Handikappvänlig semester på Teneriffa

Teneriffa är den nästmest besökta semesterdestination för handikappade, bara Florida har fler. Så ön har något att leva upp till och den sviker inte. Öns myndigheter, Cabildo de Tenerife, etablerade 1993 en förening som främjer handikappfotboll på ön, Sociedad Insular de Promoción de las Personas con Discapacidad (SINPROMI).

Här läser du mer om Handikappvänlig semester i Malaga och Handikappvänlig semester i Barcelona.

Organisationen arbetar med att starta ett förbund utan barriärer och göra ön till en göra ön en spjutspets i för handikappturism och -kultur. Teneriffa har delat upp öns faciliteter och service i två kategorier som hjälper besökarna med att värdera faciliteternas tillgänglighet bl.a. för sightseeing, turistattraktioner, fritidsaktiviteter, byggnader, transport och restauranger m.m.  

Accessible: Storlek och funktionalitet säkerställer att personer med funktionshinder, nedsatt rörlighet eller syn- och hörselskador fritt kan besöka området eller använda anläggningarna.

Practicable: Alla kriterier för handikappvänlighet är inte uppfyllt. Men personer med handikapp, nedsatt rörlighet, syn- och hörselskador kan besöka området eller använda anläggningen med assistans från en annan person. 

Infrastruktur

Arona

Arona-området på den sydliga delen av Teneriffa består utöver byn Arona också av turistorterna Los Christianos, Playa de las Américas, Las Galletaas och Costa del Silencio. Området är, efter Flordia, det nästmest besökta resemålet för semestergäster för nedsatt rörlighet. Arona har vunnit pris för sin handikappvänliga strand. 

De stora restorten Playa de las Américas och Playa de los Cristianos har vi nuvarande tidpunkt en del vägar helt utan hinder så som kantsten och och Arona arbetar för att göra städerna mer tillgängliga genom att undanröja grundläggande hinder i stadens utformning och arkitektur.

Santa Cruz

Restauranger, Santa Cruz, Teneriffa

Teneriffa huvudstad, Santa Cruz de Teneriffa, är packad med sevärdheter och aktiviteter inom kultur, shopping och sport. Det finns massor att göra för semestergäster med handikapp. 

Stadens breda strandpromenad, vägar, torg, öppna parker och museer är för mycket handikappvänliga. Detta gäller även sightseeingbussar. Det finns goda möjligheter att få en snabb överblick över Santa Cruz.

Transport

spårvagn i Santa Cruz, Teneriffa

Spårvagn: Teneriffas spårvagn var den första i Spanien som blev handikappcertifierad. Certifieringen gäller både informationen, biljettförsäljningen och själva transporten. Spårvagnen golv är i höjd med personerna, och det finns plats för rullstol. Spårvagnssystemet finns både på nord- och sydön. 

Bussar: Bussbolaget Titsa har bussar med sänkta golv, elektriska ramper och hydrauliska liftar för rullstolar. De tre sightseeingbussarna i huvudstade Santa Cruz de Tenerife är alla handikappvänliga. 

Flygplatser: Samtliga Spaniens flygplatser uppfyller Europaparlamentets krav på tillgänglighet och erbjuder stöd till resenärer med funktionshinder. Denna tjänst bör bokas 48 timmar i förväg. När du anländer till flygplatsen kan du antingen gå till en avtalad mötesplats eller hitta ett högtalaranslag med text Sin Barrera ("utan hinder"), där du kan ringa för att få hjälp. För mer information, besök Aenas hemsida.

Taxi: Flera taxibolag erbjuder bilar med rullstolsramper. Det finns en lista över taxiföretag med rullstolsanpassade taxibilar på webbplatsen Tenerife Accesible.

Biluthyrning: Två företag i Teneriffa hyr ut bilar anpassade för rullstolsburna:

Rent-a-car Hermanns i Los Cristianos.

Canary Island Car har kontor både på nord- och sydön samt i huvudstaden Santa Cruz de Tenerife.

 

Mest handikappvänligea infrastruktur: De mest handikappvänliga transportmöjligheterna finns i Santa CruzDe, i La Laguna och i Puerto de la Cruz.

Stranden

Teneriffa - Los Cristianos-stranden

Teneriffas stränder är ytterst välutrustade och tillgängliga för alla. Arona-området har vunnit pris för sin handikappvänliga strand. Restorten Los Christianos kan skryta med en av Europas längsta handikappvänliga strandpromenader. Den är sju kilometer lång och helt utan hinder som kansten och liknande. 

Stranden är likaså handikappvänlig med både permanenta och flyttbara gångstigar, ramper samt särskilt anpassade toaletter och omklädningsrum. För dem som är sugna på en tur i vågarna finns det särskilda stolar, rullstolar och kryckor. Det är också möjligt att få sällskap av en assistent. 

Handikappvänliga stranden på Teneriffa

Arona -Playa de las Vistas, Playa de Los Cristianos

Adeje -Playa de Troja, Playa de Torviscas, Playa Fañabé, Playa el Duque

Arico -Playa de El Porís

Granadilla de Abona - Playa de El Médano

Guía de Isora - Playa San Juan

Icod de los Vinos - Playa de San Marcos

Los Realejos - Playa de El Socorro

Puerto de la Cruz - Playa Jardín

Santa Cruz de Tenerife -Playa de Las Teresitas

Santiago del Teide - Playa de la Arena

Kulturella aktiviteter

Teneriffa har en lång och anmärkningsvärd historia och det är värt att besöka öns historiska och naturhistoriska arkiv. Det är fler handikappvänliga museer i öns huvudstad Santa Cruz de Tenerife: 

Museo de la Naturaleza y el Hombre (naturhstoriska Muséet): Tenerifes naturhistoriska museum tar besökarna tillbaka till år 200 f.Kr., då ön beboddes av guancherna, de ursprungliga nordafrikanska immigranternar. Muséet delas in i två områden: naturhistoria och arkeologi.

Det naturhistoriska museet är handikappvänligt inrett, t. ex. har de faciliteter för blinda och döva, inklusive teckenspråkkunniga guider, audioguider med beskrivningar av verk och information skriven i stor stil och punktskrift. Alla områden är fullt tillgängliga, inklusive utställningar, restauranger, toaletter, hissar etc. Dock krävs stöd för att kunna använda parkeringen. Museet har också rullstolar för utlåning.

Museo de Tenerifes hemsida

TEA - Tenerife Espacio de las Artes (Teneriffas Konstcenter): Konstcenteret öppnade 2008 och är ledande i modern konst på Kanarieöarna. Museet hus både permanenta och tillfälliga konst- och fotoutställningar. Själva byggnaden är ett konstverk och definitivt värt ett besök.

TEA är fullt tillgängligt för rullstolsbunda, dock finns inte handikapptoaletter på alla sektioner. Museets butik är delvis tillgänglig (practicable) medan caféet inte är tillgängligt med rullstol. 

TEA's hemsida

Auditorio de Tenerife Adán Martín: Detta hypermoderna auditorium är en ikon för Kanarieöarna. Det är inte fullt ut handikappvänligt, men du bör inte besöka Teneriffa utan att ha skådat detta arkitektoniska vidunder. 

TEA - Tenerife Espacio de Artes

Det finns rullstolsramper och entréer, inklusive en hiss från parkeringsplatsen. De flesta av museet är practicable, dvs. det kan besökas med hjälp av en annan person.

Auditorio de Tenerifes hjemmeside

Utomhusaktiviteter

Tenerifas turistråd samarbetar med sportföreningar om att göra det möjligt för alla att besöka öns svårtillgängliga områden. Det finns flera handikappvänliga utflykter i Teneriffas imponerande natur samt ett stort utbud av handikappvänliga sportaktiviteter.

Handikappvänlig semester på Teneriffa

Teide NationalparkLeden med namnet Roque de Caramujo är 100% tillgänglig (accessible), medan rutten Alto de Guarmazo är praticable, dvs tillgänglig med assistans. Åtskilliga utkikspunkter, den botaniska trädgården och informationscentret är också practicable.

Handikappvänligea vandringsturer: En semester på Teneriffa kan vara mycket  mer än en strandresa och sightseeing i huvudstaden. Utöver Teide nationalpark finns det fler rutter som är värda att besökas, som tar dig genom några av öns mest överdådiga landskap.

Rutten Sendero de Agua Garcia är fullt tillgänglig för alla (accesible). Leden som går genom träd som heter Aqua Garcia i Tacoronte-regionen, är 850 m lång och med en genomsnittslig stigning på 6%. De finns 5 viloställen längs vägen på leden. Resten är den 1,6 kilometer långa rutten och parkeringsplatsen är practicable.

Adresse: Calle Madre del Agua, s/n. Agua García. Tacoronte // 0034 922 584 560

E-post: turismo@aytotacoronte.org

Det finns allt som allt 43 fridlysta naturområden på Teneriffa och fler och fler blir efterhand handikappvänliga. Organisationen Montaña para todos arrangerar vandringsturer med terränggående rullstolar som kallas Joëlette. Turerna är extremt populära så det är en bra idé att boka i god tid. De flesta exkursionerna har transport och försäkring inkluderat i priset. Det är också möjligt att beställa en privat utflykt som anpassas efter den enskilda gruppens behov.

Val- och delfinspotting: Havet omkring Kanarieöarna är hemmaplats för många arter av valar och delfiner. Härnere ser du grindvalar och flasknosdelfiner (Bottlenose Dolphins). De arrangeras seglingsturer från Los Christianos, Puerto Colón och Puerto de los Gigantes (Santiago del Teide).

Teneriffa - Los Gigantes

Landskapet är storslaget med upp till 600 meter höga klippor längs delar av kusten och det är en respektingivande upplevelse att vara sällskap med havet kamper. All båtturer är practicable.

Ytterligare information om båtturerna kan du hitta på SINPROMI:s broschyr. Se länken til broschyren här nere och under Praktisk information.

Sport för alla: Simning, tennis, bågskytte, friidrott, fäktning och basketboll är bara några av alla de sportaktiviteter som finns i utbudet hos Ademi Tenerife. Ademi är en sportförening i Santa Cruz de Tenerife, som arrangerar sportaktiviteter för personer med handikapp.

Shopping

De flesta av Teneriffas gallerior är tillgängliga med assistans och det är enkel åtkomst med ramper och hissar. Varuhuset El Corte Inglés i Santa Cruz de Tenerife är 100 % handikappvänligt inrett inklusive toaletter, restauranger, hissar och parkering. 

Det är ingen tvivel om att Teneriffas myndigheter och föreningen SINPROMO har uppnått betydliga erövringar inom handikappvänlig turism och de arbetar fortsatt med att göra Teneriffa till världens främsta handikappvänliga turistdestination.

Nyttig information

Guide til handikappvänlig turism på Teneriffa fra SINPROMO (pdf)

Hemsida for handikappvänlig turism på Teneriffa

Turistguide om Arona (det kan ta lite tid att ladda ner guiden, men det er det är det värt – det är rikligt med information om stränder, turistattraktioner, restauranter m.m.).