Upptäck Teguise på Lanzarote del 1, den historiska huvudstaden

Tillväxten av massturismen sedan 1970-talet och ett rykte om fantastiska stränder och solsken varmt-året-runt är inte allt, Kanarieöarna har en rik och fascinerande historia.

Teguise Lanzarote är ett perfekt exempel. Kommunen Teguise är en av de mest intressanta på Kanarieöarna med en personlighet som fångar både gamla och nya ansikten på dessa öarna. Den idylliska ön La Graciosa är också en del av kommunen. I den första av en tvådelad serie om Teguise tar vi en titt på inlandet på den pittoreska historiska staden som ligger i norra delen av Lanzarote , en 15 minuters bilfärd från kusten.

Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Den historiska staden Teguise

Lanzarote was the first of the Canary Islands to be conquered back in the early 15th century. Teguise was the main settlement established post conquest of the island, subsequently it's one of the oldest towns on the Canary Islands. Its name comes from a native princess who was married to a relation of conquering hero Jean de Bethencourt. As the aboriginal women were considered exceptionally beautiful, a lot of mixed marriages took place at that time.

Lanzarote var den första av Kanarieöarna som erövrades åter i början av 1400-talet. Teguise var den huvudsakliga bebyggelsen som erövrades på ön och är därmed en av de äldsta städerna på Kanarieöarna. Dess namn kommer från en infödd prinsessa som var gift med en släkting till den erövrande hjälten Jean de Béthencourt. Då aboriginska kvinnor ansågs utomordentligt vackra och det ägde rum en hel del blandäktenskap vid den här tidpunkten.

Efter erövringen blomstrade Teguise snabbt och lockade äventyrare, soldater, entreprenörer ... och pirater. Mellan den 1500- och 1600-talet var attackererna från korsfarare och olika skojare alltför vanliga.

slottet Santa Barbara, Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Tequise var också huvudstad i Lanzarote från 1400-talet fram till 1852 då nuvarande huvudstaden Arrecife tog över stafettpinnen.

Vad du ska upptäcka i Teguise

På många sätt var Teguise en kopia av den arkitektplan skapad av den berömda arkitekten César Manrique med visionen för Lanzarote; en stad med perfekta, bländande, vita, låga byggnader omgivna av ett surrealistiskt, vulkaniskt landskap. Vad som gör Teguise så attraktivt är att mycket av detta har bevarats i århundraden.

Vårt råd skulle vara att bara vandra nästan planlöst på de kullerstensklädda gamla gatorna, dröj dig kvar i den historiska atmosfären när du passerar charmiga stugor, eleganta stadshus, kloster, kyrkor och vackra torg. Med det finns som sagt några platser som inte bör missas.

Gata och tapasbar, Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Plaza de la Constitucíon

Den pittoreska torget i centrala Teguise är ett bra ställe att koppla av på. Här på en stenbänk njuter du av utsikten över några av stadens mest intressanta byggnader. Dessa inkluderar 1400-tals fönsterlösa Iglesia de Nuestra Señora de Guadalupe och Casa-Museo de Temple (öppet dagligen från 9:00 till 16:30, 15:30 på söndagarna) tillägnad den lilla gitarr som är den mest typiska av de kanariska instrumenten.

El Molino

Bara en kort bit från centrum ligger här den gamla väderkvarnen som är en symbol för de östra Kanarieöarna. Dessa tysta jättar var där spannmål och korn maldes ner för att producera en av de stärkelserika mjölerna på ön som har varit populärt sedan före erövringen, gofiomjölet.

Väderkvarn, Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

Castillo Santa Bárbara

Castillo Santa Bárbara är den mest imponerande fästningen vi har sett på Kanarieöarna. Beläget på en kulle ovanför staden matchar slottets tjocka väggar det rödblommiga landskapet. Det är en härlig slott. Det är också hem till Piratmuseet (öppet dagligen från 09:00 till 16:00, stängt söndag) där det finns några gyllene berättelser om de färgstarka karaktärerna som brukade vara icke vänliga besökare. Som en bonus finns här en helt enorm 360-graders utsikt över Lanzarotes övertygande vulkaniska landskap.

Tips på matställen i Teguise

Om söker efter äkta kanarisk mat ta sikte mot Acatife bredvid den stora plazan. Den äldsta restaurangen i kommunen har specialiserat sig på traditionell mat, särskilt get och lokala ostar. Men om du föredrar att äta lunch eller middag i ett snygg kolonial omgivninga. Om du vill välja från en mer modern meny med lite mer känsla då måste du välja Cantina på Calle Léon y Castillo.

Ost och mojos, Teguise, Lanzarote, Kanarieöarna

När du bör besöka Teguise

Att se Teguise när det är som mest livligt besök staden på en söndag morgon (09:00 till 14:00) när upp till 400 bås säljer allt från lokala produkter till hantverk till kläder. Håll utkik efter los novios del Mojon - nakna aboriginska manliga och kvinnliga lerfigurer; lätta att upptäcka eftersom de har en ganska i ögonfallande blick. För dig som föredrar mer historiska lugnare gator besök någon annan tid förutom marknadsdagen.


I del två av "Upptäck Teguise" beger vi oss till kusten där det finns helt andra vyer och lockande landskap.