Konsten att handla på marknaden i Mallorca

Att handla på Mercadona, Supersol eller LIDL är helt OK, utbudet är stort och man känner sig nästintill hemma med alla hyllor och produkter i olika kartonger, utformade för att fånga vår uppmärksamhet. Fantastiskt, men ändå inte. Att handla på marknaden däremot är fantastiskt, kvalitet på produkten gömmer sig inte bakom plast och papper, utan man ser direkt på frukten, köttet, fisken eller grönsakerna man ska köpa om de är färska och goda eller inte. 

Jag personligen ser många fördelar till att handla lokalt och på marknaden, utöver alla självklara hälsoskäl och alla relativt naturliga produkter så får man möjlighet till att beblanda sig med spanjorerna samtidigt som man bidrar till samhället på en lokal nivå. Vi listar vart, hur och varför du ska handla på marknaden.

Frukt och Grönt

Handla på marknaden i Mallorca

Det finns många skäl till varför man borde handla sina råvaror på den lokala marknadsplatsen, särskilt om man är i Mallorca. Att gå på marknaden är en fantastisk upplevelse och en av de bästa sätten att träna på spanska, integrera sig i sin spanska omgivning och dessutom äta hälsosamt samtidigt som man spenderar pengarna på lokalbefolkningen.

Den kulturella upplevelsen i samband med att man är på marknaden är enligt mig en av de starkaste man kan uppleva på en normal vardag i Spanien. Alla lukter i kombination med massa olika färger, folk som skriker på spanska och alla de fantastiska spanjorerna och turisterna som springer runt på marknadsplatsen skapar tillsammans en publikfest som svårt går att hitta någon annanstans så tidigt på morgonen.

Marknaderna runtomkring Spanien öppnar mellan 8-9 på morgonen och håller öppet ända in mot förmiddag innan alla går mot siesta vid 14-15 tiden. Allt som oftast är marknaden uppdelad i olika avdelningar där frukt, grönsaker, fisk och kött säljs på olika sidor av området. I Mallorca hittar man en marknad varje dag, frågan är bara vilken som är närmast där du bor, i slutet av artikeln har du en kort översikt över de olika platserna och dagarna.

Marknads jargong och spanska för nybörjare

I grund och botten finns det ingen annanstans där man kan få lov att prata halvtrasig spanska och ändå göra sig förstådd. Jag jobbade personligen  över rädslan med att prata spanska just på marknaden, att veta vad man ska säga och faktiskt få det sagt med tillräckligt hög röst är inte alltid så enkelt, särskilt om man inte har tillit på sin egen spanska. På marknaden är allt väldigt enkelt, kontexten är väldigt klar och majoriteten av kommunikationen sker ändå med hjälp av kroppsspråk. Man nickar nöjt om man gillar frukten de erbjuder och man skakar på huvudet med halvslutna ögon man inte gillar vad man ser, så enkelt är det. Utöver kommunikationen som sker med alla rörliga händer och den intensiva ögonkontakten man har med försäljaren så kan det ändå krävas att man talar till verbalt lite då och då, här är A och O för de som vill prata marknadsspråket.

Dame medio kilo de... - Ge mig ett halv kilo ....

Dame un cuarto de... - Ge mig 250 gram av....

Quiero un kilo de... - Jag vill ha ett kg av...

Cuanto cuesta... - Hur mycket kostar det...

Puedo probar un poco... - Kan jag prova lite grann

Cuanto es... - Hur mycket är det? (kan vara vikt eller pris)

Esta bien gracias... - Det räcker tack...

Un poco mas - Lite till...

Asi, Estupendo, Perfecto - Sådär, Utmärkt, Perfekt

Självklart ska man också avsluta med "Por Favor" (vänligen).

Grönsaks Marknad

Varför älskar vi marknaden?

Att inte älska färska och färgrika frukter och grönsaker anser jag är nästintill galenskap. Frukt är naturens egna godis och grönsaker finns där för att skapa lite balans på tallriken för alla kött och fiskfantaster. Skämt åsido, färska spanska tomater från  marknaden med mozzarella ost, olivolja och basilika är gastronomisk magi utan större ansträngning. Vita och blåa ostar gjorda på får, ko och getmjölk, organisk honung gjord från bara en blomtyp och en hel del olika typer av torkade frukter och oliver, detta är bara några få skäl till varför jag känner mig som ett barn igen när jag springer runt och letar efter bästa kvalitet till lägsta pris. 

Mallorca har ett fantastiskt utbud på kallskuren skinka, salami och korv från olika delar av Spanien och om man verkligen gillar starka chorizos för att kasta på grillen så finns det alltid något intressant hängandes på de olika stånden. Färsk fisk och skaldjur är också något som gör att man älskar marknaden, personligen har jag aldrig vart en entusiast när det kommer till fisklukt, men just på marknaden så känner jag mig allt annat än besvärad av fisklukten, snarare känner jag mig glad över att hitta så färsk fisk till såna oslagbara priser. Sen får vi ju inte glömma det otroliga utbudet på kryddor och örter.

Utöver mat produkter hittar man också en hel del lokalt hantverk samt antikviteter och souvenirer. Lädervaror, keramik, bakverk, kläder, blommor. andrahandsprodukter, djur. You name it... Här handlar det inte bara om att mätta magen, utan även om att upptäcka sånt som bara går att hitta just på dessa typer av marknadsplatser.

Lite tips om personliga favoriter

Min kollega Vicki som har väldigt står kännedom om Mallorca rekommenderar starkt att man tar sig till Palma för ett besök till marknaden på Canta Catalina. Öppettider är Månd - Lörd mellan 07.00-14.00, här kan man hitta allt sånt som eventuellt är svårt att hitta på andra ställen, Asiatiska produkter, kryddor, speciella sallads ingredienser och massa annat gott. Frutas Ramon på Santa Catalina är ett rekommenderat familjeföretag med ett stort utbud och högkvalitativa produkter i hyllan, engelsktalande personal och fantastiska service, så om du är i närheten borde du ta dig förbi deras bås. 

Några timmar spring mellan marknadsplatserna kan vara väldigt ansträngande och att ta igen andan med en dricka eller tapas sitter inte alltför fel. Oftast har marknadsplatserna en avdelning med lunch barer där man kan stå samtidigt som man beställer tapas och dricker något kallt. Eftersom råvarorna kommer direkt från marknaden så borde man passa på att prova allt från sushi med färsk fisk till de lokalt populära tapasen som gambas al pil pil eller något annat gott.

Korv, skinka och annat

Vilken dag, vilken by?

Varje dag erbjuder Mallorca en marknadsplats, så det handlar bara om att hitta dit. Var inte alltför bekväm, att ta sig till andra byar kan innebära ett äventyr samtidigt som man kan hitta små guldkorn med fantastiska råvaror till otroliga priser. Torsdagens marknad påIncaär den största i staden och om man vill kombinera lite shopping med sightseeing runt historiska monument borde man ta sig till Alcudia på tisdagar och söndagar. En annan rekomendation kan vara att spendera en heldag i Andratx, läs mer på: Port Andratx, Mallorca: det perfekta resmålet

Måndag : Caimari, Calvia, Lloret, Manacor, Montuiri        

Tisdag : Alcudia, Arta, Campanet, C'an Picafort, Llubí, Porreres, Santa Margarita

Onsdag : Andratx, Capdepera, Colonia de San Jordi, Llucmajor, Petra, Portol, Port de Pollença, Santanyi, Selva, Sencelles, Sineu, Vilafranca

Torsdag : El Arenal, Ariany, Campos, Consell, Inca, San Juan, San Llorenç, Ses Salines  

Fredag ​​:   Algaida, Binissalem, Sa Cabaneta, Ca'n Picafort, Maria de la Salut, Pont d'Inca, Santa Eugenia, Son Servera

 Lördag : Alaró, Buger, Bunyola, Cala Ratjada, Campos, Costitx, Lloseta, Mancor del Vall, S'Arraco, Santa Margarita, Santanyi, Soller

Söndag : Alcudia, Felanitx, Llucmajor, Muro, Sa Pobla, Pollença, Porto Cristo, Santa Maria, Valldemossa

-

Du kan också läsa om de 10 bästa marknadsstånden i Malagas Atarazanas här.