Vandring i Mijas - en tur upp till Pico de Mijas 'La Bola'

Mijas Pueblo är beläget på en av de imponerande platserna på en av de många kullarna av Sierra de Mijas, rest mitt i ett landskap av tallundar och här erbjuds en fantastisk utsikt över Costa del Sol.

De slingrande vägarna och charmerande vrårna, blomprydda hus och de små torgen bidrar till Mijas popularitet med tusentals årliga besökare.

Byn är en av de mest välbesökta destinationerna på Costa del Sol. Det som är mindre känt är den omkringliggande landsbygden, Sierra de Mijas: Mijasbergen. 

De ligger i de inre delarna av Cordillera Bética och delas i två sektioner: Complejo alpujárride och Complejo maláguide. Ett värdefullt gruvområde och bergen består mestadels av marmor och kalksten. 

Utsikt från Mijas Pueblo

Sierra de Mijas erbjuder sin rikedom av flora, fauna och landskap endast på ett kort avstånd från kusten. Dess tydliga geologiska karaktärsdrag, med toppar på över 1000 m som de flesta står i olika vinklar skapar ett varierande mikroklimat.

Det tunga, nästan tropiska vegetationen i de norra dalarna (speciellt runt Alhaurin de la Torre) skapar en stor kontrast mot den extremt torra och nästinill ökenliknade sluttningen strax ovanför Mijas. Dessa kontraster gör vandring och mountainbiking i området till en brilliant upplevelse. 

De flesta av lederna är tydligt markerade och enkla att följa. Turistkontoret i Mijas erbjuder kartor över området där några vandringar finns markerade.

karta över vandringar från Mijas Pueblo

En vandring upp till Pico de Mijas - La Bola

Vi följer den bruna rutten upp till Sierra de Mijas högsta punkt, Pico de Mijas på 1 150 m. Bergen är känt bland lokalbefolkningen som La Bola. Namngiven efter alla antenner på toppen och speciellt den klotformade meteorologiska stationen. 

Utsikten är magisk och du ser full cirkel, 360 grader. En klar vinterdag kommer du se till över till Nordafrika och hela Malagas kustline. Om du tittar norrut skådar du El Torcal och Bergen Sierra de las Nievas. Utsikten är häpnadsväckande och väl värt arbetet att ta sig hit.

början av vandringen i Mijas Pueblo

Denna vandring börjar i centrum av Mijas Pueblo och är klassad som medium till tuff.

Bästa tiden på året att vandra i Andalusien är oktober till april. Än mer här då det inte finns någon skugga eller vatten. Terrängen är tuff med massor av klippor och sand som gör det halt att gå på.

Skyltar på leden i Sierra de Mijas

Ta med vatten, solskydd och en fulladdad mobil och vi rekommenderar att du bär långbyxor. Nästintill alla växter och buskar är vassa och kommer göra dig illa annars.      

Leden nedanför börjar i centrum av byn. Du kan parkera på den stora parkeringsplatsen som kostar endast 1€ för hela dagen eller så kör du upp en bit i bergen och parkerar närmar, högre upp i skogen där leden fortsätter.  

Utsikten på väg upp till Pico de Mijas

Början av leden är lätt att missa då den ligger när Mijas ringled, Ctra. Circunvalación Mijas. Se bilden ovan. De flesta av vandringarna från Mijas centrum börjar här – karta
 
Leden börjar brant uppför Ermita del Calvario, ett litet kapell. Du når det efter några minuter och du ser många skyltar till ’Puerta Malaga’ eller ’Pico Mijas’. Följ dessa skyltar. Ibland har stenarna blivit spraymålade med en brun markering. Du ska gå västerut och uppåt. 
 
Utsikt över Malaga från Sierra de Mijas
Leden kommer ta dig zickzack över otaliga andra. Håll alltid utik för markeringar (sten ‘hitos’, skyltar eller målade markeringar. Om du känner dig osäker fortsätt klättra. De flesta lederna möts ändå på toppen. 
 
Denna delen av vandringen är tuff. Den är brant och du har lös mark under fötterna. Allt eftersom du tar dig högre kom ihåg att stanna och njuta av utsikten.

En stor del av denna yta försvann när flera stora bränder härjade här för några år sedan. Det är helt otroligt hur snabbt vegetationen växer tillbaka.   

View of the Costa del Sol and Morocco
Då du närmar dig toppen kommer du till en korsning. Följ skylten och ta vänster till Pico Mijas (La Bola). Du kommer korsa en bro och gå ner till en annan led. Du ser tydligt väderstationen på toppen av La Bola nu. Vägen dit är rakt fram från och med nu. 

Utsikten är spektakulär: Malaga, Sierra de Almijara - La Maroma, Sierra Nevada, El TorcalSierra del las Nieves och större delen av Costa del på en klar dag även Marocko. Klicka på ovan på de två panoramabilderna för att göra dem större.  

Gå tillbaka samma väg du kom. Det går att gå i en cirkel, följ leden nedan eller samma du kom på. 
 
La Bola, Pico Mijas på toppen

Fakta om vandringen

Svårighetsgrad: Medium-tuff

Rutten: Går i en cirkel

Beräknad tid: 6 timmar

Längd: 14,5 kilometer

Minimum höjd: 405 meter

Maximum höjd: 1 150 meter

För liknade vandringar:,