De bästa platserna att gifta sig på i Spanien

Gotiska katedraler, en romantisk stenkyrka eller ett intimt strandbröllop i solnedgången i Spanien? Här har du några idéer för hur ert framtida bröllop kan firas i Spanien.

Son Marroig - Mallorca

De flesta par har tydliga krav på var de vill fira sin bröllopsdag. Har platsen det speciella och det lilla extra som bruden och brudgummen letar efter? Hur som helst blir det inte mycket mer romantiskt än ett bröllop i ett milt medelhavsklimat, med havet i bakgrunden med god mat och gott vin.

Ett spansk bröllop - Var börjar man?

Att organisera ett bröllop kan vara en stor uppgift eftersom det finns mycket att tänka på och många par kommer att uppleva stress desto närmare de kommer bröllopsdagen. En minimitid för att organisera ett bröllop i Spanien är ungefär tre månader, främst på grund av formaliteterna och allt pappersarbete som måste ordnas. Det är dock rekommenderat att planera i tid om du vill gifta dig i utomlands.

Bröllop på stranden, Formentera

Det viktigaste att tänka på är vart bröllopet kommer att ta plats, för det är helt avgörande för hur framgångsrik din bröllopsfest kommer att vara. Oavsett om du vill gifta dig på landet, på stranden eller på en bergstopp, måste allt ordnas i god tid.

Bröllop i svenska kyrkan utomlands är vanligt, bland svenska medborgare. I Spanien finns fem svenska kyrkor och vi rekommenderar att du tar kontakt med dem i god tid och bestäm ett datum, ifall du vill gifta dig med hjälp av den svenska kyrkan i Spanien.

För det andra måste parterna kontakta myndigheten i Sverige för att få ett intyg som bekräftar att ingenting hindrar äktenskapet. Dessutom måste minst två personer vara vittnen vid ceremonin. Att gifta sig i Spanien kostar olika mellan de olika församlingarna i landet.

Här kan du gifta dig i svenska kyrka i Spanien:

Fuengirola (Costa del Sol)
Los Cristianos (Teneriffa)
Palma de Mallorca
San Agustin (Gran Canaria)
Torrevieja (Costa Blanca) 

Att planera bröllopet


Det kan vara bra att söka hjälp från en bröllopsplanerare, eftersom han eller hon är specialiserad på att förhandla med leverantörer och vet var de ska hitta de bästa platserna. Att fastställa alla formaliteter och praktiska saker är mycket lättare när du talar språket, något som en lokal bröllopsplanerare ska kunna hjälpa dig med. Om du bestämmer dig för att organisera allt själv, försök att arbeta med människor som talar mycket engelska för att undvika missförstånd.

Efter att ha hittat en lämplig plats finns det fortfarande många saker att ta hand om. Till exempel, att hitta en bra fotograf och välja dekoration. Att ha en professionell fotograf är helt avgörande, för att du inte kan upprepa bröllopsdagen, om du inte var nöjd med bilderna. Därför kommer du snabbt att ångra dig om du inte spenderar lite mer pengar på en bra och pålitlig fotograf. Du kan naturligtvis också ta med en fotograf från Sverige, om du vill.

Som med alla bröllop så är listan över saker som måste planeras och fixas oändligt lång. Vi rekommenderar att du tittar på Pinterest, eftersom denna plattform erbjuder mycket inspiration och information om bröllop (utomlands).

Rättsliga förhållande vid giftermål utomlands


Att gifta sig kan vara lite komplicerat, om du vill gifta dig utomlands. I Spanien finns det vissa krav som måste uppfyllas för att äktenskapet ska vara giltigt i juridisk bemärkelse. Till skillnad från i Italien är det inte möjligt för utlänningar att gifta sig lagligt i Spanien. En av de två måste antingen ha ett spanskt medborgarskap eller ha varit bosatt i Spanien i minst två år.

Majoriteten av utländskapar som gifter sig i Spanien uppfyller inte dessa kraven, men det finns flera andra alternativ. Det enklaste sättet är att legalisera äktenskapet i ditt hemland och sedan hålla bröllopsceremonin utomlands. På så sätt ordnas allt pappersarbete hemma, medans det faktiska firandet äger rum utomlands vid ett senare tillfälle.

OBS: Som vi nämnde tidigare beror lagliga aspekter av äktenskap på vilket land paret kommer ifrån. Om du bestämmer dig för att gifta dig i ett annat land måste du sätta dig in villkoren för giftermål i detta specifika landet. På så sätt undviker du problem i sista-minuten och eventuella besvikelser. Du kan vanligtvis kolla detta på kyrkans hemsida.

Men låt oss sätta det i juridiska åt sidan och koncentrera oss på den stora dagen. För om du alltid har drömt om att ha ett äventyrligt bröllop vid Medelhavet, måste du definitivt läsa vidare.

Plats, plats, plats


Vi har nämnt det förut: Platsen kan vara avgörande för hur framgångsrikt din bröllopsfest kommer att vara. Med så många alternativ kan det vara svårt att välja. För att hjälpa dig att välja, berättar vi om de mest populära bröllopsalternativen.

Strandbröllop

Om du frågar folk vad de tycker om med Spanien, är chansen, stor att många människor kommer att svara  "stränderna". Det här är inte särskilt förvånande, eftersom Spanien har nästan 5000 kilometer kust. Att gifta sig på stranden är också ett av de mest, populära alternativen. Vem skulle inte vilja gifta sig med fötterna i den gyllene sanden? Men kom ihåg, du kan inte bara ha ett bröllop på någon strand, eftersom det är förbjudet på flera stränder. Var noga med att kolla i förväg så att du hittar den perfekta stranden för dagen och undviker besvikelser.

Bröllop i naturen

Föreställ dig de fåglar som kvittrar och solljuset som faller genom träden, medans du ser din partner i ögonen under bröllopsceremonin. Om det är vad du vill, är ett bröllop ute i naturen perfekt för dig! Denna äventyrliga känsla är något som drar många människor till denna typ av bröllopsplats. Fördelen är bland annat att det inte finns behov av många dekorationer. Den frodiga vegetationen och solljuset har redan dekorerat omgivningen.


Bröllop i kyrkan

Traditionellt, men vackert, är ett bröllop i kyrkan. För att legalisera den religiösa delen av bröllopet måste all dokumentation officiellt översättas till språket i det land där ceremonin äger rum. Bortsett från det är det möjligt att ha en kyrklig vigsel.

Villa S'Arenal, Mallorca
 
På en bergstopp, under vattnet eller i djungeln

Valet är ditt! Det finns inga gränser för ditt bröllop. Om du vill gifta dig på en mycket speciell plats, kanske du vill be om hjälp från en bröllopsplaneraren. Läs vidare för att hitta några av de vackraste platserna i Spanien för ditt drömbröllop!

Ett bröllop på stranden

Wedding on the beach - Formentera

Om du funderar på ett särskild destination att hålla ditt bröllop på, är idén på att gifta sig på stranden ingen ny tanke. Den mjuka vita sanden, havets brus och en solnedgång i horisonten gör strandbröllopet till ett mycket populärt alternativ.

Många säger att Bolonia Beach är en av de vackraste stränderna i Spanien. Med sin otroligt, mjuka sand och kristallklara vatten är det en underbar plats att spendera sina stora dag på. Ett annat område med vackra stränder är Cádiz, där hittar du många vackra villor, där du kan fira bröllopet tillsammans med alla dina nära och kära.

Om du vill ha en solig bröllopsdag är Costa del Sol också ett bra alternativ. Med mer än 325 soldagar om året är chansen att få regn på den stora dagen relativt liten. Vi har satt upp en lista över de bästa stränderna på "solkusten" för att göra valet enklare.

Spanska kyrkor och kloster

Klostret Monasterio de Piedra, Navalus

Om du vill ha en historisk touch över din bröllopsdag kan du gifta dig i en kyrka eller ett kloster. Där är du omgiven av imponerande väggar, kolonner och lämningar från antiken. Nedan hittar du två av de mest unika och historiska platserna i Spanien. De ger dig en förståelse för vad detta land har att erbjuda.

Monasterio de Piedra, Navalus i Aragón

Denna kyrka ligger i hjärtat av den spektakulära Monasterio de Piedra parken och är känd för sin fantastiska omgivning och sin vackra flora och fauna. Om du drömmer om att gifta dig i ett riktigt och 800 år gammalt, medeltida kloster med stora väggar och imponerande kolumner, kanske du har hittat den perfekta platsen...

Monasterio de Piedra, park

Om du bestämmer dig för att gifta dig i detta kloster, finns det flera alternativ. Ceremonin kan äga rum antingen i klostret eller utanför där du omringas av vacker natur. Detta är ett paradis för naturälskare, så vi rekommenderar definitivt att hyra ett semesterhus i Aragónienområdet. Området präglas av berg, vandringsleder och en fantastisk utsikt.

La Ermita de San Juan de Gaztelugatxe, Vizcaya, Baskien

San Juan de Gaztelugatxe

Bara genom att titta på bilderna får du en uppfattning om hur otroligt, unik och magisk denna plats är. Vi pratar om La Ermita de San Juan, en medeltida kyrka vars historia går tillbaka till det nionde århundradet. Kyrkan ligger i närheten av Bilbao på en liten ö ansluten till fastlandet via en smal bro. Ett bröllop på denna plats är perfekt för dem som vill vara omgivna av något mer än ett öppet hav och frodiga landskap.

San Juan de Gaztelugatxe

Innan du bestämmer dig för denna platsen, kom ihåg att du måste klättra 231 steg för att komma till kyrkan. Det är definitivt något att tänka på, särskilt om du eller någon gäst har fysiska funktionshinder. Den bästa tiden att hålla ett bröllop här, är under våren eller hösten för att undvika att vinden eller de höga vågorna förstör bröllopsdagen.

Denna otroliga plats blev ännu mer populär år 2017, när den användes som inspelningsplats för den populära tv-serien "Game of Thrones".

Om du bestämmer dig för att gifta dig i Baskien, leta efter boende i San Sebastián. Det är en charmig och livlig stad, som erbjuder fantastisk gastronomi samt många, trevliga attraktioner.


Spanska bröllopsdestinationer

Spanien är ett mycket varierat land och har något för alla när det gäller aktuella och intressanta platser för giftermål. Varje område har sin egen charm och klimat, och det är värt att ta hänsyn till.

Den spanska kusten

Att organisera ett bröllop vid den spanska kusten är ett bra alternativ om du vill gifta dig på stranden. Det finns emellertid stora skillnader på de olika kusterna.

Costa del Sol är förmodligen den mest kända kusten i Spanien. Med Málaga som en internationell flygplats, har denna delen av landet mycket bra förbindelser med resten av Europa, vilket gör området väldigt populärt. Klimatet är varmt och stränderna är stora, så risken för dåligt väder under ditt bröllop är väldigt liten.

Om du letar efter något annat, kan Costa de la Luz vara något för dig. Området är inte lika känt som Costa del Sol, men det har definitivt sin egen charm. Stränderna här är något mjukare och har en vacker guldfärg.

Resten av Spanien

Det är lätt att valet står mellan södra- och östkusten, men låt oss inte glömma de vackra områdena i resten av Spanien! Speciellt i norra Spanien, som är känt för sina grönområden, som är utmärkta platser för ett bröllop. Provinser som Galicien och Asturien kanske inte är lämpliga för en vintersemester, men på sommaren är temperaturerna mycket trevliga. Det här är förmodligen inte det första området du tänker på när du börjar planera ditt bröllop, men du kommer snabbt att bli överraskad av skönheten i området!

Vi kommer att titta närmre på de spanska öarna, Costa Blanca, Katalonien och Andalusien senare i den här artikeln och vi kommer att titta på de fantastiska förutsättningarna som finns där, för att ge dig några idéer och inspiration inför din stora dag!

Bröllop på en ö

Lanzarote

För många är det självklart varför man vill gifta sig på en spansk ö. Både på Balearerna och Kanarieöarna finns det gott om ställen att välja mellan.

De hemliga vikarna på Balearerna, inklusive på ön Menorca, med sina vackra stränder och dess kristallklara hav, som är perfekta för tillställningen. Lägg till att platserna har en fantastisk arkitektur och en frodig vegetation, så förstår du snabbt varför så många väljer att ha en intim och romantisk fest med sina vänner och familj just här.

I det lilla grannskapet Portals Nous, en del av staden Calvia, som ligger strax väster om Palma de Mallorca, finns det en liten kyrka precis ovanför havet. Det är ett underbart alternativ till ditt bröllop, eftersom den vackra utsikten över Medelhavet, den frodiga vegetationen och den oändligt, blå himmelen kommer att ge en magisk touch till din speciella fest. Kyrkan är väldigt lätt att ta sig till och ligger bredvid en liten hamn där man kan ta vackra bröllopsbilder.
 
Bröllop på Balearerna

Eftersom vi har mer än 1 500 vackra fritidshus på Mallorca, är det definitivt en perfekt plats för dig och dina gäster, där kan ni enkelt fira kärleken tillsammans. Kolla in vårt utbud av semesterbostäder på Balearerna. Det finns totalt fyra stora öar och några mindre öar, så du har mycket att välja mellan.

Om du inte hittade något som är aktuellt på Balearerna, se i så fall till att även kolla in utbudet på Kanarieöarna. Vi har jämfört dem båda för att hitta skillnaderna och för att göra valet enklare för dig.

Att gifta sig på Costa Blanca

Costa Blanca är ett utmärkt resmål för ett bröllop. Med sina långa, mjuka stränder och bra väder behöver du inte mycket annat, för att göra dagen bra och ha en bra upplevelse. Låt oss kolla in några fantastiska fritidshus!

Du kanske också vill ha din smekmånad här. Stränderna på Costa Blanca ligger nära, så att du kan njuta av din vistelse fullt ut. Vakna, ät frukost på terrassen och koppla av på eftermiddagen med ett gott glas, spanskt vin.

Bröllop i Katalonien

Den mest kända staden i Katalonien är naturligtvis Barcelona, men regionen har så mycket mer att erbjuda. Provinser som Girona och Tarragona erbjuder också en bra balans mellan stadsliv och stränder. Låt oss kolla in den katalanska stilen och den mest populära typen av fritidshus i detta område.

Medborgare i Katalonien firar ofta sina bröllop i "masias", gamla, tegelhus i den vackra landsbygden.

Bröllop i Andalusien

Andalusien erbjuder stora möjligheter till stora bröllop. Oavsett om du letar efter romantiska kapeller och kyrkor eller den perfekta stranden, hittar du den här. Andalusien är berömda för sina fester, så gör dig redo att fira in gryningen!

Benalmadena bykyrka

Denna kyrka i Benalmádena är vad drömmar är gjorda av! Nära stadens centrum hittar du ett litet torg med en fontän och en staty kallad "Benalmádena-flickan". De ljuvligt, doftande apelsinträden runt torget erbjuder skugga på sommaren och bidrar till den charmiga scenen. Lägg till bakgrunden av vita byggnader och då har du en underbar och intim atmosfär.

En smal gränd tar dig till din destination - en 1500-talskyrka. Det är en liten och intim byggnad omgiven av gröna träd och blå himmel. Kyrkan är byggd på en stenig bergstopp och ger dig en fantastisk utsikt över Costa del Sol: Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola och Marbella. Om himlen är klar ser du även Gibraltar och de afrikanska bergen.

Oavsett hur du bestämmer dig för att organisera ditt bröllop, rekommenderar vi definitivt att fira det under den spanska solen.

Med ett glas Rioja i handen, en bra tapa i den andra och familj och vänner runt dig, när det är dans och fest finns det inte mycket mer du kan önska dig. Förbered dig, ta tid, men framför allt - njut av denna underbara upplevelse.