De bästa spanska vinerna till jul

Julen har något speciellt som gör att du reser tillbaka i tiden, gör att du minns stunder fulla av nostalgi och att du dammar av nästan bortglömda minnen.

En sådan unik och speciell dag som upprepas år efter år med läckra maträtter tillagade med omsorg och kärlek, är värda att följas av några av de bästa vinerna i vårt land. Oavsett vilken geografisk plats de kommer ifrån har alla en plats i våra glas detta fantastiska datum.

Champagne

Vi presenterar vår rekommenderade Semesterbostad-Spanien.se vinlista för julen som säkert kommer att ge dig härliga smakupplevelser. Och om du gillar den här artikeln, läs även 19 skäl till varför du ska dricka ett glas vin om dagen.

Till att börja med - ett bra mousserande!

Espumosos

Det är bäst att börja en sådan viktig dag med något bubblande och uppfriskande att fresta aptiten med:

Agustí Torelló Mata Brut Nature Gran Reserva  

En mycket speciell cava som kännetecknas av intensiva aromer av mogen frukt, fina bubblor och krämighet på gommen och som är speciell. En cava som passar bra för aptitretare och till mer rejäla rätter under dessa festligheter.

Pris 17€

Amatista Moscato Rosado

Detta mousserande vin är omtyckt av alla. Med bara 5% alkohol åtföljs den söta och mjuka smaken av röda bär och en ljus och mycket uppfriskande karaktär tack vare det stora antalet bubblor som känns i munnen. Det är en särskild blandning mellan Muscat och Grenache. Och inget behov korkskruv då denna butelj kommer med skruvkork.

Sorter: 95% Moscatel de Alejandría y 5% Garnacha 

Pris: 5€  

Gramona III Lustros Gran Reserva 2006 Brut Nature 

Ett mousserande referensvin i världen som världen kan se upp till och som troget kan följa oss under hela kvällens måltid. En mycket balanserad cava, välsmakande och med exceptionell kvalitet.    

D.O. Cava - 70% Xarel·lo och 30% Macabeo. Definitivt en referens i världen av mousserande globalt.

Pris: 23.50€ 

Recaredo Brut de Brut 2004 Gran Reserva Brut Nature  

En annan stor cava från en vingård som vi älskar för det utmärkta arbete de gör med deras filosofi om det ekologiska jordbruket. Utöver detta är de också mottagare av ett Demeter-certifikat av biodynamiskt jordbruk.

En elegant cava med styrka och mycket balanserad för dessa högtider.

Pris 28€

Eidosela Burbujas del Atlántico Extra Brut  

Eidosela är ett väldigt friskt, mjukt och elegant mousserande. Inget sticker ut då vinet är mycket väl balanserat med en mycket låg sötma och mycket kraftfulla aromer från jäsningen, äpple och citrus.

En gnistrande överraskning.

Pris 15€ 

Till förrätten en Fino Manzanilla och en Manzanilla Pasada

Vinos generosos

Den magiska triangeln i Jerez ger oss unika viner som uppskattas över hela världen. Endast detta område uppfyller de perfekta förutsättningarna för att utveckla dessa underverk. (Andra länder försöker, men det är inte samma sak).

Pastrana Manzanilla Pasada

Ett vin med personlighet som påminner oss om att friskheten i Cadiz havsbris. Ett intensivt vin, torrt men med en förförisk och subtil fräschör som inbjuder dig att dricka ett glas.

Pris 13€ 

Papirusa

Detta är ett torrt Manzanilla Fina-vin som bjuder på en lekfull sälta, med utmärkt värde för pengarna.    

Pris: 9.65€

Fino Inocente Valdespino

Ett anspråkslöst fino de pago. Med skarp näsa smakar du inslag av skalade mandlar och stor syrlighet med stor kvalitet. Blunda, ta en bit skinka och njut av en elegant och ihållande smak. En magisk kombination.

Pris: 9,45€

Fino en rama González  Byass de Jerez Tío Pepe

En klassiker som inte har utsatts för aggressiva filtreringsprocesser och representerar en filosofi från det förflutna direkt från tunnan. En fino amplio som uttrycker det unika i Jerez.    

Pris: 15€

För fisk och skaljur, en vitt vin med sting i!

mejores vinos Blancos

Refugallo Blanco 2008 - Ribeira Sacra 

Ett av dessa vita med ett värde för pengarna som är svårt att slå. Ett mycket trevligt vin med karaktär i gommen som bjuder på det krämiga, breda och ihärdiga. Dess år av åldrande på ekfat som används ger en annan tyngd.

Druva: Godello och andra

Pris: 8€

Casal de Armán 2014 - Ribeiro

Det här är ett rekommenderat vin som alltid finns med oss starkt i minnet, Ribeiro har en fantastisk struktur och sprudlande, fräsch och uttrycksfull arom.

Druvor: 90% Treixadura, 5% Godello och 5% Albariño 

Pris: 10€

Viña Gravonia Blanco 2005 - Rioja

Ett riktigt bra spanskt vin från en av de bästa vingårdarna i Spanien lockade oss med en gång. Ett annorlunda vitt vin med stor personlighet som behöver luftas för att aromerna ska komma fram. Du kommer aldrig vilja sluta att insupa detta vins aromer, ett vin med karaktär och friskhet.

En fröjd!

Pris: 13.90

Mountain  2012 - Málaga

Ett referensvin inom Málagas vindistrikt och Sierras de Málaga. Ett vin gjort av Moscateldruvan (mycket vanligt i söta viner) men här blir det ett torrt vitt vin, subtilt och mycket friskt. Ett vin som förvånar både i doft och smak, med fokus på mogna, blommor och citrus, lätt att dricka och fruktigt med god uthållighet.    

Pris: 11€ 

Blanco Nieva Pie Franco 2014 - Rueda

En 100% Verdejo och en sann bild av vindistriket Rueda till ett bra pris. Dess vinrankor har inte under århundraden påverkats av phylloxera. Detta vin ger oss inslag av kraftfull och delikat mogen fänkål och mineraler samt välsmakande och ihållande fruktaromer.    

Pris: 9€

Till kött, viner med karaktär!

Tintos españoles

Bancales olvidados 2011 - Ribeira Sacra

Un vino que necesita ser abierto con tiempo, potente en nariz y maravilloso paso por boca, complejo en aromas, muy fresco con gran acidez, como debe ser una buena Mencía.

Ett vin som måste luftas länge, kraftfull arom och underbar i gommen, komplexa dofter, mycket friskt med stor syra, som sig bör med en bra Mencía. Ett bra vin från Ribera Sacra som utarbetats med Mencía-druvan.    

Pris: 14€

Sein -  Alicante

Sein är ett vin med en oöverträffad kvalitet för sitt pris. Utsökt för sin komplexitet och finess, en speciell arom, kryddad med stor närvaro av övermogen frukt och mineraler. Kraftfull och välsmakande. En bra kombination av två sorter som går hand i hand.

Vad mer kan man begära för detta pris?

Monastrell sorter, Syrah och lite Cabernet Sauvignon    

Pris: 6€

Maduresa 2008 - Valencia

Ett underbart vin som bländade oss från första gången vi provade det och som produceras i Valencias klimat. En blandning av mogen frukt och jorddofter, smakrikt, njutbara och balanserad. Utmärkt!

Druvor: Syrah, Petit Verdot, Garnacha tintorera, Monastrell och Cabernet Sauvignon

Pris: 17€

Domaines Lupier El Terroir 2010 - Navarra

En elegant Garnacha Fina, ett tungt vin med en friskhet som förstärker undertonerna med röda frukter, bra struktur - ett välsmakande vin med en extraordinär eftersmak

Druva: Garnacha

Pris: 19€

El médico 2010 - Tierra de León

Ett mycket speciellt vin och en av våra favoritdruvor, Prieto Picudo, som har en mycket kraftfull personlighet både i arom och gom, där många dofter och smaker blommar. Ett mycket välsmakande vin med lång eftersmak. Perfekt.  

Druva: Prieto Picudo

Pris: 12€

Lan D-12 2012 - Rioja
 
Ett vin som behöver syresättas för att du ska uppskatta dess finess och överflöd av röda och svarta frukter med blomundertoner, mycket balanserat. Ett friskt, stort vin med bra balans.

Druva: 100% Tempranillo

Pris: 8.95€
 
 
Pujanza, Finca Valdepoleo - Rioja
 
Ett stort vin till jul. Vi serverar en modern klassiker men ack så älskad. Ett vin med närvaro, kraftfullhet och mycket omväxlande. Ett bra exempel på ett gott arbete av några av Riojavingårdarna. Ett mycket bra val! 

Druva: 100% Tempranillo

Pris: 19€
 
7 Fuentes 2013 - Teneriffa

Ett distinkt och annorlunda vin med viss komplexitet på grund av sin mångfald och produktionsområde som bland annat de vulkaniska jordarna på Teneriffa, men utsökt.

Ett vin gjort av sorten Listán, komplext, elegant och mycket speciellt, något helt utöver det vanliga, med tonvikt på dess mineralitet och friskhet med en mycket välintegrerad smak av svart frukt.

Utsökt arbete och exempel på ett prisvärt vin.

Druva: Listán Negro.

Pris: 9€

Alonso de Yerro - Ribera del Duero

Ett modernt vin att alltid ha i sovrummet som inte gör dig besviken. Vi står inför ett mycket elegant vin som alla viner från denna vingård, intensiv, kraftfull och balanserad. En läcker frukt som ger en härlig arom.   

Pris: 19€

Tagus 2013 - Ronda

Monovarietal de Cabernet Franc lagras 4 månader på franska ekfat, ett mycket intressant vin, belyser friskheten i unga viner, en druva med mycket uttrycksfull arom, lätt att dricka med massor av personlighet och är välbalanserad.

Druva: Cabernet Franc

Pris: 6€ 

Det söta till finalen!

Vino Dulce

Ariyanas Naturalmente Dulce 2008 - Málaga

För att avsluta med det bästa, i det här fallet åker vi till Axarquía för att njuta av en av de bästa smakerna i området. Tillverkad av druvan Muscat de Alejandría, som är elegant, full av mineraler och har ett brett utbud aromoch fruktighet. 100% smak av Málaga.

Pris: 14€

Jorge Ordóñez & Co Nº 1 Selección Especial 2010 - Málaga

Ett annat utmärkta sött vin från vingården Axarquia i Malaga som är över 40 år gammalt. Njut av dess friska arom av kanderad frukt, mysk och mineraler. Kraftfull och uttrycksfull smak. Vågar du prova det med lite foie?

Pris: 14€

Bodegas Delgado Califa - Montilla Moriles

Califa är en av de nästan överväldigande men subtila söta viner tidigare komplex och med denna närvaro av torkade frukter som vi gillar och ge oss så bra minnen. Kraftfull för näsa och gom lämnar den en trevlig smak, karakteristiskt för den här typen av vin. Perfekt till desserten.

Druva: Pedro Ximénez

Pris: 9€

Andra artiklar som kan vara av intresse:

Vin, Ronda och dess magiska charm

En privattur i Ronda

Descalzos Viejos: Grandes vinos en el corazón de Ronda