En resa genom centrala Menorca

Denna rutt kommer att leda dig genom hjärtat av Menorca: du kan glömma bort tiden i fiskebyarna, besöka grottor och antika slott, upptäcka den Talaiotica kulturen och utforska historien om urinvånarna på ön. Åk på en fantastisk resa genom biosfär-reservatet Menorca under din semester!

Fornells

Fornells
Fornells är en liten fiskeby belägen i norra delen av ön, byggd på en vik som sträcker sig över 3 kilometer och är skyddat från Tramontana vinden. Den lugna viken är perfekt för de som vill vindsurfa, dyka eller segla.

Den bästa utsikten över byn och viken får du från tornet i Fornell, ett av de många torn som byggdes i defensivt syfte under det brittiska styret. Nära kusten kan du även besöka ruinerna av slottet St. Anthony.  

Fornells vik På vägen tillbaka till Es Mercadal, ta ett stopp för att besöka Reserva la Concepciós salt terrasser. De senaste två århundradena har Fior di Fornells salt hämtats härifrån. Från juni till september hittar du guidade turer som går igenom saltets historia och dess produktions process. Reservatet anordnar även rid- och cykelturer.

Stranden Cavalry och fyren Cavalleria

Cavalry strandCavalry är en av öns flera oförglömliga stränder, som är belägen på norra delen av Menorca.

Stranden har guldig sand, och är berömd för dess gyttjebad, som du kan hitta på ena sidan av trätrappan som du ser på fotot ovanför. Du kommer dit genom att följa skyltarna för ”Playas” från Es Mercadal och sedan mot Cavalry. Det finns en parkering 10 minuter ifrån stranden. Glöm inte att stanna till precis innan du går nedför trappan till stranden, du kommer att få se en underbar utsikt över fyren.

Efter en lång dag på stranden så kan du avsluta din underbara dag genom att fortsätta till fyren Cavalleria för att se solen gå ner.
Cavalleria fyrDenna fyr är belägen på öns nordligaste udde. Området har sett mer än 700 skepp sjunka i havet, vilket är anledningen till att man lät bygga fyren på Menorca, år 1857. Fyren var då den första fyren på ön. Fyren står hundra meter över havet, men det är klipporna runtom fyren som stjäl ens uppmärksamhet. Bredvid fyren så syns en liten grotta, som ligger på ön Leeks.

Fyren öppnade nyligen ett center för kunskapen om natur- och kulturarvet på ön och tillsammans med det en bar. Centret visar bilder och kartor över nordkusten och berättar historien om de som bebodde fyren en gång i tiden. Vi rekommenderar även att du stannar till precis innan du når fyren för ett besök till Eco-museet som du hittar i närheten. I Eco-museet ställs arkeologiska kvarlämnor av närliggande, antika hamnen Sa Nitja, ut.  

Ruinerna Santa Àgueda 

Slottet i Santa Àgueta är den enda islamiska befästning kvar på Menorca. Slottet, som nu endast är ruiner, ligger på 264 meters höjd på det tredje högsta berget på Menorca. Det byggdes av araberna under kalifatet i Cordoba.

Sant'AgataÄven om toppen redan var bebott i förhistorisk tid, så var romarna de första att bygga ett fort där. Fortet skulle senare ockuperas av araberna, för att försvara sig. Det byggdes väggar, runda torn samt fyrkantiga torn, och även ett regnvattensystem som kallas "aljibe".

Efter den kristna erövringen av Menorca, år 1287, då slottet användes som en fristad av muslimerna, blev Santa Àgueta gradvis en mer övergiven plan. Sedan 1811 har området varit privatägt, och år 1966 förklarades slottsruinen ett nationellt historiskt- och konstnärligt monument.

Menorca da Sant'Agata
För att nå Santa Àgueta, från Carretera (motorvägen), General Mahon-Ciutadella som ligger strax efter Ferreries, så kan du åka vägen till Ets Alocs och följa skyltarna ända tills du svänger höger. Det är gratis och kan endast besökas till fots. Stigen är brant men väldigt kort, runt 1,3 kilometer lång. 

Från toppen kan du avnjuta en utsikt över Menorcas landsbygd. Du kan se Mount Toro och hela den norra kusten; Ciutadella, Cala Morell, fyren i Cavalleria och Fornells.

Utsikt över Cavalleria och norra kusten Sant'Agata

La Cova des Coloms 

La Cova des Coloms är en av de fyra grottorna där Binigaus ravin är belägen. På grund av dess storlek, 110 meter lång, 15 meter djup och 24 meter hög, så kallas den för en katedral.

Enligt de arkeologiska utgrävningarna som realiserats, för några decennier sedan, så var det en helgedom eller en vallfartsort.

Cova des ColomsNär du anländer med bil till Es Mitgjorn, så får du följa skyltarna till grottan och parken. I närheten av kyrkogården hittar du grottorna. Den sista biten dit får du gå till fots, detta tar ungefär 30 minuter, via de markerade leder som ska följas noggrant – då du kan lätt tappa bort sig i området! Enligt legenden så ska du aldrig gå över tröskeln av en grotta tillsammans med din partner, det betyder otur i er relation. Det sägs också att om två främlingar möts i grottan, så kommer de inte att lämna varandras sida.

Torre d’en Galmés

Menorca är hem till ett viktig arkeologisk arv - Torre d'en Galmés, som är den viktigaste, förhistoriska bosättningen på Balearerna.

Torre d'en Galmés

Om du ställer dig på en höjd så kan du se att byn dominerar omgivningen, vilket tillåter en bra vy över sydkusten. Mellan 1300 f. Kr. och den romerska erövringen, så bodde omkring 900 människor här.

Byn är hem till tre utsiktstorn, olika sorters hus, ett lagerhus och ett vattenuppsamlingssystem. Föremål för dyrkan och för vardagen upptäcktes här under de arkeologiska utgrävningarna, som kan ses på Menorcas Museum i Mahón.

Torre d'en Galmés

För att nå Toee d’en Galmés ta motorvägen general Alaior – Son Bou. Om du vill se mycket under en timmes visit, gå då till center för kunskapen om natur- och kulturarvet, där du kan se en 10-minuter lång video på Talaiotic kultur och en virtuell rekonstruktion av byn. Sedan kan du promenera till byn, som ligger 700 meter längre bort.

Entré: 3 euro (gratis på vintern).

Öppettider: 10:00 – 14:00, från tisdag till söndag.

Centret för natur- och kulturarv är tyvärr stängt på vintern.

Menorcanska hästar

Du kan inte lämna Menorca utan att ha sett de berömda hästarna från Menorca: svarta, starka, ädla och huvudattraktioner på sommarfestivalerna.  

Menorcanska hästar

Son Martorellet är ett ridstall som är belägen ett par kilometer från Ferreries, på vägen till viken Cala Galdana.

Den mest berömda tillställningen, ”Somni” som betyder drömmar, den hålls på tisdagar och torsdagar klockan 20.30 och pågår i en och en halv timma. De organiserar även kurser i Menorcan dressage och har guidade turer för deras stall.

Karta