Spaniens största folkfest, Feria de Sevilla

Spanjorerna är kända över hela världen för att fira allting med stor “gusto”, pompa och ståt. Det finns mängder av festivaler som äger rum runt om i landet, och dessutom håller många städer och byar sin egen årliga folkfest/festival som kallas ”Feria” på spanska. 

 
Staden Sevilla på Iberiska halvöns sydvästra del är känd för många saker, men sin pampiga årliga festival är bland det största som staden kan erbjuda.  Under en vecka kommer hela staden till liv med utställningar, parader, hästar, mycket mat och dryck, musik, dans och mycket fest! 

 

Sevilla - Feria de Abril -

Sevilla Ferias sker varje år två veckor efter påsk. Precis när alla börjar komma in i den dagliga rutinen igen efter påskveckan så är det plötsligt dags att fira igen!

Festivalen började 150 år sedan ursprungligen som en boskapsmarknad, men har vuxit avsevärt sedan dess och är idag en av landets mes omtalade festivaler. 

Festivalen börjar prick midnatt på måndag och fortsätter sedan under de sex kommande dagarna. Dock nuförtiden börjar firandet många gånger redan på lördag, kanske har något med att spanjorerna är lite otåliga…  Men officiellt börjar festveckan när festområdet belysnings tänds på måndag kväll. 
 
Varje dag börjar festligheterna med en parad. Vagnar och ryttare rider genom stadens gator tills dem kommer till La Maestranza, Sevillas prestigefulla tjurfäktningsarena. 

 

Sevilla - Feria de Abril -

De majestätiska vita andalusiska hästarna travar graciöst genom gatorna bland den påtagliga doften av sherry. I själva verket är hela regionen känd för sin sherryproduktion, och det är väl värt att besöka en av de lokala sherry producenterna när du väl befinner dig i området.  Om du har en bil, så kan du besöka närliggande Jerez de la Frontera, världens epicentrum för Sherry produktion. 

Området längs floden Guadalquivir förvandlas till ett stort festområde med två olika delar; ett nöjesområde och ett tivoli område. Nöjesområdet består av en mängd olika festtält som kallas ”Casetas” på spanska.  Många ”casetas” är öppna till allmänheten men några tillhör också klubbar och föreningar där bara medlemmar har inträde. Inom festtälten är det fest dygnet runt där det äts tapas, dricks sherry och öl och det är dans och musik. 

 

Sevilla - Feria de Abril - Recinto Ferial

 

En annan del av festivalen är det enorma nöjesområdet med många olika karuseller för att roa både vuxna och barn. Lite mer inriktade på familjer med barn och turister, men även så är det en livlig plats med en bra stämning. 
 
Det stora området vid floden är platsen att se alla traditionella folkdräkter, män bär de traditionella ”traje corto”, en rid kostym med en kort jacka och tajta byxor, och naturligtvis går kvinnorna i färgglada flamenco klänningar.
 
Även om det verkar vara helt enormt med mycket som händer under dagen, så kom ihåg att mycket av festligheterna pågår också under kvällarna när det är svalare. En av höjdpunkt på kvällarna är de fantastiska fyrverkeri föreställningarna. 

 

Sevilla - Feria de Abril - fyrverkeri

Feria de Sevilla är platsen att besöka om man befinner sig i Andalusien i april. Semesterbostad-spanien.se har en mängd olika boende alternativ i Sevilla stad, inom alla prisklasser, så kom ner och lev dig in i den Andalusiska kulturrika livsstilen under Sevillas Feria de Abril!