med magnifik utsikt över staden, men de höga bostadspriserna och situationen en liten bit bort från centrum som utvecklats vid tidpunkten gjorde att endast två tomter såldes, varav en är den nuvarande Casa-Museo Gaudi (Gaudi House Museum), där arkitekten levde mellan 1906 och 1925.

Arbetet inleddes i november 1900 och under de första tre åren ägnade Gaudi själv sig åt att bygga staket runt parken, entrépaviljong, skydd för bilar, trappor, vägar, viadukter och avlopp. Mellan 1904 och 1906 byggde han det nuvarande Gaudi House Museum som skulle vara eyt modellhem. Vid denna tidpunkt insåg Eusebi Güell att hans plan inte skulle ge de önskade resultaten. Men arbetet fortsatte, särskilt med byggandet av de gemensamma utrymmena i bostadsområdets park. 1914 började första världskriget som satte stopp för det fortsatta arbetet.

Güellparken i Barcelona, Katalonien (Spanien)  © Copyright de Turismo de España (TURESPAÑA)

Efter Eusebi Güell död 1918 beslutade hans arvingar att sälja marken till Barcelonas borgmästare och en offentlig park öppnade 1926, samma datum som Gaudis död. Sedan dess är Güellparken en av de viktigaste platserna i staden Barcelona med många utställningar och offentliga evenemang. En plats med stort turistintresse.

1969 utsågs Güellparken till ett historisk kontnärligt monument av nationell betydelse och 1984 lades den med till "verk av Antonio Gaudi" på UNESCOs världsarvslista.

Besök Güellparken

Parken, som är 17-18 hektar, har många arkitektoniska detaljer som tydligt visar Gaudis ansträngningar för att göra detta utrymme unikt. Några bevis är de vågiga formerna som påminner om lavaflöden, promenadvägar täckta med kolumner i form av träd, stalaktiter och geometriska former, användningen av keramik- och glasfärger som alla är av individuella och ursprungliga karaktärer.

Güellparken i Barcelona, Katalonien (Spanien)   © Copyright de Turismo de España (TURESPAÑA)

Dessutom skapar dess placering i utkanten av centrum och dess höga höjd i kontrast med buller och frenesi i den katalanska huvudstaden en oas av lugn och ro.

Gaudi har försökt att integrera sitt arbete med den omgivande naturen. Därför byggde han stenpelare med varierande former och storlek som liknar trädstammar, stalaktiter och naturliga grottor.

Parc Güell à Barcelone, Catalogne (Espagne)  © Copyright de Turismo de España (TURESPAÑA)

Güellparken har en lekplats, fontäner, en bar, ett bibliotek, museum, utrymme för hundar och toalett. Hundar är tillåtna i parken.

Praktisk information

Vägbeskrivning

  • Adress : C/ Olot, 08024 Barcelona.
  • Métro : Linje L3, station Lesseps, följ sedan turistskyltarna
  • Buss : Nr 24 - 31 - 32 - H6 - 92 - Bus del Barri 112.
  • Turistbussen blå linje.
  • Bil : intill Güellparken, det finns en bussparkering (Carretera del Carmen, 20) och runt omring finns flera parkeringar för bilar.

Öppettider

  • Parken har öppet alla dagar kl 8-21.

Priser

  • Men inträdet till museet och de viktigast monumenten kostar. 
  • Priser: Det finns två prisklasser beroende på om du köper din biljett på plats (8€) eller online (7€). För mer information om priser, besök den officiella webbplatsen för Güellparken.
  • Om du köper din entré på kontoret eller uttagsautomater som finns i parken och tunnelbanestationerna Lesseps och Vallcarca (L3), kommer tillgången till biljetter vara beroende av antalet besökare, upp till 400 personer varje halvtimme. Därför är det rekommenderat att köpa din biljetter online.

Karta

Ytterligare information

Här är andra researtiklar om Barcelona som kan vara av ditt intresse och hjälper dig att förbereda för en vistelse i "Ciudad Condal"

- Här äter du billigt i Barcelona: bra tips för att äta prisvärt i Barcelona. 

48 timmar i Barcelona : Tips på aktiviteter i Barcelona under en weekend. 

Stränder i Barcelone : allt du behöver veta om stränderna i Barcelona

- La Sagrada Familia : historia, information för att lära känna Sagrada Familia, en annat av Gaudis verk.

La Casa Batlló : information, historia och tips för att upptäcka la Casa Batlló, ett annat av Gaudis verk.

Le château de Montjuïc : information, historia för att upptäcka slottet Montjuïc.

Le Palais de la Musique Catalane de Barcelone : historia, praktiskt information för att upptäcka slottet "Musique Catalane".