Upptäck Teguise på Lanzarote del 2, sportiga Costa Teguise

I del 1 av vår guide till de mest intressanta ställena på Lanzarote, Teguise, tittade vi in i landet på den charmerande historiska staden Teguise. I del 2 av Upptäck Teguise tar vi en promenad längs kusten på ett av våra favoritställen på Kanarieöarna, Costa Teguise. 

Costa Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Sporta och sola på Costa Teguise

Costa Teguise är en stad belägen på den på nordöstra kusten ett kort färd från Lanzarotes huvudstad Arrecife och 15 km från flygplatsen. Det är en stad med en delad personlighet. Å ena sidan är det en vacker badort med sex gyllene sandstränder där du enkelt breder ut handduken och bättrar på solbrännan. Dessa stränder breder ut sig längs svepande vikar med solstolar och massor av anläggningar nära centrum av staden till nästintill övergivna vikar som omfamnas av orörda vatten vid norra delen.

Costa Teguise andra sida är, liksom vissa andra delar av Lanzarote, en populär destination för idrottsmän och vattensporter som ger staden en avslappnad surfkänsla.

Precis som andra städer på Lanzarote har alla dessa låga, vitkalkade byggnader sitt utseende att tacka den berömda Lanzarotearkitektenn och miljöhjälten César Manrique. Hjärtat av staden ligger runt Pueblo Marinero, en charmig labyrint av gator och torg i en traditionell kanarisk stil som är fylld med affärer, barer och restauranger.

Beach, Costa Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Tips på saker att göra i Costa Teguise

På första anblicken av dessa gyllene stränder kan frestelsen vara stor att hitta en egen plats, lägga dig ner och sedan göra absolut ingenting bortsett från enstaka svalkande dopp i havet. Men det finns en hel del äventyr roligt att göra på Costa Teguise också.

Dykning

Det spelar ingen roll om du har varit i en våtdräkt förut eller inte. När du fått en kort lektion kan du gå ner till stranden och rakt in i det fantastiska undervattensvärlden vid Playa El Jabillo. I januari var vattnet snällt mot huden och rekommenderas varmt. Här finns mängder med dykskolor på Costa Teguise att välja mellan. 

Vindsurfing, kiteboarding och SUP

Olika stränder är favoriter bland vindsurfare och kiteboarders med Las Cucharas som ibland anordnar PWA World Windsurfing Championship. Här finns ett stort antal skolor om du är sugen på att prova även det här. Vi kan rekommendera dig att prova på stå-paddling. Det är roligt och enkelt att lära sig. Inom några minuter kan du ta dig fram snyggt. 


Löpning och Cykling

Lanzarote är en ön som verkar ha fler maratonlopp och triathlons än karaokebarer. Den  långa strandpromenaden på Costa Teguise är en idealisk plats för ett träningspass i solsken och du som älskar att cykla beger dig norrut och in i landet, speciellt om du vill ha en rutt utan tuffa stigningar. 

Förutom vattensporter på Costa Teguise så finns här en golfbana, en vattenpark och ett litet akvarium. 

Pueblo Marinero, Costa Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Restauranger på Costa Teguise

Det sportiga surfstämpeln på Costa Teguise medför att här finns flertalet mer intressanta restauranger att välja mellan än på andra turistorter på Kanarieöarna. 

För traditionella tapas skulle vi rekommendera bläckfisk, churros de pescado (goujons av stekt fisk) och chips av sötpotatis på La Aulaga Casa Felix bakom Playa Bastian. Om du vill något än mer kreativt boka ett bord med havsutsikt vid La Peskera på Playa de las Chucharas. Om det finns kvar på menyn måste du prova deras prisvinnande tapa med getost, bacon, banan och fikon. 

En lite mer romantisk, delikat måltid, avnjuts på Montmarte on Avendia de Las Palmeras, ett par gator in i landet från kusten. Deras meny är autentisk fransk och du kan ibland beställa escargot en croute.

För en perfekt godmorgon-kaffe, lite snacks och även ett litet hälsosammare alternativ kan vi rekommenderar Brown's Deli vid C. C. Calipso som serverar bra sallader, pajer och bakverk. 

Tapas, La Peskera, Costa Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Nattliv på Costa Teguise

Nattlivet kan vara så lugnt eller så livligt som du vill ha det. Generellt sätt så hittar du barer med välkända ölmärken, mat och TV program i södra delen av centrum. På norra sidan av Costa Teguise hittar du en mer lokal atmosfär. 

När ska du besöka Costa Teguise?

Om du är en seriös utövare av sport så är det bästa förhållanden för vindsurfing / kiteboarding mellan april och september.

Men om ditt mål är att koppla av och njuta kvalitetstid på stranden så funkar alla månader på året  att besöka Costa Teguise.