Maraton och löptävlingar i Spanien 2021

Under de senaste åren har löpning blivit enormt populärt på grund av fitnesstrenden som idag präglar sociala medier och mycket av populärkulturen.

Maraton, halvmaraton, andra löplopp och hinderbanor av alla slag poppar upp över hela världen och fler och fler människor deltar. Spanien följer trenden och har idag flera internationella tävlingar - både på fastlandet och på många av öarna.

Vill du testa dina gränser? Semestra i Spanien och upptäck de bästa maratonen och löptävlingarna under 2021!

Valencia Maraton

1. EDP Bilbao nattmaraton 2021

Den 23 oktober kommer den tolfte upplagan av EDP Bilbao Night Marathon att äga rum. Ett perfekt tillfälle för deltagarna att testa sin kondition och utforska de mest symboliska platserna i staden på nära håll. Under 2019 var deltagarantalet all-time-high med nästan 12.000 löpare från 54 olika länder.

EDP Bilbao Night Marathon är en del av "Real Federación Española de Atletismo" (RFEA), och är det största maratonet som hålls på natten. Målgången är särkilt spektakulär med fyrverkerier och ljusshower.

Bilbao nattmaraton

Maratonet erbjuder löparna tre olika varianter att delta i: ett helt maraton, halvmaraton och en 10 km tävling som kallas "Pirat-tävlingen", som passar bättre för dig som vill utmana dig själv för en dag eller springa/promenera med en vän. Detta lopp är ett bra sätt att få nya perspektiv av staden Bilbao.

2. Menorca Cami de Cavalls Epic 360º Trail 2021

Epic Trail på Menorca

Från 5 till 7 november återvänder Epic Trail 360º till Menorca, ett terränglopp som sträcker sig 157 km och delas in i tre olika faser. Varje fas (öppna både för löpare och terrängcyklister) går i ett nytt område längs kusten och inåt landet. Under denna tävling får löparna verkligen njuta av skönhet och de olika landskapen som finns på ön.

Menorca Cami de Cavals

Compressport Menorca Camí de Cavalls Trail är ett av de längsta och tuffaste loppen i Europa. Löparna får verkligen testa sin kondition och sina gränser medan de tar sig fram längs kusten på denna vackra Medelhavsö. Längs tävlingens 185 km långa sträcka kommer du att passera vackra stränder, fantastiska panoramavyer och otroliga raviner.
 

3. Kanarieöarna, InfinityXtreme 2021

Datumet för 2021 återstår att bekräftas men InfinityXtreme kommer hållas i Los Realejos, en stad som ligger 10 km väster om Puerto de la Cruz på Teneriffa. Detta sportevent - ett av de tuffaste på Kanarieöarna - består av två hinderbanor, reserverade endast för de starkaste och modigaste.
 
Tävlingen har två olika varianter; InfinityXtreme Sprint som går ut på att slutföra en 4 km hinderbana på mindre än en timme, och InfinityXtreme Radical där den tävlande springer hinderbanan två varv (8 km totalt) inom en maximal tid av 2 timmar.

Det finns en kvot på max. 800 tävlande, så det är viktigt att du registrerar dig så tidigt som möjligt för att garantera din plats. På grund av att loppet blivit så internationellt populärt, erbjuds även ett utbud av aktiviteter som brukar locka en stor publik.

Infinity Xtreme Teneriffa

4. Valencia-Trinidad Alfonso EDP maraton

Ursprunget och rötterna till Valencias maraton går ända tillbaka till 1981 och har, sedan dess, anordnats varje år. Den flacka banan och det milda vädret i december skapar optimala springförutsättningar och gör detta race populärt bland löpare på alla nivåer.

Både start- och mållinje för maratonet ligger i det spektakulära området vid City of Arts and Sciences (Ciutat de les Arts i les Ciències på spanska) - utan tvekan en unik plats för att njuta av loppet och de aktiviteter som organiseras i samband med det. De sista metrarna fram till mållinjen består dessutom av en gångväg som leder över utomhuspoolerna och är ett fint sätt för trötta löpare att avsluta loppet.

Valencias maraton

5. Maraton- och halvmaraton på Ibiza

Den 10 april 2021 hålls, för fjärde gången, Ibiza maraton. Loppet kommer att starta tidigt på eftermiddagen i staden Ibiza, sedan gå runt de absolut intressantaste delarna av ön och tillslut avslutas i staden Santa Eulária des Riu.

Det förväntas att upp till 3000 löpare, från flera olika länder, kommer att delta. De lockas av de optimala förutsättningarna och öns vackra miljö. För att locka en ännu bredare publik, kommer en stor mässa, Touribisport, och flera mindre löptävlingar att organiseras samtidigt.

Löparna kan välja mellan 3 olika lopp: 21k+21k stafett, eller löpdistanser på 20k och 12k. Det första är ett nytt tävlingskoncept där två personer vardera springer en halvmara var. 20k loppet följer banan för halvmaratonet, medan 12k är för löpare som är vana vid kortare distanser. Registreringen är redan öppen.

Den 1 maj 2021 hålls Ibizas halvmaraton med start i San Jose och målgång vid kusten i Ibiza stad. Registreringen för halvmaran är också öppen.

Springa på Balearerna

6. Ultra Run Sierra Nevada 2021

Ultra Run Sierra Nevada kommer att hållas den 9 april. Det senaste året deltog 1300 löpare från mer än 35 olika nationaliteter i den fantastiska tävlingen!

Startpunkten för tävlingen kunde inte varit bättre då den ligger i det vackra historiska centrumet i Granada, nedanför otroliga Alhambra, och sedan fortsätter loppet mot skidorten Pradollano. Ultra Run Sierra Nevada erbjuder tre olika versioner av tävlingen: Ultra 100 km, en slinga på 62 km och ett 40 km långt maraton.

Ultra Run Sierra Nevada

7. Halvmaraton i Fornells på Menorca

Detta lopp är perfekt för dig som vill upptäcka den otroliga naturen på ön Menorca på ett nytt sätt. Tävlingen har fortfarande inte fått några datum för i år.

Halvmaratonet är 21 km långt, utgår från byn Es Mercadal och korsar el Camino de Tramontana och sedan vidare till byn Fornells, där mållinjen finns. Under hela loppet får du njuta av fantastiska vyer och de friska vindarna från Medelhavet är välkomnande. För att komma till byn Es Mercadal, går speciella bussar från Fornells och biljetter kan reservas när du betalar deltagaravgiften online.

Det finns även ett kortare 10 km långt stadslopp, som börjar och slutar i den vackra fiskebyn Fornells.

8. Maratón de Málaga

Klockan 9.00 den andra söndagen i december så ekar startskottet för Málagas maraton genom gatorna. Málagas maraton anses av många som ett av de bästa maratonloppen i hela Spanien. Banprofilen är ganska flack och rak, och går längs de viktigaste platserna i staden: den historiska stadskärnan, hamnen och strandpromenaden.

Många löpare hyllar organisationens arbete, som varje år försöker förbättra maratonet genom att lyssna på deltagarnas och allmänhetens synpunkter. Om du besöker Málagas maraton så kommer du att märka att inget saknas. Det senaste året fanns otaliga hjälpstationer på plats, fem av dem med sjukvård, som visar sig oftare ju närmare mållinjen du kommer. 

Maraton i Málaga

9. Tenerife Bluetrail

Bluetrail på Teneriffa är det bergslopp som äger rum på högst höjd i hela Spanien och klassas som ett av de tuffaste i Europa. Loppet måste definitivt vara något speciellt, under de tre första veckorna av registreringen 2019, gick 2000 av de 2700 tillgängliga platserna åt direkt.

Tenerife Bluetrail

Kanske beror loppets popularitet på den vackra havsutsikten, att man springer på 3500 meters höjd, passerar vackra vulkaniska landskap och når den högsta toppen i Spanien, Teide. Eller så är det kanske på grund av att natthimlen på Teneriffa fått "Starlight-certifikatet" för sin kvalitet, och erbjuder därmed också löparna ett fantastiskt och unikt intryck av universum.

Stjärnklar himmel på Tenerife Bluetrail

Bluetrail på Teneriffa 2021 kommer att hållas den 4 juni och erbjuder fyra olika varianter: Ultra 101.5 km, Trail 71 km, 44 km maraton eller ett halvmaraton på 20 km. För idrottare med funktionshinder finns det även tre kortare rutter: 1.2 km, 3.7 km och 8 km. All information om Tenerife Bluetrail finns på den officiella hemsidan.

10. EDP Rock ´n´ Roll Madrid 2021 (hel- och halvmaraton)

Den 26 september kommer Madrids maraton, mer känd som Rock 'n' Roll Maraton EDP Madrid, att återvända. Den förväntas vara den mest välbesökta tillställningen av alla sina föregångare, med upp till 37.000 löpare totalt.

Rutten går förbi de viktigaste sevärdheterna i staden, inklusive Puerta del Sol, Atlético Madrids nya stadium och slutar vid Fuente de Neptuno (Neptunus fontän), precis intill El Parque de El Retiro. Under hela loppet kommer löparna att passera olika stationer med vätska och tilltugg. Livemusik och den festliga stämningen gör detta maraton till ett av de mest livade i hela Spanien.

Edp Rock´n´Roll Madrid

Det erbjuds tre varianter: ett 42 km klassiskt maraton (max. kapacitet: 15.000 deltagare), ett halvmaraton på 21 km (max. kapacitet: 17.000) och ett kortare lopp på 10 km med högst 7000 deltagare. Ladda ner banan för EDP Rock ´n Roll Madrid Maraton.

11. Sherry-maraton, Jerez de la Frontera

Om att springa är din stora passion, och du vill samtidigt upptäcka och njuta av andra kulturer medan du är på en löparresa, så är detta evenemang för dig. Sherry Maraton (körsbärsmaratonet) som hålls i Jerez de la Frontera i Andalusien erbjuder en intressant möjlighet att kombinera sport med besök till gamla bodegor som visar sherry-regionens huvudstad och dess lantliga traditioner.

De första kilometrarna går genom stadens gator och loppet tar dig sedan ut på den imponerande landsbygden i Jerez, som består av ett böljande landskap med vackra vingårdar under den värmande andalusiska solen. För att fördjupa dig i vinkulturen som genomsyrar detta område, får du dessutom möjligheten att välja mellan ett glas vatten eller ett glas sherry under loppets gång!

Förutom helmaratonet erbjuds även flera aktiviteter för deltagarna, så att de kan få uppleva andra attraktioner i Jerez.

Sherrymaraton - Jerez de la Frontera

Som du kan se erbjuder Spanien löptävlingar som passar allas smaker och nivåer - från bergstävlingar och terränglopp vid kusten till stadsmaraton och hinderbanor. Löparna kan tänja sina gränser samtidigt som de njuter av Spaniens städer, landsbygd, berg och stränder.

Om du vill springa, delta i spänningen, utforska Spanien och slå dina personliga rekord, så rekommenderar vi att du registrerar dig till något av dessa lopp så snart som möjligt.

Rekommenderade artiklar för dig: