Sex av de bästa festerna och festivalerna i Benidorm

Benidorm kallas för Costa Blancas fest-huvudstad eftersom staden har massvis av barer och klubbar, som erbjuder underhållning från morgon till kväll! Om du väljer att besöka de mest populära badorterna så kommer du nästan alltid att hitta en fiesta eller en festival i full gång.

Med allt från att rekonstruera gamla strider, hylla stadens skyddshelgon, dansa på stads-karnevaler, på de bästa musikfestivalerna, så har Benidorm och kusten Costa Blanca något för alla!  

Utsikt över Levante strand, Benidorm

Staden firar fallas i mars, genom att komiska statyer placeras på gatorna, och sedan bränns ner. Hogueras är en liknande händelse som äger rum i juli, och även San Juan, som äger rum i mitten av sommaren, där alla går till stranden för att dansa och hoppa över eldar vid midnatt, detta för att tillbringa lycka.

Den senaste fiestan att lägga till i Benidorms fullspäckade kalender är Benidorm Pride, som snabbt börjar bli en av de största evenemangen i Spanien, med tusentals människor som roar sig till musiken och paraderna.

Semesterbostäder har valt ut de 6 bästa festivalerna att besöka, ett smakprov av vad Benidorm har att erbjuda!

Benidorms fest i november

Erfarna semesterfirare bokar sin semester just denna veckan, i november, redan ett år i förväg, för att garantera sin plats i staden när Benidorm har sin fiesta för att hedra Virgen de Sufragio och St James.

Det är en fullspäckad helg av musik, parader, fyrverkerier och ett återskapande på scen av när jungfrun anlände till staden.  

Benidorms fester

Dessa festligheter sträcker sig ända tillbaka till 1740, då en våldsam storm kastade upp en båt på Benidorms kust. Båten planerades att brännas direkt för att förhindra en epidemi, men några pojkar hittade bilden av jungfrun i skräpet som omgav båten.

Pojkarna räddade henne och tog med henne till kyrkan, där de fortsatte med att bygga ett kapell. Denna show är den som spelas upp på stranden Poniente, under festivalen.

Det roligaste tillställningarna börjar på den andra fredagen i november, då du kan se en stor parad av musikband, blommor som erbjuds till jungfrun, musik varje natt, barnteater, en färggrann parad av flottor och fyrverkerier, som festivalen oftast avslutas med.

Dagen efter den officiella festivalen tar slut så hålls en gigantisk, finklädd, fest som övergår till en pub-runda i Benidorm.

Det startar på förmiddagen, på och runt Calle Gerona och de brittiska kvarteren.  

Morgan's Tavern i engelska kvarteren, Benidorm

Benidorm karneval

Flottor står i centrum för Benidorms karneval som hålls årligen, strax innan fastan börjar. Eftersom detta är det sista tillfället att festa, fram till påsk, så görs det storartat i Benidorm.

Barnens karneval äger rum på morgonen, och efter paraden så kan du besöka en lekplats, som tillfälligt satts upp, med hopptorn och andra aktiviteter.

De vuxna har en egen karneval som hålls till kvällen, och det följs av en fest och en fyrverkerishow!

Många människor klär upp sig och även klär ut sig till denna tillställning. Om du har en kostym så är detta en perfekt dag att klä sig som sin favorit filmstjärna eller superhjälte och dansa runt Benidorm.

Du kommer du passera människor på gatan med helt otroliga utklädnader!

Sardinens begravning, Benidorm

Karnevalen avslutas, ett par dagar efter paraderna, med den underliga traditionen; sardinens begravning.

En stor karikatyr av en sardin, som lagts i en kista, bärs runt i en parad som slingrar sig genom gatorna. Tillslut bärs sardinen ner till stranden för att begravas samtidigt som en spektakulär fyrverkerishow äger rum.

De flesta städerna firar sardinens begravning på askonsdagen, det symboliserar en begravning av det förflutna, med hopp om att bli född på nytt, till en ljusare framtid.

Festivalen Low med internationella stjärnakter  

Glöm kalla, leriga festivaler med höga priser! Om du älskar musik så är det bättre att vänta till slutet av juli då Low Festivalen i Benidorm äger rum. Festivalen erbjuder tre dagar av den bästa indie- och rockmusiken du kan hitta!  

Suede på Low Festivalen

Festivalen heter Low eftersom priserna är låga i jämförelse med de flesta andra festivalerna – och du kan njuta av den varma solen medan du lyssnar på ditt favoritband!

I år kostade biljetterna 70 euro för tre dagar. Tidigare år har band som Suede, The Libertines och Kasabian uppträtt på festivalen. Det är inte konstigt att fler än 70,000 personer besöker orten för musikfestivalen, som blir större och större för varje år!  

Den dramatiska striden mellan morer och kristna

Visuellt och akustiskt så är paraderna otroliga med spektakulära kostymer, enorma folkmassor och en ljudlig, dramatisk återskapelse av striden, som kallas Slaget vid Lepanto, mellan de två grupperna.

Benidorm vrider tillbaka klockorna till när morerna härskade i Spanien och störtades av de kristna under 1600-talet, och det hela återskapas i en dramatisk show!

Grupperna marscherar till en enkel trumtakt och säckpipor, som ackompanjeras av ljudet från pistoler. Hundratals människor klär ut sig till morer och kristna med förtrollande kostymer och huvudbonader.

Även i Benidorms höga standard, så klassas detta som en av de mest spektakulära festivalerna som hålls i staden. Festivalen äger rum i slutet av september och bjuder på otroliga parader som slingrar sig genom gatorna, blomgåvorna till St James, flott-paraden, fyrverkerier och musik!

Moorer och kristna i Benidorm

Du kommer att kunna se den moriska invasionen av staden följt av att den moriska ambassadören och kungen uppmanar de kristna trupperna att lämna slottet.

De kristna vägrar lämna och med det så förklaras krig. Det avslutas i en dramatisk scen då kungen stormar slottet. Slaget återupptas när de kristna återerövrar slottet.

Benidorm Pride

Nykomlingen på Benidorms festival-karta börjar redan bli ett av de största och mest populära evenemangen – något du definitivt inte får missa!

Roligt, vänligt och flirtigt är några ord som används för att beskriva festivalen, det är bara passande att Spaniens mest älskade badorter firar dess gay-community med bravur, under sin Pride vecka i september.

Tusentals människor klär upp sig i sina festligaste kläder för att sedan delta i den underbara paraden som går längs stranden Levante. Festivalen bjuder även på musik, dj:s och en spektakulärt fest, med klädes-regeln: endast vitt!  

Benidorm Pride

I år så hoppades arrangörerna på att få med sig 15 000 festliga människor i paraden. Paraden är huvudevenemanget och det är i den de allra flesta deltar i sina vackraste, och mest skandalösa, skapelser! Det är en underhållande dag att dansa sig fram med paraden för att sedan se en gratiskonsert.

Benidorm är välkänt för dess underbara gay-community som centreras runt den gamla staden, där du kommer att kunna hitta många barer som även deltar i Pride veckan.

En smak av Andalusien i Benidorm

Andalusien är berömt för sin april-karneval som hålls i Sevilla med sina vackra andalusiska hästar, marknader, flamenco uppvisningar och människor som klär sig i traditionella, andalusiska kläder.

Många som arbetar i Benidorm bor i Andalusien, så de bestämde sig för att hålla en egen karneval för de besökare som vill uppleva en lugnare tillställning med typisk andalusisk gastronomi, tapas, livemusik och dans.

Benidorms april-karneval är mer av en matupplevelse än en karneval, med många barer som erbjuder musik och tapas. Du kommer att kunna uppleva den rika smaken av Andalusien med de rätter som serveras på många restauranger, så som gazpacho, salmorejo, soppa, oxsvans, friterad fisk och en fläskrätt som kallas flamenquin.