Santander: Dina drömmars semesterdestination

Den vackra kuststaden Santander, som ligger i Biscayabukten (Kantabrien), är inte en av de mest besökta semesterorterna, men borde definitivt vara det!

Santander har mycket att erbjuda turister: kultur, en charmig stadskärna och gastronomi i världsklass, som charmar sina besökare och får dem att återvända om och om igen!  

Santanders vik, Kantabrien (Spanien)

Nedanför kommer vi att gå igenom Santanders största fördelar, och varför du bör välja staden som din nästa semesterdestination!

En vacker vik

Viken i Santander är medlem i klubben ”världens vackraste vikar” av förklarliga skäl. Utsikten över viken med bergstopparna Asón, Porracolina, El Picón del Fraile och El Castro-Valnera, i bakgrunden, är definitivt en syn värd att fotografera och lämnar alla besökare imponerade. Havet tillsammans med bergen erbjuder en vacker kontrast, och ett förtrollande landskap.

År 2014 hölls ISAF, Sailing World Championships, i Santanders vik, som attraherade turister från hela världen. Tävlingen varar i 15 dagar, och deltagande är 1400 seglare från 95 olika länder.

Santander, Kantabrien (spanien)

En stad fylld av monument

Trots en brand som förstörde mycket av den gamla staden i Santander, år 1941, så har Biscayabuktens huvudstad många magnifika monument och underbar arkitektur kvar.

Många monument går långt tillbaka i historien, så som Santanders katedral (byggd i gotisk stil) medans andra monument byggdes under 1800 och 1900-talet, så som Magdalena palatset, Banco Santander Arch, casinot, Gran Hotel Sardinero och Real Club Marítimo.

Andra, med sin moderna arkitektur, har även blivit emblem av staden – detta är fallet med Palacio de Festivales, Palacio de Deportes och framtida Botín Centre, som just nu håller på att byggas.

Santander Monument, Kantabrien(Spanien)

Vackra stränder 

Genom historien har Santander alltid varit känt för sitt vackra läge vid havet, som även har gjort staden till en viktig hamn, ända sedan romartiden.

I slutet av artonhundratalet blev Santander också en turist- och fritidsdestination genom att upplysa om vågpoolerna (los Baños de ola), som är kända för sina läkande egenskaper. Den kungliga familjen, följt av adeln och borgarklassen, främst från Madrid, skulle komma att njuta av de vackra stränderna i Santander.


Idag besöker både lokalbefolkningen och turister stranden för att koppla av i sanden, för att ta ett dopp i det klara vattnet, surfa, segla eller spela las palas (strandtennis).  

Stränder i Santander, Kantabrien (Spanien)

En kulturell stad, perfekt för din semester


Santanders kulturella- och turistiska utbud är stort, och staden förtjänar att kalla sig regionens huvudstad. Staden har många museum och gallerior. Några av stadens största museum är bland annat; havsmuseet, museet för modern och samtida konst, och museet för förhistoria och arkeologi i Kantabrien.

På halvön Magdalena så hittar du Magdalena palatset, som också är värt ett besök. När det gäller barnen, så hittar du här museet över människan och havet, som ligger vid ingången till parken. Barnen kommer att älska att se på sälarna, sjölejonen och reproduktionerna av segelfartygen Caravel.

Santander har många vackra parker som erbjuder; lekplatser för barnen, en golfbana (på halvön Mataleñas), en skogspark och en fyr, från vilken en imponerande utsikt över Atlanten och staden, kan avnjutas.

Turistdestinationer, Kantabrien (Spanien)

Fantastisk gastronomi

Efter en stressig dag av turistande så finns det inget som slår en lugn, god måltid. Santander har många barer och restauranger, med terrasser som ger utsikt över havet.

Stadskärnan är en annan härlig plats att hitta en restaurang på, där du kommer att kunna smaka på Kantabriens gastronomiska specialiteter, så som fisk och skaldjur, ansjovis, ost och traditionella rätter som Cocido Montañés eller efterrätten Sobao.

Det finns många plaster i Santander för en drink eller lite tapas, men gatan Calle Peña Herbosa är känt för att vara en av de mest livade gatorna – perfekt för en kvällsrunda.

Under Semana Grande de Santander, som hålls årligen runt den 25 juli, organiseras tapas- tävlingar, där den som tillagar de godaste tapasen vinner. Vi rekommenderar att besöka staden under denna tid och upptäcka hela stadens matkultur!

Tapasbar i Santander, Kantabrien (Spanien)

Grannstäder att besöka

Förutom Santander, som vi precis har lärt oss mer om, så finns det många grannstäder och byar som också kan erbjuda en härlig semester. Santander är en bra stad att starta sin semester i för att sedan besöka andra städer i Kantabrien.

En av de mest berömda sevärdheterna är Altamiragrottan, som är känd över hela världen för sina stenåldersmålningar. Detta är en av de tio grottorna i Kantabrien som klassificeras som ett världsarv av UnescoEn annan sevärdhet, som tilltalar både vuxna och barn, är Cabarceno naturpark som ligger 17 kilometer utanför Santander.

Om du vill besöka byarna runtom Santander så rekommenderar vi bland annat; Castro Urdiales med sin vackra hamn, San Vicente de la Barquera med sin förtjusande gamla stad och Michelin-belönade restaurang, eller så kan du besöka de vackra landskapen runt Potes och Picos de Europa.

Dagsturer från Santander, Kantabrien (Spanien)

Om du känner dig övertygad så är det dags att boka din nästa semester i Kantabrien, och där kan du upptäcka Santanders charm för dig själv!