Mercat Central i Valencia: en smakrik upplevelse

Mercat Central är en av de äldsta marknaderna i Europa som fortfarande används, och är idag en k-märkt byggnad. Den byggdes ursprungligen som en utomhusmarknad och invigdes efter 10 års arbete år 1928. Ett flertal decennier senare totalrenoverades byggnaden år 2010 för att skapa mer plats.

Den tidigare trånga marknaden, som älskades av både turister och lokalbefolkningen, blev därefter större och fick ett tak. Det är en perfekt plats att fördjupa sig i den lokal kulturen och gå vilse i stigar av olika färska, lokala råvaror. Marknaden är ett måste att besöka under din vistelse i Valencia.

Huvudmarknaden i Valencia

Vacker arkitektur

Byggnaden är idylliskt belägen i hjärtat av Ciutat Vella, den historiska stadskärnan i Valencia, nära många turistattraktioner och omgiven av flera butiker, kaféer, barer och restauranger. Den modernistiska byggnadens stil och arkitektur är verkligt imponerande. Byggnaden är ett underbart exempel på modern arkitektur med influenser från både 1920-talet och 2000-talet.

Den imponerande metallramen som skapar byggnadens struktur rymmer 8160 kvadratmeter. Det sägs att det funnits en marknad här innan den första byggdes år 1928, en marknad som var i bruk redan under 1400-talet.

Torget vid Mercat Central

När du kommer in på insidan så kommer du, först och främst, lägga märke till byggnaden och marknadens enorma storlek. I taket ser du välvda balkar i järn och en massiv kupol som skapar en 30 meter stor, komplex byggnation. Väggar och tak är försedda med mosaik och målat glas med handmålade motiv på de lokala produkter du kan hitta på marknaden.

Marknaden är lika känd för dess skönhet som för det breda utbudet av färska produkter, området är känt för att ha rik jord som tillbringar Valencia många olika sorters grönsaker och frukter. Citrusfrukterna från Horta Valencia är internationellt kända för att vara extra utsökta.

Ingången till marknaden i Valencia

En explosion av smaker

Det är ett riktigt himmelrike för matfantaster: säsongens frukt och grönsaker, ett överflöd av färsk fisk, iberisk gris i en mängd olika former, massvis med olika ostar, färskbakat bröd, oliver, vinhandlare, en särskild monter endast för saffran (kryddan som används bland annat i nationalrätten Paella Valenciana och Fideua) och sniglar! I Valencia är det även lätt att hitta bra och omtyckta vegetariska restauranger i mitten av staden. 

Sniglar- Valencia centrala marknad

Bara några steg från ett bås fyllt av skinka och kött stöter du på ett bås fyllt av alla sorters kryddor. Tveka inte att ställa frågor (förutsatt att du kan lite spanska). De personer som jobbar i de olika båsen är ofta även delaktiga i produktionen av det de säljer, och informerar dig gladeligen om deras produkter.

Kryddstånd - Valencias centrala marknad

Som nämnt kort ovan så kommer du att hitta en hel monter med bara Safran, som är en viktig ingrediens i lagandet av den klassiska rätten Paella Valenciana. Kryddan, som introducerades i området av araberna under ockupationen av den iberiska halvön, produceras och är djupt rotad i kulturen kring regionen Castilla-La Mancha.

Den spanska produktionen av saffran anses vara den bästa när det gäller kvalitet. Trots en nedgång i produktion sen 1800-talet (då det producerades mer än 100 ton per år) till att idag producera 1,9 ton om året så är det spanska saffranet fortfarande en populär och eftertraktad produkt. Om du vill så kan du köpa en souvenir - ett gram av det spanska guldet för att kunna laga en perfekt paella även i Sverige. Beroende på kvaliteten av saffranet så kommer det att kosta mellan 7-20 €.
 
Saffranstånd- Valencia marknad

Bland de bästa produkterna att finna i Spanien så räknas skinka in. Spanjorerna tar sin "Jamón" (skinka på spanska) på största allvar. Det finns många olika varianter av jamónen som då även varierar i pris och kvalitet. Den bästa och mest kända jamónen kallas för "Pata Negra" eller "Black Paw"; som tillverkas av iberiska, svarta svin som får röra sig helt fritt och äter endast ekollon. Den mest kända av dessa Pata Negra skinkorna får du betala flera hundratals euro för. Skinkan skärs mycket tunt och smakar väldigt nötigt - en riktig glädje för finsmakaren kan vi lova!

Iberiska skinka & lokala produkter - Valencia saluhall

Kvalitet på de flesta produkterna är riktigt hög då nästintill allt är lokalproducerat och inte transporterats några längre sträckor. Förbered dig på en vacker explosion av färger och dofter medans du tappar bort dig i marknadens små gångar, och låt det påminna dig om jordens kraft att skapa utsökta produkter. De varorna som är de bästa lokalproducerade produkterna är jamónen, saffranen och citrusfrukterna.

Lokala frukter och grönsaker - Valencias saluhall

I Spanien finns många goda sorters bröd att köpa - det är kanske inte att jämföra med Frankrike, men du kan definitivt hitta något utsökt även här. Vi rekommenderar att prova på en klassisk ‘Barra’ (baguette), en ‘Pan Abuela’ (mormors bröd), ‘Pan de Pueblo’ eller en ‘Pan Rustico’ som är ett rustikt bröd.

Till brödet kan du köpa en bra bit iberisk skinka, uppskivad, och en god spansk olivolja - åk sedan på en dagsutflykt och njut av din utsökta matsäck bestående av Spaniens klassiker. Doppa brödet i oljan och lägg sedan på en bit jamón.

Konditori sektionen

Om du inte har några svårigheter att se rått kött så rekommenderar vi att gå förbi en slaktare - det är verkligen en fascinerande syn. Du kommer att kunna köpa stycken av nötkött, fläsk, lamm och fågel, och det finns alla olika delar: huvud, fötter, öron, svans och mycket mer. Du kan även köpa hela kaniner i många stånd. Kaninen används bland annat i den klassiska Paellan.

Valencias saluhall

En hel bit av marknaden är även tillägnad just fisk. Fiskhandlarna kallas för ‘Pescaderías’ och erbjuder bland annat: calamares (bläckfisk), sepia (bläckfisk), tentakler av pulpo (bläckfisk) skaldjur i alla former och storlekar, sjöborrar, klassiska räkor (färska, frysta och rökta), hummer, en mäng olika fiskar och ål.

Det finns oerhört mycket att välja mellan! Många restauranger väljer även att köpa produkterna till dags rätt på marknaden -  om bara några timmar så kommer alla dessa underbara färskvaror att serveras vid bordet på närliggande tapas restauranger.

Fisk - Saluhallen i Valencia

Önskas en fika? Det finns också ett par stånd för dig som älskar gott kaffe: ‘Coffeemates Retrogusto’ heter ett populärt stånd som kommer att hjälpa dig hålla humöret uppe för att fortsätta vandra bland de trånga stånden. Du vill ta med dig ett specifikt te hem? I så fall kan du besöka ståndet ‘BBté: Tienda tee.’

Vissa människor kommer till marknaden för att äta de färdiggjorda, läckra tapasen som kan köpas, och njuta av det tillsammans med ett glas vin. ‘Central Bar’ är en välkänd tapas-restaurang som erbjuder goda tapas till överkomliga priser, mitt i hjärtat av marknaden.

På Central Bar hittar du allt från Patatas Bravas, Croquetas (hembakade kakor) och Clotxinas (musslor) till frituras (stekt fisk) och Calamares. Det är enkelt att hitta något som passar alla i ditt resesällskap, och som ni antagligen kan föreställa er så är produkterna oerhört fräscha - allt köps från själva marknaden bara några meter från köket!

Vinstånd i saluhallen Mercat Central

Efter detta lärorika besök av givande, nya intryck föreslår vi att du går till en av de närliggande restaurangerna för att njuta av en god paella. Vi rekommenderar att smaka denna läckra, traditionell maträtt på restaurangen ‘La Riua’, som ligger i centrum nära marknaden.

Under ditt besök i Valencia så kommer du att förstå att det är ett måste att besöka den centrala marknaden. Det är en utmärkt introduktion till den lokala kulturen och en perfekt plats att köpa med dig en matsäck eller en middag hem till ditt fritidshus. Du kan starta din dag med sightseeing i hjärtat av staden, och sedan titta på de olika historiska monumenten. Missa inte den moderna stadsdelen för konst och vetenskap - här hålls många stora evenemang i Valencia.

Spana in våra erbjudanden på semesterbostäder i Valencia, några stycken belägna bara några minuter från Mercat Central (den stora marknaden). Regionen Valencia har mycket att erbjuda och blir för varje år en roligare och bättre turistdestination. Tveka inte - boka din resa till Valencia redan nu för att upptäcka dess rikedomar.

Mercat Central i Valencia är öppen måndag till lördag från 7:00 till 15:00.

Adress: Plaza Ciudad de Brujas, S / N - 46001 Valencia
Hemsida: www.mercadocentralvalencia.es
Telefon: +34 963 829 100
E-post: informacion@mercadocentralvalencia.es