Att tänka på när du är på semester med barn & familj

Vart man än kollar över hela världen så är familjeturism en av de viktigaste områdena inom turistnäringen och huvudsakligen för Spanien som är en topp destination bland Europas största turist favoriter. Stora och små familjer flockar till kuststäderna och de många stränder som soliga Spanien har att erbjuda, man uppskattar att denna sektor av turismen står för cirka en tredjedel av den totala marknaden.
 
Tidigare har vi också skrivit en artikel som handlar om familj och semester "Fem uppenbara tips inför semestern som vi ofta missar".
 
Detta år kommer vi i generella drag se familjeturismen öka ytterligare i Europa och detta p.g.a. många olika skäl. Det har rapporterats att kostnaden för helgdagar kommer att bli mycket lägre, tack vare låga oljepriser, en liten uppsving i den globala ekonomin samt anpassade lagar för familjer som t.ex. brittiska regeringens beslut att göra sig av med passagerarskatt för barn under 12 år.
 
För de som planerar och bokar semestern för hela familjen så är det oftast utrymme, komfort och prisvärdhet som ligger högst upp på prioriteringslistan. Oftast så är dessa egenskaper typiska för de som letar efter en semesterbostad.
 
 
Flera generationer familje semester
 

Låt oss titta på barnvänliga fördelar med semesterbostäder jämfört med hotell 

 
Barn kan vara jobbiga med val av mat: Att boka en semesterbostad ger föräldrar möjlighet att laga mat som man vet att barnen inte kommer att gnälla om, att springa runt och leta efter en restaurang som passar alla i familjen kan oftast påverka situation och helt plötsligt har man ett projekt som slutar med många sura miner, mycket gnäll och pengar i sjön. Ett kök drar ner på utgifterna och dessutom känns semestern lite mer som hemma, man behöver inte springa ut varje gång man behöver något att dricka eller äta och man kan förvara produkter som mjölk, frukt och annat mycket enklare.
 
Barn gillar att föra oväsen, föräldrar vill ha lugn och ro, särskilt inomhus! I ett hotellrum kommer barnen sannolikt att driva dig till galenskap. En semester betyder avkoppling, för alla i familjen, och detta betyder självklart att man måste ge plats för hela familjen. Man behöver någonstans för barnen att gå loss och visa vad "loco" verkligen betyder på spanska, och detta är viktigt om man vill att alla ska få uppleva semestern på sina egna villkor. Fördelen med en semesterbostad är inte bara det att barnen har möjlighet till att leka i sina egna rum utan det ger också möjlighet till föräldrarna att hitta sin egna lilla vrå när de behöver en stunds avkoppling.
 
Barn älskar att spela:  Det är sant att många hotell erbjuder en barnklubb, men allt som oftast täcker de bara ett par timmar om dagen. En semesterbostad, om den hanteras väl, kan erbjuda spel och nöje dygnet runt om det så behövs.
Familjen leker på strand i Spanien
 
Flera olika generationer under samma tak, samma helgdagar: Morföräldrar spelar ofta en aktiv roll i livet för många barn och man uppskattar att i år så kommer 40% av alla familjer åka på en eller flera s.k. "fler-generation-semestrar". Detta betyder att mormor och farfar kan ha en större roll i semestervalet och detta har stimulerat en mängd initiativ från semester aktörer till fördel av de äldre i släkten. Högre rabatter på semesteraktiviteter och mängdrabatter är något som kommer öka med tiden, och glöm inte att delade semestertider med de unga och gamla i familjen i slutändan handlar det om fantastiska minnen, speciella moment förhoppningsvis fulla av värde i form av skratt, god mat och bra aktiviteter. Sist men inte minst, en delad semester mellan alla i familjen där alla är nöjda och glada är väl målsättningen för alla föräldrar. Om du kan få tag på en bostad som tilltalar 6 - 66 åringar, kommer du bli en vinnare på flera olika sätt.
 
I artikel "En semesterbosättares topplista". pratar vi lite mer om dessa punkter.

En studie i framgång för barnvänliga bostäder

De flesta semesterbostäder är utrustade för grupper, men vissa ägare utmärker sig genom att anpassa sin bostad för familjer som huvud målgrupp. Man skapar och tillför bostaden med familjeassocierade bekvämligheter med vetskapen att det finns ett högt värde i att marknadsföra sin bostad som familjevänligt och ibland specifikt med småbarn i åtanke.
 
Steve Sparrow och hans fru har vart annonsörer hos oss på semesterbostad-spanien sedan länge och de har valt sedan lång tid tillbaks att ta hela konceptet lite längre. De bestämde sig för att skapa en perfekt semesterbostad med inriktning för familjer med barn och vi har fått möjlighet att hälsa på och ta del av deras framgångssaga. 
 

Vad fick dig att fokusera på en familjevänlig semesterbostad? 

Som föräldrar förstår vi att resa med barn kan vara en utmaning. Du vill hitta förstklassigt boende som passar bra för att barnen ska ha kul och självklart att mamma och pappa också kan koppla av och njuta av sin semesterVi ville skapa den perfekta kombinationen för både barn och vuxna.
 

Enligt din åsikt, varför är stugor och villor ett perfekt val av boende för familjegrupper? 

Man vet ju att hotell erbjuder klubbar och aktiviteter för barnen, men att ha en hyresvärd som själv har en familj förenklar på många sätt. Man får möjlighet att tillbringa kvalitetstid tillsammans på semester på ett helt annat sätt och utöver det så ska man veta att att det finns mycket mer utrymme i en stuga i jämförelse med lägenhet eller ett hotellrum. Barnen har en massa utrymme för att lätta på fötterna och det är en väldigt viktig sak. En annan viktig funktion är köket, att som förälder kunna förbereda vissa måltider som man vet att ens barn gillar och kommer att äta är väldigt viktigt.
Family on terrasse in Melegís
 

Vad gör ditt hem mer barn anpassat än nästa?

Vårt hem är utrustat och anpassat för barnfamiljer på många sätt, till och börja med så har vi ett stort urval av barnvänliga tillbehör och leksaker, vi har en två våningssäng i barnens sovrum, något som barnen älskar och för barnen är det också viktigt att anlända och få reda på att de har sitt eget speciella utrymme. Vi kan ta emot upp till tre barn per bokning och vår villa har en härlig, säkerhetsanpassad trädgård som funkar som en inhägnad.
 
Utöver alla speciella redskap så har vi en möblerad privat terrass, helt komplett med en stor BBQ så att de vuxna i familjen också kan varva ner och ha roligt. Hos oss hittar man även massa tillbehör som barnsängar, barnstolar, potta, babymonitor, plastbestick, baby bad, komplett med bad leksak och en halkfri bad mat och massa annat.Familjer med barn stuguthyrning
 
Allt detta är självklart tillgängligt och inkluderat i hyran, vi erbjuder även en s.k. "shopping service" om en familj begär det, vilket betyder att vi handlar grundläggande matvaror innan kunderna anländer, och sist men inte minst så kan vi anlita en pålitlig barnvakt, på så sätt kan föräldrarna också ha några kvällar för sig själva.
 
När det kommer till säkerhet så är vi väldigt förberedda, vi har installerat trappgrindar, en häst-formad trä grind för trädgården, säkerhetsspärrar på kökslådorna och även en rullstolsramp som jag har byggt för en familj med en rörelsehindrad 5-åring.
 
För att säkerställa att våra små gäster kan njuta av en bekväm vistelse , så har vi möblerat alla sovrum med sängar i bra kvalitet och ett stort urval av barnböcker, leksaker, barnfilmer, hinkar och spadar, gungor och även en lekstuga.
 
 
Något för de vuxna: Vi förstår att föräldrar behöver en paus då och då, så vi har installerat en bar som levereras komplett med ljudsystem, discoljus och rökmaskin samt gratis Wifi och Apple TV. Så som vi ser det, så är detta ett perfekt ställe för en sommarfest.Familje semesterhus Costa del Sol
 

Vad är det konstigaste som en en familj har bett om?

Jag blev ombedd att acceptera leverans av en last av blöjor till ett värde av 200€ och andra babyprodukter. Jag tror att familjen antog att grundläggande babyprodukter inte går att hitta här i Spanien! 
 

Vilken typ av respons brukar ni får från familjegäster?

Vi får massor av föräldrar som verkligen uppskattar det utrymme vi har gett och kommunikationen fortsätter allt som oftast även efter att de har besökt oss. Vi finns alltid till hands för att hjälpa och ge allt de behöver, och det är det viktigt för oss att gå den extra kilometern så våra kunder verkligen kan känna att de fick ut en bra semester hos oss. 
 

Topp 10 barnvänliga förändringar för din semesterbostad

  1. Säkerhet är allt för en föräldrar. Trappor och pooler kräver extra uppmärksamhet, man måste anpassa och skydda för eventuella problem för de mindre i familjen. En baby avlyssningsutrustning är inte alltför dyrt och det är väldigt lätt att förvara de när man inte har direkt behov.
  2. En låda med leksaker- Fyll en kista med leksaker för små barnen. Vi kan garantera att du kommer att hålla både barn och vuxna glada genom denna lilla detalj. Du kan också bjuda på ett urval av vatten leksaker, gummibåtar och strandprodukter.
  3. Många föräldrar packar massa böcker och filmer för att underhålla barnen på semestern, om du håller ett bra urval av böcker och filmer i din semesterbostad så kommer du att spara dem utrymme i resväskan för andra nödvändigheter, något som uppskattas varmt.
  4. Gör plats för alla - skapa utrymmen för barnen såsom de vuxna, med avstånd emellan så oljud inte påverkar när barnen spelar eller de vuxna kopplar av över en kopp kaffe.
  5. Gör en guide med familjeaktiviteterRekommendera lokala aktiviteter som erbjuder roliga saker som familj tid och roligt. Inkludera även information om familjevänliga tjänster, såsom cykeluthyrning, tänk vattensporter, lokala barnvänliga restauranger eller annat roligt som de kan spendera sin tid på.
  6. Wifi och smart TV. 
  7. Inkludera ett välkomstpaket för barnen vid ankomst - kakor, frukt, nyckeln till leksaks kistan, en aktivitetsguide med rabattkuponger, färgpennor, papper och annat roligt.
  8. Samarbeta med företag som erbjuder barn och familj tjänster,  alltså tillbehör som du inte erbjuder, t.ex. bilbarnstolar, säkerhetsskydd etc.
  9. Erbjud speciella kampanjer: Semester med familjen brukar i allmänhet vara begränsat till tider då skolan är ledig. Det är inte troligt att du behöver erbjuda rabatter under sommarsäsongen, men om du har problem med att säkra bokningar under resterande tider under året, försök att satsa på speciella helgdagar som jul- och påsk priser för familjer eller under sportlovet.
  10. Marknadsför din bostad som en miljömedveten omgivning där du har anpassat dig till miljövänliga alternativ: Det kan låta slumpmässigt, men en nyligen genomförd studie visade att över 60% av 7-15-åringar uttryckte ett intresse för allt grönt och miljövänligt. Så gör dig själv en tjänst, världen och dina kommande besökare och bli med miljömedveten även i hemmet. 
Att anpassa sin bostad och marknadsföra den som barnvänlig kan lägga en extra fördel till din semesterbostad, en fördel som kommer att locka en sektor som representerar en tredjedel av den globala turistindustrin och som kan förbättra dina semesterbokningar och intäkter i framtiden.
 
Mer detaljer om Sparrow familjens "barnvänliga semesterbostad" i San Pedro, Costa del Sol, finns här. 
 
Tack till Louise Brace för grunden till materialet och intervjun till denna artikel, du kan hitta mer från henne i Spain-Holidays RentalBuzz för bostadsägare.


Mattias Rad är Spain-Holidays svenska skribent och content manager. Du kan hitta mer av hans artiklar om Spanien här.