Born - ett trendigt och konstnärligt kvarter i Barcelona

Under medeltiden var Born (kallas ibland för "El Born") ett centrum för aristokratin, och är nu återigen ett av de mest fashionabla ställena att hänga på i Barcelona. Konstnärer och företagare sätta sin prägel här medan de umgås i chica modebutiker, trendiga kaféer eller bara hänger vid ett av de små torgen.
 
Kärnan i Born är de smala, slingrande medeltida kullerstensgatorna. Du kan inte låta bli att undra om du kommer att upptäcka en ny konsthall eller ett smart designerbutik precis runt nästa hörn.
 
Delar av Born är tyst och lugnt och andra områden är trendiga och hålls vid liv långt in på småtimmarna. Det är inte konstigt att området har blivit en av de mest eftertraktade och dyraste platserna att bo på i Barcelona, i synnerhet för unga människor, som trivs med en ständig aktivitet runt sig.
 
 
kvarteret Born, Barcelona, Spanien

Historien om El Born

 
På grund av sin närheten till hamnen bosatte köpmännen redan under medeltiden i detta område och de boende i området var ganska rika. De byggde överdådiga palats som fortfarande pryder gatan Carrer Montcada.
 
Den medeltida sport "tornéspel", där två ryttare som rider in mot varandra med lansar, var en populär sport i detta område. Den här sporten har sedan gett sitt namn till området. Området var välmående tills 1600-talet när handeln i Medelhavet föll. En stor del av området senare revs av Felipe V.
 
Området förnyades i den 1900-talet, men överbefolkningen och dåliga levnadsförhållanden gjorde området obekvämt och ointressant efter världsutställningen (Exposición Internacional de Barcelona) under 1929. När kommunfullmäktige gav området en välbehövlig översyn och renovering på 1980-talet började Born att utvecklas till ett trendigt område som just blivit ännu ännu mer populärt under det senaste decenniet.
 

Borns kulturella center (Mercat del Born)

 
Detta modernistiska mästerverk från 1870 var Barcelonas primära grossist livsmedelsmarknaden, men det stängdes på 1970-talet när marknaden flyttades till distriket Zona Franca. Sedan låg byggnaden oanvänd under 42 år eftersom parterna inte kunde komma överens om vad den ska användas till.
 
År 2002 byggdes det enligt den framtida planeringen. Det skulle bli ett bibliotek. Men i samband med detta upptäckte de att det fanns romerska ruiner under byggnaden. Planerna ändrades och man bestämde att byggnaden istället skulle omvandlas till det kulturcentrum som det är idag.
 
Centret har ett omfattande utbud av aktiviteter där du kan lära sig om det katalanska språket, litteratur, musik, filmer och mycket mer. Även om du inte kan delta i en aktivitet, kan du gå in och titta i alla fall. I mitten av byggnaden är ruinerna, där höjdpunkten är glas- och smidesinredningen som är vackert utformad och underhållen.
 
Borns kulturella center, Barcelona, Spanien

Passeig del Born

 
Det är den mest livliga promenaden i Born där strosande människor shoppar eller njuter av en måltid under dagen. Och i skymningen är detta hjärtat av Borns pulserande nattliv med sina fyllda barer och restauranger. Det är svårt att föreställa sig att förr i tiden hölls tornéspelsturneringar här. Också en mörk del av historien har ägt rum här, nämligen att bränna (påstådda) kättare vid inkvisitionen.
 
 
 Born, Barcelona, Spanien
 

Basilica de Santa Maria del Mar

 
Du måste ha hört talas om den berömda romanen "La Catedral de Mar" (Havets katedral) av den spanske forfattaren Ildefonso Falcones. Denne roman är baserat på katedralen “Basilica de Santa Maria del Mar” från 1400-talet.
 
Interiören är gotisk, mörk och dyster med är ändå alldeles betagande i sin pompösa storhet. Och storleken verkar imponerande och är anmärkningsvärd i förhållande till sitt placering i de omgivande smala och trånga gränderna i intima och trevliga Born. Du kan med stor sannolikhet få se ett bröllop här då glada katalanska par kommer ut från den stora gotiska dörren och påminner om kungligheter. 
 
Santa María del Mar, Barcelona, Spanien

Fossar de Les Moreres 

 
När du går förbi Basilica de Santa María de Mar kommer du att märka folk som stannar upp för att läsa inskriptionen på detta höga monument. Titta uppåt och du kommer att upptäcka en flamma. Det är tänd hela tiden att påminner oss om de sista försvararna av Barcelona avrättades här av den spanska armén i 1714 på denna specifika plats. Till att börja med tog folk inte varmt emot monument. Men nu samlas många katalaner här varje 11 september stolt och fyller platsen med varm patriotism för att hedra sina tidigare fallna bröder och systrar från den ödesdigra dagen.
 
Fossar de Les Morares, Barcelona, Spanien
 

Picasso-museet

 
Gömt i den smala gatan Calle Montcada ligger ett museum med verk av Pablo Picasso som utan tvivel är en av de mest kända spanska konstnärerna någonsin. Museet fyller fem stora gotiska byggnader från 1300-1500-talet. Innanför blir du mött av en vacker gård och trappor mellan byggnaderna. Museet visar Picassos tidiga arbeten från tillsynes elementära skisser och oljemålningar till hans sista verk av hans berömda berömda duvor och keramik med djurtema. Det är en bra idé att komma när de öppnar då det annars är stor risk att du får stå i en lång kö och vänta.

Arc de Triomf

 
Det är svårt att missa denna något mindre version av den parisiska Triumfbågen som står stolt på Passeig Lluis Companys. Den byggdes för världsutställningen 1888 i Barcelona. Ta en promenad här längs strandpromenaden där cyklister, skatboardåkare, gigantiska bubbelkonstnärer och andra som njuter av naturen.
 
Arc de Triomph, Barcelona, Spanien
 

Parc de La Ciutadella

 
Otvetydigt är det största och grönaste området i centrala Barcelona Parc de La Ciutadella. Parken har massor av grönt gräs, en lite sjö till roddbåtar, ett vackert vattenfall och ett zoo samt mycket mer. Du kan läsa om Parc La Ciutadella här
 

Fortfarande hungrig och törstig?

Cafe El Magnifico

Om du intresserar dig för kaffe är detta platsen! Och med "intresse" menas här att du har kunskap och förståelse för vad aeropress, sifon och hur Chemex används. Denna café kallas platsen "med det bästa kaffet i Barcelona". Detta lilla café har funnits sedan 1919 och det är inte konstigt att det har överlevt så länge. För deras espresso är helt fantastiskt! De har över 40 olika typer av bönor tillgängliga och rostar sina egna bönor. Här serveras en liten kaka till varje kopp. Det finns inga bord att sitta vid bara några bänkar där du kan sitta och njuta av ditt kaffe. Njut!
 
Cafe El Magnífico, Barcelona, Spanien

La Paradeta 

Långt innan det blev trendigt att samla en korg full av produkter på marknaden och lämna hela korgen till en kock på en av marknadens restauranger, tillämpades detta koncept på denna restaurang om än bara med "skaldjur". För här beställer du dina räkor, bläckfisk eller vad du vil ha som om du var hos en fiskhandlare. De väger inköpet som sedan tillagas på plats, allt medan du tar plats i deras mysiga restaurang. Det finns inga servitörer, så allt är självbetjäning i en avslappnad atmosfär även om det ibland blir högljutt. Platsen fylls snabbt upp och kön går ofta ut genom dörren. Så kom tidigt! 

El Xampanyet

Här är du ännu ett ställe som snabbt blir fyllt av både turister och lokalinvånare. Kanske är det deras läckra tortilla de patatas, rökt bacalao eller välsmakande ansjovisar. Så klart du beställa husets cava tillsammans med läckerheterna. Restaurangen kan skryta med att ha en klassiska spansk-restaurang-atmosfär: marmorbordsskivor med spanska kakelväggar, där servitörerna ropar in deras beställningar till köket och baren. Stället ligger endast ett par steg från Picasso-museet.  

Karta