Zahara de los Atunes, Cádiz

Turkost vatten, kilometervis av fin gyllene sand och orörd natur är några av få skäl till varför “Zahara de los Atunes” anses vara en av Spaniens mest idylliska kustlinjer.

Zahara är utan tvekan en av juvelerna på Costa de la Luz som passande betyder Ljusets kust.

Playa de los alemanes, Cabo de Plata, Zahara

Zahara de los Atunes är en liten by som ligger ca. 40 km från den mer populära turistorten Tarifa. 

Tarifa är främst känd världen över för att ha en konstant vind, perfekt för alla de människor som samlas året runt för det fantastiska vind och kitesurfing vädret.Tarifa har länge varit ett populärt resmål för surfare men Zahara är mycket mer anpassat för familjer och inte helt olikt sin grannstrand Bolonia i byn El Lentiscal, är stranden en av de mest spektakulära och mest omsorgfullt bevarade kustdelen av Spanien.

Zahara de los Atunes har framgångsrikt lyckats behålla sin ursprungliga image genom att noggrant kontrollera bygglov, därav finns det inga höghus eller större byggnader som förstör den idylliska bilden av kusten.

Zahara anses vara en av de få stora stränder som fortfarande kan betecknas som en “orörd” strand, och detta skapar ju självklart lite problem för alla turister som söker boende under högsäsongen. De första strand raderna blir relativt snabbt reserverade och om man vill ha tillgång till de bättre och finare delarna får man vara tidigt ute för att kunna spendera kvalitetstid nära stranden.

Utsikt över Zahara de los Atunes

Stranden Zahara de los Atunes

Väl framme vid byn Zahara hittar man stranden precis framför slottet, Castillo de las Almadrabas och strax bakom den lokala kyrkan, Iglesia de Nuestra Señora del Carmen. 

Härifrån kan du njuta av den fantastiska horisonten och över den totalt 5 km långa, relativt orörda stranden. Du finner även information om befintliga tjänster såsom restauranger, duschar, solstolar, områden som är handikapps anpassade och självklart badvakterer som håller ögonen öppna inför eventuella problem.

Zahara de los Atunes, Cadiz

Zahara har en barnvänlig strand med grunt genomskinligt vatten och fantastisk mjuk sand, vilket gör det svårt att motstå ett dopp eller två.

Familj på Playa de Zahara de los AtunesFamilj på Playa de Zahara de los Atunes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

solnedgång -  Zahara de los Atunes

Atlanterra stranden

Atlanterra är bara 1 km från centrum av Zahara och det är just intill här som som Atlanterra stranden ligger. Här hittar man en ovanligt vacker plats, där "ambient-chillout" är ordningen för dagen och restaurangen Varadero är platsen att vara om man verkligen vill ta till sig omgivningen och känna sig spansk för en liten stund.

Landskapet består av genomtänkt vårdade trädgårdar, terrasser med utsikt över havet och massor av levande ljus som lyser upp omgivningen, Man kan inte hoppas på en mer romantisk plats för middag eller bara en lugn plats för att koppla av. 

barnen surfar och har roligt i playa de Atlanterra

trädgård chill out restaurante Varadero en Atlanterra, ZaharaI denna del av landsbygden erbjuds även stuguthyrning några meters avstånd från stranden.

"Playa de Cabo de Plata" eller "Playa de los Alemanes"

Zaharas egna lilla pärla, den formade stranden är känd lokalt som Playa de Cabo de Plata eller som Playa de los Alemanes. Stranden är 1,5 km lång, cirka 20 meter bredd och ligger på ett oslagbart läge för att tillbringa dagen. Om man vill träffas på en central punkt kan den enorma bunkern som ligger vid stranden vara ett bra ställe eftersom den är synlig från långt håll.

Stranden los Alemanes, Cabo de PLata, Zahara de los Atunes

Även om det finns en liten parkeringsplats så ska man vet att den fylls upp snabbt, det är bäst att komma tidigt för att slippa eventuella svårigheter. Tillgång till stranden är via en mycket brant trappa, men är utan tvekan en promenad som är värd all möda. Det lugna, skyddade vattnet och undervattensklippformationer gör området till en exceptionell plats att snorkla.

När borde man besöka Zahara ?

Zahara är utan tvekan ett semestermål som kan avnjutas hela året.

Självklart är det fullt under sommarperioden, vilket även kan göra så att bostadspriserna höjs. Därför skulle vi vilja rekommendera att ni spenderar er semester här under Maj, Juni eller September.

Området är dessutom världsberömt för sina blåfenade tonfiskar som genererar en hel del kulinarisk turism. Högsäsong för tonfisken är mellan April och Juni, då stora stim startar sin årliga emigration från Atlanten till Medelhavet. 

En urgammal fisketeknik, känd som Almadraba är fortfarande en teknik som används idag. Det var Morerna som först introducerade en metod som använder en "labyrint" av nät för att driva all fisk in i en central "pool", där de lätt kan samlas. Denna metodik är från 1500-talet och ger Zahara sitt namn, "de los Atunes" vilket betyder “från tonfisken”.

Naturligtvis är inget besök komplett innan man har haft möjligheten att smaka traktens kända tonfisk.

fiskar i Cabo de Plata, playa de los alemanes, Zahara