10 Lockande stränder i Tarragona

Costa Dorada kallas för ‘Guldkusten’ av en anledning - när du anländer till området för att påbörja din strandsemester i Tarragona så kommer du att springa på kilometer efter kilometer av finkornig, gyllene sand.
 
Punta de la Mora, Tamarit - Tarragona

Rena stränder med växtrika omgivningar

Tarragona erbjuder dess besökare spännande, romerska kvarlämningar som kommer fascinera alla som gillar historia, och mer än 15 kilometer av kust. Kusten består av både långa sandstränder som är lätta att nå och mindre, mer avsides vikar med kristallklart vatten.

Familjevänligt

Jovera, Tarragona

De flesta stränder längs denna kust består av finkornig, mjuk, gyllene sand. Sanden är perfekt för dig som gillar att sola och koppla av, eller om du reser med barn. Utöver det så har de flesta stränderna härligt, lugnt vatten som är grunt och klart.

Stränderna erbjuder många tjänster och faciliteter såsom duschar, restauranger och badvakter - tillsammans skapar allt detta väldigt familjevänliga stränder som är roliga, och samtidigt säkra, för barnen att leka på.

La Mora, Tarragona

Extra aktiviteter, som lektioner i olika sporter, organiseras under de livade sommarmånaderna.

Rena stränder och vacker natur

Stränderna i Tarragona är välkända för dess höga kvalitet, främst tack vare det ständiga omskötseln och vattenproverna som tas. Många stränder i och runt Tarragona har tilldelats en Blå Flagg som visar på områdets hållbara miljöinsats. En del av stränderna ligger i naturreservat med värdefulla ekosystem, växter och djur, vilket bör uppskattas och respekteras.

Tarragona strand

Det underbara klimatet tillåter dig som turist att bada i det varma havet under hela sommaren, från juni till september, utan problem. Utöver stränderna så har Tarragona även ett rikt kulturarv som kan utforskas - varje år i maj så håller Tarragona en romersk festival.

Tarragonas stränder

Altafulla, Tarragona

I följande artikel kommer en översikt över alla stränder i Tarragona, från söder till norr, plus en i Altafulla som blir nummer 11 i vår lista.


Jovera, Tarragona

Denna guide har all information du kommer att behöva för att kunna välja den strand som passar dig och din familj bäst under din semester i Tarragona. Familjevänliga stränder tenderar att ligga närmare centrum, medan stränderna i norr brukar vara med avsides och naturliga, och därmed erbjuda färre tjänster och faciliteter.

1. El Miracle

Balcon del Meditteraneo, el Miracle, Tarragona

Detta är Tarragonas huvudstrand i centrum. Stranden är 500 meter lång och har en bredd på 75 meter, en riktig bjässe till strand. För att nå El Miracle så går du via gågatan Rafael de Casanova från Tarragonas stadscentrum.

Monumentet Balcón del Mediterráneo (Medelhavets balkong) som ligger på en höjd, erbjuder en underbar utsikt över stranden El Miracle och dess lugna vatten.

El Miracle, Tarragona, Costa Dorada

Den är utan tvekan en av de bästa stränderna i Tarragona att njuta av solen tillsammans med de andra strandälskarna. El Miracle är ett enkelt val då de har bra faciliteter, aktiviteter, butiker och restauranger nära till hands. Den är även rullstolsanpassad.

2. L'Arrabassada

l'Arrabassada, Tarragona

Inte så långt ifrån Tarragonas centrum hittar du stranden L’Arrabassada. Det är den mest familjevänliga stranden i hela Tarragona och erbjuder finkornig, gyllene strand.

Vattnet är rent och lugnt, och atmosfären är avslappnad. L’Arrabassada har tilldelats en Blå Flagg bland annat eftersom stranden rengörs dagligen. Stranden är 550 meter lång och 65 meter bred, och har många bra tjänster att erbjuda; toaletter, duschar, strandbarer och restauranger.

L Arrabassada, Tarragona

L’Arrabassada har även en vacker strandpromenad som du kan strosa på och stranden, såväl som strandpromenaden, är rullstolsanpassad. Det är en rolig strand att gå längs, från ena änden till den andra, då det är så mycket liv och rörelse på den: försäljare, familjer, stora ungdomsgäng och människor som utövar olika sporter.

3. La Savinosa 

La Savinosa är ännu en strand i Tarragona som tilldelats en Blå Flagg. Den är omgiven av vacker natur, har fin, gyllene sand och erbjuder nästan alltid lugnt vatten. Stranden rengörs regelbundet, och är ungefär 350 meter lång och 30 meter bred.

La Savinosa blir oftast inte full av människor, inte ens under sommarmånaderna, kanske för att det främst används som en nudiststrand. Stranden har gångar som är rullstolsanpassade, och det finns även en parkeringsplats för dig som besöker stranden med bil.

4. Playa Larga

Playa Larga, Tarragona

Detta är den längsta stranden i Tarragona, vilket hörs på namnet - den är 3 kilometer lång och 30 meter bred. ‘Playa Larga’ betyder precis ‘Lång Strand’ på spanska.

Stranden är belägen i ett lugnt naturområde, den har härlig sand och havet här är utan några starka strömmar. Den har de viktigaste tjänsterna såsom toaletter, duschar och uthyrning av solstolar och parasoll. Playa Larga har även några få barer och är rullstolsvänlig.

Playa Larga, Tarragona

Det finns även en segelklubb och det är en perfekt plats för dykning.

5. Cala Fonda eller ‘Waikiki strand’ 

Du finner denna stranden cirka 10 kilometer från Tarragonas stadskärna, nära en liten by vid namnet La Mora. Lokalbefolkningen gillar att kalla stranden för ‘Waikiki’, efter den välkända stranden med samma namn i Hawaii.

Cala Fonda, Tarragona

Med den fina sanden och det lugna vattnet i viken så erbjuder denna stranden en plats för avkoppling i en intim atmosfär. Cala Fonda är en av de mest kända nudiststränderna i området och har inga tjänster eller faciliteter nära till hands.

Stranden är 200 meter lång, belägen mitt i ett rikt naturområde. Den är svår att nå men inte omöjlig. För att komma hit så kör du norrut från stranden Playa Larga, rakt igenom tallskogen Bosc de la Marquesa.

Cala Fonda, Tarragona

Viken kommer att påminna dig om vackra Costa Brava och Balearerna - natursköna stränder omringade av turkost hav.

6. La Roca Plana

Den förtrollande stranden la Roca Plana (‘platta stenen’) är belägen alldeles intill Cala Fonda, så du kan lätt nå Roca Plana till fots via den nordligaste änden av Playa Larga eller även från Punta de la Mora.

Precis som dess grannstrand, ‘Waikiki’, så är la Roca Plana en lugn nudiststrand med hav utan större vågor eller strömmar, och helt utan faciliteter. Det grönområdet som ligger runt om stranden, tillsammans med den gyllene stranden skapar en fantastisk vykorts-liknande plats. Stranden är ungefär 205 meter lång och 26 meter bred.

7. Playa La Mora

Playa La Mora, Tarragona

Precis som stränderna La Savinosa och L’Arrabassada så har Playa La Mora tilldelats en Blå Flagg. Utöver dess höga kvalitet och renlighet så har stranden fin, gyllene sand och lugnt vatten. Den är 520 meter lång och 65 meter bred.

Stranden är oftast inte fullsatt av människor, samtidigt så erbjuder den många olika typer av tjänster, såsom toaletter, duschar, butiker, kiosker, parkering, badvakter och uthyrning av solstolar och parasoll. Stranden har dessutom en strandpromenad och är rullstolsanpassad.

Playa La Mora, Tarragona

Costa Dauradas golfklubb ligger lite mer än 2.5 kilometer från denna stranden. Golfklubben erbjuder en bana med 18 hål, en pool, en restaurang och mycket mer - perfekt för när ni vill ta en paus från stranden.

8. Cala Jovera 

Cala Jovera, Tarragona

Cala Jovera är en magnifik, liten vik belägen i ett vackert naturområde och hem till den imponerande fästningen Tamarit, som ligger högst upp på klipporna.

Dess gyllene sand och det kristallklara vatten är definitivt faktorer som gör stranden populär. Den är bara 90 meter lång och 20 meter bred, liten och söt, men verkligen värt ett besök!

9. Playa Tamarit

Playa Tamarit är en skyddad strand omringad av väldigt natursköna vyer, som kan beskådas från fästningen med samma namn - Tamarit.
 
Tamarit beach and castle, Tarragona
 
Stranden har finkornig, gyllene sand, lugnt vatten och rengörs dagligen. Den har blivit tilldelad en Blå Flagg och erbjuder dess besökare många olika typer av tjänster, med allt från duschar och restauranger till vattensporter och badvakter. Den har dock ingen strandpromenad, men om du vill promenera så kan du göra det längs stranden.

Stranden är 1.750 meter lång och 40 meter bred. Den är oftast inte fullsatt av människor, mycket på grund av dess storlek - den är stor nog för att ge plats åt alla. Playa Tamarit är den nordligaste stranden i Tarragona, belägen nära det viktiga området PEIN - Riu Gaià.
 
Beach and Castle Tamarit, Tarragona
 
Om du besöker stranden via buss, så kan det vara bra att veta att busshållplatsen närmast stranden ligger i början av Tamarit vägen. Du får sedan gå resten till stranden, vilket är ungefär 1 kilometer.

Om du besöker stranden med bil så ligger parkeringen till denna stranden precis bakom tågstationen och tillhör stranden Altafulla (som du kan läsa mer om i nästa paragraf).

10. Altafulla

Altafulla, Tarragona

Altafulla börjar precis efter stranden Tamarit och löper hela vägen från Cap Gros till La Roca del Gaía. Altafulla är 1.100 meter lång och 20 meter bred.

Dess segelklubb har gjort stranden välkänd genom att vara värd till internationella segelmästerskap. Även volleybollturneringar hålls på stranden Altafulla.

Altafulla, Tarragona

Endast 10 minuter med tåg från Tarragona hittar du denna stranden som är känd för sin vackra, gyllene sand och spännande stadsplanering. Stranden har tilldelats en Blå Flagg, vilket betyder att stranden har bra faciliteter, och den är även rullstolsanpassad. Det är en perfekt plats för hela familjen och du kan enkelt hyra din semesterbostad i Altafulla och njuta av en fantastisk strandsemester i området!

Karta

Om du vill se hur du når stränderna med buss så kan du spana in deras hemsida för att se lokalbussens tidtabell: http://emtanemambtu.cat/