5 Fantastiska Fiestas i Spanien

En "Fiesta" för de flesta svenskar en liten bil men i Spanien är en fiesta en traditionell, färgsprakande festival. En fest där du kan ge dig hän, dricka och ha det roligt oavsett ålder och nationalitet. 

Spanjorerna ÄLSKAR att bjuda in till fest, en by efter nästa hittar på en anledning för att ta fram de fina kläderna, dricka en kall öl eller sangria och dansa natten lång, och morgonen med ibland. 

Valencia - Las Fallas

Det finns fiestas i alla former över hela Spanien. Här är 5 förslag till lokala stadsfester du bör hålla ett öga på nästa gång du planerar en semester i Spanien. Finn dina personliga favoriter här eller hitta din egen lokala fiesta. Skriv en kommentar i artikeln så att andra kan få njuta av dina favoriter. 

Malagas Feria

Ferian i Malaga hålls i augusti. 2015 hölls den 15-22 augusti. Festligheterna startar med ett gigantiskt fyrverkeri i Malagas största park som kan ses på flera kilometers håll. 

Det var debatt om startdatum och 2015 har festligheterna flyttats en vecka framåt. 15/8 är det en helgdag till minne av Jungfru Maria, men det firandet är inte inkluderat i festivalen. 

Malaga Hamn

Dagen efter det inledande festfyrverkerierna samlas byns invånare och de många besökande turisterna på Malagas gator iklädda traditionella Flamencodräkter. Det uppstår spontana dansuppvisningar som alla kan ansluta sig till. Om du föredrar att titta på kan festligheterna med fördel avnjutas på avstånd från en skyddad bar. 

Bland de traditionella danser som dyker upp under Malagaferian - både spontant och organiserade - är Sevillanas, som består av fyra rundor av förutbestämda steg. Dessutom utförs av en mängd olika danser som är typiska för Malaga, inklusive Verdiales, som kommer från regionens bergsbyar. Danserna utförs alla med en fantastisk passion och övertygelse i stekande sol, och i synnerhet äldre, erfarna dansare lyser av koncentration och stolthet.

Festligheterna sprids till varje hörn av Malaga, men människor samlas speciellt på två ställen. För det första, på feria Square, Recinto Ferial, som ligger i den västra delen av staden, några kilometer utanför den historiska stadskärnan. För det andra tjänar huvudgatan Marqués de Larios som är en central samlingsplats i den historiska stadskärnan i Malaga.

Ferian är en fest av färgglada klänningar, Flamencorytmer och tillhörande steg, traditionellt Malagavin och en unik atmosfär. Vårt bästa tips är att låta dig ryckas med av atmosfären. Lev dig in i traditionerna - och ta med en solfjäder.

Läs mer om Feria i Malaga.

Morerna och de kristna

Under medeltiden utkämpades en tio år lång, blodiga kamp mellan muslimer och kristna om land och ideologi. I Europa vann de kristna och detta minns man i Spanien vid en feria.

La Fiesta de Moros y Cristianos hölls till minne av kampen mellan kristna och morer. Den uppstod kring Alicante och Valencia på 1500-talet, men har spridit sig till flera platser i Spanien, där det utvecklar sig på olika sätt och vid olika tider på året.

En av de mest berömda hålls i april i Alcoi nära Alicante, emellertid hålls festligheter i andra städer i landet i exempelvis juli och oktober. Där ingår alltid ett överdådigt skådespel i ett påkostade spektakel i återkommande samma akter där det berättas hur de kristna katolikerna återerövrade Spanien (som då hette Al-Andalus) från de muslimska morerna för ca 700 år sedan.

Denia - Morerna och De Kristne

Deltagarna i fiestan delas in i två grupper, känt som Comparsas. Hälften får rollen som morer (moros) och den andra halvan representerar de kristna (cristianos).

I flera dagar är gatorna fylla med folk iförda skrämmande och spännande kostymer inspirerade av Medeltiden. Utöver de officiella uppvisningarna av kamp mellan morer och kristna finns det många improviserade kamper som uppstår när de lokala får en droppe för mycket eller bara låter sig svepas med av stämningen. 

Denia - Morerna och de kristna

De officiella paraderna är följda av traditionell, levande musik - med massor av trummor och stök. Morerna är iklädda gamla arabiska kostymer och beväpnade med kroksablar, snabelsko och traditionellt skägg. De mer entusiastiska medlemmarna kommer ridande genom staden på en kamel eller en elefant.

Fiestan slutar formellt när det kristna har drivit muslimerna ut ur byns port vartefter parterna sluter fred och avslutar veckan men en stor fest natten lång.

Läs mer Moros y Cristianos-festivalen.

Semana Santa: Påsk i Spanien

Påsken är i Spanien inte associerad med harar, påskluncher och bra filmer på TV. I Spanien är påsken lika med parader, självuppoffring och religiös hängivenhet. 

Guadalajara - Påskveckan

Det är naturligtvis många spanjorer som beger sig till stranden för att vila, åker till landet eller besöker familjen. Men i de flesta spanska städer firas påsken med större eller mindre parader. I byarna klär lokalbefolkningen ut sig till till exempel som Jesus och hans lärjungar och anordnar stor uppvisning på gator eller på annan lokal plats. I de större städerna hålls bombastiska parader där jättelika "tronos" med helgonfigurer och pråliga ornament i guld och silver som transporteras runt med upp till 70 män som bärare. Ofta görs det tillsammans med en marschorkester som spelar högtidlig musik. Barn och vuxna är klädda i brödraskapskostymer.

Semana Santa bör definitivt upplevas - naturligtvis med respekt för lokalbefolkningen som tillhör den katolska tron. Det är en imponerande demonstration av religionen och framför allt tradition som spelar en viktig roll i Spanien.

De största påskfestligheterna hålls i Malaga och Sevilla.

Men det är flera städer i Spanien därr du kan uppleva de speciella påsktraditionerna, se här var du kan fira påsk i Spanien.

Tjurrusning i Pamplona och Valencia

Tjuren spelar en av huvudrollerna i spansk kultur. Oavsett vad din syn är på djurvälfärd är tjurfäktning och tjurrusning oundvikligt om du på allvar vill in under huden på spansk kultur. Tjurfäktning är idag förbjudet i Katalonien och många spanjorer ser användning av tjurar i underhållning som djurmisshandel, men de flesta städer fortsätter traditionen utan att avskräckas. 

Den mest kända festivalen där tjuren är huvudattraktioner, San Fermín i Pamplona (i regionen Navarra). I Valencia finns motsvarande tjurrusning som kallas "Bous al Carrer". Det arrangeras tjurrusning i många städer i Valencia och på många olika tider av året, särskilt i augusti och september. 

Pamplona - San Fermines

Även om du inte nödvändigtvis är anhängare av bruket av tjur som underhållning ger det insikt i spanjorernas tankegångar att närvara vid en tjurfäktning eller en tjurrusning. Om du önskar göra något utöver det vanliga så är du garanterad en unik upplevelse där känslor och gemenskap spelar huvudrollen. 

Fallas i Valencia

Utan tvekan den mest högljudda av alla Spaniens fiestas. Folk från hela världen lockas till denna händelse, som officiellt äger rum i mars och börjar med veckolånga tävlingar och kulturella aktiviteter.

Den största attraktionen för Fallas är "ninots", gigantiska pappmachéskulpturer som skildrar satiriska karikatyrer av politiker eller kändisar. De har lagts otal timmar bakom varje karaktär och detaljerna är imponerande!

Fallas kännetecknas också av magnifika fyrverkerier och okontrollerad användning av smällare från 08:00 på morgonen. Så förvänta dig inte att få din skönhetssömn om du är på semester i Valencia under Fallas!

Valencia - Las Fallas traditionella kjolar

Deltagarna i dessa pompösa parader bär färgsprakande kostymer som ofta skapats under ett helt år. Det är vackra, detaljerade kjolar som bärs i flera dagar i sträck runt om på gatorna. Festligheterna rundas av med "Ofrenda", en högtid där alla bär blomster in till centrum av staden. Här står en stor en skulptur av Jungfru Maria som blir täckt från topp till tå med blommor. En storslagen syn. 

Få mer information om Fallas.

Ferie i Spanien betyder alltså inte nödvändigtvis att sitta på stranden med en drink. Din ferie kan vara en möjlighet att få uppleva den lokala kulturen och på gott och ont, och i första hand så något av de begivenheterna som är Spaniens stolthet