Konsten att beställa fisk i Spanien

När du vill äta hälsosamt i Spanien är en av de bästa alternativen den lokala marknaden där man kan köpa det bästa av havets läckerheter och variationen på alla olika fiskar & skaldjur kan göra vilken fiskälskare som helst galen. Bara synen av de färska och färgrika fiskarna är en fröjd för ögonen som kan få munnen att vattnas och så att det kittlas i smaklökarna.

Olivar Fish Market Palma 

Lokalt & Färskt

Man ska ta seden dit man kommer och i Spanien en av de enklaste och roligaste vägarna till den Spanska seden via de många "Chiringuitos". De restauranger som hittas på strand promenaderna runt kusten kallas Chiringuitos och vill man ha färsk fisk tillagat på traditionellt spanskt sätt så är detta utan tvekan en av de bästa ställena att börja på. Fisk är i generella drag väldigt hälsosamt p.g.a. den låga kalorimängden det mättade fettet och den höga mängden av nyttiga omega3 ämnena som är bra för både hjärtat och hjärnan, men detta betyder inte att det är en stor skillnad på sättet som fisken kan tillagas och hur det kan påverka hälsan.

Sättet Spanjorer hanterar kryddor och tillagning av fisk och skaldjur är helt annorlunda från det traditionella sätt som engelsmännen är vana vid. På kusten i norra Spanien håller man det allt som oftast väldigt enkelt med en traditionell blandning av salt, peppar och olivolja med citron, man hittar också allt från bakad, grillad, stekt och friterad fisk till skillnad från engelsmännen som oftast håller sig till att äta friterade fiskar som serveras med andra friterade tillbehör.

Chiringuito El Patio

Att tänka på...

Viktigt att tänka på när man ska beställa fisk är att man har i åtanke om hur färsk fisken är, när och var den har fångats och hur den har förvarats i kylskåp eller frys. En tumregel i generella drag sägs också vara att man inte ska beställa fisk på Måndagar om man vill ha färsk fisk, fast den regeln gäller förmodligen inte på kusten eller på restauranger som är kända för sina fiskrätter och skaldjur, utan denna regel borde mer tillämpas till tapas barer och restauranger som förmodligen inte köper in fisk på dags basis.

Småsaker som kan hjälpa dig när du handlar fisk är att följa din näsa, ju äldre fisken är desto mer sticker det till och skulle du få en fiskrätt som drunknar i en smakrik och tjock sås eller om det finns fisk på menyn för erbjudanden borde det slå larm i huvudet.

Cómo se frien boquerones

Anjovis -  Malagas Lokala Maskot

Den hyllade fisken i Malaga är ansjovisen eller El boquerón som det heter på Spanska och den silverglänsande fisken är en traditionell rätt som ofta paneras i salt och mjöl och serveras med stora klyftor citron efter att ha friterats eller stekts i varm olivolja. Los Malagueños som också kallas Los boquerónes äter anjovis som en social rätt som delas emellan vänner, familj och arbetskamrater vid sidan av en caña. Den kalcium rika och lokala fisken är rik på protein, vitaminer, Omega 3, järn och jod, I Malaga är det en tradition att servera och äta anjovisen med den mjuka ryggraden kvar och detta bidrar självklar till att den blir ännu rikare på kalcium. 

Video om Boquerones i Malaga

 

 

 

 

 

 

Fisk Lexikon 

Det är inte enkelt att välja mellan menyn när allt står på Spanska och ibland Engelska. Här listar vi favoriterna så att du vet vad det är du beställer inför nästa restaurangbesök.

Almeja – hjärtmussla   

Anguila / Angula – ålyngel, ål   

Atún – tonfisk   

Bacalao – kabeljo/torsk   

Besugo – havsbraxen   

Boquerones (friterade och marinerade) – ansjovis   

Caballa – makrill   

Calamar – mindre bläckfisk som ofta serveras som friterade ringar,

 

Cangrejo del rio – insjökräfta   

Cangrejo – krabba   

Chipirones – mindre bläckfisk, serveras ofta i sitt eget bläck, chipirones en su tinta   

Chopitos – små bläckfiskar som oftast friteras hela   

Centolla – spindelkrabba   

Cigala – havskräfta   

Fletán – hälleflundra   

Gambas – räkor   

Gallo – flundra   

Langostinos – större räkor, tigerrräkor, scampi   

Trucha – Öring  ( forell, laxforell )

Trucha arco iris - Regnbåge 

Langosta – hummer   

Lenguado – sjötunga   

Lubina – havsaborre   

Mejillón – blåmussla   

Merluza – kummel   

Ostra – ostron   

Percebes – långhals   

Pez Espada – svärdfisk

Pulpo – åttaarmad bläckfisk

Rape – marulk

Rodaballo – piggvar

Salmón – lax 

Sardina – sardin

Sepia – stor tioarmad bläckfisk   

Viera – pilgrimsmussla

Vart köper man bra fisk?

Marknaden är det bästa stället att köpa fisk om man är i Spanien. Utbudet, kvaliten, priset, allt detta är något som gör att man oftast borde föredra en liten tur ner mot den lokala marknaden istället för att köpa sin fisk i stormarknaden, som fö. kan ha väldigt hög kvalitet i sitt fiskutbud. I slutändan handlar det om att handla lokalt och färskt. Här listar vi några marknadsplatser i Alicante och Malaga där man kan hitta vad vi anser är den bästa fisken i området.

Malaga

El Ruina - Räkor och kräftor 

När man går in i marknaden från huvudentrén tar man en sväng till höger och fortsätter tills man ser stånd 109. Här hittar du de bästa räkorna (gambas) och skaldjuren. En annan välkänd karaktär på marknaden är Sergios son Oscar "El Ruina," känd för sin höga och genomträngande röst, väldigt ofta får man höra honom sjunga ut dagens varor. Räkor (gambas), musslor (Mejillones), kräftor (Cigalas), och andra typer av musslor (coquinas) som den lokalt omtyckta "almejas" är i generalla drag en klass för sig när det kommer till kvalitet och smak.

Stånd nr: 109 - 131

Ingång via calle Atarazanas

650 64 24 99650 64 24 99

650 64 24 99650 64 24 99

Föreståndare - Sergio & Oscar

Los Ruinas - Atarazanas Market 

Pescado Belman - Tonfisk och lax

Vissa små och diskreta marknadsstånd som denna specialiserar sig kraftigt på färsk tonfisk (atún fresco), Medelhavet svärdfisk (Pez Espada del Mediterráneo), norsk vildlax (lax salvaje de Noruega), spansk vitfisk (rosada nacional - känd som "nacional" trots att de fiskas utanför spanskt vatten) och haj från Cádiz (cazón de Cádiz). Från våren till sommaren är detta en av de enda ställen som man kan köpa traditionellt Almadraba tonfisk från Zahara de los Atunes.

En fiskemetod som först utvecklades av fenicierna och fortfarande praktiseras i delar av Costa de la Luz, mer information om Zahara de Los Atunes hittar du här. I slutändan är detta ett väldigt populärt stånd och man kan skryta med att många av Malagas matlagningselit köper sina råvaror härifrån.

Stånd nr: 144

+34 952 213 129+34 952 213 129 - +34 615 641 887- +34 615 641 887

Föreståndare - Javier and Roberto Belman Cruz

 Manuel Belman

 

Manuel Belman - Fisk

Alldeles i slutet av marknaden om man kommer in genom huvudentrén hittat man Belman brödernas fiskstånd. Specialister på vild och nyfångad fisk och alltid färsk fisk som har fångats samma dag. De färdigskurna bitarna är väldigt stora vilket är idealet om man vill förbereda med saltning eller bakning.Höjdpunkterna är sjötungan (lenguados), havsabborren (lubinas) eller marulk (rapes). Så om du letar efter färsk fisk med hög kvalitet såborde du hitta hit.

Stånd: 147

+34 658 554 737+34 658 554 737+34 658 554 73734 658 554 737

Föreståndare - Manuel Belman Gonzalez

Relaterade Artiklar

Läs mer om 10 marknadsplatser i Alicante om du vill hitta de bästa råvarorna i Alicante.

Läs mer om Topp 10 marknadstånden i Malagas Atarazanas om du vill hitta de bästa råvarorna i Malaga.

Läs mer om Topp 10 tapasbarer i Malaga om du vill ha inspiration till bra mat i Malaga.

Läs mer om Zahara de los Atunes i Cádiz och deras kända blåfenade tonfiskar.