Upplev den Passionerade Flamencon i Sevilla

Kolla på en Flamencolektion i Sevilla

Flamenco, Sevillanas och Feria

Flamenco är synonymt med den vackra andalusiska staden Sevilla. Södra Spanien är födelseplatsen för denna traditionella konstformen, som spänner över de tre genrerna gitarr, sång och dans. Varje år firar byar och städer i regionen Andalusien sin historia och sina traditioner med en extravagant, veckolång feria (marknad), som är fylld av spännande evenemang för både barn och vuxna.
 
Flamenco på Aprilmarknaden i Sevilla
 
I de flesta städerna sker ferian normalt sätt under sommarmånaderna - vanligtvis i augusti - men på grund av de extrema temperaturerna i Sevilla under augusti, äger ferian rum i april - därav själva namnet "Feria de Abril", vilket översätts till Aprilmarknaden på svenska.
 
Spansk Ridning på Aprilmarknaden i Sevilla
 
Under Sevillas Feria de Abril firas en mängd, olika andalusiska traditioner, bland annat flamenco, sevillanas och spansk ridning. Traditionell andalusisk mat och dryck serveras och njuts av. Det finns både flamenco- och sevillanasföreställningar av både professionella och amatör dansare, liksom av de som bara dansar för skojs skull. Sevillanas är en dansstil som liknar Flamenco, som härrör från staden Sevilla själv.
 
Flamenco, Estudio Flamenco
 
För det otränade ögat är de två dansstilarna väldigt lika, men det finns vissa skillnader. Koreografin i sevillanas är stadig och enkel, eftersom det är en festivaldans, som är avsedd för par och på grund av sina enkla steg, ger den en mycket, användbar grund för dansare, som lär sig Flamenco.

Passionen i Flamenco

Ursprungligen dansades inte flamenco till musik, utan åtföljdes i stället av en rytmisk handklappning som kallas "toque de palmas" och en sång som kallas "cante". Idag är modern flamenco vanligtvis åtföljd av gitarr och andra instrument som "cajón", vilket är en lådformad trumma.
 
Flamenco, Gitarr och Sång på Estudio Flamenco
 
Flamenco är en mycket passionerad och uttrycksfull konstform. Genom sitt kroppsspråk och ansiktsuttryck, visar de som dansar flamenco starka känslor som glädje, passion, kärlek, bitterhet och sorg.
 
Flamenco, Estudio Flamenco
 
Med en brist på en övergripande storyline är dansarens kroppsspråk allt mer uttrycksfullt och tillsammans med sången skapar de en visuell upplevelse för publiken, med hjälp av skorna och den extravaganta flamencoklänningen.
 
Flamenco, Estudio Flamenco
 
Flamencons rörelser och steg är överdrivna och aggressiva; med sparkar och stampande av fötter, fäktande av kjol, sjal eller armar, snabba hopp och snurrar, följt av en plågad blick eller en arrogant grimas, men den här uppseendeväckande uppvisningen är endast en del av föreställningen.

Flamenco på 2000-talet

Flamencons tradition lever vidare i det 21: a århundradet eftersom den fortsätter att utövas av älskare och entusiaster av konstformen, inte bara i Spanien, utan över hela världen. Nästan varje stad i Spanien finns det klasser i flamenco, gitarr eller sång och de senaste åren har det blivit mycket populärt i USA och Japan. Faktum är att Japan har nu fler flamenco-skolor än Spanien.
 
Flamenco, Estudio Flamenco
 
Flamenco studenter kan redan börja ta danslektioner när de fyllt 3 år och kan sedan dansa tills dagen kroppen inte klarar det mer, de enda kraven för att dansa är att du har på dig ett par speciella flamenco skor och har en kärlek till dansen.

Flamencodansarens skor

Flamenco-skorna är den viktigaste delen av dansarens klädsel, manliga flamenco dansare brukar ha på sig stövlar med en kort häl medans de traditionella skorna för kvinnorna har en liten häl med ett band eller snöre, fäst över fotens topp.
 
Flamenco Skor och Dans, Estudio Flamenco
 
Hälen är vanligtvis mellan 2,5 cm till 7 cm hög och kommer i två olika former; "standard", "carette" (böjd) eller "cubano" (kort och tjock). Skorna har också spikar inbäddade i hälen, vilket förbättrar ljudet från det slående fotarbetet, vilket är avgörande då dansaren skicklighet kan avgöras i hur väl den tappar med skorna till rytmen i musiken.

Hålla Traditionerna vid Liv

Dagens flamenco-studenter inkluderar små barn, tonåringar och vuxna - det finns ingen åldersgräns. Detta visar att Flamenco inte ses som en föråldrad tradition, utan istället är älskad och beundrad, eftersom det fortfarande tycks om och praktiseras av människor i alla åldrar.
 
Flamenco Danslektioner för Barn, Estudio Flamenco
 
För turisterna kan Spaniens kärlek till att fira sina seder och traditioner tyckas märklig, men detta engagemang garanterar att Andalusiens färgglada historia hålls levande och njuts av, från generation till generation.
 
Flamenco, Estudio Flamenco
 
Turister och besökare är alltid välkomna att delta i firandet, så om tanken är att besöka Andalusien och fördjupa dig i flamencons värld, se då till att hyra det perfekta fritidshuset i Sevilla för dig och utforska historian, traditionerna och kulturen som denna fängslande stad har att erbjuda.
 
Särskilt tack till Esther Vélez och alla hennes studenter på Estudio Flamenco i Sevilla, för deras samarbete på denna artikel.