10 Populära Vegetariska Restauranger i Spanien

Det är ingen tvekan om att vara vegetarian i Spanien kan vara svårt ibland och vissa gången innebär det att man har en utmaning framför sig. Spanjorerna äter mycket kött och och majoriteten av de spanska rätterna har fläsk, fisk eller kyckling som huvudingrediens. Trots att fler och fler väljer att bli vegetarianer så har inte de spanska restaurangerna och butikerna anpassat sig lika bra som t.ex. Sverige.

Om man är vegetarian och ofta är på resande fot så kan det vara viktigt att ha koll på de bästa platserna som briljerar i vegetarisk matkonst. Det är inte överallt man hittar en kock som tänker på de som letar efter köttfria rätter och om man är i Spanien kan det ibland vara extra viktigt att ha koll på sin semester stad, annars kan man springa runt med en tom mage halva dagen i jakt på något värdigt att äta.

Här listar vi 10 bra vegetariska restauranger i Spanien och för de som skulle vilja lägga till en rekommendation i listan så är vi öppna för att skapa en topp 15 eller 20 lista, se bara till att skicka ett meddelande så undersöker vi saken. Nu till våra favoriter.

1.) Restaurante Ana Eva

Ana Eva

Ana Eva är en kvarterskrog som många anser är områdets vegetariska pärla, restaurangen ligger nära Valencias botaniska trädgård och platsen är väldigt mysig och spansk. Måltider för veganer och de som har  en glutenfri kost hittar man här och om man vill ha något speciellt kan man beställa en av de många populära förrätterna, som t.ex. kroketterna och deras tofu, som även dyker upp lite överallt på andra rätter och desserter på menyn. Uteserveringen på Ana Eva är ett trevligt ställe att sitta på om man vill andas in lite av Valencia i kombination med bra mat.

Öppet torsdag till söndag från 13:30 till 16:00 och från 21:00 till 23:00.
Calle Turia 49, 46008, Valencia. 963 915 369.
Restaurante Ana Eva - Hemsida

2.) Restaurante Ecológico El ManáEl Mana

Restaurante Ecológico El Maná specialiserar sig på kreativa & vegetariska rätter som kärleksfullt utarbetats av kocken och ägaren Ruth Marrero. Ta dig hit och njut av det utmärkta läget som restaurangen bjuder på vid gamla stan i Puerto de la Cruz. Marrero serverar lokala produkter och råvaror samt kryddor från säsongen och detta bidrar ju självklart till den fräscha och rika smaken i hennes rätter. Husets pasta och hennes friterade grönsaker borde sköljas ner med hjälp av en lokal öl som kan beställas från den långa listan av drycker som hittas i menyn. Smaklig måltid.

Öppet onsdag till söndag från 13:00 till 16:00 och från 19:00 till 10:00.
Calle Mequinez 21, 38400, Puerto de la Cruz, Teneriffa. 922 372 474.
Restaurante Ecológico El Maná - Hemsida

3.) El Curry Verde - Restaurante Vegetariano

Curry Verde

El Curry Verde är en vegetarisk restaurang och som namnet tyder så är matstilen, restaurangen och de bakom är bakom haket relativt gröna och nya. Stället öppnades 2011 och vill man hitta de bästa Pad Thai rätterna i Baskien så får man hitta hit. Till skillnad från många andra restuaranger i Hondarribia så är menyn här främst vegan-inriktat, alla rätter är smaksatta med doftande örter och kryddor som lämnar en stark eftersmak hos mer än bara smaklökarna.

Tisdagar och torsdagar från 13:00 till 03:30 och 20:00 till 22:00, fredagar och lördagar från 13:00 till 03:30 och 20:00 till 22:30, och onsdagar och söndagar (bara lunch).
Calle Santiago Kalea 67, 20280, Hondarribia. 943 537 779.
El Curry Verde - Hemsida

4.) Bon Lloc Restaurant

Bon Lloc

Bon Lloc är var den första vegetariska restaurangen av sitt slag i Mallorca år 1978. På den tiden var det nästintill otänkbart att vara vegan och driva ett kök utan ägg, honung och mjölk produkter skulle förmodligen anses skrattretande av många. Här hittar man en fyra-rätters meny vid lunchtid och efter solnedgången ser kocken Tony Rodriguez till att bjuda på ett stort urval av veganska och vegetariska mästerverk. Är du i Mallorca är det starkt rekommenderat att ta sig hit.

Öppettider och kontaktuppgifter: Öppet lunch måndag till lördag från 13:00 till 16:00 och middag torsdag till lördag från 20:00 till 23:00. Calle San Feliu 7, 07102, Palma de Mallorca. 971 718 617
Bon Llocs Hemsida

5.) Sanissimo Healthy Fast FoodSanissimo

En gång i tiden betydde snabbmat samma sak som skräpmat. Nuförtiden behöver det absolut inte vara så, och detta visar man i Sanissimo där man är kvick i köket, man ser till att servera hälsosamma snacks med lite sofistikation och allt detta gör man i ett vegetariskt och smakfullt sätt. I Madrids boho Malasaña hittar man Sanissimo och deras nyskapande och vegetariska snabbmat, så om du behöver fylla på krafterna när du är ute på äventyr i Madrid så vet du vart du ska. En viktigt fotnot är att Sanissimo är öppet dygnet runt, så det är aldrig för tidigt eller sent för att äta här eller ta med sig mat hem.

Öppet måndag, onsdag, torsdag, och söndag från 8:00 till 12:00 och fredag till lördag från 08:00 till 02:00.
Calle San Vicente Ferrer 28, 28004, Madrid. 917 864 709. 
Sanissimo - Hemsida

6.) Fang i Aram

Fang i Aram

Först kom den ekologiska butiken år 2004 och bara ett år senareföljde man upp med ett yoga center. Nu när man spolar fram till 2014 hittar man den sunda Fang i Aram familjen i Menorca och de har mycket att vara stolta över. Man har gjort en s.k. hat-trick genom att öppna en restaurang där man serverar frukost med bakverk och muffins och på lunch tid kan man äta globalt inspirerade rätter med mycket smak och karaktär. Här kan du få ta del av smaker som bjuder på allt från couscous från Marocko till sushi i japansk stil.

Öppet måndag till torsdag från 11:00 till 04:30 och fredag till lördag från 11:00 till 05:00 och från 19:30 till 23:30.
Calle Gabriel Marti i Bella 11, 07760, Ciutadella. 971 384 871. 
Fang i Aram - Hemsida

7.) Teresa Carles

Teresa Carles

Letar du efter en surrande plats i Barcelona där du kan äta brunch? Uber-snygga Teresa Carles har hittat ett avundsvärt läge i centrala staden och med sin lojala och kärleksfulla kundkrets har hon skapat ett ställe som nästintill har kultstatus. MedVeg konceptet är vad kocken Teresa Carles har specialiserat sig på och man känna sig trygg i denna mysiga miljö samtidigt som man förväntar sig något nyskapande och intressant. Teresa Carles öppnade sin första restaurang i Lleida redan 1979. så mycket erfarenhet ligger bakom denna besöksvärda restaurang.

Öppet dagligen från 9:00 till 23:30. 
Calle Jovellanos 2, 08001, Barcelona. 933 171 829. 
Teresa Carles - Hemsida

8.) Restaurante Organico KimpiraKimpira

Orga Kimpira har fått sitt namn efter det japanska uttrycket som betyder "den gyllene freden". Enligt orientalisk mytologi, kan den gyllene freden endast uppnås efter att alla har ätit bra och är väl mätta och belåtna. Det japanska köket hittar man i centrala Valencia och det är bra att veta att restaurangen använder sig utav sin egen trädgård i samband med kryddning av maten. Något annat som är värt att veta är att i samband med att man förbereder rätterna så använder man sig av en s.k. slow-food filosofi, där man lägger extra mycket tanke och kärlek bakom varje rätt. Mindfulness inom matbranschen.

Öppet dagligen från 13:30 till 04:30 och även från 20:30 till 12:00 på lördag. 
Calle Convento San Francisco 5, 46002, Valencia. 963 923 422
Restaurante Orga Kimpira - Hemsida.

9.) Twist Vegetal

Twist Vegetal

Det skulle vara svårt att tänka mer på en no-go zon för vegetarianer än i Asturien i Spanien, ett ställe där kött är så integrerat i den gastronomiska kulturen att t.o.m. fantasin har svårt att komma på en vegetarisk rätt som är känt för området. Men Gijón s Twist Vegetal har öppet och stolt deklarerat att man erbjuder bra alternativ för de som söker flykt från den traditionellt Asturiska matstilen. Här kan man hitta vegetariska och vegan rätter tillagade i traditionell stil, med fyllda grönsaker och mycket sallad. En populär rätt man borde beställa är den arabiska salladen som innehåller mycket nötter och torkade frukter.

Öppet måndag till fredag från 7:30 till 15:00 och lördag till söndag från 9:00 till 16:00. 
Calle San Bernando 18, 33201, Gijón. 984 190 951.
Twist Vegetal - Hemsidan

10.) Zoe Food Las Palmas

Zoe Food Las Palmas

En av de bästa vegetariska restaurangerna i Spanien är hipster kaféet Zoe Food i Las Palmas. Kocken Kathrin och värdinnan Celia är de som styr och ställer när det kommer till denna lilla pärla. Båda talar flytande engelska och även om du inte ser mycket utav Kathrin som oftast är upptagen med att skapa italiensk-inspirerat godis och andra experiment i köket. Celina är den som springer runt lite överallt, tar hand om kunderna med en personlig service och ser till att hjälpa dig på traven när du är osäker på vad du vill äta. Gå igenom meny, fråga efter veckans specialare och känn dig som hemma, för det gör nästan alla andra i den den bästa vegetariska restaurangen i Las Palmas.

Öppet måndag till fredag från 8:30 till 08:30 och lördag till söndag från 10:00 till 04:00. 
Calle Domingo J Navarro 35, 35002, Las Palmas på Gran Canaria. 928 586 507. 
Zoe Food Las Palmas - Hemsida

Läs mer om Topp 10 tapasbarer i Malaga för mer inspiration om vegetarisk gastronomi på Costa del Sol.

Missa inte vår populära artikel om Vegetariska restauranger i Malaga om du behöver mer inspiration.

För mer information om vårt utbud av semesterboende i Spanien.