Upptäck våtmarkerna i La Albufera och El Palmar i Valencia

La Albufera (spanska för lagun) i Valenciaprovinsen är en av de största våtmarkerna på Iberiska halvön. Över 350 olika arter av fåglar har hittat hit. För vissa är detta deras naturliga habitat medan det för andra är ett stopp på deras väg söderut.  

anokor på  La Albufera risfält

Om du har chansen ta dig ett par timmar att besöka La Albufera, en resa hit kommer vara det väl värt. Du kommer att se hur enkelt det är att slappna av sinne och själ när du är omgiven av 21 000 hektar av spektakulärt landskap.

När du reser till hjärtat av området är även den lilla staden El Palmer ett måste. Beläget i Valenciaprovinsen ligger charmerande El Palmer endast 15 kilometer från staden Valencia.

Staden är mest känd som inspirationen till den spanska författaren Vicente Blasco Ibanez som tillbringade mycket tid i Valencia. Staden kan skådas i några av hans bäst kända romaner som La Barraca och Cañas y Barro. Han skapade även en framgångsrik TV-serie som aserade på den senare av böckerna vars utomhusscener filmades i El Palmar. Seriens gjorde så att El Palmar blev en av de mest besökta platserna av både turister och Valencia-borna själva.

Vandring och båtturer i lagunen

Lagunen är separerad från Medelhavet av en tunn sandremsa på 1 000 m med granträd och sanddyner. Platsen är mer känd som Dehesa del Saler, en skog med Medelhavsgran där många växer på naturliga dyner. Det finns alltid häckande fåglar att skåda i närheten samtidigt som du kan se djurliv från vackra platser som Estanque del Pujol och kärret El Salar.

Här finns vandringsleder som är mellan 500 meter till 4 kilometer mestadels i nord-sydlig riktning. Det finns ett informationscenter nära El Palmar där det finns kartor över vandringslederna.

Fiskebåtar

När du planerar ditt besök finns det många olika möjligheter till få uppleva en fantastisk dag. En båttur är en bra början. Du kanske till och med kan övertala någon av de vänliga ortsborna, karaktäristiskt för Valencia, att ge dig skjuts på sjön ombord på en av deras fiskebåtar. 

Kulinariska underverk i El Palmar

En annan sak du inte vill missa i El Palmar är att området är känt för sitt utsökta kulinariska kök. För att vi pratar om Valenciaregionen är ris en given nyckelingrediens. Den populäraste rätten är den välkända valencianska paella, men all i pebre kommer på en god andra plats. Dock är denna rätt kanske för den äventyrliga då huvudingrediensen är ål som är typiskt för lagunen.

El Palmar omfamnar definitivt tanken på att spanjorer älskar att äta ute och umgås. Staden med sitt invånarantal på 800 personer är hem till mer än 30 restauranger. 

Valenciansk Barraca

De typiska husen i området inkluderar valencianska barraca som du ser på bilden nedan. Dessa hus var en gång hem till jordbrukare och fiskare, men idag återstår endast några få som har blivit ikoniska för valenciansk historia. De är byggda från lokalt material som lera, vass och träd.

Valenciansk Barraca

Den här stugan är den äldsta i El Palmar och härstammar tillbaka till 1800-talet. Väggarna är gjorda av lera och taket har träbalkar täckta av långt vass. Innertaket har behållit sin orginalstruktur i över 200 år. Grunden är gjord av pressad lera.

Och förresten, om du tittar noga på bilden ovan ser du kanske en till-salu-skylt på denna historiska stuga. Du har rätt, en alldeles egen historisk valensisk stuga kan bli din. Du kan bli ansvarig för att upprätthålla och bevara stugans orginalstruktur vilket är en symbol för den valencianska historien.

Magiska solnedgångar i lagunen

Puesta de sol

En idealiskt plats att avsluta en magisk upptäcktsdag i La Albufera och El Palmar är vid den lilla utsiktsplatsen Dehesa del Saler, inte långt ifrån de närliggande fäbodarna. Härifrån kan du avnjuta en häpnadsväckande solnedgång. Från denna utkiksplats finns det några små bryggor där människor i alla åldrar sitter och avnjuter oförglömliga och otroliga kvällar. 

Efter en dags vandring och sightseeing är det ljuvligt att runda av med att skåda himlen flöda i rosa och oranga färger. 

La Albufera härstammar från arabiskans al-buhayra, som betyder 'det lilla havet'. Ordet är också med i några arabiska dikter som då betyder 'solens reflektion'.

Vi önskar dig en härlig vistelse i Valencia och förstås njut av vackra El Palmar och La Albufera. 

Vägbeskrivning till La Albufera från Valencia

Tack vare linje 25 kan du enkelt ta dig till La Albufera med buss från Valencia på lite mindre än en timme. Du kan även ta med en cykel på bussen så att du kan avnjuta en cykeltur och upptäcka lagunen rullandes.