Villarícos härliga stränder längs Almerías kust

Det är få turister som tar sig till denna bortglömda plats, i östra Andalusien. För de lokala, så är Medelhavsregionen Almería en av de bäst bevarade hemligheterna, då massturismen inte har slagit sig ner här. Du kommer inte att kunna komma hit utan en hyrbil!

Det finns runt 8 mer välkända, och kanske dubbelt så många okända vikar, och stränder, längs Villarícos kust. Det är mestadels den lokala befolkningen som känner till de skumpiga grusvägarna, som leder till vikarna. Du kommer att behöva ha en näsa för äventyr för att nå dessa dolda, favoritvikar.

Vi har gjort mer än att bara kolla in dessa vikar, vi har även testat badkvalitén. Dessa bilder är något höstiga, på sommaren är färgerna ännu vackrare. Dessa ger dig en bild, på hur de vackra bergen och havet tillsammans skapar harmoni under din semester.

Villarícos kustlinje, Almería, Andalusien

Den bästa stranden är halvmåne formad – du kommer dit genom att gå igenom en magisk stenport. Stranden kan man knappt se från kustvägen; det krävs lite klättring för att komma ner, men när du väl är där, är det värt mödan för att se detta paradis. Men mer om detta längre ner.

Detta är en lista över de bästa stränderna i Villarícos vackra kustregion. Motorvägen ALP – 118 tar dig längs en av de bästa utflyktsvägarna i Spanien. När du ser en plats du gillar, parkera vid sidan av vägen, och ta dig ner till havet för ett dopp. Badsäsongen här sträcker sig från maj – november. Andalusiens kust erbjuder flera fantastiska stränder.

Villarícos fiskeby Villarícos fiskeby, Almería, Andalusien

Denna lilla by ligger bara 15 minuter från Mojacar. Det är ett lugn, liten plats vid havet, med två hamnar, där du kan förtöja en båt för ett rimligt pris. Byn genomgår en förändring en gång varje sommar, då hamnar fokusen på alla som älskar att dansa, till techno musik utomhus. Festivalen, Dreambeach Villaricos, hålls på stranden i Villaricos, och får tusentals besökare.

Under resten av året så är det lugnt och skönt i Villarícos. På söndagar så hålls det en populär marknad med frukt och grönsaker från regionen. Vid ingången till byn, ligger det ett gammalt fort vid kusten, som idag ger plats för byns turistinformation. Där kan du få en karta över alla de bästa stränderna, som ligger nära byn, längs Almeriás kust.

Vid den södra hamnen ligger de två härliga stränderna, Playazo de Víllaricos och Playa Luis Siret. Playa Quitapellejos är lång och bred, och består av ren sand från floden Rio Almazora (som ofta är uttorkad). Stranden gränsas av ett kärr där det växer en bambu lund. Detta ger dig en känsla av att du befinner dig på en vacker, enslig och naturlig strand. I norra Villarícos ligger stranden Cala de la Esperanza, som består av grovt grus och är mindre vacker.

Playas de VillarícosPlaya de los Dolores i Villarícos, Almería, Andalusien

Playazo de Villaríos 550 meter långa strand är en populär parkeringsplats för lång-tids camparna under vintern, och på sommaren är det en populär badplats. Det finns tillräckligt mycket plats för att hitta ett privat hörn, eftersom det inte finns några husvagnar. Sanden är mörk, men ren, och det finns en dusch. Stranden är även rullstolspassad, då du kan köra väldigt nära.

Villarícos fiskeby och hamn, Almería, Andalusien

Denna, mindre strand, heter Playa Luis Siret (namngett efter en känd belgisk arkeolog i området). Den är lite närmare byn och ligger bredvid hamnen. Sanden, samt vattnet, är väldigt rent och skyddat av vinden. Höga vågor byggs inte upp här. Det är ett utmärkt ställe, som nås bäst till fots. Att försöka parkera i byn Villarícos, med sina trånga gator, är mer problematiskt än att parkera på kustvägarna, som erbjuder mer plats. Det bästa du kan göra är att parkera runt fortet, och sedan promenera därifrån.

Cala de las ConchasPlaya de las Conchas, Almería, Andalusien

Denna vackra, mindre strand (cala) är halvmåne formad, (concha) och ligger nedanför kustvägen. Stranden ligger tillräckligt långt bort för att inte störas av förbipasserande bilar.

Det klara, blåa vattnet är alltid underbart svalkande här, och samtidigt tillräckligt varmt för att simma, ända tills i slutet av hösten. Stranden är skyltad och en mindre, sandig väg, med mycket plats för parkering, leder dig ner till stranden. Bredvid stranden hittar du ett litet kupolformat hus, som hyr ut rum. La Concha är välskyddat från vindarna från höglandet Sierra Almagrera.

Stranden är 100 meter lång och 20 meter bred. En ren, mörk sandstrand.

Playa El CalónPlaya El Calon, Almería, Andalusien

På denna strand, som faktiskt består av tre mindre stränder, kan du avnjuta en härlig bad-dag, vid havet. På vintern så brukar dykare besöka stranden eftersom kusten är belägen framför viken El Calon, som är full av små stenar och undervattens-berg.

I byn finns det en mysig, liten strandbar (strandcafé) som är öppen året runt. Här tillagas paella, och på söndagar finns det utsökta churros med choklad.

Det finns duschar, parkering, bussar och papperskorgar. I byn så är människorna stolta över att inte vara uppkopplade till omvärlden, det finns knappt mobilteckning här! Många semestrande uppskattar detta lugn, eftersom de får en rast från sina smartphones och surfplattor.

Stranden är 100 meter lång och 20 meter bred. En ren, mörk sandstrand.

Cala CristalKristallklart Medelhav, Villarícos, Almería, Andalusia

Denna vik, med en sandig strand och stenig häll, passar de äventyrliga och de som älskar havet, både ovanför ytan och under den. Du kan spendera timmar på de klippiga och lena stenarna, tittandes på havslivet. Strandens namn stämmer väl – Medelhavets vatten är verkligen kristallklart här.

Att simma och fiska är populärt här. Stranden är även väldigt lugn och du kan alltid hitta en plats att sola på. Du kan enkelt stanna bilen längs vägen, och springa ner till stranden. Det tar bara två minuter!

Det finns inga faciliteter och affärer på stranden; den är helt naturlig. Det finns endast en papperskorg på gatan ovan – så var snäll och släng ditt skräp här, eller ta med dig det, så att strandens naturliga skönhet inte förstörs.

Stranden är 170 meter lång och 15 meter bred. En ren, mörk strand med småsten.

Playa Peñón CortadoPlaya Peñón Cortado, Almería, Andalusien

Detta är en vacker, och ganska liten, strand som ännu inte har påverkats av massturism. För de som är intresserade av att besöka stranden, läs gärna vidare för mer detaljer.

Stranden är liten, men det påverkar verkligen inte dess skönhet. Från parkeringen, som endast kan nås via en kort grusväg från kustvägen, så måste du klättra nedåt. Du måste ta dig nedför en torr bäck, i cirka tre minuter för att nå havet. Du märker att du närmar dig när du känner lätta vindar från havet. Så följ bara din instinkt!

Väl ståendes på stranden, så kommer du att se ett par häpnadsväckande stenformationer och stenar där bäcken rinner ut i havet, (när det regnar) resten av tiden så är den tom på vatten. När det väl finns vatten i bäcken så är det underbart att hoppa ner i det kristallklara vattnet, simma ett par meter och ta det lugnt i solen.  

Playa Peñón Cortado, Almería, Andalusien

Sedan går du igenom en hög stenvalvs-liknande grotta, som liknar en entré till en katedral. Det är här den lilla stranden öppnar upp sig, gömd från insyn från vägen. Playa Peñon Cortado är en grusstrand, omsluten av två höga klippväggar. Det är fint att bada här tills november, då viken alltid är solig, och är skyddad från kalla vindar. Den är särskilt idealisk när det är västlig vind.

Playa Peñon Cortado är endast 110 meter lång och 15 meter bred, beroende på tidvattnet. Det är som vackrast här när det är ebb.

Det finns inga nödvändigheter tillgängliga här. Det finns inga toaletter, men du hittar soptunnor på parkeringsplatsen. Vi rekommenderar att planera därefter.

Playa de Pozo del EspartoCala Pozo del Esparto, Almería, Andalusien

Denna strand tillhör samma semesterhusby som Poso del Esparto. Byn är byggd precis bredvid havet, mellan stranden och bergen. Det har anlagts flera vackra trädgårdar här, för att göra platsen ännu vackrare, och för att få bort den ”nybyggda” känslan. Det är en grå sandstrand, och den längsta av alla naturliga stränder som vi nämner i denna artikel.

Du kan enkelt nå stranden med bil, och det finns gott om parkeringsplatser. Byn har en liten restaurang vid stranden, som är öppen året runt. Under sommaren så är det full fart här.

Längre söderut, hittar du en grusväg upp för klippan, där hittar du stigar, som leder ner till dolda vikar. Här kommer du ganska långt med bilen, men till slut så måste du gå den sista sträckan, ner till badplatserna.

Stranden är 1200 meter lång och är 25 meter bred.  

Cala PanizoCala Panizo, Almería, Andalusien

Denna naturliga strand ligger nära byn El Portichuelo, som ligger mellan Pozo del Esparto och Calon. Det finns duschar och toaletter, men man får inte campa, och hundar är inte officiellt tillåtna på stranden. Namnet är från Panizo - ett andalusiskt namn för majs. Vi kan dra slutsatsen att sanden är gyllene som majs, som alltid ger fantastiska färger vid solnedgång. Vattnet har, fram tills sent i oktober, en temperatur på över 20 grader.

Cala Panizo vatten har ett rikt marint liv, och på land en vacker grönska. Havet här är en utmärkt levnadsplats för fisk och skaldjur Oroa dig inte, de håller sig undan från stranden.

Cala Panizo, Almería, Andalusien

Du kan komma väldigt nära stranden, genom att köra hit och parkera säkert bakom några stenar. Gå till stranden genom en vacker palm plantering.

Bara minuter från vägen, AL-7107, hittar du den uppbyggda kusten San Juan de los Terreros, bakom den så finns en fantastiskt, gyllene strand, Mar de Pulpílie. Här har vi nått gränsen till Murcia och här slutar Andalusien.

Stranden är 750 meter lång och 25 meter bred.