La Macarena - upptäck det genuina Sevilla

Delvis tack vare det gedigna arbete i Los Del Rios och deras enormt framgångsrika hitlåt är Macarena förmodligen den mest kända (i betydelsen "mest hört talas om") stadsdelen i Sevilla och möjligen i Spanien, även om sambandet mellan sång och platsen bara är löst grundad. Användningen av Macarena som ett flicknamn är populärt på grund av en lokal religiös symbol, La Virgen de la Esperanza de Macarena (Virgin of Hope), en av de statyer som förekommer i Semana Santas (påskveckans) processioner. Namnet kan ursprungligen härledas från grekiskan (Macarisuena var en dotter till Hercules, vanligen identifierad som en av grundarna av staden), från en viss Macarius, antas vanligtvis att ha varit en lokal romersk markägare, eller från namnet på den norra porten till den moriska staden, som hette Bab-al-Makrin.
 
Macarena Gate, Seville
Macarena utgör den nordöstra fjärdedelen av Casco Antiguo, eller Gamla stan, som avgränsas i väster av Calle Feria, i söder av Calle Escuelas Pias, och i öster av den inre ringvägen, som går strax utanför den gamla stadsmuren. Den skapades på 1100-talet av Almohades, den sista dynastin i moriska härskarna, som ringade in området fruktträdgårdar och handelsträdgårdar norr om den gamla staden med en ny mur. En lång sektion av som fortfarande kan ses sträcker sig söderut öster om Macarenagrinden och ger en god uppfattning om vad staden skulle ha sett ut som för den annalkande resenären.
 
Väl omringad, föll den dock offer för en lång process av urbanisering som ett resultat av trycket från en växande befolkning i det begränsade utrymmet i en muromgärdad stad. En liten del av sitt ursprung skymtar i den så kallade "moriska kungens trädgård" på Calle Enladrillada. På senare år sägs det ha varit den fattigaste slummen i Spanien och, även om det inte är uppenbart, är det fortfarande idag till stor del ett område för arbetarklassen med en äkta känsla av det dagliga livet för vanliga människor.
 
den gamla stadsmuren i Sevilla
 
Den berömda statyn av "Hoppets Jungfru" bor i Macarena Basilica (som byggdes på 1940-talet speciellt för detta ändamål), och är mittpunkten i en av de mest populära av Semana Santas (påskveckans) processioner som äger rum tidigt på morgonen på långfredagen. Den drar fortfarande enorma folkmassor. Även om du inte är religiös kan dessa stora processioner, med statyer av Jungru Maria och Kristus svajande på sina plattformar som transporteras genom gatorna, vara ganska känslosamma. Statyn av Jungfrun är ett värdefullt konstverk på sitt eget sätt och skapades på 1600-talet av Pedro Roldán, eller möjligen av sin dotter Luisa i hens verkstad(en kvinnlig konstnär var ovanligt på den tiden).
 
Strax utanför Macarena porten är Andalusiens fantastiska parlamentsbyggnad belägen. Denna imponerande byggnad, en av de största i staden, byggdes på 1500-talet som ett sjukhus för kvinnor. De kallades El Hospital de las Cinco Llagas de Nuestro Redentor (sjukhuset för vår frälsares fem sår). På senare tid har det också fungerat som en pestsjukhus och även ett militärsjukhus. 1972 stängdes slutligen sjukhuset och byggdes om för användning av Junta de Andalucia 1986.
 
Andaluciens parlamentbyggnad
Från Basilican och grinden löper La Macarenas huvudgata, Calle San Luis, rakt genom mitten av kvarteret till torget och kyrkan San Marcos, och med ett namnbyte, vidare till Santa Catalina. Under många år kallades den för Calle Real (kungliga gatan), eftersom det var den väg som används av ett antal monarker, inklusive de katolska kungarna Ferdinand och Isabella, Carlos I (på väg till sitt bröllop med Isabela i Portugal i Alcazar Palace) och Felipe IV, för deras ceremoniella infarten till staden. Namnet ändrades till San Luis efter byggandet av Jesuitkyrkan San Luis de los Franceses i början 1700-talet, vars barockfasad anses vara en av de bästa i Europa och kan ses ungefär halvvägs längs färden.
 
kyrkan San Luis church i Sevilla
 
De gamla kyrkorna i San Gil, Santa Marina och San Marcos är alla byggda på platserna för tidigare moskéer, och har ändå behållit en del av sina moriska funktioner. Alla är värda att ta en titt på. Vår favoritplats på San Luis är Pumarejo-palatset. Det byggdes på 1700-talet (torget framför skapades samtidigt med rivning av ett kvarter med hus)och är det nu ett hyreshus med en aning av sin forna prakt. Kanske är det romantisk för besökare men inte så toppen om du bor i det. En varsam restaurering är det definitivt behov för här.
 
macarenadistriktet i Sevilla
 
Macarenas andra huvudgata, Calle Feria, är livligare och mer kommersiell. Här hittar du en gammal stilig "high street" som kantas av små butiker (verkliga butiker som säljer bra grejer till lokalbefolkningen, inte souvenirbutiker) och barer. Gatan är uppkallad efter den senmedeltida marknaden som etablerades här redan 1254 strax efter att de kristna återerövrade staden. De återupplivade ekonomin i staden efter att många av dess moriska invånare lämnade staden. Gatan har till och med omskrivits av Cervantes, författaren till Don Quijote, som bodde i Sevilla en tid.
 
El Jueves(torsdags)-antikvitetsmarknaden är dess direkta ättling, vilket gör det till den äldsta kontinuerligt verksamma i Europa. Dess karaktär har naturligtvis förändrats mycket genom århundradena. Det är nu huvudsakligen en andrahandsmarknad, här säljs böcker, leksaker, krims krams, och i stort sett allt annat. Säljarna inrättar sina varor på små bord eller på filtar som sprids ut på marken (främst på den smala delen av gatan) runt 07:00 och marknaden bedrivs tills runt 12 till lunchtid. Det är kul att ta en titt kring stånden eller att spana in människor från en av barerna.
 
La Cantina, Feriamarknaden i Sevilla
 
En bit upp på gatan ligger Feria, som också härstamma från den ursprungliga medeltida marknaden, Mercadeo de la Feria som är den äldsta i Sevilla. Byggnaden, ligger inklämd mellan 1200-tals kyrkan Omnium Sanctorum och Algaba-Palatset, som rymmer den lilla centret Mudjar, från den 1700-talet, men nyligen renoverats. Den är liten och intim samt med en verklig känsla av att vara en plats som lokalbefolkningen kommer till. Det finns alla de färgglada stånden med färsk frukt och grönsaker, kött och färsk fisk och skaldjur att lockas av. En del av fiskmarknaden har byggts om till en "food court". Vi föredrar fortfarande den ursprungliga marknaden bar La Cantina, vilket gör några av de bästa stekt rakt-från-marknaden färska fisken i stan. Detta är platsen att avsluta på efter en förmiddag med shopping och utforskning. Njut!