Handikappvänlig semester i Barcelona

Här är vår tredje artikel om handikappvänlig semester i Spanien (läs del 1 om Handikappvänlig semester på Teneriffa och del 2 Handikappvänlig semester i Malaga). Barcelona är känt för sin moderna och utmanande arkitektur, gastronomi på toppnivå, sitt sprudlande nattliv och icke minst är det berömt för sitt fotbollslag. Men är det alla förunnande att njuta av Barcelonas rikedom? 

Barcelona - Barceloneta strand

Tillgänglighet på dagsordningen

Sedan Barcelona var värd för Paralympiska spelen 1992 har tillgängligheten och handikappvänligheten legat högt på dagsordningen och det utvecklas löpande nya projekt. 22 år efter de Paralympiska spelen kan Barcelona vara stolt över sin insats. Staden har två gånger varit med i finalen i Europeiska Unionens 'Access Citty Awards' och Barcelona är på god väg att bli en av världens handikappvänligaste tillgängliga städer.  

Barcelonas stadsguide till handikappvänlig turism hjälper besökarna att planera deras vistelse med diverse symboler baserat på vilka faciliteter det finns och olika typer av funktionshinder. 

Der finns fem huvudkategorier

  • Tillgänglighet för blinda och synskadade
  • Tillgänglighet för döva och hörselskadade
  • Tillgänglighet rullstolsburna och personer med nedsatt rörlighet
  • Tillgänglighet med assistans för rullstolsburna och personer med nedsatt rörlighet
  • Tillgänglighet för personer med inlärningssvårigheter

Olika ikoner visar vilka tilläggstjänster och resurser som erbjuds, såsom ledarhundar, information i punktskrift, audioinformation, hörslingor, teckenspråkstolkade turer osv.

Barcelona är späckat med sevärdheter, här nere en del sevärdheter från UNESCO:s lista över Världsarv smat en rad förslag till museer, parker, stränder, musik och icke minst gastronomi på toppnivår. Och Barcelona är en av världens mest tillgängliga städer så du inte missar en enda av Gaudis skapelser och en enda stenlagd gränd. 

Bro i Carrer del Bisbe i Barri Gotic, Barcelona

Vi har hört oss för med Maria-José Ania från Barcelona Access om arbetet med tillgänglighet och ha vunnit priser för det:

Vad betyder det för Barcelona att vara med i finalen vid EU’s Access City Awards?

Att vara med i finalen i European Union Access City Awards 2011 var av stor betydelse för det arbete Barcelonas stad har lagt ner för att ta bort så många möjliga hinder och öka tillgängligheten i staden i allmänhet, inklusive transporter och på stranden.

Handikappvänlig guidad tur

Vilka är det bästa guidade turerna att besöka med funktionshinder?

Barcelona har inte specifikt guidade rundturer för turister med funktionshinder men alla stadens officiella guidade turer är handikappvänliga så att alla kan delta. Det anordnas bl.a. organiserade turer i staden som är 100% tillgängliga och guiderna är utbildade i att ledsaga gäster med olika funktionshinder. 

De flesta av Barcelonas museer och turistattraktioner erbjuder särskilt anpassade rundturer till turister med funktionshinder, Fundació Joan Miró, La Pedrera, Caixafòrum, Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB), det naturvetenskapliga Museu Blau, Barcelonas historiska museum (Muhba) och Museu Marítim är bara några av de institutioner som erbjuder guidade turer till gäster med fysiskt och psykiskt funktionshinder. 

Det är också möjligt att beställa en särskild skräddarsydd rundtur genom företag som är specialiserade i tillgänglighetsturism, t.ex. Barcelona Enabled eller Barcelona Guide Bureau (BGB). Alternativt kan du utforska staden på egen hand. Om du snabbt vill hitta utforska staden på egen hand - kommer du snart ta reda på hur lätt det är att ta dig runt. Du kan hitta inspiration i den här videon  av Turisme Barcelona.

Tillgängliga stränder i Barcelona

Hur är tillgängligheten på Barcelonas stränder? 

Ut från Barcelona sträcker sig 4,5 kilometer kust, tillgänglig från början till slut. Besökarna kommer att stöta på moderiktiga faciliteter som handikapparkering, trädbevuxna vägar ner till vattnet, ramper och hissar för rullstolsburna, tillgängliga omklädningsrum och toaletter och bad med sittplatser.

Stränderna i Barceloneta och Nova Icaria och badplatsen vid Forum erbjuder hjälp med badgäster som inte kan komma i och ur vattnet på egen hand. Tjänsten erbjuds i samarbete med Institut Municipal Discapacitat persones amb (IMD), Institut Municipal de Parcs i Jardins (Strandinstitutionen för parker och trädgårdar) och frivilliga från Barcelonas Röda Kors. Tjänsten är gratis och tillgänglig mellan kl. 11.00 och 14.00 under följande perioder:

  • Juni: helger och helgdagar 
  • Juli, augusti och första halvan av september alla dagar
  • Andra delen av september: helger och helgdagar

Barcelonas nattliv

Barcelona är berömt för sitt uteliv - kan du berätta om några restauranger, barer och nattklubbar som är handikappvänligt inredda? 

En av Barcelonas mest berömda nattklubbar är Shoko Barcelona i Port Olimpic-området. Klubben har en stor hiss som tar gästerna ner till klubbens lågt liggande rum och det finns också en ramp mellan stranden och klubbens terrass.

Sala Razzmatazz är både en nattklubb och konsertlokal som ligger i Poble Nou-området. Det finns en ramp ner till de centrala delarna och tillgängliga badrum. Precis i närheten ligger den berömda Black Sheep Taverna som är rymlig, vänlig och fullt tillgänglig. Generellt hittar du toaletter i barer och restauranger i La Rambla och Plaça Reial, speciellt i de nyrenoverade i området. Naturligtvis är många av de äldre byggnaderna mindre tillgängliga. Men det finns en myriad av olika anläggningar i Barcelona så det är lätt att hitta en plats att njuta av stadens nattliv som passar dina behov.

Shopping i Barcelona

Shopping i Barcelona

Hur är shoppingmöjligheterna i Barcelona för turister med funktionshinder?

Det är nyligen införts nya lagar om tillgänglighet i Barcelonas offentliga byggnader. Det varierar naturligtvis i hur stor grad det efterlevs särskilt i butiker och shoppingcenter. Du kan enkelt ändå upptäcka stadens rikedom av butiker, marknader och shoppingcenter. Vi föreslår att du undersöker förhållandena via Barcelonas Access guide till de bästa marknaderna i Barcelona

Nötter på marknad

Handikappvänlig transport

Finns det en karta över Barcelona som gör det lättare för turister med funktionshinder att ta sig fram? 
Det finns en karta över Barcelonas metro som indikerar vilka stationer som är tillgängliga för rullstolsbudna vilket gäller 83% av stadens metrostationer. Barcelonas bussar och spårvagnar är fullt tillgängliga. Dessvärre finns det inte en karta över stadens tillgängliga turistattraktioner. När du förbereder ditt besök föreslår vi att du besöker Barcelona - Access som har en lista över tillgängliga områden och sevärdheter för personer med olika typer av funktionshinder. 

Tillgängliga sportaktiviteter

Kan man se Barça spela fotboll eller själv delta i sportaktiviteter?

Barcelonas sportarenor är tillgängliga för rullstolsbundna. Palau Sant Jordi, Olympic Stadium och FC Barcelonas stadion är alla utformade så att alla kan delta utan problem. Och det finns åtskilliga handikappvänliga sportfaciliteter - du kan exempelvis simma i Picornells bassänger, segla med lokala seglarskolan Centre Municipal de Vela eller friidrotta i Club Atlétic Barceloneta.

Camp Nou - Champions League

Liknande tillgänglighet gäller Barcelonas teater och konserthus som till exempel Gran Teatre del Liceu, L'Auditori och Palau de la Música.

Turism för Alla

Vad betyder projektet 'Turismo para todos' (Turism för Alla) för Barcelona?

Turism för Alla, eller tillgänglig turism, är egentligen bara en realitet när det finns en större medvetenhet om lika rättigheter för alla människor att resa och njuta av sin fritid. Staden arbetar ständigt med att förbättra sitt utbud för turister med funktionshinder, särskilt i boende och restauranger. Privata företag måste inse att turister med funktionshinder är ett kundsegment med stor potential och det behovet behöver de ta större hänsyn till.

Barcelona, Guellparken

Martin Sibley: En personlig upplevelse av Barcelona

Martin Sibley, ägare av Handikapp Horizons, är reseentusiast, författare och föreläsare. Av en ren tillfällighet har han också ett funktionshinder som kallas spinal muskelatrofi. Martin har rest mycket i världen och här är vad han sade om sina erfarenheter i Barcelona:

"Vi var bara i Barcelona centrum en enda eftermiddag. Jag hittade en tillgänglig restaurang nere vid hamnen, åkte sightseeing med buss, besökte Gaudimuseet (som har vunnit utmärkelser för sin tillgängliga design), gick den historiska stadspromenaden och var allmänt runt i staden och njöt av dess sevärdheter. Trots de gamla kullerstensgatorna, fann jag staden mycket vänlig och tillgänglig. Det var en av mina drömmar att besöka Barcelona, men jag måste erkänna att jag var skeptisk till stadens tillgänglighet. Jag är glad att jag tog steget och blev överbevisad att jag hade fel!"