Julaftons mat i Spanien

Ugnstekt kalkon och skinka kanske var planen men om gjorde det rätt och bokade en spansk semesterbostad för att njuta av den högtidliga säsongen så kanske du har andra tankar och idéer kring maten. 

Låt oss ta en närmare smaklig titt och se vad som finns på menyn om du tillbringar julen här, ett smakprov på julmat i Spanien. Ta en stol, sätt dig till rätta, här kommer våra tips....

mat på julbordet i Spanien

Lämna regnet och ställ in siktet på Spanien

Regnet öser ner mot rutan och element som står på högsta läget kan du lämna hemma med släktingar som är osams liksom repriser på TV. Att resa iväg till Spanien har fler fördelar än blå himmel, värmen och solsken mitt på dagarna. Vi tänker så klart på mat och vad du får när du byter dina traditionella rätter för Spaniens festliga godsaker. Allt börjar på julafton. 

jul på stranden

En familjehögtid

Byns mor- och farmödrar har städat sina trappsteg och fyllt skafferierna. I Spanien reser alla hem till jul - svärföräldrar, mostrar, farbröder, småbarn och hela tjocka släkten från när och fjärran samlas i familjens hem oavsett om det är en stadslägenhet eller en retreat på en bergstopp. Avståndet spelar ingen roll när det handlar om jultillställningarna i Spanien. 

Det finns plats för alla vid bordet, och vilket bord sedan, maxat med traditionella och lyxiga maträtter, och ändå är det inte så noga med allt då alla hjälps åt att få till den rätta stämningen. 

Tapa Las Columnas,Torrevieja

Boka dagen

Julafton eller Nochebuena är den stora gastronomiska högtiden. Presenterna väntar till de Tre Kungarnas ankomst 6 januari. På julafton är det normalt att måltiden påbörjas kring 22 och det är en lång, avslappnad måltid med mycket mat och prat. Och inte att förglömma vinet som flödar in till de små timmarna på morgonen. Några beger sig till midnattsmässan vid tolvslaget och vissa måltider börjar inte ens förrän efter det så det kan bli en lång natt. 

Först till bordet

När du slår dig ner och kommer bordet redan vara dukat med Charcuterie. Kallt skivat kött som spanjorerna gör så bra. Chorizo, Salchichon, Jamon, paté och skivor av ost som sätter fart på smaklökarna inför den stundande måltiden. Kom ihåg att spara plats. 

Jamon y queso

Första rätten

Vanligtvis är det soppa som serveras först. Jul innebär normalt att fiskhandlaren gör bra affärer i Spanien då soppan ofta är skaldjursbaserad. Så en Sopa de Marisco, med massor av ljuvliga skaldjur värmer upp dig och förbereder dig för huvudrätten. Och vänta bara, än mer skaldjur är på ingång. Räkor, eller Gambas, är de mest populära så här års och en härligt stort fat kommer placeras i mitten av bordet för alla att dela. Smaklig spis. 

skaldjursmåltid

Huvudrätt

Vad spelar huvudrollen när det kommer till julmat i Spanien. Kalkon börjar bli än mer populärt i Spanien och det finns att få tag på i säsong i de stora mataffärerna. Traditionellt på julafton kommer du få se spädgris eller ett rostat lamm som huvudrätt. Istället för ett fat halvdussinet med olika grönsaker kan det serveras bladgrönsaker eller potatis i en skål, men köttet kommer stå i centrum och kommer inte att översvämmas med sås. När vi såg den spanska kocken José Pizarro på TV berättade han att den välsmakande köttsaften köttet ger är den spanska versionen av sås - och det är allt de använder. Fikon kan vara stjärnan i huvudrätten, en välsmakande twist av denna mycket älskade spanska frukt.

fikon, mat på spanska julbordet

Söta saker

Aah, vi sa att du skulle spara gott om plats till de spanska efterrätterna. Från valet av Polvorones och Mantecados vid ankomst, fram till chokladstockar och Roscon de Reyes den 6 januari - är det bäst att du gillar sötsaker under jul i Spanien. Turron är också en typ av nougat gjord i Spanien, finns med kanderade frukter som fyller hela godsaken, i mjuka, sega versioner - blando - eller tandtrotsande klumpar - crujiente. Mandel, hasselnötter, choklad kan alla ingå i din bit av turron. Stormarknader har hela gångar som ägnas åt produkten. Godiset härstammar från Alicante där de har haft mer än en söt framgång med produktionen av turron.

Turron - Alicantes söta nougatjulgodis

Drycker på julbordet

Vilken dryck serveras traditionellt under den spanska julaftonsmåltiden? Cava är en klar favorit. Den kylda och bubblande festliga drycken serveras vid ankomst eller för att skåla till. Spanien har utvecklas långt med viner som exporteras över hela världen - och beroende på var du firar semester serveras ett lokalt vin som passar perfekt ihop med ditt val av mat. Ren sprit sparas till senare, efter kaffet och tas som en god avslutning på måltiden. Såvida du vill hålla igång festen långt in juldagens morgon - och varför inte? Du är i Spanien! God Jul!

Champagneglas