Åtta roliga och häftiga aktiviteter i Valencia

Valencia, Spaniens tredje största stad, erbjuder en fantastisk kombination av stad, sol, strand och massor av spektakulära aktiviteter, du kan enkelt hyra ett fritidshus vid stranden i provinsen Valencia, så kan du få det bästa av två världar!

Katedralen Santa Maria, Valencia

Valencia har en blandning av gamla och nya byggnader, vilket gör att staden har en unik och autentisk atmosfär. Från medeltida slott och torn till modernistisk och konstnärlig arkitektur, från fina, små, affärer till stora köpcentrum, Valencia har allt. Och det finns självklart flera bra restauranger där du kan njuta av en god måltid eller drink. Valencia är ett bra prisbesparande alternativ om du letar efter en billig semester.

Lonja Valencia

Valencia är en stad fylld av överraskningar! Visste du att Valencia har den största innerstadsparken i hela Europa? Den berömda Turia parken, som brukade vara en flod, är bara en av fem perfekta offentliga parker i Valencia. Visste du att den heliga graal, den bägare som Jesus skulle ha druckit från vid den sista måltiden, sägs förvaras i katedralen i centrala Valencia?

Vi kollar närmre på åtta häftiga aktiviteter du kan hitta på i Valencia, varav de flesta är gratis eller mycket billiga och vi föreslår också att du hyr en semesterbostad i centrala Valencia för att spara ännu mer pengar!

1. Valencias Centrala Torg

Torgen i Spanien har ofta en allé, med härligt skuggande träd, under träden får du en chansen att undkomma den intensiva sommarsolen. Vanligtvis har torgen flera åtkomstpunkter från skuggade vägar, som leder ut till olika, gator, gårdar, och i vissa fall torg. En av de vackraste torgen i Valencia, är Plaza de la Reina, eller "Drottningplatsen" på svenska, belägen i gamla stan.

Valencia - Hästvagn

Det är ett bra ställe att umgås med gott om ställen att äta på. Men var försiktig, så att du inte betalar turistpriser för låg-kvalitativ mat. Du kan njuta av drinkar på torget och sedan gå tillbaka genom de slingrande gatorna som omger torget, för att njuta av äkta kvalitetsmat eller tapas, och inom några minuter hittar du förmodligen en ny och förmodligen billigare restaurang.

Ät där spanjorerna äter, det är bäst. Om du vill prova den berömda lokala maträtten paella någon gång, måste du höra dig för, ifall du verkligen vill hitta en riktigt, god paella. En av de bästa platserna att prova paella i Valencia, är vid en av de traditionella restaurangerna vid stranden Malvarrosa, eller i El Palmar i Albuferas naturpark.

Valencia from Miguelete

Det finns ett annat, mer udda torg strax utanför Plaza de la Reina, som kallas Plaza Redonda, vilket är ett måste-se på grund av sin speciella design. Det här lilla, mysiga torget är cirkulärt, med prydliga handelsbodar eller butiker som säljer spetsar, förkläden, hantverk, souvenirer och till och med fåglar.

På grund av tidigare renoveringsarbete från kommunen har det blivit en ganska populär plats att besöka bland stadens turister, vilket tyvärr har resulterat i att torget har förlorat en del av sin rustika charm. Det är dock fortfarande ett coolt torg att se, och den har en vacker fontän från 1850, mitt på torget. Även detta torg ligger intill torget Plaza Lope de Vega, där du kan försöka hitta vad som sägs vara den smalaste byggnaden i Europa!

2. Valencias Katedral och Den Heliga Graal

En av stadens mer kontroversiella påstående för berömmelse är att här finns vad som är meningen att vara den heliga graal, den faktiska bägare som Jesus drack från vid den sista måltiden, även om detta påstående också upprätthålls av flera andra städer runt om i världen.

Valencia Katedral

Katedralen är en härlig gammal plats, väl värd ett besök. Du kan faktiskt klättra upp till toppen av klocktornet Migueletes och beundra en fantastisk utsikt över staden. Inuti katedralen finns den heliga graal, en av de mest attraktiva attraktionerna för religiösa turister.

Legenden säger att koppen reste från Rom för flera hundra år sedan. Men när de muslimska härskarna tog över Spanien, gömdes den i flera århundraden och återvände först till staden 1427 med kung Alfons V av Aragonien.

Den Heliga Graal

Den tidigare borgmästaren i Valencia, Rita Barberá, föreslog en gång att staden skulle kallas "den heliga graalens stad" för att locka till sig fler turister, vilket skulle innebära att man flyttar bägaren från sin nuvarande plats i ett pittoreskt litet kapell till stadens katedral.

För konstälskarna finns det två Goya-målningar som man inte får missa i kapellet San Francisco de Borja.

3. Valencias Centrala Marknad

Planen att vandra runt en matmarknad är inte allas förstahandsval av vad man ska göra medans under sin semester, men den historiska centrala matmarknaden i Valencia helt unik och är värd ett besök.

Valencias Matmarknad

Det är inte bara en modernistisk byggnad att beundra, utan det är även en plats där besökare får en närmare inblick i Valenciabornas vardagliga liv. Marknaden i sig är uppdelad i sektioner, beroende på vilken sorts råvara besökaren är ute efter, de är uppdelade i fisk, kött, frukt och så vidare.

Det finns några riktigt, intressanta marknadsstånd här: vissa frukter och grönsaker kan se konstiga ut, för besökaren, och det kan också några av de traditionella köttprodukterna som fortfarande är populära här, men inte säljs i andra delar av Europa.

Även om du skulle bli uttråkad finns det massor av traditionella affärer, barer och kaféer runt byggnaden. Det är ett riktigt trevligt område att promenera runt i. Läs mer om Mercado Central (den centrala marknaden i Valencia).

4. Sol och bad i Valencia

Många skulle säga att en semester i solen är ofullständig utan ett besök till stranden. Lyckligtvis har staden Valencia många stränder längs kusten, varav flera är orörda, där du kan sitta och slappna av och kanske ta ett dopp i det vackra blå havet.

Strand i Valencia

Staden har ett utmärkt läge vid havet, och stränderna är stora och långa, med ren, mjuk sand. Prova den populäraste stranden, La Malvarrosa, som börjar runt hamnområdet och delas upp i två sektioner, Playa las Arenas och Playa Cabanyal, som sträcker sig upp till Playa de Patacona.

Strand i Valencia

Lite längre bort hittar du de andra lokala stränderna Playa de Pinedo och Playa el Saler, vilka har en golfbana närliggande, perfekt för att kombinera lek med avslappning. Norr om staden hittar du Playa Port Saplaya, och lite längre bort hittar du det romerska området Playa Sagunto. Om du föredrar att bo nära en av de avkopplande stränderna runt staden, ta och boka ett av våra semesterhus i provinsen Valencia inför din semester till Valencia.

5. Gå på Stan i Valencia

Precis som i de flesta stora städerna erbjuder Valencia många möjligheter till att shoppa los, i stadens shoppingkvarter, här hittar du allt från billiga märken till väldigt exklusiva,

Shoppa i Valencia

Dessutom har varje barrio eller område en egen marknad en gång i veckan. I den centrala centrala delen av staden är gatorna breda, med alléer som gränsar till höga, vackra byggnader.

När du kommer bort från de centrala butikerna finns det mycket mer intressanta och oberoende butiker där du kan handla autentiska kläder, inredning och mycket mer.

Valencia Stadshus, Plaza del Ayuntamiento

Valencia har flera ändamålsenliga köpcentrum, så kallade Centros Comerciales, och de inkluderar Nuevo Centro, El Saler, BonAire, Parque Ademuz, Aqua, eller om du har spenderar byxorna på dig, är det lyxiga köpcentret Galería Don Juan de Austria ett alternativ, som ligger nära det centrala torget Plaza del Ayuntamiento. Det finns också flera köpcentrum i utkanten, som El Osito i La Eliana och flera andra små i stadens mer avlägsna områden.

6. Fallasfestivalens vansinne och skådespel

Fallasfestivalen är överlägset den konstigaste, mest högljudda och mest spektakulära festival som du någonsin kommer att uppleva i en stad.

Valencia - Fallasfestivalen

Det är svårt att beskriva festivalen om du inte har upplevt den själv, men i det stora hela, tillbringar varje stadsdel och några avlägsna städer ett helt år på att bygga stora och överflödiga statyer, för att sedan visa upp dessa statyerna på gatorna under en veckas tid, medans folket skjuter fyrverkerier på varandra - ja, till och med små barn, smäller fyrverkerier på dygnets alla timmar.  

Staden fylls med gatufester och hela staden klär upp sig eller ut sig. Hela staden får "fest-feber" när Fallasfestivalen startar och många företag stänger hela veckan och engagerar sig i festivalen. Det finns även ett religiöst element under festivalen och kvinnorna klär sig i mycket utarbetade klänningar i gammaldags mané, som är väldigt dyra och uppenbarligen inte särskilt bekväma att bära (!).

Valencia - Las Fallas traditionella klädsel

Mot slutet av festivalen, samlas alla i centrum av staden för att se ett par olika parader, en av de viktigaste är att ge blommor till Jungfru Maria, en stor trä staty uppförd i centrum och varje tjej eller kvinna tar med blommor som sedan fästs på statyn via en byggnadsställning med hjälpa av några små ansträngningar av de män som klär statyn.

Varje dag kl 14.00 släpps en massa fyrverkerier på det stora torget framför stadens rådhus, och detta event kallas mascletà.

Fallasfestivalen, Valencia

Mot festens slut, bränns vissa statyer upp, som har i vissa fall kostat upp till 100.000 euro att tillverka, ner av sina skapare, som sedan börjar bygga på nästa staty inför nästa års upplaga av Fallasfestivalen. Om du aldrig har upplev Fallasfestivalen, i mars i Valencia, är det något du verkligen måste se och uppleva.

Galenskapen är på flera olika plan och inte bara under Fallasfestivalen i Valencia, utan du hittar den även på flera andra galna festivaler runt om i Spanien. Var beredd på att kollektivtrafiken är fylld av turister vid denna tid på året.

7. Parken Turia

En gång i tiden, delade en bred flod staden, likt floden Themsen delar London i två.

Floden Turia, kommer från de omgivande bergen och flödade en gång i tiden i mitten av staden ut mot havet, men under mitten av 50-talet kom en hemsk storm och det höga tidvattnet fick flodbankerna att brista och Valencias centrum översvämmades katastrofalt, med över 2 meter djupt vatten på sina håll.

En plan skapades under den massiva städningen efter katastrofen, för att flytta floden från dess dåvarande väg, senare omdirigerades Turia för att undvika att en liknande översvämning skulle drabba staden igen. Det positiva av allt det här, är att idag finns det en stor, vacker park i centrala Valencia.

Valencia - Turia gardens

I parken kan du antingen gå eller cykla, cyklar kan du hyra i ena änden för att sedan släppa av dem på andra, även om det förmodligen är för varmt i juli och augusti för denna aktivitet.

Landskapsarkitekturen är välplanerad och är uppdelad i ett par olika sektioner. Det finns även ett överflöd av idrottsanläggningar här, inklusive regionens enda cricketklubb, känd som Levante Cricket Club, den är belägen vid Campo de beisbol y softbol och klubben startades av några lokala entusiaster.

För de med gröna fingrar och ett intresse för växter, finns det ett stort antal växter och träd längs den gamla flodbädden och intill den ligger den botaniska trädgården och den berömda kungliga trädgården. När du går eller cyklar längs flodbädden passerar du under flera broar som förbinder de två forna delarna av staden, några av dem är hundratals år gamla.

Lekplatsen Gulliver i Valencia

Det finns självklart kaféer och barer längs vägen, där du kan köpa förfriskningar och även några ganska udda attraktioner som Gulliver, en modell av jätten från Gullivers resor, den har designats så att den har rutschbanor och platser att klättra på för barnen. Inträdet är gratis.

Det är till och med möjligt att se Gulliver från Google Earth! Österut i parken, mot havet, ligger konst- och vetenskapsstaden, ett par futuristiska byggnader där du kan njuta av konst och lära dig mer om världen och historian.

8. Konst - och Vetenskapsstaden

Konst - och vetenskapsstaden i Valencia rekommenderas som ett måste för alla stadens turister.

Konst- och vetenskapsstaden i Valencia

Namnet för komplexet refererar till ett par futuristiska byggnader, konstruerade av lokala arkitekter. Chefsarkitekterna Santiago Calatrava och Félix Candela, som byggde denna fantastiska plats, steg för steg, från 1998, på den gamla flodbädden Turia precis intill havet.

Konsthallen innehåller 6 zoner eller byggnader:

- Den först byggnaden L'Hemisferic, är designad att se ut som ett gigantiskt, mänskligt öga. Här hittar du bland annat, en 3D panoramabio, vilken är mycket populär bland stadsborna och turisterna.

Konst- och vetenskapsstaden i Valencia

När du väl har kommit in i biografen får du ett par 3D-glasögon, som har inbyggda högtalare, programmerade på ditt eget språk, så oavsett vilket land du kommer ifrån, kan du luta dig tillbaka och njuta av valfri film.

- Vi hittar tillbaka till El Museu de les Ciències Príncipe Felipe, eller Prins Filip vetenskapsmuseum. Utställningarna ändras flera gånger om året och du behöver inte vara en vetenskapsentusiast för att njuta av ett besök. För barnen, har aktiviteterna designats för att vara roliga, spännande och pedagogiska, så att hela familjen får en bra upplevelse.

- Den andra delen av komplexet är L'Umbracle, som är helt gratis att besöka och är en anlagd promenad av inhemska växter från området, med flera olika konstnärliga, tankeväckande skulpturer.

 - Sedan finns L'Oceanogràfic, som är en liten version av Sea World. Det är inte gratis, men det är väl värt att betala en slant för ett besök. Här har de en delfinshow och Europas största glasvattentunnel, under en massiv fisketank, fylld med hajar som simmar bara några meter från ditt ansikte!

- El Palau de les Arts Reina Sofía är nästa del av komplexet, som är ett imponerande operahus och teater.

- Den sista och nyaste delen är L'Àgora, som är ett utställningsutrymme och en sportarena i form av en ellips. Konst- och vetenskapsstaden är, med sin fantastiska arkitektur, faktiskt en utmärkt idrottsplats, och Valencia är värd till flera spektakulära sportevenemang varje år.

Oavsett vilket alternativ du föredrar, är konst- och vetenskapsstaden värd ett besök.
Det finns skyltat på engelska och det finns flera broschyrer som kan hjälpa dig runt, så att du inte går vilse.

Praktisk information

Om du tar dig hit med bil har konst- och vetenskapsstaden en stor parkeringsplats, även om många människor, som känner till området väljer den billigare parkeringen i det stora köpcentret över huvudvägen. Om du väljer att shoppa eller äta en måltid efter ditt besök, är din parkeringsbiljett gratis om du spenderar en viss summa pengar.

Vi hoppas att du har hittat ett par aktiviteter i denna lista, som passar dig och att du får en underbar semester i Valencia.