En söt framgång för Turron i Alicante

Ingen julkorg hade varit komplett utan en turron-chokladkaka eller två. Denna sötsak fylld med mandel och honung är producerad i en liten stad som heter Jijona nära Alicante. Vissa varianter är stenhårda, som att äta knapriga nötter täckta med honung medan andra sorter är mjuka och sega. Sötsaken säljs hela året men i Spanien äts den traditionellt på vintern. Från november hittar du dignande hyllmeter i mataffären med turron-chokladkakor som skickas till spanjorer över hela världen. Italienarna gör en liknande konfektyr likaså Syd- och Centralamerikanska länder. Även i Tanger, Marocko hittar du ett stånd med en egenproducerad seg nougat som liknar turron. 

Turronmuseet i Jijona, Alicante
Denna nötiga, sötsak tros härstamma från när morerna regerade över Spanien. Araberna styrde stora delar av landet, inklusive Alicante-regionen, från 711 till slutet av 1400-talet när de kristna tog tillbaka sitt hemland. Under deras regeringstid införde morerna många nya livsmedel, jordbruksmetoder och byggnadskonstruktioner till Spanien. I detta ingick bevattning, risproduktion, kryddor som saffran och kanel, grönsaker och citrusfrukter. De planterade också mandelodlingar där de bosatte sig i Spanien och i vissa områden växer fortfarande samma gröda än dag.

Morerna använde de lokalt odlade mandlarna och honung för att tillaga en efterrätt som tros vara det tidiga ursprunget till turron. Denna sötsak har verkligen funnits i cirka 500 år och är nu en stor aktör på den lokala ekonomin. Utan moriska inflytande, många traditionella spanska livsmedel, såsom turron, kanske aldrig har kommit till stånd.

I Spanien sker den största delen av produktionen av turron i den lilla staden Jijona, bara 25 kilometer inåt land från Alicante som har en befolkning på knappt 7500 personer. När du vänder bort från kusten på din väg mot Jijona förändras landskapet dramatiskt. Fåtalet fastigheter kan ses från vägarna när du reser genom ett starkt landskap med bergen som en imponerande bakgrund.

Regionens vilda blommor ger pollen för bina att göra honung. Överflödet av mandel-fruktträdgårdar har gjort Jijona till den perfekta platsen för att producera turron. Faktum är att Jijona har vuxit upp kring turronproduktion och nu finns det 25 företag, varav några sysselsätter bara en handfull människor, medan andra, som Almendra y Miel (vilket kan översättas som mandel och honung) har 100 personer som arbetar för dem. 

Arkivfoto på arbetare i Turron-fabriken på museet med samma namn i Jijona, Alicante

Den viktigaste ekonomiska aktiviteten i Jirona på 1900-talet och 2000-talet står turron-, marsipan- och godisproduktionen för. När du beger dig till Turronmuséet känner du doften av dessa ingredienser i luften. Almendra y Miel är de mest kända turron-producenterna med 290 år kunskap att luta sig mot. Den grundades av Familjen Sirvent Selva 1725 och är nu inne på tionde generationen av familjestyrt företag. Du kan ta gå en guidad tur i museet inne i Selva-familjens fabrik för att se turron-produktionen i full fart och också provsmaka innan du köper deras olika produkter. I museet kan du själv se det första mekaniserade systemet till fabriken, traditionella reklamaffischer, äldre turron-burkar och en vintage Rolls Royce som användes av fabriken samt Selva-familjens släktträd.

Rolls Royce på Turronmuseet i Jijona, Alicante

Traditionellt gjordes sötsaken för hand vilken krävde en hel del arbete. I nutid använder företaget de traditionella tillverkningssättet som tillsammans med modern teknik producerar den finaste och en del av den dyraste turron-godisen i världen. 

Besök till museet görs med en guide som kommer berätta för dig hur turron är producerad och visa dig fabriken. Här jobbar 100 människor 6 månader om året från sommar till vinter när godiset äts i vanliga fall. De flesta av de anställda är är kvinnor då arbetet är säsongsbaserat men i köksregionen har de ett fåtal män som jobbar. Här är det 40 grader varmt och turron-godiset bankas och sedan bakas den i stora ugnar.  Efter den svalnat, skärs den och förpackas innan den distribueras till länder i fem världsdelar. 

Äldre reklammaterial för Turron på  Turronmuseet, Jijona, Alicante

Turrot har jämförts med nougat men det finns några tydliga skillnader. Det finns också valet mellan hård och mjuk turron. Alicantes turron är hård med hela, knapriga mandlar som tar ca 20 minuter att koka. Först så rostas mandlarna och sedan tillsätts honungen. Den värms och rörs med stora skedar. Äggvitan adderas för att hjälpa binda samma mixen och sedan kyls den. När den är väl kyld skärs den i kakor och packas i tunt rån innan den packas.

Jironas turron är mjuk för att mandlarna har blandats till en smet innan de adderas i mixen som kokas i 80º under fyra timmar innan den placeras i kylen i 24 timmar. Den skärs sedan också upp i bitar och packas. 

Andra smaker så som choklad, kokos, torkad frukt, vanilj och nötter finns också att välja mellan idag. Den är dylik marsipan men turron är gjort av mandlar, socker, honung, äggvita och marsipan gjord på mandlar och socker. Kanel-turron är en ny smak tillsammans med rostad äggule-turron. 

Urval av Tirron i Jijona, Alicante

Selva-företaget, Almendra y Miel, har tre varumärken som är bland de bästa och den dyraste turronen i hela världen. El Loba-varumärket är gjord med 60% mandlar och rosmarinhonung medan varumärket 1880 har 70% mandlar och apelsinhonung.  Företaget exporterar turron till fem kontinenter och de har även en serie ny mer hälsosam godis som är glutenfri och turron utan tillägg av socker. Det tredje varumärket är det nya Clair de Lune som är en serie chokladtryfflar. 

Likväl som att äta det som godis kan du använda turron för att göra glass och stora variationer av spansk creme caramel. Att omvandla turron till glass gör att du kan njuta av denna godsak året om. Du kan addera sherry eller sött mistela-vin för att ge den ytterligare spansk smak. 

För att försäkra dig om att du köper första klassens turron titta noga på stämpeln som ska läsa: Jijona Denominacion de Origen y Geografica Protegida, för en garanterad kvalitet.       

Gammal maskin som användes för att tillverka Turron i Jijona, Alicante