Andalusien - De varmaste platserna att övervintra

Från oktober till mars då dagarna är korta, och det är kallt och grått på svenska breddgrader och då vi är vi fångade av vintertrötthet. Senast runt jul känner vi av den veckolånga bristen på ljus mest. Nu behöver vi snarast en liten paus. Om du har tid och ekonomiska resurser flyg eller kör till solen.

Kanske du också någonsin fört pekfingret över världskartan för att se vilka regioner som är de sydligaste i Europa? Spaniens ena hörn med Andalusien ligger tillsammans med Malta och Sicilien mellan den 40:e och 30:e breddgraden och därmed längst bort från Sverige.

Även om Andalusien är den näst största och sydligaste av de 17 autonoma regioner i Spanien betyder det inte att den sydligaste punkten är också den varmaste! Och inte alla i Andalusien är varmare än resten av Spanien.

Eftersom de lokala väderförhållandena och mikroklimatet spelar en mycket större roll än bara platsen. Många faktorer kommer tillsammans och skapar den perfekta övervintringen. Vi har samlat information för dig att kika på när du letar efter de bästa platserna att tillbringa vintern.

Mojacar Playa på vintern

Den sydligaste punkten i Europa ligger vid Atlanten

Den sydligaste punkten på Europas fastland ligger mittemot den marockanska kusten i den andalusiska provinsen Cádiz i Tarifa vid den vilda Atlanten.

Här är det mest sol och minst regn som mäts upp i Europa och regionen är därför väl lämpad för övervintring. Det blåser emellertid nästan alltid och den kallare vattentemperaturen i Atlanten jämfört med det varmare Medelhavet har också det inflytande på det lokala klimatet.

De som letar efter den bästa platsen att tillbringa vintern och gillar det lite mindre blåsigt bör därför snarare blicka ut öster ut i Andalusien för ett fritidshus.

Casares - Málaga-provinsen

Viktiga faktorer vid valet av semesterbostad

Höjden över havet av området, hur många meter huset ligger det ovanför havet, solens strålar - i söderläge eller norrläge - närheten till vattnet och platsen i bergen har en stor inverkan på den vintriga behagliga temperaturen.

Om huset byggdes runt den norra sidan av ett berg då kommer inte den vackra andalusiska solen vara tillräcklig för att värma huset i ordentligt, på grund av att vinkeln på solen är betydligt lägre på vintern.

La Quinta Golf Resort hole 2- Marbella
Vem vill sitta på en frukostterrass i skuggan och vilken nytta är den vackraste poolen när solen inte längre kan värma upp vattnet? Inte varje hus har lyxen av en uppvärmd pool.

Men Spanien och särskilt söderut i Andalusien är vintern tillräckligt solig för att idrotta. Många aktiva semesterfirare kommer till Andalusien för att cykla eller spela golf.

Desto högre, desto kallare - på vintern blir det kallt i bergen i Spanien

Även i den varma Andalusien kan det vara extremt kallt och obehagligt på vintern. Dagarna blir kortare och de långa nätterna när temperaturen sjunker under 10-gradersstrecket. Även om semesterorterna som ligger i bergen är populära destinationer där det finns gott av frisk luft och svalka, men på vintern är det annorlunda.

Varje höjdmeter gör sig obehagligt märkbar på vintern. Här är en tumregel: För varje hundra meter sjunker temperaturen med cirka 0,6 grader Celsius.

När du är på stranden skiner solen och det är ca 25 grader, når lufttemperaturen i bergen i kustområdena på cirka 600 meter inte mer än 18 grader.

Sierra de Grazalema

Stort inflytande har även luftströmmar som ofta gör att den allmänna temperaturen kan ge ett avsevärt kallt drag längs floder, laguner, myrar eller sjöar och genom dalar. I Sevilla som verkligen är varmast under sommaren i Andalusien är det inte ovanligt med en medeltemperatur på cirka 43 grader vid lunchtid. Men på vintern är det i staden, som är omgiven av plan mark och den mäktiga floden Guadalquivir, mycket kallt och fuktigt. Dimma över floddalen och den stora våtmarken av Naturparken Doñana påverkar nedkylningen hela miljön.

De hetaste kustområden ligger i östra Andalusien

De luftströmmar som går genom de andalusiska stränderna är olika varma. Inte någonstans nära havet är det lika varmt. Även om det ofta är varmare vid Medelhavet än på Atlantkusten, men även här finns det stora skillnader.

Vattentemperaturen sjunker lägre och lägre där Atlanten strömmar mot Gibraltar och Medelhavet. Detta kan upplevas redan i oktober när dagarna blir kortare och det kalla havsvattnet inte längre kan värmas upp ordentligt. Kusterna Costa Calida, Costa de Almeria och Costa Tropical är hetare än de grönare stränderna på Costa del Sol och Costa de la Luz.

Långt österut i Andalusien där provinsen Almería gränsar till Murcia finns många fantastiska sandstränder som används av campare som övervintrar. Här är den årliga medeltemperaturen ett par grader högre än i andra kustområden vid Medelhavet.

Cala Carolina - Almeria-provinsen

Medan den frodiga vegetationen på Costa del Sol under sommaren ger ett behagligt klimat, kyls luften under vintern här snabbare än i de torra områdena. I ökenklimatet i Almeria upplevs dock även på vintern under dagen en varm och torr luft som är behaglig för många soldyrkare som liknar det fuktiga klimatet längre söderut.

Stranden Aguilas i Murcia - bara några kilometer från Andalusien 

Tarifa: Perfekt för vindsurfing och kitesurfing, men inte lika varmt

Garanterat solsken och fantastiska breda sandstränder kan hittas på Costa de la Luz. Atlantkusten i Andalusien är vacker men i december-februari kan det vara mindre lämpligt för personer som vill ha det mysigt och varmt. För här är det nästan alltid blåsigt.

Det här en region populär bland surfare. Detta Kite-näste i Tarifa är Europas blåsigaste område och därför mer för de tävlande än för publikt strandhäng. Vid södra spetsen av Spanien blåser vinden nästan hela året runt det smala flödet av Medelhavet och Atlanten, därför är kusten inte lika uppvärmd som Medelhavet.

Tarifa - Cadiz-provinsen

Varmt vid havet och kallare i bergen

I allmänhet är det vid havet i Andalusien alltid två till tre grader varmare än i inlandet där mildare havsluft förlorar inflytande på vintern på grund av de höga bergskedjorna. Platser som ligger direkt vid havet är därför mer lämpade för vintern än fjälltrakterna. Den varmaste staden i Europa ligger i östra Andalusien i provinsen Almería och kallas Cuevas del Almanzora. Här varierar de årliga temperaturen från ett genomsnitt på 21,5°C. Detta är också en spansk topplacering.

De 3 000 meter höga topparna i Sierra Nevada som är täckta med snö från november har också sin inverkan på regionen. Om vinden blåser över topparna blåser snön bort och gör att det på läsidan i regionen vid de mäktiga bergen mot Murcia blir mycket kallt. Detta eftersom kall luft rör sig nedåt. Då märks det på den varma kusten att det har snöat i bergen i inne i landet.

Om vinden blåser från norr drar den förbi Sierra de Maria och ofta ger isiga strömmar med sig. De varmaste dagarna är när vinden kommer från sydöst som Calima över Medelhavet och varm luft från Sahara kommer in. Ökendammen fläckar himlen något men det är märkbart varmare.

Las Negras - Almeria-provinsen

Gamla bondgårdar är ofta varmare än nybyggda lägenheter

I Alpujarras, i en del av Sierra Nevada, är det så kallt i november att du måste ha uppvärmning hela vintern. Regionen är vacker och perfekt för promenader men för övervintrare ganska tufft

Fjällstuga med skorsten i Almeria

De flesta stugor och villor i bergsområden i Almeria och Granada har tjocka skorstenar och eldstäder där familjerna samlas framför under alla de kalla dagarna. Ända fram till april behövs det ofta värmas upp inne. Detta bör beaktas när du hyr ut eller hyr veckovis fritidshus! Men området är i gengäld ganska turisttfritt.

Övervintra i grottbostäder - Energisparande och bekvämt

Höhlenwohnung im Hinterland von Granada

De i Andalusien vanliga höghuslägenheterna är på vintern är ofta varmare än många sten- eller betongbyggda moderna fritidshus. I provinsen Granada, runt Guadix, bor upp till 3000 personer i grotthus som ligger under jorden och är behagligt varma. Här råder alltid konstant 19 eller 20 grader oavsett vilken utomhustemperaturer som råder under vintern. Jorden är alltid konsekvent varm eller kall.

I regioner där det förväntas vintrar med kalla nätter sedan urminnes tider, finner man konstruktionsmässigt bättre anpassade bostäder. Många fincas och cortijos (gårdar) i bergen är gjorda av tjocka tegelväggar av stenblock, stor öppen spis och tunga trädörrar. Litet fönster och lådor så att värmen i hemmen blir kvar och inte tränger ut. Ofta är flera hundra år gamla hus på landsbygden bättre byggda än de snabbt uppbyggda uthyrningsfastigheterna längs kusten där det kan vara kallt och fuktigt på vintern.

Nijar - Bergsby vid havet i Almería

Tips till långsiktiga hyresgäster på vintern i Andalusien - neka uppvärmning

Det lönar sig för alla som vill tillbringa vintern att förhandla fram ett specialpris med husägaren. Långsiktiga hyresgäster är för husägare en bekväm och säker hyresintäkt som även utanför turistsäsongen ger en regelbunden inkomst.

Skattesatserna bör vara betydligt lägre än under högsäsongen. Det rekommenderas att tidigt kräva att exakt kostnad för uppvärmning och el och att detta definieras i avtalet så att det inte finns skäl till gräl efteråt. Många hyresvärdar kräver endast bashyra och sedan räknas kostnaden för övrigt utöver.

Värme förknippas ofta med den så kallade bombonas - gasflaskor fyllda med propan eller butan. Leverantören är Repsol och kostar 17, € 50 (i januari 2015). 

Chiringuito på vintern i Mojacar Playa (Almeria)

Propan-gasflaskorna kan du köpa på på bensinstationer (varning för att inte ta en tom flaska!) eller så kan du erhålla leveranser av det spanska oljebolaget Repsol. Uppvärmning med gasflaskor kan enkelt flyttas från rum till rum beroende på var de behövs. I det långa loppet producerar propan en obehaglig luftfuktighet i lägenheter och hus och som garanterar ett ohälsosamt inomhusklimat. Om du har uppvärmning med gas bör du också ventilera mycket!

Ved är också inte heller billigt i Spanien och priset kan variera mellan olika regioner. Per kubikmeter bör det inte kosta mer än 30 euro. Olivträd, harts och hårt trä av eukalyptusträd eller mandelträd erbjuder bästa vedkvaliteten.

Plaza de Constitucion - Malaga

Andalusien varmaste och kallaste städer i vinter:

Varmast är det i:

 • Málaga 
 • Roquetas del Mar
 • Aguadulce 
 • Almunecar 
 • Marbella 
 • Almería 

Kallare är det i:

 • Cádiz 
 • Tarifa
 • Algeciras
 • Sevilla

Kalla frostnätter i:

 • Granada
 • Guadix
 • Jaén 
 • Úbeda
 • Baza

 

När kan man återigen bada i havet? 

De kallaste månaderna i Andalusien är januari och februari med en medeltemperatur på 17 grader. Fram till november är havet oftast fortfarande lämplig för bad och i mars är det ofta riktigt varmt igen med T-shirtväder. Men vid Medelhavet under våren tar det lite längre tid än inne i landet för att värma upp sig ordentligt. Riktigt behaglig simning blir det oftast bara från maj.

El Pilar - vit by i Sierra Filabres (Almeria)

Soliga dagar är det gott om ändå hela vintern och är mer än tillräckligt. Vegetationen är frodigare på vintern ofta än under den varma sommaren.

Det finns apelsiner, granatäpplen och grönsaker att skörda och exotiska blommor sprider sin doft även i den djupaste vintern. En paus i Andalusien är därför i alla fall rekommenderat om du hittar eller har ett välisolerat varmt fritidshus för din övervintring.

Mer information om resor under hösten och vintern till Spanien (artiklar på tyska)

Cykling på vintern

Julmarknader i Barcelona

Varmaste vinterdestinationer i Spanien: Mazarron i Murcia

De bästa vinteraktiviteterna i Mallorca

Spaniens bästa resmål under hösten