Den vackra stranden Platja de Pals, Costa Brava

Costa Brava må vara den del av Spanien som är mest känd för sina vackra, små stränder och vikar.
Den lilla byn Pals erbjuder dess besökare en fantastisk sandstrand att njuta av, den kallas Platja de Pals på katalanska, och är en av de längsta stränderna på Costa Bravas kust (3,5 km totalt). Stranden består av två delar med olika namn - den ena kallas Platja Gran och den andra kallas för Platja del Grau. Ifall Plata de Pals inte faller dig i smaken, så har Spanien gott om fantastiska stränder.
 
Platja de Pals
 
Platja de Pals är en spektakulär plats som är omringad av vacker tallskog, sanddyner, vass och en underbar utsikt över Medes-öarna. Du kommer att slås av naturens skönhet när du besöker denna stranden. Dess långa sträcka av fin, gyllene sand är, i genomsnitt, 70 meter bred och en utmärkt plats för strandaktiviteter, såsom beachvolleyboll, badminton och fotboll.
 
Platja de Pals är en ganska orörd och fridfull strand, något som erbuder en perfekt plats att bara koppla ur och koppla av på. Platja de Pals är en del av Montgrí Massif, Medes-öarna och naturreservatet Baix Ter, vilket även gör det till en bra plats för promenader. När du ändå är i Katalonien så kan du passa på att smaka på den underbara cavan som tillverkas på vingårdarna i provinsen penédes.
 
Basses d'en Coll, Pals
 
Du kommer att kunna hitta våtmarker och risfält längs med stranden. De unika ekosystemen bjuder på en riktigt spännande promenad, när du har tröttnat på stranden. Våtmarkerna och risfälten börjar synas redan vid informationscentret i Basses d'en Coll.
 
Platja de Pals är en perfekt strand för unga människor och familjer som gillar att vara aktiva. Stranden är stor och sanden är mjuk - vilket passar många olika sorters sporter och lekar. Det finns även en del för nudister, den delen av stranden kallas för Platja Gran.
 
Det genomsnittliga betyget på strandens kvalitet får av den katalanska vattenbyrån nästan alltid ett utmärkt resultat. Byrån testar kvaliteten på vattnet regelbundet.

Strandfaciliteter

Platja de Pals

Platja de Pals har ingen strandpromenad men de har skyddade sanddyner och gångvägar. På stranden finns det tillräckligt med faciliteter för att erbjuda en avkopplande dag i solen; duschar, offentliga toaletter, turistinformation (Platja Gran) och parkeringsplatser. Det finns även ramper och liknande för rullstolsbundna. 

Det finns soptunnor för att hålla stranden ren, med städtjänster (och badvakter) tillgängliga varje dag under sommarmånaderna. Det finns flera barer utspridda längs med stranden, så att du kan njuta av den fantastiska panorama utsikten med en svalkande drink eller något gott att äta.

Platja de Pals


Om du letar efter solstolar att hyra så hittar du dem på den del av stranden som kallas Platja del Grau. Det är även den delen av stranden du ska gå till om du vill ta lektioner i segling.

Om du kan, så rekommenderar vi att du bokar en semester till Pals och njuter av denna otroliga sandstrand. Det är bäst att åka i början eller i slutet av sommaren för att undvika de mest hektiska sommarmånaderna då flest turister besöker staden. September och oktober är perfekta månader att åka på din semester eftersom vädret fortfarande är bra och vattnet varmt.

Vattensport och båtturer

Medes-öarna är inte bara vackra att titta på från stranden, du kan även åka på en utflykt med båt för att besöka dem! Om du gillar att dyka eller snorkla så är Medes-öarna en underbar plats för dessa aktiviteter.

 Surf-ön Medes

Du kanske inte förväntar dig det i detta område, men Platja de Pals är faktiskt en riktigt bra plats för olika sorters vattensporter. Vindarna Levante och Tramontana kan ibland skapa vågor som fungerar bra för dig som surfar, vindsurfar och kitesurfar. Platja de Pals är också populärt bland människor som gillar att segla. 
 
Vi varnar dock för strömmarna som kan vara ganska starka, något att tänka på om  du besöker stranden med små barn.

En speciell golfklubb

Längs den norra delen av stranden så kommer du att hitta Platja de Pals Golf Club. Denna golfbanan är faktiskt den äldsta banan i hela Costa Brava, det sägs även att det är den svåraste banan då det finns många träd som står som hinder.

Platja Gran och Platja del Grau

Platja de Pals

Vad är egentligen skillnaden mellan de två olika delarna av stranden: Platja del Grau och Platja Gran?

Platja del Grau

Platja del Grau, den nordligaste delen av stranden, är trevlig och lugn med grunt vatten och fin, gyllene sand som är perfekt för familjer. Mynningen Rec del Molí  bildar en naturlig gräns mellan denna stranden och den nästa, La Fonollera (l'Estartit). Strömmen går därifrån och vidare till golfområdet.

Platja Gran

Platja de Pals

I söder finns Platja Gran, som är en strand med grövre sand. Vattnet här blir snabbt djupt, inom 2-3 meter, vilket gör denna strand mindre lämpad för familjer med barn.
 
Platja Gran är den mest orörda och naturliga stranden, och erbjuder även ett stort nudist område. Nudistområdet hittar du nära den plats Radio Liberty sändes ifrån. 
 
Den amerikanska sändningsbasen, Radio Liberty, finansierades av CIA och sände propaganda till de kommunistiska länderna i Östeuropa. Numera finns det inga radiomaster kvar men Radio Liberty är, från början, orsaken till uppdelningen av Platja de Pals, och har därmed bidragit till att hålla denna delen av strand så vackert orörd.

Omgivningen

Staden Pals

Platja del Racó börjar söder om Pals och är den bredaste stranden i Begur. Om du går förbi den klippiga biten (Punta Espinuda) vid den södra änden så kommer du till en vacker strand, omgiven av klippor. Även denna stranden är en nudiststrand. Den kallas för Illa Roja och tillhör Begur. I Begur finns det gott om vackra strandvillor som du kan hyra till din semester.

Platja de Pals ligger lägligt nog bara tre kilometer från byn Pals och den är enkel att nå via kustvägen. Att hitta parkering brukar inte vara ett problem, så du kan ta bilen hit från Girona, det tar bara 30 minuter.

Karta