Handikappvänlig semester i Malaga

Andra delen av vår guide till handikappvänliga resmål tar oss till Malaga (läs del 1 om Handikappvänlig semester på Teneriffa, del 3 om Handikappvänlig semester i Barcelona)

Terrazas en Muelle Uno

Solkustens huvudstad är rik på kulturella skatter inom konst och gastronomi och icke minst den vackra stranden. Staden besöks av många semesterresenärer och de reser direkt vidare till andra populära orter på Costa del Sol. Staden har genomgått omfattande renoveringar de senaste året och efterhand får fler och fler upp ögonen för dess skönhet och allsidighet. 

Men har stadsförändringen också gjort Malaga tillgänglig för semestergäster med handikapp? 

Vi har pratat med Malagas turistchef Javier Hernandez Rodriguez, direktör i Malaga Convention Bureau (MCB). Organisationen har fokus på att locka till sig kongresser och andra stora evenemang till staden och känner därför till Malaga ut och innan. Här är vår engelska kollega Louise Brace i en intervju med Sr. Hernandez. 

 

 

Handikappvänlig turism i Malaga

Malaga har tagit emot åtskilliga priser för sitt fokus på handikappvänlighet. Stadens myndigheter har beskrivit 10 handikappvänliga rutter som leder förbi de viktigaste turistattraktionerna och muséerna samt några av de vackraste grönområdena. 

Malaga Plaza de la Constitución

Rutterna är anpassade för döva och vid sevärdheterna finns guider på teckenspråk och punktskrift. Malaga turistattraktioner ingår och också många av stadens butiker, restauranager, caféer och grönområden. Det finns än så länge bara på spanska men de är inte så text-tunga,  mängder med bilder och ortnamn ger goda indikationer om de 600 tillgängliga platserna i Malaga.

På rådhuset hemsida (Ayuntamiento de Malaga) hittar du handikappvänliga rutter i PDF-format.

Handikapvänliga stranden i Malaga

Malagaprovinsen har några av Costa del Sols bästa stränder. I högsäsong 15 juli till 15 september hålls ett särskilt program som heter Disfruta la Playa (njut av stranden). De två stränderna Playa Misericordia och Playa del Dedo erbjuder under denna period särskilt stöd till personer med funktionshinder. Detta inbegriper övervakning varje dag från kl 12-19, specialbärstolar så att du kan komma i vattnet, en hiss, flytvästar, promenadkäppar och utrustning för simning.

Stranden la Misericordia, Malaga

Båda stränderna har också en skuggat vilområde med hängmattor. På parkeringsplatsen finns det särskilda handikapplatser, ramper och gångstänger ner till vattnet, handikapptoaletter och -dusch (inomhus och utomhus), omklädningsrum och livräddningstorn.

Läs guiden från Disfrute La Playa 2014. Den mesta av informationen är generellt gällande men håll ett öga om det finns en mer uppdaterad version av guiden.

Tillträde och transport i centrum

Malaga arbetar löpande med att ta bort fler och fler barriärer i staden. På huvudgatorna finns handikapp-parkering. Många bussar har inrättat ramper och plats för rullstolar. se karta över handikapparkering och trafikljus med ljudsignaler (använd menyn längst upp till höger på webbplatsen för att se två separata).

Stadens officiella taxiservice har också en del handikappvänliga taxor.

Taxi

Shopping i Malaga

I Malagas historiska centrum är de flesta av butikerna redan tillgänglighetsinredda och de lokala myndigheterna samarbetar med näringslivet för att kunna erbjuda ännu fler handikappvänliga faciliteter. 

Ambiente en Calle Larios, Málaga

Sport, teater och konserter

Malagas stora evenemangsområden är fullt tillgängliga, inklusive Rosaleda Stadion, där det spelas både lokala och nationella fotbollsmatcher. 

Teatro Cervantes och Teatro Echegaray har båda full tillgänglighet för handikappade gäster. Till större evenemang finns teckenspråkstolkar sk magnetiska fältlinjer som plockar upp ljudet av scenen och sänder ut utan bakgrundsljudet till hörapparater.

Information om handikappvänligheten i Malaga

Malagas officiella organisation för turism arbetar med att utveckla en ny och interaktiv hemsida som ska ge en överblick av handikappvänliga städer och attraktioner i provinsen.


Du ombeds besöka Malagas turistkontor där den största ligger på Plaza de Marina på väg mot hamnen. Kontoret har ett stort antal medarbetare utbildade i teckenspråk och en karta över Malaga i blindskrift och förstoringsglas. 

Om du planerar att ha semester i Malaga har Semesterbostad-Spanien ett urval av fastigheter tillgängliga för rullstolsbundna.