Valencia - en promenad genom gamla stan

Att hitta den heliga graalen, upptäcka gargoyles, snubbla över vackra spanska torg, beundra gotiska kyrkor och palats samtidigt smaka traditionella rätter i vackra historiska byggnader är bara några av de upptäcktsresor att prova i Valencias gamla stad.

Det första du lägger märke till när du kliver av tåget i utkanten av Valencias historiska hjärta är buller, särskilt om du har rest från en av de lugnare badorterna längs Costa Blanca eller Castellonregionerna.

Valencia är en levande plats med en rik historia och kultur samt en kärlek till högljudda - och lite galna -fiestas och en passion för sport, särskilt fotboll.

När du tar en promenad runt gamla stan kan du ta lära dig mer om den magnifika staden. Det är en lätt promenad men det finns mycket att ta in.

norra Valencias tågstation, Spanien

Valencias tågstation hyllar livsstilen

Ett bra ställe att börja på är tågstationen Valencia Nord som byggdes i en intressant jugendstil i början av 1900-talet. Här kommer du se apelsin och apelsinblommiga-motiv på utsidan av byggnaden tillsammans med keramik och blyinfattat glas som skildrar livet på närliggande gårdar, Albuferasjön och risfält.

tågstationen Valencia Nord, Spanien

Bredvid stationen finns den imponerande tjurfäktningsarenan. Tjurfäktning äger fortfarande rum här under fester och rymmer 10 000 åskådare. Den byggdes i mitten av 1900-talet av Sebastian Monleon.

Du kan också besöka tjurfäktningsmuseet som är en av de viktigaste i Spanien och huserar en av de största samlingarna av memorabilia.

tjurfäktningsarena i Valencia, Spanien

Tjurfäktningsmuseet, Pasaje Doctor Serra 10, Valencia

Öppet: 1 mars till 31 augusti från 10:00 till 19:00 tisdagar till lördagar.
Från 1 september till 28 februari från 10:00 till  18:00 tisdagar till lördagar.
Det är öppet året om 10:00-14:00 på söndagar, måndagar och allmänna helgdagar.
Det är öppet hela året från 10:00 till 14:00 på söndagar, måndagar och allmänna helgdagar.

Juveler att njuta av i Valencias gamla stan

Härifrån, korsa över till vägen Avenida Marques de Sotelo för att upptäcka många av Valencias historiska juveler. 

Valencias stadshus, Spanien

Njut av sevärdheterna på  Valencias stora rådhustorg

Den första är den stora Plaza de Ayuntamiento, Rådhustorget, som spelar en viktig roll under eldiga fallas i mars. Rådhusplatsen är platsen för dånande mascleta-tävlingar under fallas när mycket högljudda smällare släpps ut. De är så högt ljud att du kan se fönstrena skaka i de närliggande byggnaderna!

Detta torg är också hem till två viktiga byggnader. Stadshuset ligger i ena änden med sina fem höga torn med förgyllda pannor på tornen på ändan. I andra änden ligger det eleganta postkontoret som restaurerades 2004.

postkontoret i Valencia, Spanien

Lika imponerande som stadshustorget och dess byggnader är Valencias arkitektur som blir än bättre när du strosar mot katedralen. 

Palacio del marques de dos aguas, Valencia, Spanien

På nästa torg ligger Palacio del Marques de Dos Aguas och det nationella keramikmuseet. 

Denna vackra byggnad sägs ofta vara den juvel i den valenciska kronan och är med all säkerhet en av de finaste exemplaren av spansk rokoko. Det finns två Herkules-figurer och deras fötter är bägare som häller vatten för att representera Valencias två floder, Jucar och Turia. På byggnaden är en skulptur av Jungfru Maria och hennes barn. 

Det känns bara passande att Valencias finaste byggnad ska vara ett av de bästa museerna. Nationella Keramikmuseet har cirka 5000 utställningsföremål med anor från förhistorisk, grekisk och romerska tidevarv samt samtida alster inklusive verk av Picasso.

Nationella Keramikmuseet och Palacio Marques de Dos Aguas, Calle Poeta Querol 2, Valencia

Öppet tisdag till lördag från 10:00 till 14:00 och 16:00 till 20:00, söndagar och allmänna helgdagar från 10:00 till 14:00, stängt måndagar. Entré är €3 men gratis för pensionärer och för de som under 18. 

Apelsinträd är den enda frukten på Valencias Plaza de la Reina

Ta dig vidare mot domkyrkan och du kommer till den livliga Plaza de la Reina för att besöka katedralen och ärkebiskopens palats. Det är en vacker och färgstarkt torg med blommor i sprakande rosa och röda, träd och bänkar att hämta andan på och beundra skönheten i Valencias gamla stan.

Plaza de la Reina, Valencia, Spanien

Katedralen byggdes redan på 1200-talet men har haft delar som byggts på efter detta. Det är en eklektisk med en blandning av arkitektoniska stilar med tre olika typer av dörrar - den äldsta är romansk, ytterdörren är barockstil och den tredje är gotisk.

Den heliga graalen kan du hitta iValencias Katedral

Det är vid denna tredje dörr som en ovanlig sed äger rum varje torsdag när medlemmarna av vattendomstolen möts för att lösa jordbrukarnas tvister om bevattning. Denna sed tros ha utförts varje vecka under de senaste 1 000 åren eller så.

Katedralen har vackra kapell med imponerande religiösa målningar och statyer, liksom den heliga graalen som användes i den sista måltiden och sägs ha kommit till Valencia från Jerusalem.

Des ikoniska klocktornet som är på en imponerande 68 meter hög är Valencias främsta landmärke.

Valencias katedral, Plaza de la Reina, Valencia

Öppet i november till mars från 10:00 till  17:30 på måndag till lördag. Stängt på söndagar. April till oktober är det öppet från 10:00 till 18:30 och söndag från 14:00 till 18:30.
Entré kostar €5 eller €3.50 för pensionärer och de som är under 12 år. 

katedralen i Valencia, Spanien

Bakom katedralen ligger ärkebiskopens palats beläget som har byggts om och har några anmärkningsvärda konstverk av Jungfru Maria och Bebådelsen.

Även på detta område är Almudin, vars namn kommer från det arabiska ordet för bushel, och användes för att distribuera och sälja vete och Generalit-palatset, en gotisk byggnad som används av Valencias regering. 

Palau de la Generalitat, Calle Caballeros 2, Valencia

Öppet måndag till fredag från kl 9:00 till 14:00, gratis entré.

Historiska torn vaktar Valencias gamla stad

I utkanten av gamla stan där den uttorkade floden Turias flodbädd delar staden och skapar en vacker grön park hittar du tornet Serrano som utformar den forna stadsmuren. De byggdes på 1300-talet för att beskydda staden och från dess stil likt en militär befästning skulle det ge intrycket av att vara en hård stad att bryta sig in i. 

Torres de Quart hittar du längs en av de andra sidorna av stadsmuren och fyller samma funktion.

centrala marknaden i Valencia

Hundratals godsaker att se fram emot på Valencias Centralmarknad

På väg tillbaka in till centrum av den gamla staden ligger en av Europas vackraste marknader i en intressant historisk byggnad. Valencias Centralmarknad har hundratals stånd som säljer regionala produkter: fisk, kött, korv, skinka, frukt och grönsaker.

Det är en bra plats för arkitektoniska älskare och finsmakare som här kan prova några av de färskaste och mest utsökta produkter från  regionen kring Valencia.

Valencias Centralmarknad, Plaza Ciudad de Brujas, Valencia

Öppet från 07:00 till 15:00 måndag till lördag.

Silke och keramik på Valencias Världsarvslista

Granne ligger Lonja de la Seda eller silkesbörsen som är finns på UNESCO:s världsarvslista och byggdes i slutet av 1400-talet. Valencias fullmäktige byggde den i syfte för vara en magnifik och praktfull marknadsplats. Och de gjorde staden stolt med sitt noggranna arbete.

Öppettider: måndag till lördag från 09:30 till 07:00. Söndagar och helgdagar, från 09:30 till 03:00. Biljetter: € 2 eller € 1 för grupper, studerande och pensionärer. Gratis inträde på söndagar och helgdagar.

Vandra genom Valencias gamla stans torg och gator och du kommer att snubbla in på många gamla barer, kaféer och restauranger där du kan njuta av en drink eller en måltid medan du njuter av stadens storhet.

skaldjur- och fiskpaella på Restaurante Mena i Denia, Spanien

Valencia är födelseplats till paellan och här finns många olika lokala varianter att prova på liksom en fideua där riset byts ut till nudlar. Du kan prova några av de lokala ölsorterna som gör att Valencia är på god väg att skapa sig ett namn eller den söta horchata gjord på lokala tigernötter

Njut av Valencias stränder och moderna stad också

När du är i Valencia och du har tid över är det också väl värt ett besök att ta sig till den magnifika sandiga stränderna vid Malvarrosa och det moderna La Ciudad de las Artes y de las Ciencias med sin djurpark, museum och teater samt parken som är skapad vid den uttorkade flodbädden av Turia där du kan beundra gargoyles och andra utsmyckade skulpturer på de gamla broarna som korsar floden.