De bästra stränderna på Mojácar Playa

Mojácar  är en vacker, liten kuststad belägen i östra Andalusien. Staden ligger längs med Medelhavets stränder, precis under det magnifika bergsområdet Sierra Cabrera. Staden är fylld av historia och legender, och Mojácars kommun har fått sitt namn från den historiska sluttningen Pueblo som går att finna i det omkringliggande i landskapet.

Ett flertal faktorer bidrar till att detta området inte ofta besöks av de typiska strandturisterna. Landsvägen går inte i närheten av havet, utan genom landsbygden, vilket resulterar i mindre besökta stränder i just detta området. Även det faktum att Alicantes och Malagas budgetflygplatser ligger 2,5 med bil, åt vardera håll härifrån, bidrar till mindre turism.

Playa del Lance Nuevo, Mojacar, Costa Almeria

Trots att platsen är välkänd, speciellt för spanska turister, så fortsätter Mojácar att vara en relativt dold skönhet, som erbjuder många möjligheter för dig som älskar stränder. Du har den 17 kilometer långa, mjukt böjda stranden, som på sina platser även erbjuder strandpromenader som enkelt kan nås med bil. Vissa delar av stranden passar dig som letar efter något mer privat, då de omringande klipporna skyddar delarna från någon insyn.

Vi lägger Mojácar Playa i rampljuset med denna serie av djupgående artiklar där vi delar med oss om var du kan hitta de bästa badplatserna, områden för vattensporter, platser att enkelt hitta en parkering och, naturligtvis, var du kan äta och dricka i de mest oemotståndliga chiringuitos (strand-barerna).

Segla på stranden Playa Vista de los Angeles, Mojácar Playa

Naturen spelar en stor roll i Mojácar, där stränderna längs med kusten tenderar att se väldigt olika ut i jämförelse med varann, med många olika sorters växter och stenformationer. Ett brett utbud av havets underverk väntar på dig; de orörda, naturliga stränderna belägna precis nedanför vulkaniska bergssidor, sandiga vikar nära Rio Aguas delta, stränder med hundratals chiringuitos och dolda utsiktsplatser, som enkelt kan nås genom en kort hike igenom det hisnande landskapet Andalusien erbjuder.

Vi kommer i följande artikel att berätta om de 11 bästa stränderna i Mojácar, så att du enkelt kan hitta din favoritplats inför din nästa strandsemester!

1. Playa Marina de la Torre

Playa Marina de la Torre, Mojacar Playa

En av de tre Blå Flagg utmärkta stränderna i Mojácar heter Playa Marina de la Torre, om du kommer från öster så svänger du av vid det första stoppet för att nå denna pärla. Du kan även komma till stranden genom att åka igenom grannstaden Garrucha. Stranden är belägen i ett populärt hotelområde och besöks nästan bara av internationella turister. På stranden så erbjuds många vattenaktiviteter, så som kajaker, segelbåtar, bananbåtar och wakeboards. Laguna del Rio Aguas, ett naturreservat, ligger alldeles vid slutet av stranden där sjön möter havet. Du kommer att hitta ett par chiringuitos på stranden som erbjuder förfriskningar, så som dryck och tilltugg. Playa Marina de la Torre har blivit tilldelad priser för dess renlighet och enkla tillgång till faciliteter.

2. Playa la Rumina

Playa la Rumina, Mojacar

Denna mindre strand, belägen mellan Laguna del Rio Aguas och den populära stranden Playa Descargador, besöks av få turister och är därför ständigt lugnare och mer avkopplande. Du kan ta dig ett glas och lära känna lokalbefolkningen på en mysig, liten strand-bar som du hittar här, på Playa la Rumina.

3. Playa Descargador

Playa Descargador, Mojácar Playa, Costa Almeria

Detta är Mojácars andra strand som har blivit belönad med en Blå Flagg, Playa Descargador. I juni så hålls det traditionella ridsportsevenemang här, som en del av det årliga folkfesten Moros y Cristianos. Stranden är lång, bred och täckt med ljusgrå sand som varierar från grovt till fint, och är mycket ren. Du kan lämna bilen precis runt hörnet och samtidigt hitta den populär strandrestaurangen, Neptuno, som serverar välsmakande fisk och paella!

4. Playa Piedra Villazar

Mojacar Playa Piedra Villazar

En liten backe som skiljer kustvägen och havet åt tillför ett extra lugn som håller oljudet från motorerna borta. Stranden är lätt att känna igen på de stenar som står ut i havet. Det näraliggande shopping centret, Parque Comercial, passar bra för att köpa några kalla öl, chips, och kanske även badkläder, flip-flops, hattar och handdukar, påväg till stranden. Playa Piedra Villazar är den tredje stranden i Mojácar som belönats med en Blå Flagg.

5. Playa Vista de los Angeles

Playa Vista de los Angeles, Mojacar Playa

En av de mindre besökta stränderna i Mojácar heter Playa Vista de los Angeles, som betyder ”vy över änglarna”. Stranden är lättnåd och ligger förvånansvärt centralt. Du hittar parkering direkt, och stranden erbjuder ramper som gör den passande för rullstolsbundna och föräldrar med barnvagnar. Medlemmar från den lokala segelklubben lägger loss och seglar ut här, men det är inte något som kommer att begränsa ditt badande. Den populära strand-baren Chiringuito Kontiki ligger på stranden, i riktning mot Playa Piedra Villazar, och rekommenderas starkt av lokalbefolkningen.

6. Playa del Cantal

Playa del Cantal, Mojacar Playa

Denna 2 800 meter långa stranden ligger mitt i Mojácar, och kan nästan klassas som en attraktion! Det finns många chiringuitos som erbjuder snabb och utsökt mat, och de ligger bara några meter ifrån det svalkande havet. Playa del Cantal är den mest populära stranden för unga, som älskar att kunna promenera på stranden med ett glas vin och lyssna på musik. Stranden besöks oerhört mycket under sommaren men har börjat bli mer tom redan i oktober.

7. Playa Cueva del Lobo

Utsikt från grotto vid Playa Cueva del Lobo, Mojácar, Almeria

Vår egen favorit, Playa Cueva del Lobo, är en kort men vacker bit av kusten, gömt bakom klippor och sällan besökt. En nybyggd strandpromenad går längs med vägen ovanför, men stranden, med dess små grottor, kan knappt ses från strandpromenaden. Vissa dagar rullar vågorna väldigt högt upp, vilket lämnar väldigt liten plats för att sitta på, men detta tills trots så är det en av de vackraste, naturliga stränder som Mojácar har att erbjuda!

8. Playa del Lance Nuevo

Playa Lance del Nuevo, Mojacar, Costa Almeria

Förr i tiden så brukade fiskebåtarna dras upp på land här, för att skydda dem för tidsvattnet. Idag görs det inte längre, det du istället kommer att hitta är trampbåtar, kajaker och surfbrädor som har dragits iland efter ett äventyr på havet. Stranden byggdes om i början av 2016, efter att Paseo Mediterraneo (strandpromenaden) förlängdes. Den breda stranden, med mjuk sand, erbjuder även många bra platser för barnen att leka på. Sätt dig i skuggan och avnjut en Tinto de Verano (sommarvin) på chiringuiton Samoa Surf medan barnen leker!

9. Playa de las Ventanicas

Playa de las Ventanicas, Mojacar Playa

Detta är den längsta sandstranden i Mojácar Playa, och otroligt nog, även den mest lugna. Här hittar du alltid en härlig plats att sätta upp ditt parasoll på och avnjuta en bekväm dag vid havet. Stranden är inte bara lång, utan även väldigt bred, den sträcker sig hela 80 meter på bredden på vissa platser. Populära restauranger, så som Titos och Lua, ligger precis vid stranden och här kan du unna dig att provsmaka utmärkt mat och iskalla drycker. Denna strand är något utanför centrum i Mojácar, vilket gör det lätt att hitta parkering i de många fria ytorna längs strandpromenaden .  

10. Playa Macenas

Playa Macenas, Mojacar Playa, Costa Almeria

Denna 1 400 meter långa, naturliga stranden är belägen i södra delen av Mojácar, och är populär hos lokalbefolkningen som söker mer avskildhet. Bara en kort biltur från centrala Mojácar så hittar du denna pärla, som lätt känns igen på dess stora vakttorn i sten, Castillo de Macenas. För att komma ända ner till stranden så får du gå eller köra nerför en mindre grusväg, leden ner erbjuder många vackra syner över imponerande, vulkaniska stenformationer. Längs med hela kusten så tillåts snälla hundar att gå lösa och klädsel är valfri för strandbesökarna!  

11. Playa del Sombrerico

Playa del Sombrerico, Mojacar, Almeria

En annan naturlig strand, Playa del Sombrerico, som ligger helt utanför staden, kan nås via en underbart vacker kust-led som kan köras eller cyklas. Med sin förtrollande kust så är stranden, som tillhör naturreservatet Park Cabo de Gata, ett riktigt dolt tips från lokalbefolkningen. Även här kan du simma naken då klädseln är valfri. På stranden kommer du att kunna hitta den underbara strand-baren Manaca, som erbjuder en svalkande plats i skuggan av ett parasoll, något gott att äta, dina favoritdrinkar och iskall öl..

Karta över stränderna längs med Mojácar Playa